Celica AT180 dodělání klimatizace

vše ohledně modelové řady Celica
Uživatelský avatar
ToyotaCelicaSt
Člen Týmu
Příspěvky: 18
Registrován: stř 16.08.2017, 14:15
Bydliště: BRNO

Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od ToyotaCelicaSt »

Zdravím všechny.
Mám Celicu bez klimatizace a chci ji dodělat, mám už výměník co je v kabině, držák kompresoru a kompresor, takže bych teď potřeboval poradit s tím co je jinak v motoru, kde na potrubí jsou nějaké ventily protože potrubí mám jen to tlusté, to tenké nemám ale myslím že bych ji zvládl vyrobit :D , a hlavně jak s elektrikou. V mé celice to vypadá že kabeláž je, tlačítko A/C v kabině je taky, jen chybí krytka. Zajímají mě taky chybějící relátka v tom boxu u altíku.
Kdyby se u někoho něco na klimu našlo bylo by to nejlepší, budu vděčný i za jakékoliv rady, fotky jak to má vypadat. :) Všem co k tématu přispějí předem děkuju :wink:
Mirek Novotný - Hrabu se v celice jak jen to jde už od 18ti, mám soustruh, svářečku a hodně velkou dílnu. Takže Celica se u mě má hodně dobře. Jdu kolikrát raději cestou ,,co bych to sháněl, vyrobím si,,. Z toho důvodu se tady na fóru moc neukazuju.
Uživatelský avatar
Stan
Carina crusader
Příspěvky: 1163
Registrován: ned 21.09.2008, 12:28
Bydliště: Přerov
Kontaktovat uživatele:

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od Stan »

Ja tohle absolvoval u cariny. Komplet celou proceduru. Trvalo to skoro pul roku zjistit co potrebuju a sehnat to po ruznejch bazarech, prodejcich a na netu. Je to hodne strastiplna cesta. Montaz je v ni ta jednudussi cast. Pocitej s tim, ze to urcite spolkne tak 4-10 tisic.

Zacneme kabinou:
obrazek tady (bavime se o spodni casti obrazku):
http://www.japan-parts.eu/toyota/eu/199 ... it/2#88650
Potrebujes vymenik (vyparnik) pokud mozno v dobrym stavu. Idealne ho pred montazi poradne vycistit. Na nem musi byt namontovanej a funkcni expanzni ventil. Je to takova hlinikova cihlicka namontovana na obopu trubkach co do vymeniku vedou. Na obr. vpravo uprostred. Za expanznim ventilem z toho celyho povedou ven tribicky - tlusta a tenka se sroubovacima prirubama. Tyhle trubky se budou protahovat skrz firewall do motorovyho prostoru. Cely to musis samozrejme zastavet do telesa topeni pod palubovku. To osobne beru za nejvetsi problem. Pak do mista, kde je tenhle vzparnik, musi vyst jeste teplotni cidlo (vlevo dole). Pak dulezity aby zpod vyparniku byl funkcni a cistej odtokovej kanalek s hadickou ven z auta. Aby vlhkost mela kam odkapavat. No a takz v blizkosti telesa topeni a klimy musi byt ridici jednotka klimy. Je to takova krabicka (na obr vpravo dole), co ridi chod klimy a motoru, zvysuje otacky pri sepnuti magneticke spojky kompresoru atd. Pro kazdej jinej motor je ta krabicka jina. U cariny zalezelo i na tom, jestli byl ten 4A_FE motor s 85, 79 nebo 73 kw a jestli to byla verze vyrobena v japonsku nebo v anglii. Ale to by u celdy melo bylt asi vsecky 4A fe motorz stejny. Cidlo i ridici jednotku samozrejme zapojit do prislusnyho konektoru.

