Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

vše ohledně modelové řady Rav 4
Odpovědět
Jan Orel
Člen Týmu
Příspěvky: 2
Registrován: sob 17.03.2018, 16:51

Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od Jan Orel »

Toyota Rav4 hybrid 2017 (vs. Mazda CX5 RV 2013)

V prosinci 2017 jsem se rozhodl přesedlat ze své Mazdy CX5 na Toyotu RAV4 Hybrid. Dnes, tedy 25. 2. 2018 mám najeto cca 3 500 km a mám některé své dojmy a zkušenosti, které člověk obvykle nezíská v rozhovoru s prodejcem, čtením prospektů, zkušební jízdou a zcela určitě ne čtením reklamních článků v jejichž názvu figurují slova „nezávislý test“ apod.
Musím říci, že celkově mám ze své Toyoty celkem dobrý dojem. Připadá mi uvnitř prostornější, lépe odpružená a odhlučněná než moje stará Mazda. (Dále budu pro moje Mazda používat zkratku MSM.) Toyota má pohodlnější nastupování dozadu, pohodlnější zadní sedadla, dobrou akceleraci, velmi se mi líbí adaptivní tempomat, který využívám skoro pořád. Dobré je rozmrazování čelního skla a el. otevírání pátých dveří, vyhřívání všech sedadel, volantu a kamerový systém. Celkově mohu říci, že jde o pohodlné auto. Pár věcí mne ale u Toyoty překvapilo negativně. Většinou jde o méně významné věci. Mnohé by se asi daly snadno vyřešit. Nenadchla mne ekonomika provozu. Podotýkám, že jde o mé osobní názory. Kdo chce, může si je ověřit a posoudit sám. Každý jim může připisovat jiný význam. Možná se v něčem mýlím.

Základní údaje:


Jde o vozy rozměrově dosti podobné rozměrově. Rozdíl v hmotnosti asi má na svědomí hybridní systém.
Negativní překvapení mne čekalo při převzetí vozu. Nechal jsem si namontovat originální Toyota tažné zařízení. Nebylo ale skryté jako u MSM, kde s odejmutým hákem a sklopenou zásuvkou není vidět vůbec. Zároveň mi bylo řečeno, že otevírání zadních dveří „kopnutím“ nohou bude díky TZ fungovat trochu hůře a opravdu se nějak nedařilo. To jsem rozporoval i písemně a bylo mi řečeno, že to tak prostě je, dříve se prý po montáži TZ hybridní pedál vypínal úplně. Po čase jsem se setkal s jiným majitelem stejného vozu a zjistil jsem, jak je třeba nohou správně „kopnout“. Musí to být trochu stranou, ne moc blízko spodku auta, ne moc rychle. Nyní mám úspěšnost cca 1 : 10 (tzn. 10y úspěch, 1 x neúspěch) a jsem s touto funkcí spokojen. Občas se ale stane, že nepomůže ani 10 kopnutí, ale dlaší den se Toyota zpravidla umoudří. Podobného něco se odehrálo s namontovanými zimními pneumatikami, které mají jeden směr otáčení, ale v návodu se doporučuje záměna pneumatik každých 5 000 km křížem! Bylo mi řečeno, že zimní pneu se obousměrné nedělají. Na webu jsem jich pár našel, ale další diskuzi s prodejcem jsem vzdal jakožto asi zbytečnou. Mám dojem, že mne prostě odbyli první výmluvou, která je napadla. pokud se domnívají, že tím na mne zapůsobili, mají pravdu.


