Stránka 1 z 1

Lambda sonda - toyota celica 1,6 sti 1991

Napsal: úte 18.06.2013, 21:52
od tyler11
Zdravíčko, mám tu taký problém, Vlastním toyotu celicu 1,6 sti, typ motora 4A, ročník 1991. Svieti mi lambda sonda, má vyššiu spotrebu. Rozobral som to, na konektore od motora mám 4 kábliky : hnedý, ružový, biely, čierno-žltý, na lambde sú : čierny,čierny, biely, modrý. Predchádzajúci majiteľ mi ukazoval dieravú časť výfuku predtým, že to vymenil, vložil do neho tú lambdu a začala svietiť. Motor všetko OK, akurát po naštartovaní má okolo 2000otáčok kým sa nezohreje, potom je to OK a na trojke nejde ako má ísť,...Domnievam sa, že to je len zle napajkované ( keď s ňou zahrkám, počuť trošku niečo vnútri, má to tak byť? či lambda je poškodená? ), preto by som chcel zistiť, či je lambda zlá a treba ju vymeniť, alebo je len zle zapojená : Nevie mi niekto poradiť, ako to zapojiť? na fórku som sa dočítal, že lambda je s vyhrievaním, že čierno-žltý by mal byť signál, hnedý kostra signálu a zvyšné dva vyhrievanie.

Napsal: stř 19.06.2013, 00:51
od Floyd
Ahoj,
resil jsem stejny problem. Pokud v lambde uvnitr neco hrka, urco je poskozena a je treba ji vymenit. Bylo to poznat na vykonu i spotrebe.

Taky jsem napajel UNI lambdu na puvodni konektor, ale s barvami Ti ted neporadim, dostanu se k autu az pres vikend, ale pokud bys to mel napojene spatne, myslim, ze bys ani nenastartoval...takto tam lambda sice "je" , ale nefunguje jak ma..

Jinak otacky kolem 2000 jsou ok, po zahrati by mely byt kolem 900

Napsal: stř 19.06.2013, 11:50
od libor12
jak známo z historie japonec s němcem si nerozumí. Tudíž ani německa lambda si nebude povídat s japonskou řídící jednotkou. Lambda sondu výměn za denso a vše bude fungovat jak má.

Napsal: stř 19.06.2013, 15:09
od Floyd
Nasel jsem v PC par fotek z vymeny. Jednoduse jen odstrihnes puvodni konektor a postupne napojis kabely podle barev a tepelne zaletujes (horkovzdusna pistol apod..)

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Napsal: stř 19.06.2013, 16:52
od jarson
ak kupis denso, farby kablov by ti mali pasovat - toyota pouziva denso v prvovyrobe ( teda aspon pokial viem - mozem sa mylit pravdaze).
pripadne by ti mohlo pomoct toto:
http://www.michal-imre.sk/news/ako-prac ... da-v-aute/
( odstavec o stvorvodicovych sondach)
ale v prvom rade by mal byt asi v krabici navod, alebo nie ? neviem, este som nemenil a keby som aj menil, moja sa dodava rovno s konektorom , teda iba zapojim a hotovo. Žiadne hranie s kablikmi.

Napsal: stř 19.06.2013, 20:12
od tyler11
Hrká, takže najlepšie bude asi ju vymeniť, táto by mala byť s inej celicky toho istého druhu. Výkon má v pohode, otáčky tak ako píšeš naštartovaná okolo 2000 a za chvíľu klesne okolo 1000, myslel som, že to je sondou, ale keď píšeš, tak v pohode. Akurát tá spotreba vychádza trošku vyššie...
Floyd : presne takú mám, aj tie kábliky tam sú - modrý,biely, 2x čierny. Pozrel by si mi prosím keĎ budeš mať prístupné auto ako to máš zapojené? a nemal som to kupované nové, chlap ju menil, ale z inej celice...a ešte jednu by mal mať, vravel mi nech si po ňu pôjdem tak to skúsim zapojiť a ak nepôjde, pôjdem po tú druhú, a ak nie, tak novú no...Zatiaľ vďaka aj tak

Napsal: stř 19.06.2013, 22:49
od jarson
medzi nami, po starte motor ide bez sondy. Ta ozije az ked sa zahreje. Takze otacky po starte s tym vela nemaju spolocneho. Tu dava RJ tak ci tak bohatu zmes.

Napsal: čtv 20.06.2013, 07:50
od tyler11
Hej, to som tiež niekde čítal o vyhrievaných lambdách, ale mám s tým problém prvýkrát a prvýkrát to robím, tak radšej eliminujem chyby, že sa spýtam skúsenejších :)