Carina E 1.8i combi

vše ohledně modelové řady Carina
Miroslav Šíma
Člen Týmu
Příspěvky: 18
Registrován: pon 06.08.2007, 14:22
Bydliště: Kladno

Carina E 1.8i combi

Příspěvek od Miroslav Šíma »

Ahoj Cariňáci,
doufal jsem, že tyto řádky nebudu muset nikdy psát. Toyota nám věrně sloužila jako rodinný vůz 17 let (koupě 2004 při 163 000 km), ještě před měsícem jsme s ní normálně jezdili. V červnu 2020 jsem na ní byl pyšný, jak ve 23 letech prošla jako již mnohokrát STK. Pro mě je to srdeční záležitost. Zřejmě je to pro Vás asi nepodstatné, ale musel jsem to napsat, je to přeci jenom kus života. Taky doufám, že mě jako Cariňáci trochu chápete.

V pátek 12.2. (jak byly ty mrazy) jela žena s Toyotkou na nákup, pak normálně přijela, samozřejmě si ničeho zvláštního za jízdy nevšimla. V sobotu jsem v garáži zjistil, že je pod autem červená louže. Myslel jsem, že je to prorezlý chladič, ale bohužel nebyl. Při bližším ohledání mokrých stop, zřejmě tekla chladící kapalina přepadovou trubičkou z expanzní nádržky. Nastartoval jsem a bylo vidět, že motor opravdu tlakuje do chladící kapaliny tak, že úplně naplní expanzku, která to pak pouští přepadovou trubičkou na zem. Za dva dny ale byla louže pod autem zase, expanzka byla úplně prázdná i když motor od soboty nejel. Po dalším ohledání bylo vidět, že kapalina teče i po bloku motoru, někde na straně řemenic (není tam vidět, je tam strašně málo místa, nedá se to ani vyfotit) a z olejové vany kape na zem. Když ale auto stojí na podlaze, tak není jasné odkud přesně. Takže buď nějaké těsnění, nebo prasklý blok motoru? Nevím. Každopádně oprava údajně pracná a drahá a vzhledem ke stáří auta, mi ji několik automechaniků nedoporučovalo. Věřím, že pro šikovného toyoťáka nadšence asi věc řešitelná. Takže toliko popis závady.

Nejsem automechanik, takže si jí sám neopravím, ani jí nechci rozebírat. Je ale pro mě těžké jí jenom tak nechat odvézt na šroťák. Tak to zkouším, zda by někdo neměl zájem si jí opravit (je to 1.8, která se v ČR neprodávala, mám jí z Německa), nebo si jí vzít alespoň na díly. Třeba za 5.000, nebo jak se domluvíme, abych měl nějaký symbolický základ na nové starší auto.

Toyota Carina E 1.8i 16V kombi
nejeto: 275 720 km
r.v.: 1997
motor: 7A-FE
STK do 4.5.2022
elektronická roční dálniční známka (užila jí jenom 13 dní)
3/4 benzínu v nádrži
defend lock
sedadla jako nová (měl jsem potahy)-broušená modrá kůže
zrcátka elektrická, vyhřívaná
mlhovky
tónovaná skla
Toyota rádio
Přílohy
sedačky.jpg
sedačky.jpg (94.12 KiB) Zobrazeno 1868 x
palubka.jpg
palubka.jpg (115.43 KiB) Zobrazeno 1868 x
motor.jpg
motor.jpg (139.63 KiB) Zobrazeno 1868 x
boční-zadní.jpg
boční-zadní.jpg (63.15 KiB) Zobrazeno 1868 x
boční-přední.jpg
boční-přední.jpg (68.46 KiB) Zobrazeno 1868 x
Uživatelský avatar
GammaRay
Věčnej rejpal
Příspěvky: 596
Registrován: úte 01.09.2009, 19:09
Bydliště: Most

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od GammaRay »

Míro, tak to je smůla :(
Co k tomu říct než asi jen: "Upřímnou soustrast".
Každopádně já osobně velmi dobře rozumím - to je pomalu jak když odejde člen rodiny, že jo?
Tož přeji důstojného nástupce.
Co to bude? Asi nějaká T25, co?
Carina E T19 2,0 liftback 1997
Miroslav Šíma
Člen Týmu
Příspěvky: 18
Registrován: pon 06.08.2007, 14:22
Bydliště: Kladno

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od Miroslav Šíma »

Díky za účast :wink:
Nástupce zatím nemám (Avensis by byl fajn). Je to zrovna blbá doba. Sehnat něco rozumného je problém. Ze zahraničí se nic nevozí, auta se netočí, lidé se bojí a neprodávají a do toho ještě zpřísněná opatření. Mám rozhozené nějaké sítě, ale v dnešní době nikdo nic neslibuje.
Uživatelský avatar
GammaRay
Věčnej rejpal
Příspěvky: 596
Registrován: úte 01.09.2009, 19:09
Bydliště: Most

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od GammaRay »

Je to škoda, zrovna Carina kombi je něco "výjimečného".