Motorovej prostor:
http://www.japan-parts.eu/toyota/eu/199 ... r-piping/3
Dve trubky vedou od firewallu dopredu. Jedna ke kompresoru, druha smerem ke chledici (kondenzatoru). Na jedne (tysokotlake) musi by funkni cidlo tlaku, ktery hlida tlak v obvodu. Vaecky ty trubky maji svoje specificky na gumovejch silentblokach namontovany uchyty. Pak potrebujes funkcni srdce klimy - kompresor. Idealne si ho nechat pred montazi prohlidnout a zrepasovat. Vetsinou jsou uz vsechny po smrti. Na kompresoru je magneticka spojka a hlavni lozisko. Nejlepsi opravar na kompresory denso je nedaleko Plzne - firma STEKOM (pan Stefl). ma vsecky dily. Me postavil novej kopresor asi za neskutecne levny 4 litry. Novej kompresor stoji tak 20tisic. Kompresor jke na drzaku, krerej ma navic jednu kladku. taky doporucuju vymenit lozisko za par stovek. Samozrejme budes potrabovat delsi remen. Na moji 2.0l 3S-GE celde je jeden remen na kompresor i alternator. Na 4A-FE by mel byt remen na altik a druhej na kompresor.
Pak pred vodnim chladicem je klimachladic. Pri jeho zabudovani musis rozebrat celej cumak auta. Naraznik, zamek kapoty.. Klimachladic samozrejme uchytit pomoci drzaku se silentblokama, aby pruzil. Na klimachladici je pripevnenej vysousec. Je to takova hlinikova bandaska velka jak plechovka od redbulu. Ta se kupuje dycky nova po rozpojeni okruhu. Stoti do petistovky. Jedne z trubek, co do ni vede, je jeden z plnicich portu se sklenenym okynkem. okynko slouzi pro diagnostiku. Kdyz sepne kompresor, tak se pod okznko natlaci zelena tekutina. Po natlakovani se objevi bublinky a tekutina na chvilku zmizi. A tak furt dokola. Druhej plnici port je bud na trubce u PP tlumice, nebo kousek u kompresoru. Je nekolik typu tech plnicich portu. Maji ruzny zavity a ne kazdej klimaservis ma vsechny. Treba na moje auto to mel jenom ten Stefl. Pak jeste potrebujes klimaventilator. Auto bez klimy ma jen jeden, s klimou musi mit dva. ja tam mam jeste treti zepredu chladicu. Nevim proc, ale je tam od vyroby. Nad chledicema musi byt jeste krabicka s pojistkama a relema. Tusi jse tam rele tech ventilatoru a spojky kompresoru. No a posledni soucastka je spesl ventil, umistenej na firewallu nekde pred ridicem. Do nej vedou tusim 3 draty a dve vakuovy hadicky. Pri sepnuti spojky kompresoru se ventil otevre a prochazi skrz nej vzduch a zvysuje otacky volnobehu. Kdyz se klima vypne (je natlakovana, nebo je porucha, nebo ju vypnes tlacitkem, nebo prudce seslapnes plyn) tak se ventil uzavre a zaroven se rozpoji spojka kompresoru.

Kdyz tohle vsechno sezenes, musis sehnat predepsany tesnici gumicky do vsech spoju. Vypadaji jako obycejny okrouzky, ale nejsou. Jsou z materialu, kterej vydrzi tlak a agresivni napln. Ja je menil 3x. Prvni pokus obyc gumky, zmereny oproti puvodnim suplerou. Druhej pokus kvalitni zeleny gumky Valeo. Cena za 15 gumek okolo 500kc. No a i druha napln klimy za 3 tydny unikla. Takze nakonec origo gumky z toyoty za cca litr a napln uz držela.

