Patří měděný sprej pod brzdové bubny/kotouče.....?

zdokumentovali jste nějaký postup? tady je ten pravý prostor pro zveřejnění
Jimmi
Věčnej rejpal

Patří měděný sprej pod brzdové bubny/kotouče.....?

Příspěvek od Jimmi »

Nedávno tu někdo dával odkaz na nějaký zahraniční toyota klub. Tam byla série názorných obrázků, jak co opravovat a repasovat. Mj. se zabývali výměnou brzdových kotoučů. Překvapilo mě, že stříkali měděný sprej (koperspray), takové to měděné mazadlo, probírané níže, na všechny styčné plochy: mezi náboj a kotouč, na zadní stranu destiček, mezi kotouč a ráfek.

Na tom spreji je sice napsáno, že se může stříkat na ty destičky (zabraňuje to pískání a podobným pazvukům z brzd). Ale o tom zbytku ani slovo. Jediné, co jsem někde dohledal, že se dává nějaké (obecné) mazadlo mezi ráfek a kotouč/buben, což samozřejmě platí jen tehdy, máte-li ráfky se správnou středící dírou nebo středící kroužky (jinak urvete spolehlivě štefty).

Co mě ale opravdu zajímá, je ta styčná plocha mezi nábojem a brzdovým bubnem, popř. kotoučem. Co vy na to.....? :idea:
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drgi »

ziadne mazivo tam nepatri, takisto nepatri medzi kotuc/bubon a disk.
preco: sily neprenasa ani stredovy kruzok, ani matice, ale prave tato plocha. aby nejake sily preniesla, musi medzi nimi byt dostatocne trenie, a ako vsetci vieme, mazivo robi presny opak.
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
Tonda
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda »

A co když to nebylo mazivo,ale něco jako pasta mezi chladič a tranzistor k lepšímu převodu tepla mezi kotoučem a diskem.Aby brzdy lépe chládly.Nevím......jen tipuju. :?
MADE IN JAPAN - žádný sOpel ...
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Měděnka moc tepla nepřenese, to není silikon pod tranzistorem.

Nicméně si myslím, že Drgi pravdu nemá. Protože o mazivu mezi ráfkem a bubnem/kotoučem se píše např. v chytré knize "Jak na to" a četl jsem to myslím i jinde. Fakt je, že když to ničím nenamažeš, můžeš mít na jaře problém ten ráfek vůbec sundat. Nemluvě o tom, že se korozivními cykly zdeformuje dosedací plocha a ráfek pak už nikdy nesedí úplně rovně....

O ploše mezi bubnem/kotoučem a nábojem pochybnosti mám, to jsem viděl jenom na těch stránkách tuším nějakého belgického či holandského toyota klubu.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

IMHO se měděnka dává mezi, aby to nezarostlo tepelnou korozí a šlo to lépe po letech sundat. Tzn, stejný důvod jako u spojů na výfukovém potrubí.

To máš jako s dotazem na to, zda mazat štefty kol, na okamžitou jízdu se studeným motorem, mazáním brzdových vodítek, výběrem oleje... Dva lidé na to nemají stejný názor a po sléze vzniká nekonečná emotivní diskuze zcela o hovně.

Ve finále zjistíš, že x lidí to nedělá a jezdí, zatímco znají y lidí, kteří to dělali a nejezdí, jenže y je na tom s dobrými i špatnými zkušenostmi úplně stejně, akorát z druhé strany.
Obrázek
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Měděným sprejem běžně šplíchám do děr pro šrouby, na buben nic nedávám. Výsledek je, že šrouby jdou po roce tak jako tak povolit na hovno a do ALU kola u Favorita jsem musel kopat abych ho urval, takže je to přibližně tak nějak na stejno :D
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od drgi »

teraz som si spomenul, co som este chcel napisat.

trosku maziva davam na stredovy kruzok - naboj, pretoze nie je problem odlepit kotuc z naboja, ale zvliect ho dole z toho stredoveho kruzku. zvycajne to zahrdzavie prave tam. takisto zatriem zavity na kotucoch/bubnoch, aby nehrdzaveli.
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
Kenny
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kenny »

drgi píše:teraz som si spomenul, co som este chcel napisat.

trosku maziva davam na stredovy kruzok - naboj, pretoze nie je problem odlepit kotuc z naboja, ale zvliect ho dole z toho stredoveho kruzku. zvycajne to zahrdzavie prave tam. takisto zatriem zavity na kotucoch/bubnoch, aby nehrdzaveli.