Zavazadlový prostor mne trochu zklamal pár detaily jako první
Celkem ujde, trochu v něm překáží menší schodek za zadními opěradly. V prostoru ale není elektrická zásuvka. MSM ji měla. Autoledničku tedy budu o dovolené zapojovat kabelem nějak nastaveným a protaženým do kabiny.
Zadní opěradla nelze sklopit do vodorovné polohy. Zůstávají dosti „do kopce“. V MSM to šlo.
Roleta zavazadlového prostoru je svinovací, ale vždy vodorovná. V MSM byla spojena se zadními dveřmi a tak se její konec při otevírání zvedal spolu s nimi. Tedy nepřekážela při nakládání do kufru.
S vozem se dodává jakási síťka na dvou teleskopických tyčích, pro které je připraveno upevnění těsně pod roletou. Smysl jsem se z návodu nedozvěděl, prodejce mi rozpačitě sdělil, že to mohu vyhodit.
V prostoru jsou 2 plastové háčky pro zavěšení tašek apod. Sešlo by se jich víc příp. příhodněji umístěných např. na bocích uprostřed a vpředu. Oba jsou totiž hned vzadu v rozích u pátých dveří.
A odemykání kufru mne vysloveně naštvalo. Otevírání kufru je totiž nelogicky spojeno s odemknutím celého auta, které je pak nutno zase nějak zamknout. Otevřete-li jakkoliv kufr, nejdříve se odemkne celé auto! Pokud otevíráte kufr dálkovým ovládáním, musíte nejdříve odemknout celé auto. Pokud kufr zavřete, musíte počkat, až se páté dveře elektricky úplně dovřou. To pár vteřin trvá. Pak nesmíte zapomenout a musíte ostatní dveře zamknout dálkovým ovládáním nebo stisknutím tlačítka nebo dotekem rukou na kliku předních dveří. Představte si, že jste si z kufru něco vzali, držíte to oběma rukama, je to i trochu těžké, chcete odejít, ale nejdříve čekáte až se dveře kufru dovřou a pak zamykáte. Přitom vám jedna ruka samozřejmě trochu chybí. MSM se uměla automaticky zamknout když řidič s klíčem v kapse se od ní vzdálil cca o 1 m. Myslím, že by to mělo jít naprogramovat v Toyotě také.

Ekonomika provozu

Zatím mám dojem, že se údaji udávanému výrobcem, tedy 5,2l/100 km, asi moc nepřiblížím, což je celkem obvyklé a ,samozřejmě nefér od všech výrobců. Toyota asi moc nevybočuje. Jezdím většinou sám, jezdím celkem pohodově, neakceleruji moc často, hodně využívám tempomat. Od koupě mám tvrdošíjně průměr 7,2 l/100 km. Mechanik mi tvrdil, že po cca 8 000 km se spotřeba sníží na cca 6,5 l/100 km. Moc tomu nevěřím. Elektromotory autu spíše jen mírně vypomáhají s energií nastřádanou po troškách při brzděí, jízdě setrvačností apod. Akumulátory jsou NiMh, nikoliv Lion. Benzínový motor má výrazně nižší výkon než současná Mazda 2,5 l, jejíž motor má stejný výkon jako celá hybridní soustava Toyoty! Servisní interval Toyoty je o 5 000 km, tedy 25 % kratší než u MSM. Zatím nevím, co bude stát pravidelná návštěva servisu. Takže nic moc nečekám.
Pokusím se odhadnout efekt hybridního pohonu:
Dejme tomu, že se časem dostanu na průměr 6,5 l/100 km. S MSM jsem se pohyboval kolem 8,2 l, odhaduji, že jejich motor o objemu 2,5 l a výkonu 190 k by mohl baštit cca 9,5 l. Předpokládejme optimisticky, že na 100 km ušetřím celé 3 l benzínu po 30 Kč/1 litr. Při najetí 150 000 km ušetřím
4 500 litrů benzínu, tedy 135 000 Kč! Připočteme-li častější servis, tedy celkem 10 x místo 7,5 x při intervalu 20 000 km, tak efekt není úžasný. Nevím, jestli stojí za poměrně komplikované technické řešení. Při srovnání spotřeby hybridu s naftovým motorem by asi hybrid dopadl o něco hůře. Samozřejmě lze ve výpočtu počítat i s příznivějšími veličinami. Každý si to může zkusit sám. Nějaký ekonomický zázrak se ale asi konat nebude.