Ted k plneni. Do okruhu patri predepsanej plyn a k nemu predepsanej olej. Driv se pouzivaly freonovy chladiva. Nejstarsi pouzivanej v celicach byl R12. Ten uz nesezenes. Pak bylo meziobdobi, kdy se jako v moji celice daval místo nej plyn Isceon. Po novu se daval plyn R134a. Ale s nim starej systém nebude fungovat. Mají kazdej uplne jinej bod varu. Musel by se vymenit nebo nejak přenastavit expanzni ventil na vyparniku. Taky myslim, ze kompresor si se zmenou plynu moc nepotyka. Ke kazdymu plynu prislusí jinej olej a jiny tesnici gumicky. Ja na celde mam mit od vyroby starej R12, ten se da vymenit za Isceon. Isceonem v republice plni jen par lidi. Samozrejme najde se spousta chytraku, co ti rekne, ze tam foukne novejsi R134. Ale never jim. Nebude to skoro chladit a pozdej se to zadre. Potvrdili mi to poctivi chladari.Pri plneni ti v kazdym servise udelaji kontrolu tesnosti tou jejich masinou. Dela se to tak, ze se ze systemu vsechno vysaje a ctvrt hodiny se ceka, jestli v systemu vzroste tlak. Kdyz ne, tak je to OK. Timhle ale odhalis jen velky diry. Lepsi je sehnat servis, kde do okruhu natlakujou vodik nebo nejakej jinej plyn a pak se chodi okolo trbuek s detektorem a hleda se unik. Sice to stoji tak 500, ale zajistis si tim, ze ti treba za půl roku neutece cela napln za dalsich 500. Jeste k oleji - do okruhu ho prijde predepsany mnozstvi. To nikde v servise vedet nebudou. Chce to si sehnat dilenskej manual. Tam to je.

Asi jsem te timhle odradil. Ale je to docela slozita operace. Casove i financne nakladna. Ja bych do toho nesel, kdybych nemel nekde pobliz druhy stejny auto, co klimu ma a nevytahoval primo z ni.
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Uživatelský avatar
Stan
Carina crusader
Příspěvky: 1163
Registrován: ned 21.09.2008, 12:28
Bydliště: Přerov
Kontaktovat uživatele:

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od Stan »

kdyžtak klimachladič máš tady:
http://www.toyota-dily.cz/www-toyotavra ... elica-2-0i
Moje téma okolo zástavby klimy do cariny je tady:
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... 4&start=15
Bohužel starý fotky z tama se nezobrazujou. Zkusím to nějak opravit a nahrát je tam znova.

A myslím, že většinu dílů seženeš na polským allegru.
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Uživatelský avatar
micron
Fantom fóra
Příspěvky: 5624
Registrován: sob 25.12.2004, 20:21
Bydliště: micronesia (FSM)
Kontaktovat uživatele:

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od micron »

Přispěju taky... V Mý celice kdysi klima bejvávala... taky sem se jednoho dne kdysi dááávno rozhodnul v tropech že jí chci...
byl sem u profíka na klimy a dával to tak 1/4 roku dohromady, pak test... chladilo to asi 2 minuty a finito.
úniky byly všude možně i nemožně... ten člobrda mě stál asi 20-25.000,- ale nefachalo to dýl než 3 minuty :-) a výkon auta šel do kytek, po zapnutí klimy člověk cejtil, jako by se zapínal černobyl :-)
Pak sem se v tom vedru asi 37 st celsia nasral, kompresor se vyhodil do kontejneru- zátěž... jako prase... nový kladky a řemeny na verzi bez klimy... a finito
Klima buďto v takhle starejch autech funguje, a pak se o ní má smysl starat.... ale jakmile nefunguje- je ekonomičtější jí ihned vyhodit- vyřadit, protože se to NIKDY nevyplatí se v tom vrtat.
Je to starej system, a finančně se vyplatí mít spíš druhý novější auto... s klimou asi tak :-)
U auta kterýmu brzo bude 30 let fakt nemá smysl se tim vůbec zabejvat. Ale jestli to pořád někomu neni jasný... tak si hrajte... :biggrin: pár dnů to fungovat třeba i bude, když vám nebude vadit, že auto nejede... ale stejně se to po pár tejdnech pojebe... veškerý chladivo unikne... a znova... ??? tak když je někdo blázen tak znova... cálovat za novou náplň co zase za tejden zmizí :-) :biggrin:

