T23 oprava kliky
T23 oprava kliky
Prosím o radu či zkušenosti při opravě klikového hřídele Celica TS. Motor začal klepat, tak jsem hned shodil vanu a zjistil vůli na 4. ojničním ložisku. Po rozebrání byly šály úplně rozklepané do šířky. Klika se mi nezdála poškozená. Tak jsem objednal v T. nové, namontoval a po ujetí cca 50 km se vše opakovalo. Tak znovu rozebrat a pozval jsem technika, který prohlásil, že klika je natolik poškozená, ža musí na opravu. Závada zřejmě byla způsobená předchozím majitelem, který nejspíš prorazil vanu a jel nějakou dobu bez oleje. Vana byla těsněná jiným tmelem, než ostatní díly motoru. Prosím tedy o rady, na co si dát pozor při demontáži motoru a jestli někdo má tip, kde se renovují kliky. Na internetu je sice dost firem, ale preferuji osobní zkušenost a doporučení. Doufám, že stihnu sraz.
Ach jo ty 7G jsou neštěstí když je někdo načne a pak prodá a pak novej majitel začíná dělat to co mělo již dávno udělané.Zkus kontakt www.vybrusy.cz doporučil mi je Libor a budou mi tam dělat výbrusy atd.na mé TA22.Hodně zdaru.Doky
Nějaké ty auta doma jsou.
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Je tady jeden motor 7g v pořádku? Jak píše Jura. Ale na tvůj motor by mohli být k objednání vybrusove pisty a šálky. Nemá smysl brousit kliku a vrch nechat. Předběžné počítej s cenou kolem 50-70000kč. Jinak měnit jeden šálek je holý nesmysl. Je to asi takové jako kdyby jsi na brzdach vyměnil jednu desku. Pokud je šálek vyklepany do stran je s největší pravděpodobností hnuta celá klika a pak počítej s investici cca 100k
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
Ano pokuď budeš dělat kliku což s i mylím spíše bude na výměnu nové je úplným nezmyslem vymenit jen jí.A s tou sumou počítak pak musíš jinak ten motor klekne opět záhy/1 destička- 1 šálek/.Když je to udělané tak jak má není problém najezdit 250000 ale ty motory jsou neskutečné neštěstí když je někdo již načne, nemění olej dle manuálu dle stylu jízdy a event. tras které udělá atd. ale po 15-25000 tisícich km jak doporučujou v některých servisech long life interval atd. a říkaj,, protože dnešní oleje to vydržej "" možná jo ale ne když tomu autu dá člověk zabírat.I s tímto názorem v autorisovaném servisu jsem se měl možnost obeznámit" a na dotaz kluka kterej řekl že auto vysloveně vytáčí každej den pomalu po omezovač tak zdali nemá zmysl vyměnit olej cca po 8000- jeho věc a jeho styl - k tomu nic neřeknu víc.Samozřejmně auto měl na 7 měsíců najezdil 21000 km s tím že ono to vydrží a už novej majitel si to vymění a pak prodal.Novej majitel výměna oleje 5000 km a ,,konec".Ivestice následná 75 000 Kč a takto to tady funguje pomalu pořád.Tohle je reální věc ne imaginární kterou jsem s kamarádem rešil-novej majitel byla jeho drahá polovička.U takového motoru je již vážně pak když se to chytne důležité udělat pořádnou generállku a nejenom zjevně poškozenou část.Samozřejmě když to auto chci používat nějakej ten rok.
Nějaké ty auta doma jsou.
- Pavel Liška
- Věčnej rejpal
T23 oprava kliky
podobné skušenosti po opavě kliky u 3 a i u 4 g mám také,neudělaly se písty a ojnice a motory se musely dělat znovu.Nevíte kolik stojí polmotor 2ZZ-GE a je součástí polomotoru i klika.
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
co je na tom ZZFE tak jiného že tu hážete takovýmyhle cenami? je bežné že písty s enechávají pokud mají dobeou ovalitu, jen se zkontrolují ojniční oka a dají se třeba nové kroužky. výbrus kliky je otázkou cca 3tis ( max ) ložiska max do 5ti. Spíš bych upozornil nanutnost nového olejového čerpadla ( hoblinky z kliky poskodí jak planetové tak "klasické" čerpadlo ( nevím, jaké tento motor používá ).
supra je šestihrnek a pokud nejsou v prdeli písty tak GO ( včetne rozvodu , vodní pumpy atd atd vyjde max do 50-60tis, pochybuji že tady to bude více... ( pokud jsou písty v pohode a nelze říci že když zaklepe klika tak musí být špatné ).
pokud si vymenil jednu šálu a ostatní nechal tak i když byly v toleranci,meli jinou vuli než ta jedna ( nehlede na to, že kliku nestačí skontrolovat okem, je nutno přeměřit každý čep zvlást a na rovinu, málokdo u JPN motoru složí kliku zpet se starými ložisky -byt dobrými - aby motoro jeste neco vydržel ) tak logicky zaklepala znova..