Zrovna onehdá jsem se díval po inzerátech a zaujal mě tenhle kousek:
https://www.mobile.de/cz/Osobn%C3%AD-v% ... 45253.html

Na mobile.de měli inzerát nějací, kteří tvrdili, že z Německa vozí auta i teď. A nebo se zeptat Tygra :wink:
memberlist.php?mode=viewprofile&u=300
Carina E T19 2,0 liftback 1997
Uživatelský avatar
jarson
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2083
Registrován: ned 05.10.2008, 18:32
Bydliště: roznava

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od jarson »

Hmm, tam vzadu kde pises , že ti to tečie je vodna pumpa. Vodna pumpa je napojena do okruhu na dvoch miestach samozrejme - jedna krátka a tlustá hadica - vedie vzadu pod vstrekovacou lištou približne a potom blbý O kružok - ten nevidíš, len ked das pumpu dole. Mne sa rozpadol práve ten O kružok gumový a presne tadial to tieklo ako opisujes.
Problém je, že celu tuto hypotezu kazí to tlakovanie. Samotná tato zavada by totiž s týmto nič nemala mat spoločné :roll:
No neviem...ak by to bola tato vec, tak aj keby komplet pumpa do 50€ aj s prácou sa vlezieš.
Co ale s tým tlakovaním....napada ma samozrejme tesnenie pod hlavou ako prvá vec, ale viem ja ?
Mam presne taký motor a kludne ti ho darujem. Ale obavam sa , že nič nevyhráš. Ma na hrbe pol mega a papá oil. Takže tvoj je proti nemu aj s týmto problemom mlady frajer.
Kurnik , to je proste večná škoda toho auta...
Ja by som ho na tvojom mieste daroval Stanovi. Z lasky k nemu ( autu, nie Stanovi :) ) Podla mna by z neho do roka a do dna urobil výstavný kus 8)
Akurát, že momentálne jednu na hýčkanie už má.
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
Uživatelský avatar
gramo
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1770
Registrován: čtv 25.09.2008, 13:11
Bydliště: Středoplky

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od gramo »

Ještě bych taky zkontroloval/vyměnil víčko chladiče. Mám teď nedávnou zkušenost s motorem ze kterého tekla chladící kapalina ve velkém a nakonec to bylo jen víčko expanzky (není to jak u toyoty, kde expanzka je jen přepad a tlak drží víčko chladiče).
Uživatelský avatar
jarson
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2083
Registrován: ned 05.10.2008, 18:32
Bydliště: roznava

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od jarson »

Tu je to tak , že tlak drží viečko chladiča. Na expanzke je iba normalny uzaver asi ako na nadobke ostrekovacov ...co sa tlaku týka nič nerobí.
Ale to viečko v princípe by to tlakovanie mohlo sposobit. Ale nemal by vtedy mokro aj okolo viečka? No nebude na škodu to najprv pozrieť a rozchodit tu pohyblivu cast vo viečku ci nahodou nie je zasekla, prípadne ci ten gumový golierik nie je poskodený. Ak tetno totiž riadne nedosadne na ten menší vnutorný otvor v chladici, tak vlastne to viecko nedrží tlak v sustave a stale to pusta do prepadu. To sedí. Ale myslím, že to nebude ono - totiž ak mu vo chvíli naplní celu expanzku ( to je viac ako pol litra tam!) tak to na viecko nevyzerá. Je to proste velmi rýchlo a velmi vela. Tlak tu je myslím 0,9 co nie je tak vela a navyse pri odbudani kvapaliny predsa priebežne klesá. Skusili ste mat niekedy nastartované bez viečka na chladiči? Napríklad pri výmene kvapaliny?
Co sa deje? No nič. Minimálne teda na volnobehu, to možes takto nechat aj 5 minut a nič sa nikam nevytlačí ( tu by to asi neslo do expanzky ale proste von ale to je nepodstatné - proste iba viečko tolko a tak rýchlo neprepustí). Tu sa zdá , že do tej vodnej sustavy sa musí niekade dostávat tlak navyse a to teda že silno ak to má takto tlačiť ako Míra popisuje.
No nezdá sa mi to....ale vsak skusit by to slo. Bola by sranda zbavit sa auta pre problem v hodnote 2velkých pív :mrgreen:
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
Uživatelský avatar
gramo
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1770
Registrován: čtv 25.09.2008, 13:11
Bydliště: Středoplky