Co by v autě mohlo být jinak a moc by to ani nestálo

1. Začnu prkotinou. Na cloně u řidiče není obvyklý plastový pásek za který se běžně zasouvají nějaké doklady apod. Asi si jej nahradím podvazkem. (Pokusím zeptat, jestli nedodávají značkový s logem Toyota.)
2. Zmíněné zamykání při odchodu řidiče by se také hodilo. Odpadlo by čekání na dovření dveří kufru atd., a nutnost pamatovat na zamčení auta. Nesmyslné odemykání celého auta při pouhém otevření kufru by mohlo být snad alespoň nastavitelné řidičem podle jeho osobních preferencí (neodemykat všechny dveře, odemknout jen u řidiče apod.)
3. Po vypnutí zapalování se vypne vše. V MSM byly ještě některé záležitosti cca 10 vteřin možné ovládat. Např. sklopit zrcátka nebo dovřít okna. Naopak u Toyoty se vše ihned přeruší. Proud nejde, i právě dovíraná okna nebo právě sklápěná zrcátka se zastaví na půli cesty. Podobná nepříjemnost nastává při zavírání kufru, pokud před jeho úplným zavřením a zamčení zapnu startování. Zavírání kufru se přeruší a nedokončí se ani po spuštění motoru. Je třeba stisknou tlačítko pro otevření kufru, dalším stiskem otevírání zastavit a dalším znovu spustit zavírání.
4. Schránka spolujezdce je hluboká a špatně je do ní vidět. Nějaké osvětlení by se hodilo. Nemluvě o tom, že by mohla být klimatizovaná, ale to už je přílišná troufalost. Rozpuštěné máslo na svačině nebo rozpuštěná čokoláda nejsou v životě všechno.
5. Chybí lepší háčky v zavazadlovém prostoru a el. zásuvka. Tím by se cena vozu snad moc nezvýšila.
6. Tempomat je fajn. Funguje při rychlosti nad do 40 km/hod. Vůz si při jízdě udržuje konstantní vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla. Ta je nastavitelná ve třech délkách. Napadá mne, že by se mohla přizpůsobovat sama rychlosti auta s možností její korekce řidičem. Potřebné údaje jako rychlost a vzdálenost má systém k dispozici. Nyní je vzdálenost stejná při rychlosti 150 nebo 50 km/hod. Při poklesu rychlosti auta vpředu, Toyota přibrzďuje. Pokud rychlost klesne pod 40 km/hod., se ozve slabé pípnutí a náhle brzdit přestane. Upozornění pípnutím by mohlo být výraznější příp. nastavitelné a hlavně by se tempomat nemusel vypínat tak brzy. Mohl by brzdit i při nižší rychlosti, příp. do zastavení. To by byla pohoda ve městě a v kolonách!
7. Protikolizní systém nevím jak funguje. Zajímalo mne to, ale nepodařilo se mi vyvolat jeho činnost. Teoreticky podle návodu by měl hlavně začít brzdit. Dal jsem si na silnici 1 m vysokou prázdnou krabici a Toyota do ní klidně bez zábran vrazila. Že by poznala, že je to papír? Bylo by fajn např. video výrobce, kde bych mohl vidět jak systém opravdu funguje Rád bych věděl co od něj mohu opravdu očekávat, abych věděl jak si mám počínat, když zafunguje. Funguje vůbec?
8. Hlídání jízdních pruhů jsem zkoušel opakovaně. Docílil jsem jen slabého pípnutí při vyjetí z pruhu a optický signál na displeji. Při opakování mi systém doporučil přestávku. Nějaké impulsy do volantu, které by údajně měly přispět k udržení se v jízdním pruhu jsem zaznamenal jen jednou. Byly slabé, bezvýznamné. Do svodidel bych mohl klidně vjet i rychlostí nad 100 km/hod. Také by asi neškodilo alespoň názorné video.
9. Při couvání s vozíkem parkovací systém neví, že vzadu mám vozík. Vnímá jej jako překážku a po celou dobu couvání usilovně a hlasitě pípá. MSM věděla, že mám v zásuvce zapojen vozík, ani nepípla, ale zadní kameru nechala v činnosti.
10. Při jízdě sněhovou břečkou se mi občas spustilo silné pípání. Toyota tvrdila, že mám před sebou překážku. Problém pominul po zastavení a ručním očištění čidel vpředu od namrzlého sněhu. Lze to přechodně vypnout, ale jaksi není vždy dobré se přestat omezit pozornost provozu nebo zastavit a proklikávat se k příslušnému nastavení a později jej zase obnovit, pokud na to nezapomenete.

Jezdí se mi s Toyotou dobře, ale mám pocit, že některé věci výrobci jaksi unikají. nabízí se parafráze: „Co ještě soudruzi z Toyouty trošku opomněli?“ No a jestli ekonomika provozu stojí za celou složitost systému a zvýšení hmotnosti o cca 160 kg, to je na každém zájemci.