supra je šestihrnek a pokud nejsou v prdeli písty tak GO ( včetne rozvodu , vodní pumpy atd atd vyjde max do 50-60tis, pochybuji že tady to bude více... ( pokud jsou písty v pohode a nelze říci že když zaklepe klika tak musí být špatné ).
pokud si vymenil jednu šálu a ostatní nechal tak i když byly v toleranci,meli jinou vuli než ta jedna ( nehlede na to, že kliku nestačí skontrolovat okem, je nutno přeměřit každý čep zvlást a na rovinu, málokdo u JPN motoru složí kliku zpet se starými ložisky -byt dobrými - aby motoro jeste neco vydržel ) tak logicky zaklepala znova..
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
doporučuji přečíst toto. Tady se dozviš co je použité za technologii a od toho se odvíjí cena. Jinak supra byla a je stara dobra litina tak jako i jini předchudci techto motoru. http://www.mediafire.com/file/q4uzr2t2tmq/2ZZ.pdf v motoru je použita tato technologie: http://www.ncn-mmc.co.uk/intro.htmIdaho píše:co je na tom ZZFE tak jiného že tu hážete takovýmyhle cenami?
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
proimi libore ale na to ted nemám čas. Mluvím o broušení kliky -tam bude materuiál pořád stejnej a na rovinu to co mu tu vnucujete ( nové písty atd ) mi připadá přitažené za vlasy...libor12 píše:doporučuji přečíst toto. Tady se dozviš co je použité za technologii a od toho se odvíjí cena. Jinak supra byla a je stara dobra litina tak jako i jini předchudci techto motoru. http://www.mediafire.com/file/q4uzr2t2tmq/2ZZ.pdf v motoru je použita tato technologie: http://www.ncn-mmc.co.uk/intro.htmIdaho píše:co je na tom ZZFE tak jiného že tu hážete takovýmyhle cenami?
u vetšiny vozu co sem delal tak po zaklepání kliky s pístama anebylo vubec nic a jen ti lidé co s mlátící klikoujezdili dál byly nuceni písty menit ( samozřejme nemluvím o výjimkách kde mlácení nedelel klika ale pístní čep atd..
proste jde mi o tohel, pokud je to jen klika tak cenu vidímmax do 30tis, tak ho zbytečne nestaršte, je to jako bych mu já řekl ".. no pri to m vyndavání motoru si všimneš rozpadjících se brzdových trubek atd atd tekže si auto kokmplet odstroj, rozeber, začni skládat znova a si v tom za půl míče neli více ..
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
mterial ano,pořád je to ocel bohužel ale její uložení je upraveno metodou LST - laser surface texturing a radeji ho připravim na vetsi castku. i kdyz v konečne fazi muže být menší.Idaho píše: proimi libore ale na to ted nemám čas. Mluvím o broušení kliky -tam bude materuiál pořád stejnej
Naposledy upravil(a) libor12 dne stř 11.02.2009, 15:40, celkem upraveno 1 x.
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
no nic to nemení na tom že po výbrusu to bude fungovat, nenajede do 500tis ale tech 100-120 by to melo zvládat, nebo mi chceš tvrdit že musí kupit novou kliku??libor12 píše:mterial ano,pořád je to ocel bohužel ale její uložení je upraveno metodou LST - laser surface texturingIdaho píše: proimi libore ale na to ted nemám čas. Mluvím o broušení kliky -tam bude materuiál pořád stejnej
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Celý problém je v tom,že při výrobě kliky není použita tradiční technologie na kterou jsme byli donedávna zvyklí(cementovani,nitridace) ale povrchové kalení laserem a vytvoření textury podobné povrchu golfového míčku ve kterém se udržuje olejovy film. Pro výrobu to samozřejmě přináší jen samé výhody. Od přesnosti,materiál už není následné tepelně namáhan jako při tradičním způsobu výroby. Pro výrobce jen sama plus. Problém nastane však při opravě. U nás jsme bohužel v tomto minimálně o 30let zpátky. Většina brusiren zabývající se touto problematikou nemůže shromažďovat veškeré informace o používaných technologiích. Přistupují k tomu standartním způsobem. Tedy že povrch je cement nebo nitrid. Připouštím že takto provedena oprava může i nějaký ten tisíc km fungovat bez problému. Ale oprava není na úrovni výroby. Pro představu tvrdost povrchu upraveného laserem je cca 75Hrc kdežto u tradičního postupu cca o 10Hrc nižší. Takový malý test kontroly tvrdosti. Pilnik na železo je vyrobeny s tvrdosti 63 až 65Hrc na cepu nebo uložení kliky po brusu by neměl být znát oter. Pokud tato vrstva je již nedostatečná nebo žádná samozřejmě zanechá vryp