Nový Auris rady při řazení a spotřeba

nová modelová řada - nástupce Corolly
Neuling
Člen Týmu

Nový Auris rady při řazení a spotřeba

Příspěvek od Neuling »

Již jen pár dní a budu nový majetel Aurise Trend 1,6 Valvemati 6M/T.
Prosím Vás všechny o rady jak a kdy řadíte a tím pádem jaká je Vaše spotřeba. Co jsem tak čet tak řazení má velkej vliv na spotřebu a proto bych se rád vyvaroval začátečnickým chybám?Už jsem to tady proštudoval ale takové téme k novému Aurisu jsem nenašel. Přece jenou už nějaký pátek ho někdo má a může být zajímavý jak si kdo vede se spotřebou :)

tak to sem perte ať je co porovnávat
díkes
marceltokar
Manager Týmu

Re: Nový Auris rady při řazení a spotřeba

Příspěvek od marceltokar »

Auto ti bude radit samo kedy preradit. Trosku ale prehana, kludne ho vytoc o 300 otacok viac lebo budes zaspavat.
David P.
Řidič

Příspěvek od David P. »

Já radej neřadím :D
Auris Touring Sportc CVT
recenze: http://moje.auto.cz/David-C3/automat-1.html
bogin2010
Člen Týmu

Příspěvek od bogin2010 »

Tak podle rádce řazení se vůbec neřídím, auto nijak extra nešetřím a spotřebu mám podle PP 6,2l. Najeto mám nějakých 7tis.
Auris Touring Sports, 1.6 Valvematic
Auris TS 1.8 HSD Selection
marceltokar
Manager Týmu

Na tom nieco je. Ja ked jazdim pianko tak mam spotrebu 6litrov a ked ho kmasam tak do 7. Liter viac, to je vcelku zanedbatelne. Vravim o jazde po meste.
Neuling
Člen Týmu

Příspěvek od Neuling »

No tak 6,2 to si myslim, že je super spotřeba na to co jsem četl, jak budu jezdit normálně za 7-8 litrů. Kéž bych se tam taky dostal...
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

PANOVE POZOR : PREVERTE SI CI PRIEMERNA SPOTREBA PODLA "PP" je skutocna proti tomu co natankujete do nadrze! Mojom pripade Auris I.gen. PP ukazoval
5,2 a skutocnost bola 5,4 l/100km. Ked som nastavil korekciu PP (podla navodu ktory je tu na strankach pre Auris I.gen-optitt.budiky) tak spotreba PP a SKUTOCNOST
je ROVNAKA!!!
Ci sa da nastavit korekcia PP Auris II.gen. som sa nikde nedocital.
bogin2010
Člen Týmu

Příspěvek od bogin2010 »

Záleží, kde jezdíš a jak moc využiješ 6-tý rychlostní stupeň.
Auris Touring Sports, 1.6 Valvematic
Auris TS 1.8 HSD Selection
marceltokar
Manager Týmu

Na PP sa vcelku da spolahnut. Ja si ale zapisujem udaje aj do sprintmonitoru, odkaz mam v podpise. A dve deci rozdiel skutocna spotreba vs. PP je v pohode. Take turbobenziny od koncernu maju ten rozdiel o dost horsi.
Neuling
Člen Týmu

Příspěvek od Neuling »

Nechápu proč se pak musí dělat korecke spotřeby PP však by to mělo ukazovat kolik to auto prostě vezme.....
HelaS
Člen Týmu

Příspěvek od HelaS »

Mám ji druhý měsíc, zatím najeto necelých 5000.

Zkušenost: 0 - cca 1500 km: línější, takové nerozhýbané. Spotřeba lítala nahoru dolů, občas se překvapivě zapnul start-stop při ukončení couvání a řazení na jedničku směr vpřed |(fůůůj!!).
Dobrý, nehonila jsem to (ne moc, ale jezdím dost po městě, tomu se vyhnout nedá). Kolem najetých 1000 jedna delší cesta - oživení pak bylo znát.
Taky mi docela brzy přišlo, že motor dost reaguje na ne/kvalitu naturalu; moc to vychytané nemám, ale chutná tomu Ono a taky ten vylepšený u tesca.

1500 - doteď: další delší cesty, už svižně. Několik delších vytočení nad 5000 a i v nižších kvaltech je to hned veselejší. Na KV dálnici jsem se chytla u 180... nojo, nezvyk, fordík by se už třepal.
Řazení kapku možná problém bude. Zezačátku dobré, ale stane se mi, že zařadím jinou rychlost, než jsem chtěla (auvajs), a vůbec, třeba čtyřka se nějak hůř strefuje. Ale ona se moc často nepoužívá, řekla bych.

V době záběhu bych spotřebu a řazení neřešila podle tabulek, spíš podle citu a ucha. A šipečky? No nevím, přijdou mi trochu jak pro blbé... svítěj, jakmile jdu přes 2000 resp. 3000 ot. No kruci, co je to... když mám před sebou kopec a zrychluju na něj, nebudu přece dávat šestku... například. Šipečky nejsou k ničemu.

