E. schema Corolla Verso - problém s vnitřním osvětlením

vše ohledně modelové řady Corolla
Avesp
Člen Týmu

E. schema Corolla Verso - problém s vnitřním osvětlením

Příspěvek od Avesp »

Zdravím, potřeboval bych pomoct. Když můj předchůdce montoval HF a dával mikrofon do předního interiérového světla, celý ho rozlámal a když mi tuhle začalo vypadávat a bouchnul jsem do něj, vevnitř se to vyskratovalo a přestalo svítit. Vyměnil jsem pojistku, světlo pospájel dohromady, ale nefunguje rozsvětcení otevíráním dveří. V Toyotě se se mnou nebavili, když viděli pospájené světlo, řekli, že si musím koupit nové - samotný vnitřek, tzn. plastový výlisek s pár propojkami za 2,5 tisíce - a pak, že se tím budou zabývat dál. To bych sice pochopil, ale takový nesmysl za to fakt nedám. Světlo rozlámali ještě víc a vrátili mi to, aniž by vyzkoušeli něco dalšího. Opravil jsem to znovu a přezkoušel. Pospájený světlo samozřejmě vevnitř nevypadá nijak zvlášť pěkně, ale funguje, problém je, že do něj na přívodu nejde proud při otevření dveří jak by měl (červený drát).

Prosím teda o pomoc jak mám postupovat dál, schema přímo na tohle Verso (novější model 2004, 2.0D 85kW) jsem nenašel. Pojistky jsem zkontroloval a jsou OK, předpokládám někde nějakou krabičku s elektronikou stmívání, možná s další pojistkou, ale kde je?

Díky moc za pomoc!
Toyota Corolla Verso D4-D 2004 ex
Toyota Verso 1.6 D4-D 2014
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Vnitřní světlo se zpravidla rozsvěcuje tím, že dveřní kontakt ukostří minus pól světla. Jinými slovy, plus pól musí být na světle přítomen. Takže Ti tam podle všeho nějaká propojka chybí, buď z jedné strany žárovky, nebo druhé.
P.S. Tohle bych do Toyoty fakt nedával, to je práce pro průměrně nadaného elektrikáře.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Avesp
Člen Týmu

Příspěvek od Avesp »

Aha, takže obráceně, všechny žárovičky (hlavní a dvě na čtení) jsou připojený na + a připojuje se k nim -. No, ale jak dál? Podle mě kontakty budou dobrý -> světlo se nerozvítí při otevření žádných dveří, kontrolka ano. Potřeboval bych tak nejspíš najít nějakou krabičku někde u pojistkové skříně kam je to svedený ..... Jenže když nemám schema a všude jen svazky a ne úplně dobrý přístup, tak jak to mám hledat ....
janco1
Člen Týmu

Příspěvek od janco1 »

a osvetlenie nad zadnymi sedackami ti funguje
toyota corolla verso 2,2 D-4D 100kw
Avesp
Člen Týmu

Příspěvek od Avesp »

Vzadu funkce door taky nefunguje ....
Tonda
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda »

Přesně jak píše Jimmi tam musí být stálé + a spínači se spíná - . Kde ho vzít? Určitě nevěřím tomu že by se díky skratu ve stropním světýlku vypálil nějaký štekr případně část nějakého kobelového svazku. Vypadla ti pojistka a stále je venku jestli ve světle stálé + nemáš.

Víš o všech pojistkových skříňkách?
MADE IN JAPAN - žádný sOpel ...
Avesp
Člen Týmu

Příspěvek od Avesp »

Ve světle je stálé +, není - pro sepnutí od dveří. Pojistky jsem zkontroloval všechny co jsem našel podle návodu - u řidiče dvě skříňky, u spolujezdce nic není, v motorovém prostoru dvě skříňky. Všechny pojistky OK, ale někde mezi dveřními spínači a světly by měl být obvod postupného stmívání, ten by to chtělo najít .....
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Pojistky jsou na +, tam chybu nehledej :wink:

Prostě Ti tam chybí jedna propojka. A může to být přímo v tom světle.
VAZ 2103 1500/49kW bílá
Avesp
Člen Týmu

Příspěvek od Avesp »

Tak jsem sehnal schema zapojení a mezi světlem a dveřními spínači je ECU, takže s tím jako amatér nehnu .....
Martin_HnN
Manager Týmu

Příspěvek od Martin_HnN »

Pokud jsi bastlíř, nebo znáš někoho, kdo dělá autoelektriku, tak to nebude zas takový problém, pokud říkáš, že někde signál o otevření dveří máš ... prostě to doplníš o vhodný spínací prvek a je vymalováno i bez ECU - akorát Ti nepůjde stmívání, ale i to by šlo vyřešit ...
Jde o to jestli hledáš origo řešení, či "alespoň něco funkčního".
Ale zdá se mi divné, že by se ECU zabývala silovou částí, jako je řízení stmívání, kde potečou relativně vysoké proudy ... já osobně bych ECU využíval jen na signály a výkonou elektroniku dal bokem ...

Tím že se to vyzkratovalo mohla nejprve odejít elektronika řízení ještě před pojistkou. První funkcí pojistky je chránit vedení před přetížením (a následným požárem) teprve druhou je ochránit spotřebič (alespo%n takto to funguje v "normální elektrice") U elektroniky se ale dělají (a v rámci šetření zase nedělají) některé věci trochu jinak - ale základ je pořád stejný. Pojistka chránící vedení a zdroj + případně další - třeba i jen elektronické "pojistky" ve formě různých součástek - některé jako vratné, jiné jako nevratné ...
Corolla Verso 2007 / 2,2 D-4D 100 kW
Tonda
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda »

Jestli tam je stálé + a není kostra od dveří tak je dost možný že ECU chybí nějaká podmínka ze světla (třeba přepnutý přepínač do polohy kdy to má svítit) A to tak že tam někde na tišťáku může být chyba (studeňák nebo něco spálenýho) Tím pádem může brát ECU že je osvětlení jakoby vypnuto i při otevření dveří a nerožne to.

Mám ti ten plošňák proměřit? V případě zájmu pisnu adresu a když ho pošleš poštou tak na to ňuknu,změřím,opravím...... Vyšlo by tě to jen za poštovný :wink:
MADE IN JAPAN - žádný sOpel ...
GibonArt
Člen Týmu

Problém s osvětlením

Příspěvek od GibonArt »

Ahoj, vracím se k tomuto starému tematu. Mám teprve týden Toyotu Corollu Verso a objevil jsem drobný problém s vnitřním osvětlením. Nerozsvítí se mi zadní stropní osvětlení při otevření pravých zadních dveří. Rozsvítí se, otevřu-li jakékoliv jiné. Vím, že se s tím dá žít, ale mi máme vpravo dětskou sedačku, a tak bych chtěl, aby to šlo nějak rozchodit.
Díky
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

To bude asi jenom špatný dveřní kontakt, nebo ne? Rozsvítí se alespoň kontrolka na palubovce?
VAZ 2103 1500/49kW bílá
GibonArt
Člen Týmu

Příspěvek od GibonArt »

Ta kontrolka se myslím rozsvítí. A kde mám hledat ten kontakt? Někde u zámku?
GibonArt
Člen Týmu

Příspěvek od GibonArt »

Tak ta kontrolka se nerozsvítí na palubovce ... něco je špatně. Stahování oken funguje a funguje i centrál
Odpovědět

Zpět na „Corolla“