Naprosta pravda(problem dela jen naboj) a jedna vec je ta ze se nesmi mazat stycna plocha mezi nabojem a kotoucem kvuli dostatecnemu odvodu tepla z kotouce na ostani kovove soucasti.
Pr:neni muj osobni ale znami dela v autodilech a dodavatel jim neuznal zpetnou reklamaci na vlnite kotouce na zaklade toho ze tam byla medenka a dokonce jim to poslali vyklad spravne montaze oproti neuznane reklamaci..
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

OK, takže pod kotouče/bubny nic nedávat. Natvrdo železo na železo 8)
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Kenny
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kenny »

Jimmi píše:OK, takže pod kotouče/bubny nic nedávat. Natvrdo železo na železo 8)
Jak rikas - a jen na dobre ocisteny naboj
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Kontrolní otázka soudruzi:
Mám kotouč, jehož styčnou plochu tence potřu (ne, že bych to dělal) pastou, která se skládá z oleje či řídké vazelíny a 90 % mědi. Co udělá olej vlivem tlaku utaženého kola - kotuče, rotace (odstředivé síly) kola a povětrnostních vlivů? Co udělá měď? Co je lepší tepelný vodič, měděná pasta s minimem oleje lépe vyplňující nerovnosti mezi kotoučem a nábou, nebo styčná plocha ocel - litina s nerovnostmi, případně povrchovou korozí?

opraveno: No, píši o pastě, ale v nadpisu je sprej. Ten sice nejde nastříkat do nějaké silnější vrstvy, ale ten řídký olej, který měď nese, opravdu tepelný přenos izolovat nebude a částečnky měďi, které ulpí v nerovnostech, trochu přenost tepla podpoří, rozhodně jej nezhorší.

Příklad s reklamací nepovažuji za relevantní. Viz za odložené věci neručíme.
Obrázek
Kenny
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kenny »

ombre píše:Kontrolní otázka soudruzi:
Mám kotouč, jehož styčnou plochu tence potřu (ne, že bych to dělal) pastou, která se skládá z oleje či řídké vazelíny a 90 % mědi. Co udělá olej vlivem tlaku utaženého kola - kotuče, rotace (odstředivé síly) kola a povětrnostních vlivů? Co udělá měď? Co je lepší tepelný vodič, měděná pasta s minimem oleje lépe vyplňující nerovnosti mezi kotoučem a nábou, nebo styčná plocha ocel - litina s nerovnostmi, případně povrchovou korozí?

opraveno: No, píši o pastě, ale v nadpisu je sprej. Ten sice nejde nastříkat do nějaké silnější vrstvy, ale ten řídký olej, který měď nese, opravdu tepelný přenos izolovat nebude a částečnky měďi, které ulpí v nerovnostech, trochu přenost tepla podpoří, rozhodně jej nezhorší.

Příklad s reklamací nepovažuji za relevantní. Viz za odložené věci neručíme.

No si myslim ze prave ted z toho vznikla debata o hovne - kazdy si stejne udela tak jak uzna za vhodne. 8)
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Kenny píše:No si myslim ze prave ted z toho vznikla debata o hovne - kazdy si stejne udela tak jak uzna za vhodne. 8)
:D .
A jak je na tom hovno s odvodem tepla z kotoučů ;)?
Obrázek
Kenny
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kenny »

ja se dohadovat nebudu myslis ze je lepsi namazat nastrikat celou plochu-mi tu mame jiny nazor-ten se napsal a kvuli hadkam sem se do klubu neprihlasil. :D a bud si z toho nekdo neco veme nebo to vypusti
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 kenny: mně je naprosto šumák, jestli někdo používá měděný sprej, grafitovou vazelínu nebo psí sádlo. Jen jsem poukázal, jak je na tom měď coby tepelný izolant.
Mám prosbu. Zkus mluvit za sebe, ne za ostatní, bez ohledu na jejich názor - ad "my tu na to máme jiný názor." To je pouze věcná připomínka, nic osobního.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Návody, příručky, manuály“