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od gramo »

Nevím, mě to taky vyprskalo chladící kapaliny tolik, až se rozsvítila kontrolka. A po dolití a několika kilometrech zase bylo co dolévat. A po výměně víčka je klid (klepu na dřevo).

Teď už jen spekuluju, jak si to vysvětlit: Nejspíš se to zavzdušnilo, tak se někde uvnitř motoru teplem navíc rozpíná vzduchová bublina. S vyšším tlakem taky roste teplota varu, proto při správné funkci víčka může mít kapalina lokálně přes 100°C a nevaří. Ale když se okruhu v tlak neudrží, začne se někde kapalina měnit v páru a to je velká změna objemu, která tlačí kapalinu z chladiče pryč. A dovedu si představit, že větší zavzdušnění naruší i oběh kapaliny a tím spíše se pak někde lokálně vaří.

Z toho by byl závěr, že jestli to tlakuje hned za studena, tak to nemůže být varem, ale fakt to vypadá že odešlo těsnění pod hlavou nebo je někde prasklina. Tlak dělá samozřejmě i vodní pumpa a skutečnost, že kapalina musí proudit úzkými kanálky, ale jak píšeš, při výměně kapaliny můžeš mít nastartovaný motor a dolévat do chladiče a na volnoběh nic netlakuje.
Uživatelský avatar
jarson
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2083
Registrován: ned 05.10.2008, 18:32
Bydliště: roznava

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od jarson »

Ano, to že po doplnění obvykle dolejes po nějakých km znova , je tak vseobecne normálne. Aj ked sa to akože odvzdušní aj na volnobeh po doliatí/výmene, tak jazdou - a práve pri zvýšených otáčkach a teda ked sa dosiahne ten požadovaný pretlak v sustave - si to obyčajne este po odstavení z tej expanzky docucne. na to tam vlastne ta expanzka je . To je normálne. Potom už by to plus minus malo držať jak nakreslené, teda trochu býva rozdiel podla toho či je motor práve vypnutý po dlhšej jazde, alebo studený. Ale to už kulminuje v rámci risiek MIN/MAX.
Vzduchova bublina sa hlavne prevádzkou ma prirodzene vytlačiť a nie sa v nejakom zákutí hromadit. Navyše plyn na rozdiel od kvapaliny je stlačitelný, teda by tam musel byt "echt" tlak , aby plyn vytlačil kvapalinu. Za normálnych okkolností je to naopak. ked už ide len pára, znamená to , že kvapalina je proste preč. Je to prázdne, resp nie je toho dost aby to obiehalo. Klasické obrazky skodoviek v polovici stúpaní v 70-80 tich rokoch ( raz som to tak prevaril, že sa mi fajfky od sviečok roztopili ako čokoláda :) ).
Ale hlavne - z popisu v prvom príspevku mi prislo, že to takto naplnilo expanzku de facto hned po nastartovaní a na studenom motore ( kedže bolo napísané, že druhý den bola loužička v garáži a tak ....). Ked som to teda dobre pochopil.
Ja neviem...asi by som pred tým, než hodím flintu do žita , skusil aspon problem presnejsie diagnostikovat. Aj keby som sa nakoniec do opravy nepustil, aspon viem dat rozumne info cloveku, co by to po mne vzal do starostlivosti.
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
Uživatelský avatar
Stan
Carina crusader
Příspěvky: 1163
Registrován: ned 21.09.2008, 12:28
Bydliště: Přerov
Kontaktovat uživatele:

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od Stan »

