Celica 3.gen

vše ohledně modelové řady Celica
Odpovědět
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Idaho píše:supra nemsá stavitelnej. delali se dve verse - bez LSD a LSD, přičemž asi ejdiné co vím o tom do hloubky je že nepoužívalal lamelák ale torsen..to je vse co ti řeknu, zatím jsem ho nerozebíral - zkus Bobra ( beaver ) to je studnice moudrosti, já jsem spíš praktik přes motor. .:D

jinak stránk Toymods říkají :
'86.5-'92 MA70 N/A MKIIIs without Sport Package have a 4.30, open differential.

'86.5-'92 MA70 N/A MKIIIs with Sport Package (TEMS & headlight washers on '86.5 - '88 : TEMS & PPS on '89-'92) have a 4.30, clutch-pack LSD differential.

'87 - '88 MA70 turbo MKIIIs have a 3.91 clutch-pack LSD differential.

'89+ MA70 turbo MKIIIs have a 3.73 clutch-pack LSD differential.

dalsí zdroj taktéž na Toymods říká :
Diff Specifications (7M-GTE Manual)

Final Drive Ratio 3.727
Differential Code G305
Drive Pinion - Number of teeth 11
Ring Gear - Number of teeth 41
Ring Gear size 200mm
Driveshaft Diameter 29.60mm
Differential Lubricant Capacity - 1.3 Litres
Oil specifications API GL5 Hypoid Non-LSD Gear Oil
Tak jsem se na to trochu vyspal. :D A hned se lépe přemýšlí. Tady jsi uvedl příklad jaké diferencialy se na supre používaly. Několikráte jsem si pročetl oba články i jsem hledal v učebnici. :D a pak mi to celé docvaklo. :D myslím ta funkce a rozdíl mezi torsenem a lsd. Když tak mě Beaver opraví nebo doplní. Jak říkám,diffu jsem dával dohromady asi 5,ale vždy závada byla jasná,objednal díl složil zpět a víc mě nezajímalo pokud to fungovalo:D otázka zněla jak to vlastně funguje? Na samosvoru jsme se shodli co je. A teď to co mi hned nedošlo. Hlavní výhoda nebo funkce torsenu jsou právě ta šneková kola v kleci diffu. Konstrukce ozubení šneku nedovolí zpětně se otočit. Umí to tak jak je to na obrázku jen jedním směrem. To je to uzamčení nápravy. Při prokluzu jednoho kola se vlastně zaseknou(100%svor) a točívy moment jde na obě kola stejný. Kdežto u LSD stačí k překonání svoru odpor těch lámel a pružin. Tím pádem se nedosáhne 100%svoru,při proklouznuti kola. Je to také proto,že kuželové nebo celní ozubení se může točit oběma směry. Říkám to správně?
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Mám dotaz. Idaho,Beaver,Keeek a ostatní. Do mé osobní galerie jsem umístil fotky litých kol. Prodávající z tvrdí,že jsou to originální racingová kola používaná na závodních celicach 3 gen v roce 85. Je to tak? Našel jsem jen jednu fotku ve starém světě motorů. Vypadají hodně podobně. I ta značka na nich odpovídá. Ale než je koupím či ne,chtěl bych znát váš názor. Jste hlavy otevřené,znale toyot.
Keeek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Keeek »

Pavo.B. píše:
Keeek píše:Nevím jakou máš na mysli :D Jestli je to ta od nás,tak pán za ní chce moc(vzhledem k stavu)a podle posledních info už jí neprodává...Škoda,že mi na tom odkazu nejdou otevřít ty další fotky,protože to vypadá na pěknej úlet :D
myslel jsem tu cervenou ze stranek www.datsun.cz, byl jsem se na ni podivat a nebyla az tak dodelana , cenu bych usmlouval - ale chapu ji , rikal ze to pritah z jihu francie a cena je hlavne kvuli tomu dovozu
Tak ta je pěkná,ale není to ona.Tahle je v mnohem lepším stavu.Stejně je předražená.Ta co myslím byla za 25 a i to je hodně.Zas takový šperk to není.Svou druhou generaci jsem pořídil za 8,což je vzhledem k stavu auta de facto před renovací adekvátní.Podobně bych to viděl i u 1gen.Strop by byl 20.Ono,když to auto pořádně prohlédneš a bez odflinknutí dáš do kupy,tak vyleze na 100...a za to už seženeš lepší strojky :D
TA40,1UZF(G)E
ST185,3SGTE
LS400,1UZFE
LS400,1UZFE
Ducati Monster S4R
Ducati 900 SS
Spondon Yamaha 1200 turbo
"Nejsem už tak malý,abych si kupoval obyčejná auta..."
Keeek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Keeek »

