Stránka 1 z 2

Priusem II do Chorvatska

Napsal: stř 26.06.2019, 13:20
od Tomi71
Ahoj všem, mám s PII od října najeto cca 7000 km. nyní se s ním za necelý měsíc chystám ve 4 lidech do Chorvatska do Živogošče, doufám, že už žralok odplave :-) Mám si na něco při takové cestě s hybridem dát pozor, máte někdo nějakou zkušenost z takové cesty? Třeba s bateriíí, která už není nejmladší, když budu stát někde v koloně, jestli se nebude moc vybíjet. I když my jedeme v pondělí na večer, takže by to mělo být pohodovější. Nechal jsem jej v servisu prohlédnout. doplnili i směs do klimy, vše ok, kromě zadního dílu výfuku s tlumičem, už jsem objednaný na opravu-výměnu. Jinak přes zimu jsem míval spotřebu 6 l, nyní mám 5,2, když jsem jezdil delší trasy než těch 10 km do práce a zpět, tak jsme se dostal na na 4,8. Jsem zvědavý, kolik budu mít do Chorvat, protože jsem ke střešníkům Thule Wingbar koupil střešní box Ultraplast MD 5 (130 cm x 90 cm) jen musím do nás od Bystřice p.H. nějak asi minout Brno (opravy na dálnici i v Brně nějakého mostu, tuším Pohořelice) a prý snad i Mikulov (opravy v Mušově)a jet prý radši přechod v Hevlíně. Díky všem za info

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: stř 26.06.2019, 16:56
od jarson
ahoj,
neviem ako s autom , já by som bol kludný. Ak sa co len trochu clovek stará...a vsak je to toyota. Nikdy som nerobil žiadne technické prípravy pred dlhou cestou co sa týka auta. Ked je všetko ako ma byt, nie je to potrebné. Kontrola možno nejaká zbežná pre klud duse a hotovo.
... ale ja by som si v HR daval pozor najmä na smyklave cesty po daždi ( hlavne tie horské klukaté). Maju tam asi nejaký divný asfalt alebo co...
A potom klasicky na nebezpečných vodičov.
Teraz sorry, ak sa niekoho dotknem, ale špecialne na dialnici boli najnebezpečnejšie autá s CZ SPZ. Nepoužívaju spätné zrkadlá.
Inak na spotrebu som tiež zvedavý. Nemám Prius, ale zaujmalo by ma to, kam až sa da dostat s hybridom.
Ja som so 7AFE Carinou chorvatsko absolvoval viackrát a na to že to bola vylietana vrana , ktorá už vtedy mala natočené okolo 400t km, dal som to vždy tak okolo 5,5l.
Uplne najmenej 5,33 ( a nešlo sa teda príliš ekonomicky - dialnica + výlety v mieste pobytu...+ klima k tomu - ale len cez deň nastastie )
No, tak stastnu cestu hlavne :D

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: stř 26.06.2019, 18:36
od ježek2
...když se podívám do starých záznamů - s P II jsem jezdíval Chorvatsko za 4,1 -4,2 L...s pojížděním na Pelješaci cca 2600km..je ale pravda,že ve dvou lidech a "bez tchýně na střeše"...a taky s minimem dálnic - tu pouze Karlovac - Zagreb - Goričan . Jinak většinou přes Maďarsko a Bosnu - ty hory ve spotřebě neudělaly vůbec nic...Stání v případných kolonách baterie zvládají : i se zapnutou klimou - prostě auto při poklesu napětí nastartuje,dobíje,vypne...nárůst okamžité spotřeby opět vykompenzuje při další jízdě...zkušenost při 2,5 hod popojíždění přechod Metkovič. Asi v plném obsazení a rakví bych řekl o půl litru navíc celkově..
Jestli jedete na noc, most před Mikulovem by neměl být plný - myslím,že se jezdí na semafory...já jedu přes den a od Jihlavy,takže preventivně uhýbám doprava před mostem na Pasohlávky - Brod - Dunajovice zpět na hlavní.