Pokud Vás zajímají další zkušenosti, pokusím se odpovědět. Pokud máte nějaké užitečné rady, uvítám je a předem za ně děkuji.
Jan Orel
orelvlahvi@seznam.cz
martinw
Řidič
Příspěvky: 161
Registrován: čtv 10.08.2017, 10:19

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od martinw »

K te spotrebe - jakou pohotovostni hmotnost mel vas predchozi vuz ta CX-5 ?

Safety sense se diva kamerou a radarem, oboje musi hlasit ze tam je neco jako vuz/chodec ... chce to vymyslet lepsi vec nez jen krabici - napada me rozvinuta karimatka + alumatka ktera odrazi vlny toho radaru, do hornich rohu karimatky papir A4 cervene barvy aby se naznacily brzdova svetla. Me takhle safety sense fungoval ucil sem na to manzelku aby to zazila...

keyless vubec nepouzivam a naopak mam jeste imobilizer dodatecne montovany na dalkove ovladani navic - oni gangy co kradou auta behem nekolika sekund jsou za keyless moc vdecne... a ten kufr je opravdu blbe vymysleny ale asi pro to mely velmi dulezity a zavazny duvod jak to u japoncu byva (dokonce sem chvili zvazoval ze bych si to odpustil a mel manualni vzpery ale problem toho odemykani to neresi)
Uživatelský avatar
kadel
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1359
Registrován: stř 08.10.2008, 20:38

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od kadel »

nejdříve čekáte až se dveře kufru dovřou a pak zamykáte
S kufrem a zamcenim nemas pravdu. Zmacknu zavirani kufru, na dalkaci zamknu a odchazim. Auto se zamkne i kdyz je kufr otevreny a zavira se, ale jde to jen pres ovladani. Ale souhlas, odpada komfort bezklice.

4 500 litrů benzínu, tedy 135 000 Kč! Připočteme-li častější servis, tedy celkem 10 x místo 7,5 x při intervalu 20 000 km, tak efekt není úžasný.
Kdyz to prezenu, tak prohlidka stoji 10 000, takze 2,5 (rozdil mezi Mazdou a Toyotou) x 10 000,- je 25 000,-. Porad mas 110 koliku doma. :-)

V MSM byly ještě některé záležitosti cca 10 vteřin možné ovládat
Zrcatka asi nejdou, alel myslim, ze okna dovrit jdou. Zitra zkusim.
Odzkouseno. Dokud neotevres dvere, okna jdou stahovat i po chcipnuti motoru.

Napadá mne, že by se mohla přizpůsobovat sama rychlosti auta s možností její korekce řidičem.
Tohle funguje, ve meste pri 50 ti tempomat dovoli prijet k autu bliz nez na dalnici ve 130.

Mohl by brzdit i při nižší rychlosti, příp. do zastavení. To by byla pohoda ve městě a v kolonách!
To mi taky vadi, no. CHR to treba umi. Stojis v kolone, tuknes do plynu nebo do packy a auto jede az do zastaveni

Zajímalo mne to, ale nepodařilo se mi vyvolat jeho činnost.
Taky mi to jeste nebrzdilo, ale kdyz objizdim natesno treba kamion, zacne to pipat a psat, abych brzdil. Predpokladam, ze kdybych behem toho pipani nevybocil, zacne to brzdit, ale zkouset nebudu. :-)

Docílil jsem jen slabého pípnutí při vyjetí z pruhu a optický signál na displeji.
Mas aktivovanej zasah do rizeni? Vyjeti pod vetsim uhlem nezkoriguje, ale bezny pomaly vyjizdeni pri usnuti vrati do pruhu. Udela to 3x, pak te varuje hlasitejc. Nekde mam mozna video, zkusim pohledat.

