RAV4 III 2.0 (ACA30_)2007 - pokles napětí při denním svícení

vše ohledně modelové řady Rav 4
Odpovědět
Lukii
Člen Týmu

RAV4 III 2.0 (ACA30_)2007 - pokles napětí při denním svícení

Příspěvek od Lukii »

Dobrý den,

chtěl bych Vás tímto poprosit o radu.

Před pár dny jsem namontoval na RAVKu III. r.v. 2007 denní svícení zn. Philips LED DRL9, https://www.nejlepsiautozarovky.cz/svet ... x1-philips které se zapojuje pouze na +- baterky a na jeden drát obrysového světla (spínaní denního svícení je pak řízeno napětím na baterce, a myslím si, že v zapojení jsem neudělal žádnou chybu). Několikadenním provozem jsem však zjistil, že se mi denní světla náhodně vypínají (blikali na mě protijedoucí vozidla nebo jsem neviděl odraz na přede mnou jedoucích vozidlech). V autozásuvce v kabině mám nabíječku, která měří střídavě měří okolní teplotu a napětí na baterce. Na ní jsem vypozoroval, že asi po 10 minutách od nastartovaní začne klesat napětí ze 14,4V na cca. 13,5V a posléze 12,6V, kdy se denní svícení odpojí. Po nějaké době se napětí opět zvedne na 14,4V a denní světla se rozsvítí. Tohle se ale děje pouze ve stavu, kdy nejsou zapnuté obrysové nebo potkávací světla. Jakmile zapnu obrysovky nebo k tomu potkávací a denní se tím pádem vypnou, napětí se ihned srovná na 14,4V a vůbec nekolísá.

Nevíte čím by to mohlo být? Alternátor?

Předem děkuji za jakékoliv rady.
RAV 4 2.0 VVT-i 2007
Jimmi
Věčnej rejpal

Re: RAV4 III 2.0 (ACA30_)2007 - pokles napětí při denním sví

Příspěvek od Jimmi »

Tyhle věci mají zapojení, které reguluje proud do světel jdoucí. Většinou to řeší ještě v nějakém impulsním režimu. Tím se přizpůsobuje kolísajícímu napětí napájení, které v autě mívá slušný rozsah.
Jak to tak vypadá, nějakým způsobem to asi dokáže oblbnout i regulaci napájení v Tvém autě. prostě elektronika se pere s jinou elektronikou.
Chtělo by to ta světla připojit přes nějaký oddělovací člen. Možná jen nějaký obyčejný RL filtr nebo tak.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Lukii
Člen Týmu

Příspěvek od Lukii »

Díky za opdověď ale moc z toho moudrý nejsem.

Dohledal jsem návod od těch světel a tam je tento stav přímo popsaný pod problém č. 2 : "Moduly Philips LED Daylight 9 se při spuštěném motoru náhodně vypínají. Alternátor vozidla generuje při spuštěném motoru výstupní signál.V některých automobilech může být tento signál příliš slabý a moduly se mohu vypínat. Tyto potíže můžete vyřešit podle návodu ‘pokyny k zapojení v hybridních modelech a modelech s funkcí stop & start na straně 9."

Bohužel jsem na straně 9 našel pouze schema zapojení standartního vozidla a na straně 10 hybridního, kde je rozdíl pouze v zapojení jednoho drátku místo na mínus tak do pojistkové skříňky, u které zase netuším co je to za kontakt.

Tady je ten návod, kdybyste měl někdo chuť a čas kouknout. http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... _fi_sv.pdf

Ten rozptyl toho napětí v obvodu u zdravé alternátoru může být opravdu tak velký třeba od 12,7 -14,6 V?
RAV 4 2.0 VVT-i 2007
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

V tom návodu je strojový český překlad, takže chámotiny.
Všimni si, že pro automatické spínání dle napětí je modrý vodič připojený na kostru, tedy mínus. U hybridů a start/stop vozidel je připojený naopak na plus, polohu ACC (obecně poloha s napětím po otočení klíčkem). U těchto vozidel při každém zastavení napětí klesá na 12V a světla by se vypínala. Tak to prostě zkus zapojit na to ACC - typicky pojistka zapalovače, rádia... atd. Tím pravděpodobně vyřadíš tu automatiku a bude to svítit pokaždé se zapnutým klíčkem.
Nicméně i tak bych poté měřil to napětí, jestli Ti to nějak neovlivňuje dobíjení. Pak by možná pomohlo připojit hlavní napájení světel přes diodu. Měřil bych to ale nějakým kvalitnějším, nejlépe analogovým měřákem. A nechal to samozřejmě spolujezdci :wink:
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Lukii
Člen Týmu

Příspěvek od Lukii »

Díky moc,

já právě netušil co je to ta pojistka KL15 nebo ACC, děkuji za vysvětlení. Takto to dává smysl, jestli u Hybridů to napětí klesá na 12V. Jinak pojistka ACC-B 25A by měla být v kabině pod volantem, tak možná jednodušší to budu mít přidat na pojistku audio, která je v motorovém prostoru.

Vyzkouším a dám vědět. Zkusím si pak i proměřit to napětí, co to dělá.

Ještě jednou děkuji za rady.