je lepší love investovat jinam do auta, ne do klimy... je to tunel- černá díra.... defakto je ztrátový vůbec už jen to o tom psát...
sem si jistej, že
ToyotaCelicaSt> má určitě mnohem zajímavější místa, kam investovat mimo klimu... aleeee možná o tom ani neví? klima fakt neni podstatná...
To ale poznáš časem... tohle auto neni o "klimě"... ale o radosti pro posádku a radosti pro humanoidy venku... nooo vzhledem jen ke 4 příspěvkům... jsi asi nováček...
lidi se tě budou ptát jestli to má klimu atd... ne nemá... ale moc dobře pochopěj, že je ta jízda je baví víc než v jejich mrdce s klimou... :-) takže asi tak... jízda v celice má prostě svojí original atmosféru... jak uvnitř tak venku :-) a tak to je. tečka. :biggrin:
Imm0rt@l 1989 YAMAHA 706 Sci-Fi CAT 2.0 GTi C3LL 30* years anniversary Blue Metal 8J1++
ObrázekObrázekObrázek
Uživatelský avatar
ToyotaCelicaSt
Člen Týmu
Příspěvky: 18
Registrován: stř 16.08.2017, 14:15
Bydliště: BRNO

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od ToyotaCelicaSt »

Děkuju Vám oboum za vysilující odpovědi a rady. Fakt sem rád že se tu našel někdo kdo to taky už dělal a napsal mi tu snad vše co jsem potřeboval ověřit a zjistit. Zatím nejužitečnější info je o té jednotce klimy co je pod výparníkem, mám bohužel jednotku na dvoulitr. Jinak Kromě trubek a chladiče s ventilátorem mám vše a vlezl jsem se do 3000. Uvidíme jak investice polezou nahoru s dalšími problémy s spojízdněním. :?
Jinak Microne plně souhlasím s tím že je to zbytečnost ale Celicu mám už 6 let a jediné co mi chybí k úplné spokojenosti je klima, tapety s live sound. Možná i spousta času na celolak aby to bylo top. :biggrin: To že klima sežere výkon vím, ale i kdybych ji měl jen na vychlazení auta než do něj vlezu, tak do toho jdu :D
Mirek Novotný - Hrabu se v celice jak jen to jde už od 18ti, mám soustruh, svářečku a hodně velkou dílnu. Takže Celica se u mě má hodně dobře. Jdu kolikrát raději cestou ,,co bych to sháněl, vyrobím si,,. Z toho důvodu se tady na fóru moc neukazuju.
Uživatelský avatar
ToyotaCelicaSt
Člen Týmu
Příspěvky: 18
Registrován: stř 16.08.2017, 14:15
Bydliště: BRNO

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od ToyotaCelicaSt »

Ještě mi zavrtal hlavou ten ventil u firewallu. myslels tady tento: http://www.japan-parts.eu/toyota/eu/199 ... uum-piping
A rád bych taky věděl odkud se co zapojuje. Respektive který konektor kde vezmu. Konektor ke kompresoru mi zřejmě jsem od svazku alternátoru, na tlakový senzor jde od úplného rožku motorového prostoru u spolujezdce nebo vede odjinud? Teď mě ale ještě zajímá kde je ten konektor na druhý ventilátor, a kde ten konektor na ten vakuový ventil.
Mirek Novotný - Hrabu se v celice jak jen to jde už od 18ti, mám soustruh, svářečku a hodně velkou dílnu. Takže Celica se u mě má hodně dobře. Jdu kolikrát raději cestou ,,co bych to sháněl, vyrobím si,,. Z toho důvodu se tady na fóru moc neukazuju.
Uživatelský avatar
Stan
Carina crusader
Příspěvky: 1163
Registrován: ned 21.09.2008, 12:28
Bydliště: Přerov
Kontaktovat uživatele:

