Previa II výměna katalyzátoru
Previa II výměna katalyzátoru
Tak jsem bohuzel neprosel pres emise. Nejdrive spatna lambda, nechal jsem vymenit. Jak to zaclo spravne merit, tak to hlasi, ze katalyzator pomalu odchazi. Takze emisema opet neprojdu. Cena noveho katalyzatoru s montazi je v autorizaku po sleve cca 30 000,-. Ma nekdo tip na nekoho, kdo by dokazal katalyzator sehnat levneji a vymenit, idealne Praha a okoli? Diky.
Toyota Previa 2.4i, 2AZ-FE
Re: Previa II výměna katalyzátoru
Zkus strýčka Googla. https://www.heureka.cz/?h[fraze]=previa%20katalyzator
Já jsem slyšel názor servisáka, že je lepší katalyzátor z vrakáče, než druhovýroba, ale myslím, že je to blbost. Na vrakáči si nemůžeš být jistý ničím. U nového můžeš alespoň věřit nějaké značce, byť je to přebalovatel.
Já jsem slyšel názor servisáka, že je lepší katalyzátor z vrakáče, než druhovýroba, ale myslím, že je to blbost. Na vrakáči si nemůžeš být jistý ničím. U nového můžeš alespoň věřit nějaké značce, byť je to přebalovatel.
Kořen slova Toyota je Toy!
Máš tam chyby P0420 a P0430? Já taky 
Nemusí to nutně znamenat, že odchází katalyzátor. Ten monitor účinnosti katu je v řídicí jednotce u motorů 2AZ-FE od výroby nastaven příliš citlivý. V Americe pro Camry se stejným motorem existuje tohle TSB, kde se mluví o rekalibraci jednotky.
Nicméně chápu, že tahle informace je ti (stejně jako mně) platná jak mrtvému zimník
Řešení je vícero:
Asi zkusím prvně to vyčištění, jenom zatím fakt nevím, co přesně je to ten „laquer thinner“ (kromě obecného ponětí, že jde o ředidlo).
Mimochodem, párkrát jsem ty chyby už mazal a asi dvakrát se mi povedlo dostat se do stavu, že jsem měl všechny readiness kódy v pořádku (což je prerekvizita úspěšného ME) a současně žádné chybové kódy. Ale raději se nespoléhám, že se do tohoto stavu zase dostanu, až bude čas na další STK+ME

Nemusí to nutně znamenat, že odchází katalyzátor. Ten monitor účinnosti katu je v řídicí jednotce u motorů 2AZ-FE od výroby nastaven příliš citlivý. V Americe pro Camry se stejným motorem existuje tohle TSB, kde se mluví o rekalibraci jednotky.
Nicméně chápu, že tahle informace je ti (stejně jako mně) platná jak mrtvému zimník

Řešení je vícero:
- Nový kat, ne nutně originál. V Británii jsou mininálně dvě firmy, které vyrábí neoriginální katalyzátory: EEC a BM Catalysts. Jejich výrobky se dají koupit pro nás nejsnáz na Ebayi. Například zde nebo zde.
- Použitý kat - opět nejsnáz britský Ebay.
- Vyčištění katalyzátoru podle návodu Scottyho Kilmera (ještě tak vědět, pod jakým názvem to koupit u nás
)
- Pokud je problém jen s diganostickým kódem a ne s emisemi samotnými, šel by asi použít trik s oddálením zadních lambda sond od proudu výfukových plynů. Podle metodického pokynu MDČR by sice technik na ME měl provést vizuální kontrolu stavu výfukového systému, při čemž má ověřit, že tam nic takového není, ale dovedu si představit, že tohle kontrolovat nebude (pokud si pamatuju, ten „můj“ technik to určitě tak podrobně nezkoumal).

Mimochodem, párkrát jsem ty chyby už mazal a asi dvakrát se mi povedlo dostat se do stavu, že jsem měl všechny readiness kódy v pořádku (což je prerekvizita úspěšného ME) a současně žádné chybové kódy. Ale raději se nespoléhám, že se do tohoto stavu zase dostanu, až bude čas na další STK+ME

█ Toyota Previa 2.4 VVT-i MY02 alias Kinderwagen
█ Subaru Forester 2.0 MY01 5MT alias Forejs
█Ex: Honda Civic 1.5 VTEC MY97 4D alias Chřestýš
Ahoj, díky moc za reakci.
Přesně tak chyby P0420 a P0430. Emise (i STK) jsem nakonec udělal přes známého známého
. Kromě těch chyb je vše v normě, auto funguje jak má, takže aktuálně na to (i z důvodu financí) kašlu a budu řešit až s blížící se další STK.
Lacquer Thinner znám z modelářství, je to takové "šetrnější" ředidlo. Dá se koupit třeba u Pecky https://www.peckamodel.cz/produkt/lepid ... er-thinner. Pokud to budeš zkoušet čistit, dej pak, pls, vědět, jak to dopadlo.
Přesně tak chyby P0420 a P0430. Emise (i STK) jsem nakonec udělal přes známého známého

Lacquer Thinner znám z modelářství, je to takové "šetrnější" ředidlo. Dá se koupit třeba u Pecky https://www.peckamodel.cz/produkt/lepid ... er-thinner. Pokud to budeš zkoušet čistit, dej pak, pls, vědět, jak to dopadlo.
Nejlepší řešení, dojet tam, kde to projde

Prius - ta obrazovka je droga 
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...

EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
To je ale nečestné a nesportovní.
Ta chyba se snad neobjeví hned, ale až po nějaké době, ne? takže by stačilo smazat ji těsně předtím.
Ta chyba se snad neobjeví hned, ale až po nějaké době, ne? takže by stačilo smazat ji těsně předtím.
Kořen slova Toyota je Toy!
Jenže když smažeš tu chybu, smažeš si taky readiness kódy. A pokud bude technik na ME svědomitý, nepustí tě.
A ty readiness kódy trvá nějaký čas, než se zase nastaví do stavu připravenosti. Ze zkušenosti bych řekl, že nejhorší je právě kód připravenosti katalyzátoru - nejdýl trvá, než se nahodí do stavu připravenosti. Viz graf průběhu testovacího jízdního cyklu - strana 2 tohoto dokumentu. Jo a druhá komplikace - nejsem si jistý, jestli ten readiness kód katalyzátoru není přímo spjat s tím testem účinnosti. Ale jak jsem psal (myslím) výše, mám dojem, že jsem zažil situaci, že readiness kód byl nastaven a současně MIL ještě nesvítil.
Zkusmo jsem se ptal v Severochemě, jestli nemají v sortimentu něco ekvivalentního (odkazoval jsem se na MSDS toho originálního lacquer thinneru), ale prý, že ne. Tak nevím, jestli si to jednou, až na to přijde čas, nenamíchám přibližně sám - je tam methanol, aceton, toluen a podobné mňamky 
A ty readiness kódy trvá nějaký čas, než se zase nastaví do stavu připravenosti. Ze zkušenosti bych řekl, že nejhorší je právě kód připravenosti katalyzátoru - nejdýl trvá, než se nahodí do stavu připravenosti. Viz graf průběhu testovacího jízdního cyklu - strana 2 tohoto dokumentu. Jo a druhá komplikace - nejsem si jistý, jestli ten readiness kód katalyzátoru není přímo spjat s tím testem účinnosti. Ale jak jsem psal (myslím) výše, mám dojem, že jsem zažil situaci, že readiness kód byl nastaven a současně MIL ještě nesvítil.
Díky, taky jsem to našel, ale potřebuju toho asi 4 litry, což by s touhle cenou vyšlo na >2000 Kčmraq píše:Lacquer Thinner znám z modelářství, je to takové "šetrnější" ředidlo. Dá se koupit třeba u Pecky https://www.peckamodel.cz/produkt/lepid ... er-thinner. Pokud to budeš zkoušet čistit, dej pak, pls, vědět, jak to dopadlo.

█ Toyota Previa 2.4 VVT-i MY02 alias Kinderwagen
Tak tak, od začátku roku je podmínkou úspěšných emisí mít načtené všechny readiness kódy. Pokud nejsou načtené a jsou fakt přísní, vyhodí tě. Když je nějaký trabl a chtějí, je možno dělat doplňkový test.
Já měl auto po servisu, po výměně lambda sondy, smazané všechny chyby a jel hned na emise. Během cesty se nestihly načíst dva kódy - lambda sondy a katalyzátor. Jednotlivé stanice používají různé aplikace a diagnostiky. Jejich aplikace vyhodnotila potřebu dělat test lambda sond, aby auto prošlo. Previa je tu trochu exotická a ta jejich diagnostika je nedokázala naměřit, u všech 4 měli prostě nulové napětí a odpor = totální nesmysl. Dál se mnou nechtěli bavit - přijeďte, až budou nastaveny všechny readiness kódy. Během jízdy z emisí a nějakých dalších pojíždkách (asi 100 km) proběhly ty další potřebné drive cycles a konečně se načetly zbylé readiness kódy a vyhodilo to ty zmíněné DTC chyby.
Na emisích tomu známému známého říkali cca to, co psal maslisko. Dle jejich zkušeností má hodně japonských a korejských aut dost přísně nastavené tolerance účinnosti katalyzátoru a chyby to vyhazuje už v okamžiku, kdy jsou koncernový auta v naprostém klidu.
Já měl auto po servisu, po výměně lambda sondy, smazané všechny chyby a jel hned na emise. Během cesty se nestihly načíst dva kódy - lambda sondy a katalyzátor. Jednotlivé stanice používají různé aplikace a diagnostiky. Jejich aplikace vyhodnotila potřebu dělat test lambda sond, aby auto prošlo. Previa je tu trochu exotická a ta jejich diagnostika je nedokázala naměřit, u všech 4 měli prostě nulové napětí a odpor = totální nesmysl. Dál se mnou nechtěli bavit - přijeďte, až budou nastaveny všechny readiness kódy. Během jízdy z emisí a nějakých dalších pojíždkách (asi 100 km) proběhly ty další potřebné drive cycles a konečně se načetly zbylé readiness kódy a vyhodilo to ty zmíněné DTC chyby.
Na emisích tomu známému známého říkali cca to, co psal maslisko. Dle jejich zkušeností má hodně japonských a korejských aut dost přísně nastavené tolerance účinnosti katalyzátoru a chyby to vyhazuje už v okamžiku, kdy jsou koncernový auta v naprostém klidu.