Stránka 1 z 10

Problémy se spotřebou oleje

Napsal: čtv 15.11.2012, 07:17
od Jirollo
Ahoj, v září jsem koupil Celicu 6. gen. 1,8 16V nechal vyměnit olej 10W40. Po cca 2000 km v kombinovaném provozu mně ubylo asi 1/3 mezi ryskami - to se mi u jiných ojetin nestávalo. Jak to tu čtu tak je to asi normální - je mi jasný že motor je opotřebený víc když ve 140ti se točí ve 4000 otáčkách místo ve 3000 jako třeba u Vectry 2.0 8V.. budu to prostě sledovat a dolévat.. Podle mne se doléváním olej v podstatě regeneruje takže stačí výměna po 15.000 km. Jak to vidíte? Jinak autíčko jezdí pěkně, ve 140 má dobrý zátah a 170 tam je hned(ne že bych tak jezdil běžně).. ty otáčky jsou holt daň za ten zátah.. na tacho mám 190.000 Km..
Ještě dotaz - dávám do toho Natural 95 je to OK?

Re: Olej olej a co benzín?

Napsal: čtv 15.11.2012, 20:05
od Kubrt
Mno takze to zere 1,5 deci na 1000km coz je docela dost. jestli to opravovat nebo ne musis zvazit sam podle stavu auta a stavu penezenky. Sikovny mechanik by mel zjistit jestli to jsou krouzky na pistech a nebo gufera. POdle toho postupovat dal. Jeste se podivej jestli je to na skrini suche. Ja mam malou spotrebu oleje a porad mi nebylo jasne kudy to jde az jsem nasel mistecko mezi motorem a prevdovkou ..

Normalni to neni jen stim nekteri normalne jezdi. Kazdopadne to hlidej po 1500 najetejch km. Mohlo by se ti totiz stat ze by jsi pak nekde v zatacce prisel o motor protoze je saci kos vysoko a ty mas malo oleje.

Olej menit kolem 10tkm, prece jen to sem tam podrzis nahore.

Natural 95 je spravne ....

Tvuj nejvetsi konkurent na rovince je Octavia I po face s motorem 1,9TDI. A cokoli co ji predjede tak se radsi s nikym moc nehon at nejsi za blbce nebo to nerozbijes.

Preju hodne spokojenych km .. :wink:

Napsal: pát 16.11.2012, 00:08
od MichalS
Doplním moje poznatky "určitě to není špatné ale ani nějak extra dobré tak se tím neřidte"

Olej měním po 10tis - jak mě lae vyjde čas, takže se jednou stane že ho vyměním při 10t a podruhé to zase trochu přejedu na 11t protože někdy holt není čas.

Používám 10W40 který si kupuju od známého ze servisu. Dlouhá léta brali Mobil letos nevím proč přesedlali na nějaký OMV (nevím jaký ???) tak beru ten.

Motor 3SGE 115kw má najeto XYZ km prakticky to nikdo neví, kastle má najeto 270t motor by měl mít 180t, ale podle toho co vidím na autech která mají reálně 180t tak se mě ten můj motor zase tak moc nezdá prostě 20let starý motor...

V autě sebou vozím v kufru v boční schránce jednu 1,5L petku onoho oleje navíc - kdyby se něco stalo...

Jak na mě blikne za jízdy kontrolka hladiny hned uberu plyn, okamžitě pak zhasne, doma tam doplním třeba 300ml a pokračuju dál. Jaká je spotřeba oleje jsem za 2 roky nebyl schopen zjistit. Prvně jsem to zkoušel psat, zápisi se mě ale ztratili, pak jsem zase vyměnil olej no prostě... sám to nevím.

Hladinová kontrolka je super, jsem rád že tam je ale stalo se mě že jsem měl olej pod horní ryskou - zrovna čerstvě dolitý a po ujetí 200km se mě za jízdy rožla. To jsem se docela dost polekal (a stalo se to při 2700ot na 5tku klidné nesportovní jízdy). Po zastavení jsem zjistil že je tam oleje víc než půlka a doma přes noc asi jak to steklo tam bylo tolik, kolik po dolití takže asi nějaká "momentální chyba" olej se prostě nikam neztratil.

Určitě minimálně 1x za 2 týdny kouknu pod kapotu co se tam děje, teď už je snad vše ok (raději zaklepu) ale rád se kouknu, vždycky při tom kontroluju olej je ho tam vždy víc než půlka, jak ale koresponduje s rožínající kontrolkou je mě záhadou.

