pořídil jsem čerstvě auto z DE. Cesta téměř 800 km po dálnicích od Essenu od překupníka bez incidentu, ale čerstvě před domovem v ryze městském provozu zasvítila kontrolka motoru (+ kontrolky VSC a TRC OFF). Řekl bych, že chování auta se nezměnilo, ale netrápil jsem ho, tak si nejsem jistý nouzovým režimem. Autobaterie byla klasicky vypráskaná, tak jsem trošku doufal ve sporadickou chybu vlivem nízkého napětí v síti. Ráno jsem OBD diagnostikou vyčetl chybu P2238 (O2 - Sensor Positive Current Control Circuit Low - Bank 1, Senzor 1). Chybu jsem smazal, najel cca 50 km a vyrazil na úspěšnou dovozovou STK a emise (bez ztráty kytičky). V garáži jsem vyměnil autobaterii (Exide Premium 65 Ah), nastartoval a po chvíli testování se chyba P2238 objevila znovu (hádám, že po zatížení napájení o klimatizaci a větrání). Na kontaktech baterie při běžícím motoru naměřím 14.1 V.
Moje uctivé otázky:
1) Je napětí "na alternátoru" v pořádku? Obecně se pro správné dobíjení doporučuje napětí cca 14,5 V, ale nemělo by klesnout pod 14V. Nemůže tedy jít o sporadickou chybu vlivem (možná) zmírajícího alternátoru?
2) Pokud jde o chybu lambda sondy (jak popis chyby chápu), která to je? Btw. kolik jich Avensis Verso z 04/2004 má? Pochopil jsem, že se to v tu dobu lámalo ze 4 na 2. Dílenskou příručku mám, ale i po jejím studiu si nejsem jistý, kolik lambda sond je a kde kruciš jsou. Bez hlubšího pátrání pohledem do motoru vidím jednu na horní straně katalyzátoru. Předpokládám ještě jednu za ním. Nějaké další?
PS: Fórum jsem před položením dotazu poměrně důkladně četl, ale jsem otec od 3 malých dětí, tak snad mě pochopíte, že jsem tady na začátek nevisel několik týdnů, tak jsem třeba relevantní téma přehlédl. Každému, kdo pomůže nadšenému amatérovi do aut, patří mé neskonalé díky.
edit: Auto má v současné době najeto 164 000 km. Uvěřitelných.