Stránka 1 z 1

Nefunkční ventilace 5.G

Napsal: stř 22.02.2012, 00:36
od libor.pLc
Zdravím,
potřeboval bych poradit. Dva týdny zpátky když byly ty mrazy, tak se mi posral ventilátor co fouká do interiéru vzduch od topení.
Nevíte kde se ta ludra fukar přesně v autě nalézá (teď nejezdím a ještě jsem do toho nešnupal) a jestli se do něj / k němu bez nějakého speciálního nářadí dostanu. Nebo co bych měl prověřit... pojistku v motoru jsem kontroloval, ale ta "fan" bude asi od chladiče, že?
Dík moc všem za rady

Napsal: stř 22.02.2012, 20:33
od micron
Tak to by mě taky zajímalo, jak se k tomu systemu dostat... co všechno je potřeba rozebrat... jen vim že tam někde za palubkou, nebo pod, nebo za centrální konzolí je ventil co šteluje tu intenzitu topení... ale rozebraný jsem to ještě neviděl, celkem by se hodily fotky až to budeš rozebírat... do tohodle lezlo podle mě málo lidí... člověk musí bejt asi i dost akrobat :lol: pak to bude chtít asi i pořádnou masáž zad, jako to musí bolet se tam vrtat.

Zatim co jsem si všim, tak většina šikovných humanoidů jen utrhne to kolečko, co pak prokluzuje... nebo rovnou obě... interně se v tom ještě snad tady nikdo nehrabal.

jinak fotka ventilu kterej je buhvíkde... tady
VALVE ASSY, HEATER WATER
http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... c&start=75

Napsal: stř 22.02.2012, 21:09
od libor12
je to pod schránkou u spolujezdce. Stačí křížový šroubovák ph2,je tam cca 6 nebo 8 šroubu a tu schránku i s plastem kolem daš dolů. Vykoukne na tebe taková bedna na jejímž spodku je třemi šrouby chyceny ventilátor. Vedou k němu dráty. Ty odpojis povolís šrouby a ventilátor na tebe vypadne a s ním i docela bordel. :)

Napsal: stř 22.02.2012, 21:19
od micron
libor> wow díky 8) sem si právě řikal, že bych ten bordel někdy vymet... ale odkud :-) jako pilovej filtr nemáme, tam to bude hodně nechutný asi po 22 letech... že bych se tam někdy podíval :-) no podlaha má přednost, tohle si dám až jako třešničku :lol: Danke 4 echo :lol:
Ale stejně bych rád viděl fotky, kdo si tam co vozí... pro srovnání, mam dojem že tohle nikdo nečistil... jako že dneska nemam co dělat, tak si vyčistim veltilaci a ventilátor :-) jen tak pro radost :-) srovnání bordelů

Napsal: čtv 23.02.2012, 00:29
od MichalS
Speciálně pro Microna:
Vím že jsi dělal Clima-Facelift. V autě jsi tuším nechal výparník, který váží asi 3\4 toho co vyhozený (možná funkční :( ) kompresor. Výparník je v plastovém tubusu který se zkládá ze dvou částí !. Nelze to rozmontovat v autě, musí se rozšroubovat příruby v motorovém prostoru na trubkách, pak se musí vydělat ventylátor a pak až vypadne celý ten tubus - ještě jednou v autě ho není možné nijak rozebrat.
Já jsem to zkoušel jakkoliv, klimu jsem měl prázdnou ale prostě říkal jsem si, přece to musí nějak jít, přece by při čištění nevypouštěli klimu. Výsledek opravdu to nelze rozebrat ani vyčistit. Při jednom z posledních pokusů mě tubus nakonec prasknul a musel jsem ho svařovat.

Takže až to budeš vydělávat, vydělej ten výparník a dej ho do háje. Já ti za 20,- na pivo + poštu :) pošlu bezvýparníkový tubus - schoval jsem ho jen proto že na půdě bylo místo jinak je to úplně naninc (kdyby jsi ho pouze vydělal z toho svého tak ti dírama po trubkách bude unikad dost vzduchu) a bude to best řešení.

Pylový filt tam není a tím mě toyota dost naštvala. Nechápu - v 89 v nejvyšší výbavě měli obdobu climatronicu, sice bez diale bez displeje, ale AUTO ECON a nastavitelnou teplotu promíchávání to mělo. Tak proč tam nedaly ten filtr ???

Když jsem dával dohromady Gti tak jsem to nakonec celé vymontoval. Výparník byl úplně mastný černý a špinavý. S autem se dlouho nejezdilo, když se zapnul ventylátor, linul se nepříliž čerstvý vzduch. Jak to bylo i špinavé tak se ventylátor točil málo.

Čištění výparníku:
Pokus 1 - vapka. Donesl jsem to ke kámošovi, začali jsme vapkovat až se začaly ohýbat mezižebra. Špinu to neodstranilo a musel jsem je vyrovnávat pinzetou

Pokus 2 - rozpouštědla. Aceton nic, benzín nic. Neponořoval jsem to, jen jsem to čistil štětečkem ale nic se nevyčistilo.

Šílený pokus 3 - maximálně účinný, ale technicky dost mimo. Bylo léto, z ohřívače na bazén tekla voda 60°C, tak jsem ji zkusil odpustit do nádoby kam jsem přidal větší množství lepšího pracího prášku. :roll: Trubky výparníku jsem samo sebou utěsnil a ponořoval jsem to cca 5cm raději pod ně. Nechal jsem to odstát asi 5 minut v horké vodě a pak mácháme LOL nahoru dolů.... a pořád dokola. Po 3 minutách máchání byla nádoba úplně černá fuj ! Takže jsem to vylil a celé znova. Pracího prášku padlo asi 0,5L, proces sem opakoval 5x nebo 6x, nakonec byla voda už jen čistá. Výparník úspěšně vyčištěn, po namontování ventylátor točil 2x ! rychleji minimálně. Už stačilo jen vydezinfikovat.