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: stř 26.06.2019, 19:42
od DavidDDD
Chorvatsko po dešti, jo peklo, ten prach na silnici je jako mýdlo. Jednou jsme to měli jen taktak. Jako letní na sněhu :D

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: pon 01.07.2019, 21:37
od majk162
Tomi71 píše:Ahoj všem, mám s PII od října najeto cca 7000 km. nyní se s ním za necelý měsíc chystám ve 4 lidech do Chorvatska do Živogošče, doufám, že už žralok odplave :-) Mám si na něco při takové cestě s hybridem dát pozor, máte někdo nějakou zkušenost z takové cesty? Třeba s bateriíí, která už není nejmladší, když budu stát někde v koloně, jestli se nebude moc vybíjet. I když my jedeme v pondělí na večer, takže by to mělo být pohodovější. Nechal jsem jej v servisu prohlédnout. doplnili i směs do klimy, vše ok, kromě zadního dílu výfuku s tlumičem, už jsem objednaný na opravu-výměnu. Jinak přes zimu jsem míval spotřebu 6 l, nyní mám 5,2, když jsem jezdil delší trasy než těch 10 km do práce a zpět, tak jsme se dostal na na 4,8. Jsem zvědavý, kolik budu mít do Chorvat, protože jsem ke střešníkům Thule Wingbar koupil střešní box Ultraplast MD 5 (130 cm x 90 cm) jen musím do nás od Bystřice p.H. nějak asi minout Brno (opravy na dálnici i v Brně nějakého mostu, tuším Pohořelice) a prý snad i Mikulov (opravy v Mušově)a jet prý radši přechod v Hevlíně. Díky všem za info
Doporučuji trasu z Bystřice na Uherské Hradiště - Břeclav - Reinthal - Grosskrut kde najdeš na dálnici do Vídně. Přes Brno na Mikulov, nebo Hevlín po rakouské hranice, je to v současnosti peklo. Je to delší a takřka jisté, že budeš v koloně. Ikdyž večer, či v noci to asi bude klidnější. Ať zvolíš jakoukoli variantu, přeji šťastnou cestu a skvělou dovču.

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: pon 01.07.2019, 23:27
od jarson
chápem, že napríklad s deťmi je dôležite aj to aby cesta netrvala viac než je nutné. Ale my s manželkou , keď ideme niekam bez detí (už teraz väčšinou) , tak si často vyberáme co najprázdnejšie cesty a to bez ohľadu na vzdialenosť k cieľu. Niečo v duchu "Jsou cesty hlavní a cesty vedlejší. Po těch hlavních jezdí zločinci a policajti, a po těch vedlejších pojedeme my :D" A hrozne nás to baví :D

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: čtv 04.07.2019, 20:04
od milanos
Právě jsme se po týdnu vrátili z Německa.Ostrava-Berlín a zpět,2 dospělí,klima celou cestu,místy 140-150km/h-5,4L/100km (1224km)
bohužel i několik pojížděk v zácpách(opravy dálnice) v PL ale i D, bez sebemeších potíží.
Snad až tolik nevadí,že to není o Chorvatsku,ale v tom horku jsou podmínky na cestách jistě velmi podobné.

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: pon 08.07.2019, 06:34
od Vlastík
Já jsem jel do CRO oběma typy. Z Pardubic na Krk. S PII tam za 4,5l a zpět za 4,9l
s PIII loni za 4,1l a zpět za 4,5l
trasa na Krk přes Znojmo a Slovinsko (když koupím známku,tak se tam taky svezu) a loni přes Mikulov.
Je pravda,že při klesání na trajekt mi baterie klesla úplně do prázdna u PII. To jsem se trošku lekl,ale v pohodě se dobila.