libor12 píše:A nechcete si nekdo koupit 3gen? Ja jsem snad v Cesku jediny! Ted jsem projizdel registr vozidel a krome te moji jsem zadnou nenasel. To bude asi nejaky shit. Nechce mi snad nekdo namluvit,ze tu jsem jediny?? Proc hned ameriku v8? Proc ne nasi osvedcenou tatru?? Minuly rok jsem ji videl s dvema rootsy. Mela rovnych 400kw. To uz je vice nez slusne.
Po 3gen také koukám.Už jsem si jednu vyhlídl za super peníz.Sice bez dokladů,ale na to já moc nehraju :D Šváry brácha je měl dvě.A ta jedna byla coupe(vzadu šíleně hranatá).Proti Tatře nic nemám,ale obsah a výkon se mi zdají menší(+vzduchové chlazení).Také co se týče úprav bude asi víc možností u USA motorů.Když V8,tak atmosféru s klapkama nad haubnou :D Něco o Tatra motorech jsem se dočetl na Drift foru.Má ho tam chlapík v Trabantu(spíš v něčem,co ho připomíná)Je z Benešova nad Ploučnicí.O to víc mě udivuje,že ho vůbec neznám :shock:
TA40,1UZF(G)E
ST185,3SGTE
LS400,1UZFE
LS400,1UZFE
Ducati Monster S4R
Ducati 900 SS
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

2 Keeek: na ta kola jsi se díval? Já opravdu v registru značek našel na papírech jen tu moji. Musí tu být,ale už asi nejsou přihlášené. RA 6 coupé mám já. Stačí Ti to vysvětlení kolem diferenciálu? Šel jsem spát v 5 ráno. :D jinak ten tvůj pasák s felicií to je asi také jako ten můj případ.
Keeek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Keeek »

Tak bohužel kola nic.Na netu jsem nic nenašel a v hlavě to nemám.Studoval jsem i ty fotky.Moc racingově mi ale nepřipadají.Jaké závody jsi měl na mysli?Rallye,nebo okruhy?Okruhy spíš ne-tam už v té době byly převážně šroubované elektrony.Vzadu patřičně rozšířené :D Mojí 2gen jsem kupoval s nějakými dobovými francouzskými třináctkami.Vzhledově podobné.Neskutečně lehké a pevné.Ty čtrnáctky se mi,ale zdají vzhledem k výkonu Tvé Čeldy nedostačující.
Možná je u nás trojek víc,ale můžou být na papírech z jiného auta.Sám mám ve svém vozovém parku zajímavý mix :D Bohužel plno takových aut akončilo na vrakáčích a ve sběrnách v době,kdy vyhrožovali,že musí být za všechno zaplaceno povinné ručení,nebo depozit-kecy-to u nás nikdy nebylo a není. Popravdě jsem se s 3gen na ulici nesetkal snad nikdy.Podobně na tom bude 2gen-také nevím o nikom.
S tím difem to bylo až moc informací najednou :D Lepší bude se sem znovu mrknout až to bude aktuální.Napadlo mě použít celou zadní nápravu ze Supry.Má ale nezávislá ramena.Tomu jsem se chtěl vyhnout.
TA40,1UZF(G)E
ST185,3SGTE
LS400,1UZFE
LS400,1UZFE
Ducati Monster S4R
Ducati 900 SS
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

Beaver píše:Viz dily cislo 41362 - lamel jako nasrano :D

obrazek odstranen
bobře to je hezké jenže me to v EPC tenhle dif u me byvale supry taky ukáže jenže realita je uplne jiná ( stejne jako třeba VSV ventily na sání, cidlo haldiny oleje ve vane . které jsem u mého modelu v EPC vubec nenašel atd.. :( - nehlede na to ten obrázek se opet neshoduje s jediným difem co jsem mel otevřenej ( ale moc jich nebylo - možná sem mel stestí na samé torseny.. )..
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

2 Idaho: funkci lsd a torsena jsi pochopil? Me to trvalo dooost dlouho nez mi to docvaklo. :D jinak ted jsem dorazil od znameho,ten ma vivid workshop a v nem jsou shodne udaje,ktere jsi uvadel z toymods. Takze ted tomu vubec nerozumim. Podle toho by zadna supra nemela mit torsen. Kdyz jsi ty dify mel otevrene,byl tam snek nebo kuzel?
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

libor12 píše:2 Idaho: funkci lsd a torsena jsi pochopil? Me to trvalo dooost dlouho nez mi to docvaklo. :D jinak ted jsem dorazil od znameho,ten ma vivid workshop a v nem jsou shodne udaje,ktere jsi uvadel z toymods. Takze ted tomu vubec nerozumim. Podle toho by zadna supra nemela mit torsen. Kdyz jsi ty dify mel otevrene,byl tam snek nebo kuzel?
pokdu chápu dobře tak LSD muže mít prokluz ale torsen ne, což ale nevylučeje aby oba nepsadli do kategorie "samosvorných" difů, jen thorsen je "sepnutej" stále.
práve jsme mel soustavu kol a sneku, moc dobře si to ted nepamatuju ( je to už nejakej rok ) ale práve sme hledal lamely že zrepasuju ( nejdříve jsme chtel obejdnat v toy ale zdálo s emi že ten diff podle obrázku má uplne jinej tvar a on mel.. ) ale žádne jsem nenašel :(

