Avensis Verso 2.0 VVT-i, r.v. 2004, chyba P2238

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Prazan
Člen Týmu

Avensis Verso 2.0 VVT-i, r.v. 2004, chyba P2238

Příspěvek od Prazan »

Ahoj lidi,
pořídil jsem čerstvě auto z DE. Cesta téměř 800 km po dálnicích od Essenu od překupníka bez incidentu, ale čerstvě před domovem v ryze městském provozu zasvítila kontrolka motoru (+ kontrolky VSC a TRC OFF). Řekl bych, že chování auta se nezměnilo, ale netrápil jsem ho, tak si nejsem jistý nouzovým režimem. Autobaterie byla klasicky vypráskaná, tak jsem trošku doufal ve sporadickou chybu vlivem nízkého napětí v síti. Ráno jsem OBD diagnostikou vyčetl chybu P2238 (O2 - Sensor Positive Current Control Circuit Low - Bank 1, Senzor 1). Chybu jsem smazal, najel cca 50 km a vyrazil na úspěšnou dovozovou STK a emise (bez ztráty kytičky). V garáži jsem vyměnil autobaterii (Exide Premium 65 Ah), nastartoval a po chvíli testování se chyba P2238 objevila znovu (hádám, že po zatížení napájení o klimatizaci a větrání). Na kontaktech baterie při běžícím motoru naměřím 14.1 V.
Moje uctivé otázky:
1) Je napětí "na alternátoru" v pořádku? Obecně se pro správné dobíjení doporučuje napětí cca 14,5 V, ale nemělo by klesnout pod 14V. Nemůže tedy jít o sporadickou chybu vlivem (možná) zmírajícího alternátoru?
2) Pokud jde o chybu lambda sondy (jak popis chyby chápu), která to je? Btw. kolik jich Avensis Verso z 04/2004 má? Pochopil jsem, že se to v tu dobu lámalo ze 4 na 2. Dílenskou příručku mám, ale i po jejím studiu si nejsem jistý, kolik lambda sond je a kde kruciš jsou. Bez hlubšího pátrání pohledem do motoru vidím jednu na horní straně katalyzátoru. Předpokládám ještě jednu za ním. Nějaké další?

PS: Fórum jsem před položením dotazu poměrně důkladně četl, ale jsem otec od 3 malých dětí, tak snad mě pochopíte, že jsem tady na začátek nevisel několik týdnů, tak jsem třeba relevantní téma přehlédl. Každému, kdo pomůže nadšenému amatérovi do aut, patří mé neskonalé díky.

edit: Auto má v současné době najeto 164 000 km. Uvěřitelných.

Obrázek
Naposledy upravil(a) Prazan dne pát 06.05.2016, 14:52, celkem upraveno 1 x.
Toyota Avensis Verso 2.0 VVT-i (1AZ-FE), r.v. 2004
Prazan
Člen Týmu

Re: Avensis Verso 2.0 VVT-i, r.v. 2004, chyba P2238

Příspěvek od Prazan »

Tak jo. Pátral jsem znovu a lépe a v dílenské příručce je strana rm864cz.pdf. Tam je obrázek, kde jsou všechny sondy zobrazeny. Jsou tedy 4. Zkusím tedy sondu vyměnit. Přesný typ zjistím asi nejlépe pohledem na starou sondu.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Zkontroloval bych svíčky jestli motor nepapa olej a změřil komprese. Jinak jiné lambdy než denso ani nezkoušej.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
Prazan
Člen Týmu

Příspěvek od Prazan »

Děkuji za reakci. Svíčky jsem kontroloval - vypadají čisté a ještě je tam nechám. Za čas je možná vyměním preventivně, ať vím s jistotou, kolik je na nich najeto.
Lepší fotku nemám ... mobil v přítmí moc nezaostřil.
Olej bych měl vyměnit za pár set kilometrů (165 000 na štítku z poslední výměny) a na měrce je (za studena) jen pár milimetrů pod horní ryskou. Olej je čistý.
Lambdu jsem dnes vyzvednul v obchodě a večer ji do auta vpravím. O tom, že jinou než Denso ani nezkoušet, jsem se už naštěstí dočetl. ale měl jsem předtím Forda, takže už jsem naučený nedávat do auta nic, co nedoporučí výrobce. Doufám, že jsem se trefil do typu sondy (vybíral jsem podle lambdy, kterou jsem z auta vyndal 89467-28010, což by mělo odpovídat této). Sedí to i podle toyodiy. Na nové sondě je úplně jiný popis, ale to je předpokládám i tím, že není vyrobena přímo pro montážní linku Toyoty. Brzy se ukáže, jestli jsem se nedopustil přečinu :-)
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

Prazan:
Urcite by som urobil vymenu oleja+filter, vymenu vzducoveho filtra precitil sanie ,potom aj egr ventil. Tankoval benzin na znackovych cerpackach.
Potom uvidis ...........Tu staru lamda sondu daj premerat odbornikovy(alebo sam) postup najdes na webe....
/+kontrolky VSC a TRC OFF je normalne pokoial motor pracuje nudzaku.... vyriesit kontrolku motora potom vs a trc nepridu/

Prajem vela stastnych navratov domov.
Prazan
Člen Týmu

Příspěvek od Prazan »

Jasně. Auto zatím stojí v garáži bez značek. Jakmile to bude moct na silnici, první cesta vede do servisu na výměnu provozních kapalin. Vzduchový a kabinový filtr jsem zvládnul sám.
Ten motor má EGR ventil? Nedivil bych se moc, kdyby měl, ale nikde jsem ho nenašel. Diesel jej má, ale v manuálech, příručkách a seznamech dílů jej u benzínového dvoulitru nevidím.

edit: Nová sonda je v motoru a zatím vše bez chyb. Bohužel to (než dostanu značky) nemůžu pořádně projet. Krátké poježdění před domem a blbnutí se zátěží (klimatizace, ...) bez problémů. Kdyby bylo něco špatně, ozvu se.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“