No jestli je to auto ve stavu bez velké koroze a problém je "jen" s tou chladící směsí a jinak doteď motor běžel dobře a nezral olej, tak se myslím vyplatí ho zkusit opravit. Prece jen je to vpodstate moderní auto, který má ale oproti nejmodernějším autům mizivý náklady na údržbu a ceny dílů jsou fakt směšný.
Jak říká gramo - první zkusit to blbý víčko chladiče. Pozor - víčko musí k danýmu chladici sedět. Různý chladiče mají různého tvaru s zapuštění otvoru. Kdyby něco, mám tu téměř novej chladič z mojí 4A-FE a ten myslím bude sedět. Pak bych mrkl na tu vodní pumpu. Pokud je to stejný jako u 1,6 tak je její výměna pohoda. Neměla by být součástí rozvodů. Je zvlášť. No a i kdyby nakonec to bylo těsnění pod hlavou tak co... To přece není žádná hrůza. To musí zvládnout každej mechos vyměnit
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Uživatelský avatar
jarson
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2083
Registrován: ned 05.10.2008, 18:32
Bydliště: roznava

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od jarson »

Je to na chlp rovnako aj 4afe aj 7afe. Mám oboje.
Ale môžem to overiť pre istotu.
Aby som nekecal náhodou :roll:

Edit:
Takže je to síce navonok rovnaké, ale predsa sa líšia.
Oem číslo je iné.
Pre 4afe je 16100-19255 ale sem patrí bud 16100-09060 (SEM) alebo 16100-19305 (aisin).
Ja som mal na svojom AISIN. To druhé vlastne ani neviem čo je zač.

Ale to v princípe nič nemení na náročnosti výmeny. Rozvody su u oboch zvlast.
Naposledy upravil(a) jarson dne úte 23.03.2021, 23:45, celkem upraveno 3 x.
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
Uživatelský avatar
biscuit
Věčnej rejpal
Příspěvky: 7627
Registrován: stř 05.09.2007, 12:24
Bydliště: Benátky v Podhůří

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od biscuit »

před chvílí v ní přijel hynek čermák v dabing street :-)
já říkám zachránit, má to cenu :-)
1992 AT180 coupé | 1997 AE101 GLi sedan | 1995 MX-3 V6 | 2017 M3 BN Revolution Top | 2020 CX-3 Takumi
...To auto neni naše ani cizí, to auto neni v realitě vizí. To auto neni to, na co si hraje. To je taková škoda...
Miroslav Šíma
Člen Týmu
Příspěvky: 18
Registrován: pon 06.08.2007, 14:22
Bydliště: Kladno

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od Miroslav Šíma »

Ahoj Cariňáci,
mile mě překvapilo, jak jste ochotni investovat svůj čas a rozebírat můj problém. Moc děkuji všem a vážím si toho.
Bohužel jsem se musel oprostit od svých emocí a pokusit se realisticky uvažovat a zvažovat pro a proti. U příspěvku STANa jsem si uvědomil, že motor sice doteď běžel dobře, ale opravdu už roky žral olej. Minimálně tři poslední výměny oleje jsem si tam nechal přimíchávat ten sajrajt na utěsnění (motor doktor). Protože bez toho nejenom že jsem musel doplňovat, ale bylo to i cítit, když jel někdo za mnou. Dokonce jsem jednou rozhoukal alarm od emisního čidla v podzemních garážích jednoho domu. Když jsem se na to ptal servisníka, říkal, že to znamená přetěsnit motor, sedla ventilů a po tolika kilometrech že se musí před výměnou těsnění zabrousit i hlava a jestli to má vůbec cenu. Dál by se musely udělat rozvody je na nich právě 100 000, ale hlavně se dělaly už v roce 2007. STAN dále správně připomněl korozi. Jak je vidět na fotkách, zadní levý blatník kvete, ale hlavně mě na STK upozorňují na korozi spodku (nejspíš to ale říkají všem co mají starší auto). Co je ale velká koroze, jak píše STAN, neumím úplně přesně určit. Dále mě upozorňují na to, že spojka už zabírá až nahoře. Na válcích mám také letitý problém, že sice auto brzdí dobře (ručičky ukazují správně), ale při delším intenzivním stání na brzdě (což se při běžné jízdě neděje) se pomalu propadá pedál k zemi, aniž by kdekoli unikla kapka brzdové kapaliny, nebo se snížila účinnost brzdění. Údajně snad by mohl být zádrhel v rozdělovači tlaků mezi zadní a přední nápravou. Autobaterie je tam už také mnoho let atd. atd. ... Takže investice nemalé a pořád je to auto 24 let staré, což je mimochodem na STK největším trnem v oku. Nakonec ani rodina není z tak starého auta nadšená a musím neustále poslouchat různé ironické poznámky. No, a proti tomu všemu jsem na straně ,,pro" pouze já s pocitem, že mám Carinu po těch letech rád jako člena rodiny. Tímto vším Vás unavuji jenom proto, abych si sám zdůvodnil, že jsem se Cariny jenom tak bezdůvodně nevzdal.
Stalo se totiž to, že na základě příspěvku GAMMARAYe se mi TYGR ozval a za tu symbolickou cenu si Carinu dnes odvezl. Útěchou pro mě je, že nejede do šrotu, ale do světa, bude žít a ještě někde poslouží. A v tom Dabing street, BISCUITe, přijel Hynek Čermák Toyotou Avensis první generace a ne Carinou :wink: .
Takže, ještě jednou díky, ať Vám Toyoty šlapou a těm šikovným, co si jí umí dát sami do cajku, ať se dílo daří !!!
Uživatelský avatar
biscuit
Věčnej rejpal
Příspěvky: 7627
Registrován: stř 05.09.2007, 12:24
Bydliště: Benátky v Podhůří