No jinak mé Celice by určitě víc než prospělo vyměnit těsnení víka ventylů ne že by mě z auta olej kapal ale kape mě k I. svíčce (ke kabelu) takže to je v pořadí.

Napsal: pát 16.11.2012, 18:28
od MichalS
Ještě bych doplnil k funkci oranžové kontrolky hladiny Celica Gti 5gen:

Když jsem se s "motorem" seznamoval věnoval jsem každému řožnutí této kontrolky za jízdy vždy velko pozornost. Většinou jsem preventivně hned někde zastavil a trochu oleje dolil - něco podobného popisovl že dělá i Micron.

Pak jsem ale po odstavení auta doma většinou zjistil že jsem to buď o nějaký mm přelil nebo jsem chtěl olej doplnit až doma a zjistil jsem že je ho tam dost.

Před dvěma týdny mě blikla oranžová kontrolka. Ihned jsem vyřadil, kontrolka hned zhasla... Pak nějak nebyl čas na dolití oleje nebo jsem na to zapoměl. Tento týden opět kontrolka blikla a následoval stejný postup.

Dnes jsem si vzal do garáže odměrku, auto bylo odstavené cca 4 hodiny s ještě vlažným motorem. Stav oleje -> cca 1.5mm nad půlkou mezi riskama. Zkusmo jsem dolil přesně 300ml, po nějaké chvilce čekání stav oleje 1mm pod maximem.

Takže je super že tam ta kontrolka je, její náhodné probliknutí už ale beru tak, že nějaký olej sice ubyl ale ne nějaké extra množství které by mě hned poškodilo motor. Otázka ale samozřejmě je kdyby byl motor vytočený k maximu kolik je vlastně oleje ve vaně... :?:

Zajímalo by mě (někdy to změřím) jakému množství oleje odpovídá ona plocha mezi riskama.

Napsal: sob 17.11.2012, 00:41
od MichalS
biscuit píše:kdyz 300ml je skoro pulka, tak to bude asi neco pres 600ml. tipuju 700 :-) ale odpovedel sis vlastne svym predchozim komentarem.
:D jo jo, přesně tohle mě napadlo když jsem to psal, akorát jsem provedl rychlou kontrolu "pravopisných chyb" (na jednom serveru jsem měl docela trapas), a pak už jen otázka "buď to vymažu nebo..." a v tom mě napadlo abych to "nemusel mazat" "vana má přece trochu jiný tvar dole i nahoře takže to nemusí být přímá úměrnost" a už jen rychle klik na "odeslat" a vypnout comp protože jsem musel rychle pryč...

Takže to bude 300ml +- plácnu 100ml kvůli tvaru, akorát mě nenapadlo že na to tak rychle někdo bude reagovat :D

Napsal: sob 17.11.2012, 00:43
od MichalS
Tak a teď jsem napsal sice odpověď ale jak jsem ji odeslal tak to znovu čtu a tvoje předchozí odpověď o cca 5min dříve (zrovna jsem došel domů a kontroluju mail) se OBMĚNILA už je tam něco jiného než předtím, zlaté tlačítko "UPRAVIT", psal jis tam něco o půlka +- 2,5mm a já teď napsal v předchozí odpovědi ten záver který jsi ve své předchozí změnil :D teď je v tom pěkněj guláš duplicitních odpověďí...

Napsal: úte 20.11.2012, 15:37
od Jirollo
Kubrte tak nevím - díval jsem se do manuálu k Celice co je v autě a tam píšou že spotřeba oleje do 1 litru/1000 km je v normálu. I můj mechanik mi řekl, že nějaký čtvrtlitr na 1000 je ušestnáctiventilových motorů běžná spotřeba.. tak žádná generálka nebude, zvlášt když auto jede jak z praku, chytá na první ťuk, spotřeba i při sportovní jízdě po dálnici v rychlostech 140-170/hod. nepřesáhla 8l/100.. A to byla rychlost poctivá, páč tam mám trochu větší kola zimáky s plným profilem 175/80/14, auto na nich vypadá správně veteránsky, jako Jaguar ze šedesátých let.. :-)
K tomu blikání kontrolky oleje bych dodal, že kdysi jsem měl Nisanna Sunny a tam taky blikala, bylo špatné čidlo - možná stačí i špatný kontakt..

Napsal: úte 20.11.2012, 19:34
od Kubrt
Myslis ted ze nevis jestli je normalni dolivat olej a treba i tech 1l na 1000Km?

Je normalni ze kdyz holka roztahne nohy ma tam Engldzangl a nebo vyhouleno? Kazdy mame na vec jiny nazor.

