Stránka 1 z 1

audio 10 repro + zesilovač

Napsal: pon 08.09.2008, 22:01
od Miroslav Chaloupek
Zdarec mám velký problém. Mám rádio 10 repro a zes. je to originál toyota v celice a chtěl bych vyměnit tuner ca nový ale ne a ne sehnat schéma zapojení této celé soustavy poraďte nekdo prosím

Napsal: stř 10.09.2008, 20:13
od MichalS
No tak schéma nemám ale měl bych takovouhle představu :

Ze starého rádia musí jít výstupy do zesu - zkoušet odpojovat za provozu, repro by mělo postupně umlkat, předpokládám že se to dělí předek zadek + pravá a levá strana takže celkem čtyři výstupy k zesilovači - vše si označit.

Dál najít vodič kterým se zesilovač spouští, typuju že bude k palubní síti připojenej stále ale "aktivuje" se spouštěcím vodičem. Pokud ho odpojíš mělo by umlknout všechno (rádio bude samo sebou zapnuté) a na spouštěcím vodiči bys proti kostře měl naměřit palubní napětí.

Pokud to tak je pak postup následující :

Na vodiče kde je signál pro zesilovač naletovat konektory RCA ("cinč"). Sehnat rádio a cinče nastrkat do nízkoúrovňových výstupů.
Další bod - aktivace zesilovače, na autorádiu bude výstup označený jako "EL.ANTENA" - elektricky ovládaná anténa je to vyvedení ??? + ??? - ??? pólu po zapnutí rádia, problém je v tom že jde zatížit max cca 0.5 A. Takže bych tím vodičem spínal relátko přes které se pak připíná zesilovač.

Napsal: stř 22.05.2013, 07:06
od Joey
Měl bych prosím dotazy ohledně fungování origo 10 speakers sound systému 5g celicy

1. Po zapnutí rádia trvá několik minut, než "chytí" RDS signál a hraje tak jak má, do té doby hraje jakoby "ztlumeně" a jen na několik repro (subjektivně). Při zapnutí CD nebo magnetofonu - ty hrají bezvadně hned.

2. Máte nějaké doporučení na náhradu reproduktorů tohoto systému ? Nejde mi o zásadní zlepšení kvality, jen chci nahradit stávající opotřebené, takže určitý kompromis cena/kvalita.

Za případné rady a nápady děkuji :wink:

Napsal: stř 22.05.2013, 11:10
od MichalS
Nemůžu se ubránit otázce - to původní rádio na CD a kazetu má RDS ???

Napsal: stř 22.05.2013, 12:27
od Joey
biscuit píše: ohledne toho radia nechapu, jak to souvisi s rds. napada me jen, jestli to spis nesouvisi s momentem, kdy to chyti stereo! to by pak mohlo ukazovat na problem se zapojenim reproduktoru - prefazovani. v monu bude prefazovani vzdy slysitelnejsi a prepnuti na stereo ti muze zpusobit vjem zvednuti hlasitosti - se stereem dojde k fazovym posunum mezi kanaly a ty uz se primo neodecitaji vzajemne tak zretelne, jako u mona. zkus si na radiu prepnout na mono...
Jakmile rádio zapnu, symbol RDS nesvítí - rádio hraje ztlumeně a blbě. Po chvíli (snad i několik minut) začne RDS blikat (v tyto okamžiky rádio hraje 2x hlasitěji a dobře), následně už RDS svítí trvale - rádio hraje jak má. Chová se to stejně na různých stanicích.

Značka ST se na displeji zobrazuje hned po zapnutí rádia (nevím jak ST příjem vypnout).

Celkově bych asi potřeboval k rádiu návod :stupid:

Napsal: stř 22.05.2013, 12:34
od gramo
No napadlo mě, že to ma uložene frekvence vysílačů někde za horama, takže to má po zapnutí špatný signál, pak si přebere alternativní a přeladí se na nejbližší. Nezkoušels znova uložit stanici poté, co to začne hrát dobře?

Napsal: stř 22.05.2013, 12:41
od Joey
Na displeji je od zapnutí rádia zobrazena stále tatáž frekvence. V jiných autech hrají rádia hned. Napadlo mě, jestli nebude špatně zastrčený konektor antény v rádiu, popravdě ještě jsem to nezkoumal, není k tomu zrovna pohodlný přístup.

Napsal: stř 22.05.2013, 13:50
od aczasa
Leda by tam byla jeste logika, kdy dokud nams dostatecne silny signal, tak to ztisi vse.... (radi to pouzivali u radii jednu dobu a ted je to hit u televizi... neni signal, neni obraz... zadna valka bilych a cernych)...

Napsal: stř 22.05.2013, 14:41
od Joey
Dělá to na různých místech (s patrně různou úrovní signálu) stejně. Možná je to obvyklá vlastnost tohoto starého tuneru. Ale není, kdo by mi to případně potvrdil/vyvrátil.

Napsal: stř 22.05.2013, 15:30
od aczasa
Ne... frekvencni modulace se jiz vyznacuje velmi citlivou a uspesnou detekci signalu proti sumu. .:-)