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od Stan »

Z Microna si nedělej hlavu a hlavně jeho názor na tohle téma vůbec neřeš. Nemá to smysl. Pořád si pojede svou pravdu. Jestli jseš tu novej, tak ho časem pochopíš. Je to fajn kluk, je sním naživo dobrej pokec, ale má občas svý nálady. Ostatně jako každej.
Konektory se nejlíp hledají podle jejich tvaru. prostě jsou nezamenitelný. Když máš spotřebič a víš kam ho zapojit, tak správnej konektor je dycky někde poblíž. Ale nejlepší by pro tebe bylo mít druhou čeldu s klimou, abys to okoukl. Zkus nějakým způsoběm pohledat, jestli tu není někdo s klimou na tomhle motoru.
Na druhej ventilátor tam možná konektor ani nemáš. Na mojí carině bylo potřeba sehnat tu spešl pojistkovou skříňku s reléma a pojistkama pro klimu. No a do ní vede cca metr a půl dlouhej svazek pod plechem nad chladičema a zapojuje se do hlavní pojistkové skříně u baterky. Nedostanu se teď ještě tak měsíc k autu, abych se ti podíval, jak je to na mojí 2.0l čeldě.
S tím vakuovým ventilem - je to ten v rohu před spolujezdcem. Většinou se značí jako VSV ventil, ale tady v tom schématu je jako magnet, iddle up swich. číslo dílu: 88690-2B330
Koukal jsem na ebay a není tam. Ale principiálně je to tohle: https://www.ebay.com/itm/Toyota-22Re-Ac ... 0005.m1851
Jeden konektor o třech pinech, uvnitř magnetem ovládaná nějaká klapka, jedno štelovátko na průtok při otevřeným stavu a dva vstupy na vzduchový hadičky.
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Uživatelský avatar
ToyotaCelicaSt
Člen Týmu
Příspěvky: 18
Registrován: stř 16.08.2017, 14:15
Bydliště: BRNO

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od ToyotaCelicaSt »

Já to od Microne beru. Chodím sem na fórum už dlouho ale nikdy jsem se nezapojoval. Teď bych to chtěl změnit. Prošly mi rukama už 3 Celicy a na té jedné co si držím 6 let jsem udělal už dost zajímavých věcí, ale jak říkám, nikdy jsem nepublikoval.
No a ventil jsem našel na fotce:
https://barnfinds.com/wp-content/upload ... Engine.jpg
Měl by být podobný s corollou 4A-FE, z té bych ji mohl sehnat lépe. Možná i jednotka co je pod výměníkem v kabině. Na Celicu se skoro nic ohledně těchto dvou věcí nedá najít. Škoda že ani jedna z Celica co jsem měl na díly neměla klimu, jinak by to byla pohádka.

Micron> Tebe bych se spíš chtěl zeptat když jsi vyhazoval tu klimu, jestli jsi vyházel i všechna teď už zbytečná relátka od klimatizace z té malé krabičky co je u altíku.
Mirek Novotný - Hrabu se v celice jak jen to jde už od 18ti, mám soustruh, svářečku a hodně velkou dílnu. Takže Celica se u mě má hodně dobře. Jdu kolikrát raději cestou ,,co bych to sháněl, vyrobím si,,. Z toho důvodu se tady na fóru moc neukazuju.
Uživatelský avatar
Myfune
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1205
Registrován: pon 28.12.2009, 00:29
Bydliště: Hradec Králové

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od Myfune »

Ono kdyby ti klimu poháněl elektromotor, tak by ti to výkon z motoru auta nebralo. Ale to by bylo poněkud bastlení a experimentování neb nevím, že by Toyota dělala nějakou jinou klimu než poháněnou řemenicí od motoru.
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
Uživatelský avatar
ToyotaCelicaSt
Člen Týmu
Příspěvky: 18
Registrován: stř 16.08.2017, 14:15
Bydliště: BRNO