Takze to zvopaknu:

U 7A motoru jakakoli spotreba oleje primo vybizi ke zjisteni kudy unika olej. Neni nutny delat Go motoru, ale samotne zjisteni napovi co a jak. Vic s emi to ani nejak rozebirat nechce.

Mechanik a manual je vlastne to same. Bezhlava informace pramenici z ceho? Z predpokladu? Zkusenosti? Jedna baba povidala.

Tvuj dotaz byl na 7A ne na vseobecne 16 ventilove motory. Tam by jsi mel podle toho co jsi se docetl v manualu a nebo dozvedel od mechanika jasno.

Zajdi za nim jeste jednou a zeptej se jinak.

Je normalni u motoru 7AFE spotreba oleje? Pokud ano nechal bych si popsat zkusenosti daneho mechanika z motory 7A a jak si je timto vseobecnym tvrzenim u motoru 7A jisty. Mluvit o 16cti ventilovych motorech je jedna vec, bavit se o uniku na konkretnim motoru jina. A je jedno o jaky motor jde.

Jen zde na foru jsou za posledni tri roky 6 x mrtvejch 7A z toho 2 na ojnici. Zbytek i presto ze olej hlidali upekly a prave vinou oleje.

Rad si zajezdis a rad to podrzis nahore, sem tam nejakej kopecek a ver mi ze jedes kousek od toho aby jsi dopadl stejne. Hodne lidi ti rekne me se nikdy nic nestalo a pak potichu shani motor. Komunita je bohuzel mensi nez se zda :D .

Pokud nekomu 7a bere vic nez deci na 1000km dovolim si tvrdit, ze jede 50/50. Stat se nemusi nic, ale taky vsechno.

Zalezi na kazdem jestli chce vzdycky dojed, ja jo takze i sebemensi unik oleje me vede k jeho odhaleni a pripadne oprave.

Vsem 3 velkym problemum 7a se mi podarilo predejit a opravit popripade upravit tak abych si byl jisty tim ze dojedu.

Nabadam te pouze k zjisteni kudy olej jde ven. Zbytek je na tobe.
Vubec se te nesnazim a ani jsem se te nesnazil desit nejakym Go nebo tak ...

POkud chces ale semnou polemizovat zda je unik oleje v poradku nebo ne nebudu ten pravy (jsem nedouceny ekonom) a ver radsi manualu a mechanikovi co zna tuhle otrepanou frazi ze 16ventil zere trochu vic.

Napsal: čtv 22.11.2012, 00:08
od Jirollo
Únik oleje není, motor je suchý. Na únik oleje jsem byl zvyklý například u stejně staré Vectry, která si vzala asi litr na 15.000 km a motor byl permanentně od oleje.. Celica olej prostě trochu žere a jak zatím odhaduju tak asi čtvrtlitr na 1000 km. Prostě to budu hlídat. Teď jsem to trochu zkoušel tak jsem to párkrát "podržel nahoře" ale jinak nejedu přes 4000 otáček. Spíš mně zajímá třeba rozvoďák, kdy vyměnit.. má to řemen žejo? A třeba jestli se maj seřizovat ventily nebo jestli to má samoštely.. Dáte někdo radu? A co takhle jezdit raději na syntetiku 5W/40 ? Jinak Celicu mám ne jako auto na závodění ale jako auto který jen tak nevidíš, prostě jsem rád na silnici vyjímečný. Ten design je prostě parádní a to je hlavní devíza.. I když v zatáčkách na trase Liběchov - Dubá, kde často jezdím na mně jen tak někdo nemá..

Napsal: čtv 22.11.2012, 08:04
od Kubrt
Tvoje posledni reakce o oleji me definitivne presvedcila o tom, ze mluvime kazdy o necem jinem. Tudiz nema smysl se v tom dal rypat ...

Trochu se bojim odpovedet na tvoje dotazy o rozvodech a stelech takze to necham nekomu jinemu.

Jezdi uzivej ...

Napsal: čtv 22.11.2012, 09:32
od Jirollo
Já mluvím jen o spotřebě oleje, která je trochu vyšší, ale podle návodu k obsluze k Celice je bezpečně v normě. Stejně jako je v normě u druhého auta v rodině co má manželka - tam v manuálu píšou že pokud spotřeba oleje překročí 0,5litru na 1000 km, máme vyhledat servis - no maj tam tu normu přísnější.. je tam ovšem nulová spotřeba oleje, což jsem u ojetiny která má 240.000 km na tachometru nezažil - po 15.000 km před výměnou je olej na horní rysce bez dolévání. Ani se neptejte co je to za značku..