Prostě nejde to vyčistit tak jako na nových autech kde vyměníte pylový filtr, vystříkáte to nějakým sprejem a hotovo - bohužel.

Napsal: čtv 23.02.2012, 00:45
od MichalS
Zde jsou fotky z mojí výměny palubovky za palubku v top stavu.

Tady je to nejdůležitější, jinak jedná se o tubus s AC.
Obrázek

Zde je pro srovnání tubus bez AC
Obrázek

A zde jsou zbylé fotky z výměny balubovky - pro představu co je pod ní, nesouvisí s tématem.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Napsal: čtv 23.02.2012, 01:00
od MichalS
K ovládání ventylace se koukněte sem:
http://bgbonline.celicatech.com/90ewd/index.html

Dole jsou 4 typy:
Radiator Fan and AC (Automatic, Push)
Radiator Fan and AC (Automatic, Dial)
Radiator Fan and AC (Manual, Push)
Radiator Fan and AC (Manual, Dial)

Otázkou je co máme. Řekl bych že Manual-dial podle otočného ovladače.

Automatic dial by mohlo být tohle, jak vypadá PUSH :) to netuším. Kdybych se k tomu někdy dostal, jako raritu bych si to zkusil namontovat.

Obrázek
Jinak jedná se o půlku odřízlou z Japan GT4 co byla asi před 2 roky na UK ebay.

Napsal: čtv 23.02.2012, 01:06
od MichalS
Ovládání otáček ventylátoru je jednoduché - klasika. Zdroj -> otočný přepínač otáček -> přepínání různých vinutí na odporovém můstku (ten je zalitý v keramice a myslím si že je "nezničitelný", třeba oproti rezistorovému můstku z Nissanů je tento super) -> ventylátor.

Celé schéma strašně komplikuje automatické natáčení klapek pomocí čudlíků směrování vzduchu...

Přepínač je velice masívní s velkýmy měděnými kontakty, podobně je na tom dělič, takže to bude buď KO ventylátor nebo pojistka/relé/nějaký drát.

Napsal: čtv 23.02.2012, 03:05
od micron
ouuuuuu to je moc dat na muj micro-procesor 8) náááádhera, přímo bravissimo :bigups: :woot: šikula michal wow. Tohle bych si nechal až tak na léto nebo tak nějak... zatim to nastuduju :-) Ale fakt teď bude akutní ta podlaha, teda resp. bych potřeboval ten koberec jak máš na půdě :-) jestli ho ještě máš :-) jako u řidiče mam nachcáno a za řidičem je taky nachcáno, ovšem pod řidičem neni... :lol: pod sedačkou je sucho :-) Občas bejvávalo nachcáno i u spolujezdce, u nohou... ale tenhle rok neni... nevim jak to :-) jakždopádně za spolujezdcem to je suchý a pod sedačkama taky... no prostě chci příští měsíc vyházet sedačky a koberec a kouknout se pod koberec... pak to poslat klempířovi ať se pobaví...
+ nějakej tip na extrémní izolaci, kterou fakt chci, ale nevim kde tohle splašit... abych tim potáhnul po opravě celou podlahu pod novým kobercem.
resp. tohle kde se prodává... chci mít teploučko příští zimu :-) bez bazénku a bez kluziště :-) , ale nenápadnýho... jak tam jsou další koberečky tak to ani nikdo neví jak je ta podlaha nacucaná :-) jen já a vy... pšššt :-)
Obrázek
Obrázek

Napsal: čtv 23.02.2012, 10:17
od MichalS
No čoveče, někde ho mám. S tou izolací nevím nevím, vypadá to super, ale až se zase objeví někde dirka tak se na to už nepřijde a zjistít se to až v okamžiku až se Celica úplně rzí rozpadne.
Já jsem přemýšlel o odhlučnění který bych taky chtěl, tak mě napadlo až budu mít usnadonu palubku dát vš pryč a na motorovou stěnu namontovat zevnitř DRUHOU protihlukovou izolaci z jiné Celici. Nakonec jsem to nerealizoval.

Napsal: sob 25.02.2012, 18:06
od libor.pLc
Dneska jsem sundal spodní část palubky u spolujezdce a našel jsem tam ten hle baznek Obrázek

Byla na něm spálená pojistka. Tak jsem ji vyměnil, ale bohužel ventilátor funguje jen na nejvyšší stupeň. Na nižší stále nefunguje. Nějaká rada co dál?

Jinak jsem z Přerova, takže jestli jste někdo poblíž tak se rád stavím ;-)

Napsal: ned 26.02.2012, 11:24
od Rampa89
libor.pLc> Jestli ti to jede jenom na 1 poslední stupeň, tak to bývá takovým bazmekem, co je nejlíp vidět na fotce od MichalaS u tubusu bez výparníku, to černý uprostřed, co do toho na fotce vede bílej, modrej a černobílej kabel. Už to tu někdo řešil mám pocit na corollách, je to ten odporovej můstek. Koukni na to, případně to vyměň, ale ten ventilátor stejně vyčisti.

MichalS> Nejmíň pracné a nejefektivnější je dát výparník do kýblu s vodou a v ní rozmíchat trochu čističe na wc, nechat to působit třeba 24 hodin a pokud není výparník už moc zoxidovanej, aby pak byl děravej, tak je jak novej. Pokud možno, aby se voda přívody nedostala i do něj.