Teď budu měnit olej (navíc, k serv. intervalu), tak uvidím, co na to auriska řekne.

A jeden malinkej postřeh: když nedošlápnu spojku, nenastartuju :-) A ty pedály jsou dlouhé, stejně, jako řazení. Skok z plynu na brzdu v krizi je príma cvičení na posílení břišního lisu :-)
Taky nedoporučuju moc se kochat krajinou; nevím, jak kdo, ale já, zvyklá ze škodovek a fordů, najednou zjišťuju, že dejchnu křivě na volant a jedu jinam. V soustředění na řízení je podle mě auriska rozhodně náročnější, ale to je asi jednak dobře, a jednak to dokonale vyvažuje menší únavou řidiče na dlouhých cestách. Všechno je jemné, docela tiché a velmi pohodlné, takže já, ač stará baba, snadno se unavivší, jsem dala 800 km za dva dny, včetně D1 sem i tam, bez únavy. A to se počítá.
A .-paráda, jak to sedí v zatáčkách. Ta vychytaná zadní náprava je vážně znát.

Momentálně podle počítače jezdím za 7,2. To je dost, ale teď se chystám na další štreku a tentokrát bude řídit dcera, která je kadet na plynulou a spořivou jízdu. Tak jsem zvědavá, kam dosáhne. Na Fusionu mi natočila na nádrž o 100 km víc. Takže uzavíráme rodinné sázky :-)
Tak hodně radosti s novou auriskou přeji!
Toyota Auris 1,6 Valvematic 6 M/T, r.v. 2014
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

NEULING: KOREKCIA PP
Teoreticky ANO. Prax je ina (do vypoctu priem spotreby vstupuje viac faktorov ........vzdialenost sa vypocitava od ???....ATD)
marceltokar
Manager Týmu

Tak tak, neni tam ziadny prietokomer, je to softwerova zalezitost.
Mne raz za uhorsky rok neide zaradit spiatocka, s radenim inych rychlosti nemam absolutne problem. Mozno obcas ked zaradim jednotku tak trosicku akoby trhlo autom, ako na motorke. A parkrat sa mi stalo ze zahucala spojka, pri velmi nizkej rychlosti do kopca ked som zaradil dvojku. S tym radenim rychlosti - samozrejme ze plati zakladna sedliacka logika. Ked ides osemdesiatkou do kopca a chces predbiehat, nenechas tam zaradenu sestku ako pri trojlitrovom turbodizli. Vycitis co mas robit, spotrebu neries, ten rozptyl ci jazdis podla potreby alebo trochu agresivnejsie je fakt liter, liter a pol, to nema zmysel kreslit si grafy a prepocitavat tabulky v exceli.
Ano, riadenie je citlive, ked pohnem s volantom centimeter, auto meni smer. Ale zas prekvapivo drzi smer aj pri prejazdoch cez vyjazdene kolaje po kamionoch, nema snahu natocit kolesa a zostat v tych kolajach. Ano, spojku je treba stlacit takmer nadoraz pri starte. Pri panickom brzdeni a preslapovani z plynu na brzdu mne sa vidi ze auto reaguje okamzite, vobec netreba nejako ukrutne stlacat brzdovy pedal.
Lejem do neho Shell a Agip, parkrat som dal premiovy benzin ale nezbadal som absolutne ziadny rozdiel v chovani sa auta alebo spotrebe. Nejaky tesco benzin alebo nieco neoverene z dedinskej pumpy som ale nikdy neskusal.
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Příspěvek od Luke_Luke »

Ten problem s razenim je spise na starsim Aurisu a mozna na Corolle, na novem je to jinak a tam jsem ten problem nepozoroval.

Litr rozdil urcite neni, moje rekordy v PRUMERNE spotrebe jsou - minimum 5,5L/100km, max 19,5L/100km. Takze velmi to souvisi s tim, jak radis, jak pracujes s plynem a jestli zbytecne nepredavas energii do brzd.
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
marceltokar
Manager Týmu

Len tak pre zaujimavost pozri moje priemerky na tankovanie na sprintmonitore. Nejako sa neobmedzujem a najvecsi extrem mam 8,5. Tvojich 19,5 si neviem predstavit, kazdopadne to zrejme nema vela spolocne s normalnou jazdou, to si snad musel ist Pezinsku Babu na cas, mat zablendovanu rychlostnu paku ze sa ti nedala zaradit vyssia rychlost ako 2 a v kufri mať pol tony leča. To myslim pejorativne, neuraz sa.
Ale asi dolezity je priemer nie statisticky ustrelene extremy. A priemer mam 6,53 a neobmedzujem sa, obcas sa bloumam, obcas nestiham a kazda minutka je dolezita. Ale zas casto sa presuvam z jedneho konca mesta na druhy vyuzivajuc obchvaty kvoli plynulosti premavky.
Odpovědět

Zpět na „Auris“