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od ToyotaCelicaSt »

Myfune> Myslím že tento experiment by neklapl. :D Zkoušel jsi roztočit někdy kompresor klimatizace s natlakovaným okruhem na dejme tomu 900-1000 ot/min? Je to odpor jako prase, v kompresoru je většinou 5 pístů. To neroztočíš jen tak nějakým elektromotorem, třeba kdybys tam dal motor že startéru možná ale ten má odběr takový že by ti shořel altík. Takže by se musel dát hodně silný altík a jsme tam kde jsme byli, sebere to výkon.
Tohle by byla podle mě úplně slepá ulička.
Mirek Novotný - Hrabu se v celice jak jen to jde už od 18ti, mám soustruh, svářečku a hodně velkou dílnu. Takže Celica se u mě má hodně dobře. Jdu kolikrát raději cestou ,,co bych to sháněl, vyrobím si,,. Z toho důvodu se tady na fóru moc neukazuju.
Uživatelský avatar
Stan
Carina crusader
Příspěvky: 1163
Registrován: ned 21.09.2008, 12:28
Bydliště: Přerov
Kontaktovat uživatele:

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od Stan »

Hele kdyžtak jsem loni rozebíral carinu, co měla klimu. Spousty dílů jsem použila na opravu mojeho auta po bouračce. Sice to byl dvoulitr, ale relátka budou stejný. Celou tu krabičku s relátkama mám. U cariny byla stejná na všechny motorizace. Pak mám i dost trubek s jejich koncovkama. Prohlídnu po neděli zásoby a dám ti vědět.
Celica 5G gti 11/89 2.0 115kw 3S-GE (věčný ladění)
Carina E 92 liftback 2,0 16v 98kW 3S-FE (daily car)
EX Carina E 93 liftback 1,6 16V 85kW 4A-FE (5x vymazleno/5x rozbito/na díly)
Uživatelský avatar
Myfune
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1205
Registrován: pon 28.12.2009, 00:29
Bydliště: Hradec Králové

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od Myfune »

Odpor jako prase je irelevantní od té doby co vymysleli převody, bo by ti to jinak neroztočila ani ta řemenice. Ale já to spíš myslel jako takovovou hypotetickou úvahu, protože by jsi to vpodstatě musel vymyslet. Kdežto ty chceš řešit pouze namontování už vymyšleného. S elektromotorem by spíš byl problém zda by to zvládal alternátor dobíjet, bo by ti to jinak vycucávalo baterku. Ale když uměj udělat kompresor na elektro motor, tak proč né klimošku?
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
Uživatelský avatar
gramo
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1770
Registrován: čtv 25.09.2008, 13:11
Bydliště: Středoplky

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od gramo »

Perpetuum mobile ještě nikdo nevymyslel, ten alternátor vyrábí elektrickou energii z mechanické, kterou bere z motoru, tím ten motor pochopitelně zatěžuje. Navíc při přeměně mechanické energie na elektrickou ještě vzniká odpadní teplo, takže výsledně to ten motor zatíží ještě víc.
Uživatelský avatar
ToyotaCelicaSt
Člen Týmu
Příspěvky: 18
Registrován: stř 16.08.2017, 14:15
Bydliště: BRNO

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od ToyotaCelicaSt »

