Stránka 1 z 1

Jak TTE podváděl s turbem

Napsal: pon 06.06.2011, 13:51
od gramo
Napadlo mě si přečíst něco o tom podvodu s turbem, kvůli kterému skončila Celica v rallye.
Nevěděl jsem, jestli vymysleli nějakou spornou vychytávku např. na snížení lagu, kterou jim FIA neschválila, nebo co se vlastně stalo. Bylo to docela zajímavé čtení a tipuju, že by to mohlo zajímat víc lidí, tak tu napíšu shrnutí. Stručně řečeno to bylo tak, že vymysleli, jak velmi šikovně zamaskovat, že obchází předepsanou regulaci.

Malá odbočka: Při čtení jsem narazil na starý článek, kde popisují, co nového má ST205 oproti ST185, tedy verze, které TTE používal v rallye.
http://homepage.virgin.net/shalco.com/tte_ST205.htm
Mě třeba zaujalo co píšou o vysokém zadním křídle: Je navržené tak, aby co nejméně zvyšovalo odpor vzduchu. Přítlak dělá od 100-120 km/h cca 50kg, je to až 5x víc, než křídlo bez podložek. Mj. taky používali vstřikování vody do sání.

Zpátky k podvodu s turbem: Z důvodů bezpečnosti FIA zrušila skupinu B, a ve skupině A a N zavedli omezení výkonu a vymysleli to tak, že do sání turba nacpali "dusítko" zvané restriktor s průchodem pro vzduch o průměru původně 38mm, který nakonec zmenšili až na dnešních 32mm pro skupinu N a 34mm pro A. Restriktor omezuje max. výkon, ale zase urychluje proudění nasávaného vzduchu, tím může vylepšit krouťák ve středních otáčkách. Protože mechanika turbomotoru byla byrokraticky omezena tímto restriktorem, technický vývoj v rallye se zaměřil více na elektorniku řízení motoru. Nebýt restriktorů, mohli bychom mít vymakanější turbomotory i v produkčních autech...
http://www.rallycars.com/Cars/turbo_restrictors.html

Možná proto, že Toyota na konkurenty v rallye začínala ztrácet (dá se to vycítit i z toho článku o novinkách ST205), někdo v TTE vymyslel následující trik: v restriktoru byla vnitřní část, která šla dodatečně posunout (na obrázku modře) a tím se vytvořila mezera, kterou šel do turba další vzduch. Navíc se tím restriktor posunul o 5mm dál od lopatek kompresoru z povolených 50mm na 55mm.

Obrázek


Silné pružiny držely vnitřní část v "legální" poloze, takže na samotném restriktoru vše vypadalo v pořádku, k přepnutí do otevřené polohy by bylo potřeba vyvinout značnou sílu. Vše bylo uděláno precizně, nikde nebyla mezera, která by naznačovala možnost otevření restriktoru. Restriktor se připojoval na gumovou hadici 2 svorkami. Při montáži se speciálním nástrojem restriktor "otevřel" do "nelegální" polohy a uchycení svorkami jej takto zafixovalo. Při kontrole bylo potřeba povolit obě svorky, tím se restriktor zase uzavřel. Podle odhadu FIA otevření restriktoru mohlo pustit dovnitř až o 25% víc vzduchu, což mohlo zvýšit max. výkon až o 50hp a to už je docela dobrý bonus k povoleným 300hp.

Poté, co se to na Katalánské rallye 1995 provalilo, Toyota prohlásila, že zařízení vzniklo na "jisté úrovni" a management týmu o tom nevěděl. Prezident FIA Max Mosley řekl, že je to nejgeniálnější zařízení, které za posledních 30 let v motorsportu viděl. I vnitřek byl udělán výborně, pružiny uvnitř byly zpracovány tak, aby co nejméně bránily průchodu vzduchu.

Juha Kankkunen, Didier Auriol a Armin Schwarz přišli o body a umístění z r. 1995 a TTE dostal zákaz na zbytek roku 1995 a na rok 1996. FIA zakázala týmu se účastnit rallye i pod jinou značkou, i když prezident FIA uvedl, že nic nenasvědčovalo tomu, že by řidiči týmu věděli, že se něco takového děje.

Podrobněji je to v angličtině na http://homepage.virgin.net/shalco.com/tte_ban.htm

Napsal: pon 06.06.2011, 15:27
od PerryCZ
Tohle jsem vubec nevedel... Palec nahoru ;-)

Ja si rikal proc prestali jezdit...

Dik gramo

Napsal: pon 06.06.2011, 17:06
od Vazli
PerryCZ píše:Tohle jsem vubec nevedel... Palec nahoru ;-)

Ja si rikal proc prestali jezdit...

Dik gramo
presne tak taky sem nic takovyho nevedel ale je to skoda...

Napsal: pon 06.06.2011, 17:34
od Salceer
Opravdu neuvěřitelné.. :-) o 25% více vzduchu a hned to udělá a 50koní.. opravdu neskutečné.:)

Napsal: pon 06.06.2011, 18:46
od MichalS
:thumbsup: diky za zpracovani, zajimave pocteni.