Stránka 1 z 1

Prevodový olej

Napsal: sob 07.09.2024, 16:28
od esox3
Ahojte.
Kamarat menil prevodovy olej na Auris 1,6 valvematic 2013 6 stupnovy manual. Napln je vraj 2,4 litra podla manualu. No nevie kolko vypustil, ale pri nalievani este nedolial ani druhu flasu a olej uz pretekal z napustacieho otvoru. Auto mal vodorovne postavene..Otazka je ci ste niekto menili uz na tomto aute olej a kolko ste ho potrebovali? Mna to caka a neviem kolko Litrovych flasi kupit. Ak tam nevlezu pri vymene ani 2 litre, tak nemusim kupivat zbytocne 3 flase.
Ďakujem.

Re: Prevodový olej

Napsal: sob 07.09.2024, 20:45
od jarson
Ja mam tieto udaje v prirucke k autu.
Ovsem jedno je 32 rokov "mlade" a druhe ma predpisany interval 60tkm. To sa dnes uz nenosi, takze pravdepodobne v tvojej to nozno nenajdes.
Ak nechces patrat po nete v dielenskych/ resp. servisnych manualoch, mozes skusit biektory mazaci plan vyrobcou / predajcov olejov.
Tam obvykle je objem potrebnej naplne uvedeny.
Priklad:
Obrázek
Obrázek
Toto je z mazacieho planu Ravenol. Ale v podstate kazda znacka ma nieco podobne.
Este mozes narazit na dva rozdielne udaje a to napln po oprave a napln po vymene. Ty potrebujes tu druhu. Po opravx byva mnozstvo vyssie.

Re: Prevodový olej

Napsal: sob 07.09.2024, 21:10
od esox3
Ďakujem za info, toto som nevedel. Pozrel som to na stranke Ravenol a je tam tych 2,4 litra oleja ale nic ine ci pri vymene ci pri oprave. No asi budem musiet kupit tie 3 litre, lebo ak by tam voslo viac ako 2 litre tak dolievat to tym starym olejom nechcem. I ked asi nic by sa nestalo tak strasne, ale prrdsa. Este keby mi vedel niekto povedat ake su tam rozmery a z coho su podlozky pre vypustaciu a napustaciu skrutku.

Re: Prevodový olej

Napsal: sob 07.09.2024, 21:14
od jarson
Vlez pod auto a pozri :D
Inak s podlozkami by som to nedramatizoval. Na Carine mam na skrutke olejovej vane asi este povodnu po 370tkm. Co myslis kolko vymen absolvovala ? :mrgreen:
Netreba tie skrutky pretahovat a podlozka vydrzi večne. Tam viac ako 35 -45Nm netreba urcite.
Inak ten rozdiel medzi opraou a vymenoz, co sa tyka ovkemu nue je ani zdaleka tak velky...priklad z prirucky k mojej honde:
Obrázek
Inak mne toto ten ravenol mazaci plan ukaze presne podla manualu.
Obrázek
Az na podstatny detail. Manual hovori o oleji MTF3, tu "odporucaju" MTF2. Ono by to asi fungovalo , ale drzim sa manualu :D
To len na margo.

Re: Prevodový olej

Napsal: sob 07.09.2024, 22:55
od esox3
Tak ja nemam problem si v praci nabrat podlozky predpokladam ze na hlinik pojdu hlinikove. Len keby som vedel presne rozmer tak nemusim brat z kazdej velkosti. A utahovacie momenty keby som vedel by bolo tiez super ale neda sa to asi na novsie auta dohladat. Mam rocnik 2014 6 stupnovy manual a nikde nic nenachadzam ohladom prevodovky. Momentove kluce mam, na utahovanie si davam pozor.