Lukáš
RAV 4 2.0 VVT-i 2007
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Samozřejmě trochu hádám; soudím jen z toho návodu.
Pravděpodobně přijdeš o automatické zpoždění rozsvícení až po nastartování motoru. Ale třeba to má v sobě časovač.
Dalo by se vymyslet nějaké zapojení s pomocným relé se samodržkou.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Lukii
Člen Týmu

Příspěvek od Lukii »

No já to pravě kupoval z důvodů jednoduchosti zapojení a minimálního bastlení :D neboť jak jde z předchozího textu jistě poznat, nejsem žádný velký elektrikář.
JJ máš pravdu, světla se po nastartování rozsvítily s malým zpožděním. Opačně zase, než kleslo napětí na baterce, se zpožděním vypínaly.
Ten nápad s pomocným relé a samodržkou už zní dost složitě :D

Jinak jsem asi vysledoval to kolísání napětí při vypnutých "velkých" světlech. Po nastartování (po jednom nebo dnech odstavení) naskočí hned 14,2 V a postupně se napětí zvyšuje. Po cca 10 minutách už atakuje 14,6-7V a v tu chvíli začne napětí klesat na 13,5-13,2-13 a následně 12,7V po nějaké době zase skokově vzroste na 14,2-4V. (se zapnutými potkávacími světly se drží napětí stabilně na 14,2-14,4V)

Dovozuji z toho, že jelikož jsou vypnutá "velká" světla má alternátor mnohem větší výkon k dobíjení baterie. Ta je v docela dobré kondici a po krátkém čase je plně nabitá a alternátor přestane do baterie tlačit tak velký proud, nebo na chvíli i žádný a po chvíli zase nabíjení obnoví. Podobně se chová i moje nabíječka Optimate4 na gelové baterky, proto mě to napadlo... nebo se pletu? :-D
RAV 4 2.0 VVT-i 2007
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Těch 12,7 V je nějak málo. Takhle by to až klesat nemělo. To je údaj s těmi denními, nebo bez nich?
Dej pak vědět, jak dopadla změna zapojení a následné měření.
Měřit by se to mělo něčím analogovým. V autě není zcela stejnosměrný proud, vždycky to trochu pulsuje. Ne každý měřák si s tím poradí.
Ten modul pro denní světla zjevně vysílá nějaké rušení na vyšší frekvenci, dělá to ten dojem. Je to velký výrobce, skoro by to stálo za informaci.
Odkud vlastně jsi?
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Lukii
Člen Týmu

Příspěvek od Lukii »

Ahoj děkuji, že se mi tak věnuješ :-)

Takže v sobotu jsem přepojoval. Tak, jak jsem si to plánoval, to bohužel nešlo. V pojistkových skříních v motorovém prostoru nebyla žádná mini pojistka (na kterou jsem si koupil adaptér s odbočovačem), která by nebyla i bez klíčku pod napětím. I ta audio byla stabilně pod napětím. Takže mi nezbylo než to natáhnout do té kabinové ACC pojistky. Nevím jestli je na to nějaká finta, ale protáhnout kabel skrz gumovou těsnící záslepku, kde vedl hlavní kabelový svazek plus lanko otvírání kapoty byl teda opravdu hnus. Nakonec se mi to povedlo směrem z kabiny do motoru pomocí zvonkového drátu a na tom napájeném normálního vodiče (v té gumové těsnící záslepce byla jeden volný průchod naštěstí), ale od motoru jsem to musel lovit háčkem z hliníkové trubičky, protože tam je úplně nulový prostor - což teda není podstatné, ale kdyby se do toho chtěl někdo pouštět :-) nakonec se to povedlo.

Denní světla se tedy rozsvítí hned po otočení klíčku do polohy ACC bez jakéhokoliv zpoždění. Při startovaní jen krátce pohasnou. Při vypnutí klíčku do poslední polohy mají ve vypnutí mírné zpoždění. Vypínající se samozřejmě i s obrysovkama.

Měření: Bohužel analogový multimetr po dědovi už nemám, takže mám možnost pouze digimultimetru od Berneru, jenže za jízdy bych nevěděl, kam ho připojit, aby se s tím dalo jet. Takže mi nezbylo než pozorovat ten jednoduchý voltmetr v autozásuvce (překvapivě se hodnoty při zapojení toho digimultimetru a porovnání při stání skoro nelišily).

Výsledek je stejný jako minule: při cestě cca 70 km zapnuté pouze denní světla prvních 10 min růst 14,2-14,7V, poté pokles na 13,5-13,2-12,8V a pak zase skok na 14,4V a tak pořad dokola. při zapnutí potkávacích světel stále 14,2-14,4V. Při cestě zpět jsem vytáhl pojistku od těch denních světel a jel tedy úplně bez světel a stav byl stejný, jako když byly zapnuté ... Poklesy na 13,5 - 13,2 - 12,8.

Já vlastně nikdy bez světel nejezdil, tzn. že jsem si těchto výkyvu na tom palubním voltmetru nevšiml a je tedy možné, i to tomu nasvědčuje, že to dělalo i před tím, něž jsem tam ty denní světla namontoval. Jinak akumulátor je z roku 2011, nabíjím ho 2 x do roka, ale většinou tam chybí tak 4-7 Ah. Auto mám dva roky, najeto mám 30.000km, (160.000) a žádné problémy v souvislosti s baterkou ...

Jsem z Prahy (východ)...

Lukáš
RAV 4 2.0 VVT-i 2007
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

Hele je to vše kvůli emisím, když je baterie nabitá a má ideální stav, tak jedeš do kopce pod plynem - nedobijí, jedeš bez plynu z kopce - dobijí a jestli si myslíš že to šetří baterku tak jsi na omylu, neni to kvůli tomu je to jen a jen kvůli emisím, baterka mi odešla po 4 letech.
Měl jsem taky dení svícení jak máš ty a musel jsem to předělat na povel - klíček a zrušit zapojení podle napětí.
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“