to beaver : zde je také zmínka o Torsen diffu ze supry 90-92 ( http://my.is/forums/f88/cheap-lsd-upgra ... sd-342673/.
je zajímavé že nekteří píšou že upgradují na "clutch style diff" ( = lamelový ) a jiní píšou že upgradují na "LSD Diff MK3 90+ ( torsen) " .. jsou dve komunity, jedněm "stačí" Torsen z 90+ supry, jiní jdou to aftermarket lameláku...

to libor12 : chápu jak to mylsíš, ale mám pořád díru v "základu" ptát se jestli sem pochopil princip LSD a Torsena je podle mého pohledu stejné jako se ptát jestli sem pochopil princip auta a toyoty - proste považuju torsen za podmnožinu LSD.. a zatím minikdo nevysvetlil že to tak není..
pokdu by se sptal jestli chápu princip a rozdíly lameláku LSD a torsena LSD tak ano..
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

jeste jeden detail - torsena používají udajen všechyn 6speed mkIV - možná že proste testovali u posledních modelu MK3 jeho nasezení pro MKIv.
K tomu si dovolím pastnout čánek převzatý z http://mkiv.supras.org.nz
( pro zájemce celý článek o MKIV + nekolik dalších nejen o diffu zde : http://mkiv.supras.org.nz/techo.htm#TORSEN_VS_TRD_DIFF )
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Podle tech clanku jsem pochopil to jak funguji a proc. Rozdeluji se do tri slupin. Otevreny diferencial. To je ten ktery ma celni nebo kuzelova kola a nema lamely. Ale take nema samosvor. Tim se rozumi funkce toho aby se tocivy moment prenesl z protaceneho kola na kolo ktere je na pevnem povrchu. U otevreneho diffu to nema co prenest. Dal lsd. Tam je docileno prenosu z prokluzujiciho kola na stojici pomoci lamel. Uvadis priklad supry s ucinnosti az 98%. A pak torsen kde se protacejici kolo diky snekum ktere se toci jednim smerem prenese 100% tociveho momentu na kolo na pevnem povrchu. Takze lsd i torsen jsou samosvorne diffy,lsd vsak s omezenou svornosti.
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

libor12 píše:Podle tech clanku jsem pochopil to jak funguji a proc. Rozdeluji se do tri slupin. Otevreny diferencial. To je ten ktery ma celni nebo kuzelova kola a nema lamely. Ale take nema samosvor. Tim se rozumi funkce toho aby se tocivy moment prenesl z protaceneho kola na kolo ktere je na pevnem povrchu. U otevreneho diffu to nema co prenest. Dal lsd. Tam je docileno prenosu z prokluzujiciho kola na stojici pomoci lamel. Uvadis priklad supry s ucinnosti az 98%. A pak torsen kde se protacejici kolo diky snekum ktere se toci jednim smerem prenese 100% tociveho momentu na kolo na pevnem povrchu. Takze lsd i torsen jsou samosvorne diffy,lsd vsak s omezenou svornosti.
aha takže to byl muj bordel v pojmech LSD se nerovná samosvor ale LSd je podmnožina samosvorných diffu ...uf.. už to chápu správne??
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Jo ted jsi na to kapnul. Ted jeste kdyby jsme se dobrali toho co ten torsen na te supre dela,kdyz papirove tam byt nema. A jestli rikas,ze jsi ho rozebrany mel a byl v nem snek,to znamena torsen. Tak uz to tedy asi nekdo menil. Dival jsi se na ty kola?
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

libor12 píše:Jo ted jsi na to kapnul. Ted jeste kdyby jsme se dobrali toho co ten torsen na te supre dela,kdyz papirove tam byt nema. A jestli rikas,ze jsi ho rozebrany mel a byl v nem snek,to znamena torsen. Tak uz to tedy asi nekdo menil. Dival jsi se na ty kola?
práve pokud si přečetš odkazy co jsme pastoval výše tak jsme narazil na nekolik zmínek že nekdo "upgradoval diff z MK3 supry na LSD Diff ( torsen ) z MK3 90-92" což zmanená že se tam dávat proste museli ale zřejme jen do nekterých :)
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Ted jsem to prave prohlizel. Asi je tam fakt davali,jenze to muze byt jako nejaky mezityp a to se pak dopatrej nahradniho dilu.
Odpovědět

Zpět na „Celica“