Re: Prevodový olej

Napsal: ned 08.09.2024, 20:10
od jarson
Nemyslim, ze sa to bude nejako velmi lisit. Ked chces byt úplně detailista daj na zavit tekuty poistovac zavitov ( ale pozor - na spoje , ktore sa pravidelne rozoberaju. Aby si na buduce nemusel nahrievat. Napriklad take co sa pouziva pri tyckach riadenia ).Ale nemusis kvoli tomu stresovat. Tie skrutky nie su nejako extra namahane. Su to de facto iba štuple. Ide len o to aby sa samovolne nepovolili. Nedostavaju rázy ako napriklad skrutky ramien alebo tlmicov. Ovela vacsia skoda sa napacha ked to prezenies. Opravovat zavit v hlinikovej skrini prevodovky by si asi doma nechcel. Uz to , ze je tam " makka" deformovatelna podlozka ( lebo to je zmysel tej podlozky) hovori, ze viac to asi nebude. Pre porovnanie skrutky kolies sa doťahujú na cca. 100-115nm pri osobnych autach obvykle.
Alebo inak...menil si olej motorovy, vsak? Tak to dotiahni priblizne tak isto ako vypustak na vani. Hotovo.
A rozmer? No ano vonkajsi si zmerias aj na aute. Vnutorny zial nevies. Myslim vsak, ze halierove podlozky ked vezmes za hrst mix pre istotu, nebudu nikomu chybat.
Ved ked aj nedaj boh netrafis, som si isty , ze stara to stale zvladne utesnit.
Inak macher na manualy je tu MiBo. Mozno zareaguje .Taky miestny ujo Google :D

Re: Prevodový olej

Napsal: ned 08.09.2024, 20:17
od slabostka

Re: Prevodový olej

Napsal: ned 08.09.2024, 20:26
od jarson
Alebo...preco ma to nenapadlo hned :idea:
Najdi si podla vin cislo dielu ,zadaj do googla a garantujem, ze do 10 minut nas presne rozmery.
Pouzi stary dobry toyodiy.com napriklad :D

Re: Prevodový olej

Napsal: ned 08.09.2024, 20:31
od esox3
Mne ide len o to aby to proste potom neslzilo ale dobre drzalo a tesnilo. Podlozky som nasiel a malo by tam ist hlinik 18x24x2 aj napustaci aj vypustaci. Olejova vana ma predpisane 39Nm a olej filter 25Nm. Na obe pouzivam momentovy kluc. Tie zavity su zradna vec a hlavne v hliniku. Teraz mam trocha strach ale vraj to je ok.... kupil som neoriginal kolesa, este ich nemam obute a vychadza to tak ze matice drzia po dotiahnuti na 8-ich zavitoch. Zavit je tam M12x1,5. Cize 8 zavitov sa rovna 12 mm naskrutkovana matica. Podľa strojarskej praxe by to malo byt v poriadku a podla clankov o autach tiez, no je tam troska strach ked original su naskrutkovane ovela viac. Kolesa utahujem na 110Nm. A k tomu zavitovemu tmelu.... Na motorke pouzivam Loctide 243 a mam aj na nerozoberatelne spoje ale to som dostal a nikdy nepouzil.

Re: Prevodový olej

Napsal: ned 08.09.2024, 20:36
od jarson
To je dobre :D
Poznam jedneho co ano. A velmi skoro to zistil. Nieco namotovali zle, chceli to napravit a az potom precital na blistri v ktorom ta tuba bola, ze nutne zahriat na neviem kolko stupnov. Bol to silentblok ramena . Ta guma mala z horaka potom fakt velku radost :mrgreen:
Ale k teme. Myslim , ze vsetko si uz zodpovedne zistil, takze smelo do toho. Hlavne je dolezite aby si mal pri tom auto fakt v rovine.
Inak pouzitu " starych" podloziek - v praveku sme to robili tak, ze podlozku ktorá uz mala po predoslom pouziti citelnu hranu alebo bola nejako viac zdeformovana, sme proste velmi jemnym smirglom zbrusili aby bola znova rovna. Polozis smirgel na rovnu plochu, vezmes podlozku a jemne s nou po nom pobehas kym
je ok. Pravdaze ak este mala nejaku rozumnu hrubku a nebola uplne " rozplácnutá". Fungovalo.

Re: Prevodový olej

Napsal: ned 08.09.2024, 21:09
od slabostka
Povedal by som ze 9 z 10 garazovych mechanikov necha staru podlozku ked neslzi a vsetko je v poriadku😁 sak sa da aj otocit 😁 na nissane som mal crush podlozku ktora sa drzala na skrutke a ta tam bola snad cely zivot auta 😁