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od biscuit »

fakt? no to jsem trotl :-) já jen viděl záběr jak tam přifrčel do pragovky a auto bylo z boku - a jak jsem zrovna četl tohle téma, tak se mi to nějak propojilo :-)

tak třeba to nějakýmu afričanovi udělá ještě hodně let službu. když už jsme u těch filmů, nedávno jsem viděl francouzskej film https://www.csfd.cz/film/762884-pouze-zver/ a v tý africký lince filmu to fakt byla hustá toyotí podívaná - něco jak u nás se škodovkama za bolševika :-)
1992 AT180 coupé | 1997 AE101 GLi sedan | 1995 MX-3 V6 | 2017 M3 BN Revolution Top | 2020 CX-3 Takumi
...To auto neni naše ani cizí, to auto neni v realitě vizí. To auto neni to, na co si hraje. To je taková škoda...
Uživatelský avatar
jarson
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2083
Registrován: ned 05.10.2008, 18:32
Bydliště: roznava

Re: Carina E 1.8i combi

Příspěvek od jarson »

Míro, vobec sa pre to netráp, ved to vlastne dopadlo dobre :D
Ja ta chápem ale bud spokojný. A bud rád , že u teba zvítazil rozum nad citmi.
Totiž si mohol dopadnut aj ako ja . Na rozdiel od tvojej, je totiž moja manželka do Cariny zamilovaná este viac než ja .
... a tak tu teraz mám jednu 7AFE s podobným osudom ako tvoja - žrala olej a neprešla emiskou - resp. na poslednu som už ani nešiel, lebo problem sa po zásahu servisu znásobil na neunosmu mieru. Lenže som sa jej vtedy nezbavil - rozum nedostal slovo , a tak teraz spinká " v kóme".
Potom mám dalšiu carinu - este staršiu než naša "stará" s motorom 4AFE, ktorá bola kupená ako "náhradný motor". Ale kedže sa ukázalo , že je vlastne po všetkých stránkach v lepšom stave než ta povodná, tak ostala v tíme ako plnohodnotné auto a pacientka bola vo viere v buducu reinkarnáciu dočasne odhlásená.
No a aby toho nebolo málo - totiž manželka si po roku :!: všimla , že "nová" japonka nemá ani ABS , ani airbag...proste nic co sa týka bezpečnosti - no pásy má samozrejme , ale okrem toho nič - tak sa kupilo práve z dovodu bezpečnosti tretie auto.
Honda Civic 8G FD - čas ale ukázal, že volba 103kW motora s hondackou povahou do auta o váhe Cariny asi pre moju pani nebola najšťastnejšia - auto sa ukázalo ako "dosť hravé" a v kombinácii s mojou manželkou som začal o bezpečnosti mať pochybnosti.... a tak na tom vlastne jazdím ja a Carinka ostala jej.
Ano, aj ja som prispel do pokladníc ministerstiev vnutra , najmä SR a CR, ale už sme si s "žehličkou" ( tak ju volám) tak nejak sadli a je to v pohode. V domácom prostredí viem kde sa co dá a na výletoch jazdím slušne.
Takže len som ta chcel upokojit, že je to vlastne v poriadku. Mohol si dopadnuť aj takto.
Teraz len kupit niečo , co bude za carinu dostojný nástupca. Budes to mat tažké, ale tak co už...život musí ist dalej.
Civic FD7 2006 TRObrázek R18A2
Carina AT190L 1992 JPObrázek 4AFE
ex.Carina AT191L 1996 UK
Odpovědět

Zpět na „Carina“