Na spritmonitoru vetsina uzivatelu jezdi za 6,6 az 7,4, takze uplne stejny hodnoty, jako jezdime tady asi vsichni. Sedi mi to i u ostatnich aut, co jsem mel. Kdyz dam vyhledat SUV v benzinu od roku 2013, tak vysledky jsou nasledovny. A to nektere uvedene priklady nemaji takovou dynamiku jako ravka.
SantaFe - 12,3
CX-5 2,5 - 8,6 (slusna spotreba)
CX-5 benziny vsechny - 8,08
X3 - 10,58
Kuga - 8,87
Kodiaq -8,9
X-Trail - 8,6
Tiquan - 8,85
ASX - 6,9 (ale jen 117 koni)
Outlander 8,87
Mokka 8,02
RAV4 benzin - 8,92
RAV4 hybrid - 6,8

Proste Toyoti hybrid je treba proti plugin hybridum nejmin podporovanej elektromotorem, vlastne spotreba tezi jen z plachteni na elektro, protoze za chodu benzinaku elektro pomaha minimalne a ciste na elektro se ani poradne neda zrychlovat. Spis je to konkurence naftakum nez nejakej prechod mezi benzinem a elketrem. Ale treba Kia Optima zkousela taky podobny system a jezdilo jim to po meste za 10. Ted uz delaji plugin a buhvi, co to zere kdyz dojdou baterky.
Naposledy upravil(a) kadel dne ned 18.03.2018, 14:14, celkem upraveno 1 x.
RAV4 HSD FWD
Formtom
Člen Týmu
Příspěvky: 36
Registrován: sob 17.01.2015, 18:15

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od Formtom »

Ahoj všem,
blíží se rok od pořízení a za mě maximální spokojenost. najeto cca 27 tis, spotřeba dle PP 6,8, podle přepočtu 6.9. sedí to skoro přesně. Jezdím jak potřebuju takže žádná velká eco jízda se nekoná, dálnice cca 40%. Pár prkotin co někdy ročilujou se určitě najde, píše se tady o nich, ale vzhledem k hlavnímu faktoru bezproblémovýho auta je dokážu odpustit.
zdar jak Brno
Toyota RAV4 HSD FWD 2017

Toyota Auris TS 1,8 Hybrid Executive 2016

Toyota Auris TS 1,6 CVT Trend+ 2015
Sobi
Člen Týmu
Příspěvky: 31
Registrován: úte 20.03.2018, 15:53

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od Sobi »

Ahoj.jen více takových zkušeností a postřehů. Taky mám objednáno. Ještě měsíc musím vydržet.
Jan Orel
Člen Týmu
Příspěvky: 2
Registrován: sob 17.03.2018, 16:51

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od Jan Orel »

[quote="martinw"]K te spotrebe - jakou pohotovostni hmotnost mel vas predchozi vuz ta CX-5 ?

CX5 měla 1520 kg pohotovostní hmotnost, také automat a čtyřkolka. RAV4 je tedy o cca 170 kg těžší. Většinu asi dělají baterie a související věci.
martinw
Řidič
Příspěvky: 161
Registrován: čtv 10.08.2017, 10:19

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od martinw »

Jan Orel píše:
martinw píše:K te spotrebe - jakou pohotovostni hmotnost mel vas predchozi vuz ta CX-5 ?

CX5 měla 1520 kg pohotovostní hmotnost, také automat a čtyřkolka. RAV4 je tedy o cca 170 kg těžší. Většinu asi dělají baterie a související věci.
Tak to je docela podobna hmotnost, cekal jsem ze bude vyrazne lehci a tim padem by ta spotreba tak zazracna nebyla.

Me se libi jeste jedna prakticka vec tykajici se CVT - to auto si muzete posunovat na centimetry jak potrebujete klidne pres nejakou terenni nerovnost nebo na nejakem najezdovem schode - tim padem zacouvam k voziku uplne presne jak potrebuju aniz bych palil spojku nebo mel prokluz a s parkovanim do kopce zrovna tak (ony nektere manzelky/pritelkyne jsou ke spojkam docela brutalni kdyz prijde na parkovani :roll: ).

