Po 11 letech s yarisem, ačkoliv má jen 74 tkm a subjektivně jezdí pořád jak nový, jsem chtěl něco lepšího, tak jsem se rozhodl pro auris. Největší problém bylo sehnat něco s ESP - v základu do roku 2012 nebylo a Češi neskutečně šetří na bezpečnosti, našel jsem v celé republice jen tři ojeté aurisy facelift 2010-2012 s ESP. Šel jsem jeden zkusit - najeto už 180 tkm, takže docela s obavami, co to bude za herku... Karoserie i interiér ale vypadaly velmi zachovale a když jsem to nastartoval a rozjel se, hned jsem věděl, že ho chci.

Už jsem tu pročetl velkou část fóra. Mám neskutečně sjeté brzdy včetně kotoučů. (Podle servisních záznamů, co jsem dostal, to bylo už několikrát vyměněné a opět je to sjeté.) Do prostoru rezervy nezatíká. Zpočátku jsem měl pocit, že zlobí převodovka. Opakovaně nechtěla zařadit jedničku, na každé světelné křižovatce jsem brzdil provoz. Ale druhý třetí den se to spravilo - že by tomu autu vadilo, že dlouho stálo v bazaru? Teď mám dojem, že vše šlape perfektně. Snad to vydrží. Počítám s výměnou svíček a možná brzo těch brzd, hlavně zadní to potřebují.
Motor má 132 koní, čili dvojnásobek, co můj yaris. Při běžném provozu v malých otáčkách ten rozdíl ale není moc poznat, čekal jsem od toho víc. Spotřebu na yarisu při mých krátkých cestách do práce mám do 5.5, na aurisu 7.5. Docela rozdíl. Přemýšlím o přestavbě na LPG, jen po tom, co jsem tu o LPG přestavbách četl, mám strach, jestli to bude dobře šlapat.
Co mě nemile překvapilo, je, že prakticky žádný bazarový auris nemá druhou sadu kol. Všechny na zimních na plecháčích. Kam se ta letní kola aurisům ztrácejí? Stejně tak jsem nedostal povinnou výbavu. Proč někdo sebere trojúhelník nebo dokonce i žárovky z auta, co prodává, nechápu.
Uvažuju o instalaci denního svícení - psalo se o tom tady na fóru - denní svícení tlumenými dálkovými mi přijde dost zajímavé.