Problémy se spotřebou oleje

Napsal: čtv 22.11.2012, 13:22
od Kubrt
Trosku se nudim tak malinko popisu problem 7a s olejem.

Motor ma z vyroby nekolik spatnych prvku a kdyz pominu mechanickou a konstrukcni vadu tak co se tyce primo oleje jde o unik oleje skrze gufera, ten unik se pomalu zvetsuje ale nedojde krome maleho coudeni a zasrani katiku k nicemu vaznemu. Lehke odplivnuti. Ale vzhledem k dalsim skutecnostem a vadam muze tohle samo o sobe ovlivnit mnozstvi oleje v motoru. Takze dalsi problem a dost velky jsou stiraci krouzky pro olej. Vlivem teploty bloku a par dalsich veci se olejove krouzky zacnou pripikat olejem a prestanou fungovat jak maji a pak uz to jde pomalu do prdele. Do toho spatne udelany saci kos a konstrukce bloku s vanou a rozstrikanym olejem ma za nasledek pri 0,5L nizsi hladine oleje nez je plny stav za nasledek nepromazani motoru protoze je oslaben tlak oleje.

Takze pri ostrejsi jizde kdy je olej rozstrikany nam pres gufera, ktere netesni a pistni krouzky, ktere nestiraji ubyde olej pod pulku rysky na merce poklesne tlak natolik ze se motor odjebe do motoroveho nebe.

A ted pozor, nemusi hned muze se pripikat pripikat az to pak prde.

Popsal jsem to strasne jednoduse, ale verim ze si z toho nekdo neco veme. Nikoho nechci strasit ale pouze vybizim ke kontrole oleje, prevenci.

I zdanlive maly problem s unikem na guferech muze mit ve vysledku fatalni nasledky na cely motor. Nejde o zadnou shodu debilnich nahod, ale o postupne se vyvyjejici problem.

Je jasne ze se nemusi projevit ale taky muze a najednou. K zadreni motoru je totiz potreba ubytek o 0,5L (tohle se muze stat strasne jednoduse) ostrejsi jizda do kopce nebo zatacky rekneme nad 4t otacky a je konec popripade jen lehke pripeceni.

Jezdim normalne i ostre, ale prave tyhle skutecnosti me nenechavaji chladnym pri vetsim ubytku nez 1dc na 1000km.

Jezdit a bezhlave dolivat do sportovniho auta s tim, ze je to ok asi nebude u 7a uplne ono.

Kazdy necht si to probere sam a o dalsich trablech 7A zas nekdy jindy.

Par 7A mrtvol jsem uz videl a po ohledani na mrtvole se daji udelat docela paradni zavery a predejit pri GO nebo stavbe motoru slabinam.

A docela bych se i vsadil ze podobny neli stejny problem ma jeste jeden motor v Celice. :wink:

Napsal: čtv 22.11.2012, 15:31
od Kenne
Kubrt píše: A docela bych se i vsadil ze podobny neli stejny problem ma jeste jeden motor v Celice. :wink:
kterej? :P :lol:

Napsal: čtv 22.11.2012, 17:32
od Jirollo
Dík Kubrte za erudované vysvětlení. No to je velmi poučné. Zas tak velký odborník nejsem abych viděl všechny souvislosti. Takže olej mít k horní rysce a kontrolovat, kontrolovat.. Až zjistím prokazatelně ten úbytek, napíšu kolik to bere. Kolik je ten půllitr na měrce od maxima? Já když to koupil tak tam chyběl litr.. jezdil s tím mladý kluk a kašlal na to - no ale Toyota vydrží asi hodně, když jezdila bez oleje a neklekla. No asi to jen tak šolichal, jezdil s tím do práce pár kilometrů po okresce.

Napsal: čtv 22.11.2012, 17:46
od Petan
sice nemám čeldu ani 7A motor ale corollu a 4A FE motor ale taky jsem řešil podobný problém s olejem, asi měsíc po tom co jsem ji koupil jsem si všimnul že vždycky když jsem jel s motorem přez 4 tis ot./min tak jsem pozoroval úbytek oleje. A tak už jsem se chystal na výměnu kroužků a gufer na ventilech, ale z důvodů toho že auto nemůžu mít mimo víc jak den dva tak jsem nejdřív vyměnil jen gufera . Po výměně jako když utne můžu točit kolik chci a olej už neubývá tak snad ten stav vydrží :D