Koukam ze si rovnou necham v servisu dodelat druhe svetlo do kufru i se zasuvkou, a zkusim je poprosit aby pres diagnostiku zapnuli denni sviceni I na zadnich svetlech a zeptam se na moznosti jak uplne odstranit keyless, jestli mam odpojit ty venkovni anteny uplne z napajeni nebo jestli ma ridici jednotka nejake nastaveni (o tom ze lze vypnout vysialni na klicku vim ale to neni uplne blbuvzdorne pak to nekdy omylem aktivuju az budu menit baterku na klicku a zapomenu na to...)
Kocúr
Věčnej rejpal
Příspěvky: 2535
Registrován: sob 14.02.2015, 10:35

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od Kocúr »

Na to denné svietenie aj zadných svetiel som sa pýtal pri svojej corolle v servise a vraj to neide lebo tie denné LED svetlá sú na iný okruh.
Tipujem že aj pri RAV to takto bude.
Zaujímalo by ma, že ktorý euroúradnícky jebo sa rozhodol že stačí denné svietenie len vpredu. WTF?!
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,26l/100km)
Uživatelský avatar
kadel
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1359
Registrován: stř 08.10.2008, 20:38

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od kadel »

Tak jsem natocil video, jak funguje asistent jizdy v pruhu. Ale je to kratky, protoze manzelka nema pochopeni pro vedecky badani s telefonem v ruce a bez drzeni volantu.


A odstup tempomatu v obci a na dalnici.
Obrázek
Obrázek
RAV4 HSD FWD
Uživatelský avatar
DavidDDD
Věčnej rejpal
Příspěvky: 724
Registrován: ned 19.10.2014, 09:49

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od DavidDDD »

Dobrý, mě tam jen chybí : "Karle přestaň už prosím tě blbnout ať se něco nestane..." Takhle nějak by to bylo u nás, teda až na toho Karla :mrgreen: :mrgreen:
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
Uživatelský avatar
kadel
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1359
Registrován: stř 08.10.2008, 20:38

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od kadel »

DavidDDD píše:Dobrý, mě tam jen chybí : "Karle přestaň už prosím tě blbnout ať se něco nestane..." Takhle nějak by to bylo u nás, teda až na toho Karla :mrgreen: :mrgreen:
Proc myslis, ze fotka z dalnice je rozostrena? Bylo to foceny po tom videu a uz jsem si nedovolil ostrit. :-)
RAV4 HSD FWD
Sobi
Člen Týmu
Příspěvky: 31
Registrován: úte 20.03.2018, 15:53

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od Sobi »

Ahoj tak že to samo vrátí auto mezi pruhy?
Můžu se ještě zeptat kolik máš najeto a jaka je spotřeba,A jaka je skladba silnic kde jezdíš ?
Uživatelský avatar
kadel
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1359
Registrován: stř 08.10.2008, 20:38

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od kadel »

Cauves, jo jo, auto to vrati mezi pruhy. Udela to tak 3x a pak to napise, aby ses chyt volantu. Ale jak rikam kdyz budes, vyjizdet pod vetsim uhlem k care, tak to nevrati, ale na bezny "zaspani" to reaguje dobre. Kdyz ti teda nespadne hlava na volant. :-D Auto budeme mit za mesic rok, najeto 30tis km, pocitadlo spotreby nikdy nenulovano a spotreba tam je 7,0 litru. Do podzimu bylo 6,8, pres zimu to vylezlo. Pres zimu to fakt zere tak o litr a az litr a pul vic. S autem jezdi manzelka pres tyden, a to kazdy den do prace. Takze 80% jizd je cca 4 km okreska, pak 15 km dalnice, asi 6 km obchvat Prahy a 4 km Praha. Takovej debilni profil, se studenym autem najizdime na dalnici a hned za najezdem asi 2 km kopec, takze na konci dalnice pred Prahou je spotreba asi 10 litru. Ale jestli to mas ciste na dalnice, ze spotreby odvarenej nebudes. Jeli jsme na lyzovacku, prakticky porad dalnice a tam za 9,4, zpatky o litr min, tempomat 130 tacho (120 real).

A to manzelka ma nejakej hybridni styl u zadele. Takze zadny extra rekuperovani nebo vyuzivani elektra. Podle me ani nevi, ze to nejakou rekuperaci ma. :-)
RAV4 HSD FWD
Sobi
Člen Týmu
Příspěvky: 31
Registrován: úte 20.03.2018, 15:53

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od Sobi »

:D . Tak to je paráda. Budu jezdit tak nějak mix všeho,tak že uvidíme, počítám že do 7.5l se vejdu.
Corolla2014
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1807
Registrován: úte 27.05.2014, 11:02

Re: Toyota Rav4 Hybrid zkušenosti

Příspěvek od Corolla2014 »

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne čtv 07.09.2023, 13:59, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“