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: pon 08.07.2019, 07:47
od Tomi71
Díky všem, no ještě popřemýšlím, trasa na Břeclav se mi docela líbí, otec mně odrazuje, že budu trckat 50 po dědinách a že by to dal přes Brno, že na dálnici z Hulína- Kroměříž je klid a pak přes Hevlín, jel tam před 2 týdny a prý ok. Pojedu v pondělí večer, tak by to mělo být ok všude i když někdo říkal, že jezdí kamiony v pondělí.

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: pon 08.07.2019, 08:38
od jarson
kamiony su asi to mensie zlo , v porovnaní s dovolenkármi v osobákoch... ak ide o dialnicu teda. Horšie je to na bežných cestách . Ale na dialnici ich vies v pohode predbehnut a zriedka su pricinou zapchy myslim. Podla mna si zvolil dobrú dobu na cestu. 8)

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: čtv 18.07.2019, 13:14
od Tomi71
Ahoj všem, tak v pondělí vyrážím, ještě mně čeká v sobotu organizace velkého fotbalového turnaje a v podělí odjezd. Tento týden jsme musel hodit vůz do servisu kvůli poruše klimy - ted před dovčou :-) Klima byla nedávno doplněna. Ted dali auto na diagnostiku - projeli celé, auto bez závad až na to malé čidlo vlevu před řidičem u skla na slunečné svit, dle kterého klima spíná. Stačí prý trochu pohnout či klepnout v blízkosti a vypne se, takže mně časem čeká možná výměna. nyní to jede, pokud by přestalo jít, tak prý mám přepnout na manuál a pak to pojede. Máte s tím někdo podobnou zkušenost? Taky jsem musel vyměnit zadní díl výfuku i s tlumičem a servisák si pěkně dal, měl problém spojit se stávajícím, musel improvizovat a brousit. Koupil jsme taky naši, rakouskou, Slovinskou dálniční známku, ať nemusím řešit po cestě, ale mají pěkně ve směnárnách předražené, Rakouská ta je o cca 40 Kč dražší, ale ta Slovinská měsíční o 150 Kč, normál vychází 770 Kč, chtějí za ni 930 Kč cca.

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: pát 19.07.2019, 06:52
od DavidDDD
Rakouská na internetu za stejnou a nemusíš nic lepit....

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: sob 27.07.2019, 09:44
od Tomi71
S Rakouskou to vím, ale musíš 18 dní dopředu, což jsem prováhal. Jsme tu od úterý, spotřeba mi ukazovala při dojezdu sem 5,7. Během cesty to bylo 5,6. No jsme holt 4 dospělí, plně naložení a ještě střešní box. Jsme v apartmánu v Živogošče a šel jsem se projít do nedalekého kempu Dole a narazil jsem na stříbrného Priuse III s pražskou značkou :-) Majitele jsem nezastihl. Cestu jsme nakonec dali klasickou přes Brno a Mikulov a vše proběhlo v pohodě, opravdu pomohl ten všední den během týdne večer. Vyjeli jsme zhruba o půl sedmé večer a dorazili po půl osmé, dali jsme čtyři zastávky, nehonili jsme to.

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: sob 27.07.2019, 11:11
od DavidDDD
Nemusíš, stačí zaškrtnout že kupuješ na firmu a lhůta padá. Dají se platit i tunely a jedeš na závoru.

Re: Priusem II do Chorvatska

Napsal: úte 06.08.2019, 09:46
od Tomi71
Nevadí, známka nalepena a pak i úspěšně odlepena :-) Spotřeba při cestě tam 5,7 l, holt 4 dospělí a naložené auto + střešní box. Cesta zpět za 6 l - jedeš do kopce od moře asi :-) Při cestě zpět mně předjel Prius s chorvatskou značkou :-) A při procházce v kempu v Živogošče jsem našel vedle stanu či chatky stříbrného Priuse III s pražskou značkou. Jen špatná zkušenost s boxem ultraplast, který jsem koupil 130x90 cm. Podfukoval ho při cestě zpět vítr a dělalo to neplechu. Ale autíčko šlapalo tam i zpět bez jediného problému.