Gramo má pravdu. Přesně tak jsem to myslel. Prostě by to prakticky vyšlo nastejno, spíše i hůř, protože by byli ještě větší ztráty- mechanická energie -> elektrická energie -> mechanická ? PROČ???
Myfune já jsem docela hardcore kutil ale abych vymýšlel něco co už od počátku nedává smysl je prostě zbytečné.
Irelevantní je myslet si, že převodem snížíš odpor kompresoru natolik abys to mohl udělat jak ty myslíš protože musíš zachovat otáčky kompresoru. Pokud bys tam dal motor dostatečně silný aby to utáhl bez spřevodovaní tak by to nezvládl altík, pokud bys to spřevodoval tak musíš dát vysokootáčkový motor aby stíhal klimakompresor roztočit na požadované otáčky a jsme zase u toho, že by to altík nedával. U obou případů bys musel dát silnější alternátor. A když propátráš net, tak takový ti nadšenci do malé spotřeby uvádí že i vypnutá světla (což je jen pár žárovek) sníží zátěž na motor a sníží i spotřebu až o 2 decilitry na 100km. Jo je to směšná úspora, ale na to že to ušetříš jen vypnutými světly je to dost. A teď si představ kdyby ti tam jel nějaký olektromotor :D to je asi vše co mě k tomuto tématu napadá a chtěl bych se prosím vrátit k tomu jak zapojit a sehnat díly na zkompletování origo klimy :)
Mirek Novotný - Hrabu se v celice jak jen to jde už od 18ti, mám soustruh, svářečku a hodně velkou dílnu. Takže Celica se u mě má hodně dobře. Jdu kolikrát raději cestou ,,co bych to sháněl, vyrobím si,,. Z toho důvodu se tady na fóru moc neukazuju.
Uživatelský avatar
Myfune
Věčnej rejpal
Příspěvky: 1205
Registrován: pon 28.12.2009, 00:29
Bydliště: Hradec Králové

Re: Celica AT180 dodělání klimatizace

Příspěvek od Myfune »

Hádat se tu s nikým nebudu evidentně tu "kdosi" nedisponuje kreativním myšlením a jediné co dokáže najít jsou argumenty jak by to nešlo.

Dodám jen to, že buď u Fordu nebo Mercedesu jsem četl cca před rokem článek o přeplňování motoru místo klasického kompresoru na řemenici elektrokompresorem. Výkonově se to téměř vyrovnalo tomu, jako kdyby to auto bylo přeplňované turbem právě proto, že elektrokompresor nebral výkon z řemenice. Byla to úprava nějaké tuningové firmy než sériové řešení. Článek se mi nedaří vygooglit ale to neva. Podstatné je to, že je-li elektromotor, lze vyšší odběr elektřiny nějakou dobu vykrývat akumulátorem bez ohledu na efektivitu. To u mechanického pohybu nejde, protože neexistuje rezervoár mechanické energie. I kdyby měla být baterka neustále dobíjena doma v garáži, existovalo by řešení které by nebralo výkon z řemenice motoru, protože alternátor co v autě je z výroby by větší zátěž než umí prostě neudělal. Jestli tohle někdo nechápe tak je to jen jeho problém né můj. Každopádně já nikomu nenavrhuji řešení k realizaci, ale jen zabíjím čas úvahou. Jen si tu povídám o hypotetické možnosti a evidentně tu není nikdo kdo by si o této úvaze chtěl popovídat.

Pro zajímavost tady je jiný článek o motoru s turbem a elektrokompresorem: http://www.auto.cz/audi-sq7-tdi-prvni-e ... dlem-82334
"Proč ti pitomci ten kompresor nedají na řemenici? Vždyť jim to alternátor zabije zvýšenou zátěží".

Ještě mě tak napadlo pročpak je asi na klimakompresoru elektromagnetická spojka? Odpovím si sám. Protože klimoška neběží celou tu dobu co běží motor, ale jen když to potřebuje, tak aby se mohla na chvíli zapnout a pak zase vypnout.
Naposledy upravil(a) Myfune dne čtv 22.02.2018, 15:08, celkem upraveno 2 x.
Toyota Celica 1,8/85kW (7A-FE) r.v.1999
Ford Focus kombi 1,6/85kw r.v.2010
Toyota Yaris 1,3/66kW r.v.2007
ex:Škoda Felicia kombi 1,3 Lxi/50kW r.v.1996
ex:Toyota Corolla E11 kombi 4WD 1,8/81kw (7A-FE) r.v.2000
Odpovědět

Zpět na „Celica“