Dobrý den, když jsem 2roky zpět kupoval Avensise tak jsem si všimnul,že tam je nějak malá baterka 62AH a má tam asi být 75AH.Mechanik mi řekl neřeš to a vyměň ji až chcípne. Tak jsem to neřešil.Auto pořad startuje perfektně.Ale když jedu a třeba vyřadím tak se mi hned zeslábnou světla a jak zařadím tak hned zase OK. I při volnoběhových otáčkách to děla.Stačí přidat plyn a hned vidím,že se to zesílí.Vidím to i na palubovce. Po nastartování prý všechno dobíjí alternátor tak asi nestíhá mi tvrdí kámoš.Já myslím,že i baterka může hrát v tom roli. Co myslíte? Vyměnit baterku nebo ne?
Jo a po zahřátí auta to je už zase OK kdykoliv.(circa po ujetí 7km)
Díky za pomoc
Asi špatné dobijení nebo baterka ???
Carina mi to taky dela. Napeti, ktere dava altik pri dostatecnych otackach je cca 14,4V. Napeti nabite baterie pod zatizenim je necelych 13V. Pri nizkych otackach nedoda alternator dostatecny proud k udrzeni napeti 14.4 V v palubni siti a proto zarovky pri nizsim napeti lehce pohasnou.
Nevim, nakolik k tomuto stavu muze prispet horsi stav alternatoru, ale vymenou baterie si moc nepomuzes.
Pepa
Nevim, nakolik k tomuto stavu muze prispet horsi stav alternatoru, ale vymenou baterie si moc nepomuzes.
Pepa
Pletete se alternetor sice potrebuje 1000 otacek aby se nabudil, ale netoci se s motorem 1:1, ale 1:2 nebo i vice, jde o vikon ktery dodava, tem samozrejme stoupa s otackama. Pri plnych otackach dosahuje jmenovite hodnoty. Tak mas vic moznosti cim to je, alternator nepracuje na 100% coz by mohli delat jedny diody, jsou tam tri trojice diod kdyz jedna trojice bude v haji tak ma malej vykon, druha moznost je ze baterka odchazi sice startuje dobre, ale jeji vnitrni odpor je maly a tak bere zbytecne vykon alternatoru, hlavne v nizkych otackach, dalsi moznost je ze alternator prebyji dava ve vysokych otackach vysi napeti, proto kdyz pridas tak se vsechno rozjasni. To hrozi poskozeni nejakych elektro zarizeni.
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
A je, zase další elektrikář.....Plextor píše: ...ale jeji vnitrni odpor je maly a tak bere zbytecne vykon alternatoru...
Vnitřní odpor baterie je veličina, která se určuje jako směrnice přímky získané měřením napětí naprázdno a nakrátko (které se může aproximovat). Uplatňuje se pouze při odběru a čím je jeho hodnota vyšší, tím více poklesne při určitém proudovém zatížení napětí zdroje.
Rozhodně to nemá nic společného s nabíjením.
nechci se hadat ale tak to v praxi neni vem si klestak a uvidis, ten ale asi nemas na stejnosnernej proud tak nic, po nastartovani se baterka vybyje a snizi se jeji vnitrni odpor, po te do baterie tece pri 14 V i 30 A jak se dobyji tak se odpor zvecuje a tim i klesa proud co do ni tece normalne ohmuv zakon
Yaris 3 / 1.33 2011