tak isto, ale ide nam to 2x rychlejsie pri rovnakej spotrebe....Roman Jašek píše:Jo jinak nějaký řazení, když na to příjde, trojka mně jede mezi 35 - 150 km/h, jak jste na tom s naftou ?
T27 1,8 108 kW 6MT - spotreba a ine ...
- CommonUser
- Věčnej rejpal
Dave, u mna si vedla jak ta jedla.
Ja som kupoval Avisa na 1000km trate pre 4 osoby. Staci tak ?
Tam pocitis kvalitu sedaku, odhlucnenie, spolahlivost a aj zmysel navigacie s TMCS.
Rocne mam 15 tkm z toho cca 10 tkm su tie zatahy. Zvysok mesto, kratsia dialnica.
Viem preco som kupil prave tohoto Avisa. Ver mi, ze som vyberal generalne aj inde. Po skusenostiach s mojim TDI, + to co pisal stani - som volil to co som volil. Diesel by som bral bez DPF (uz nemozne) alebo s lepsou cenovkou. Ja som to prepocital. Este stale beham za to co som ustetril kupou benzinu a este dlho budem(ak pride ta dan na naftu ...). Pri prepocte som ratal s cenou 2 Euro na L pre obe paliva + neriesim hovadiny typu VIF & palivo pri kazdom tankovani.
Neviem ako je sprevodovany dieslovy Avis (jazdil som Verso). Ale uz som spominal, ze s benzinom radim menej ako som radil s TDI - vynimka je zrychlenie do kopca na dialnici.
Radit z 3kt na 6ku nie je problem - predbehnes a plavas s prudom dalej.
Suhlasim, ze na dialnici je diesel pre sofera prijemnejsi. V meste a v zapche opacne.
Najvacsia vyhoda pre diesel z pohladu sofera je ta okamzita reakcia, ked turbo bezi (2000+). Na stopkach to ale vyzera inac resp. podobne pre obe motorizacie podobneho vykonu.
Asi sa budem opakovat, ale kupujte diesle ... vazne.
Na ozivenie:
http://www.youtube.com/watch?v=58SoI7YK ... r_embedded
Ja som kupoval Avisa na 1000km trate pre 4 osoby. Staci tak ?
Tam pocitis kvalitu sedaku, odhlucnenie, spolahlivost a aj zmysel navigacie s TMCS.
Rocne mam 15 tkm z toho cca 10 tkm su tie zatahy. Zvysok mesto, kratsia dialnica.
Viem preco som kupil prave tohoto Avisa. Ver mi, ze som vyberal generalne aj inde. Po skusenostiach s mojim TDI, + to co pisal stani - som volil to co som volil. Diesel by som bral bez DPF (uz nemozne) alebo s lepsou cenovkou. Ja som to prepocital. Este stale beham za to co som ustetril kupou benzinu a este dlho budem(ak pride ta dan na naftu ...). Pri prepocte som ratal s cenou 2 Euro na L pre obe paliva + neriesim hovadiny typu VIF & palivo pri kazdom tankovani.
Neviem ako je sprevodovany dieslovy Avis (jazdil som Verso). Ale uz som spominal, ze s benzinom radim menej ako som radil s TDI - vynimka je zrychlenie do kopca na dialnici.
Radit z 3kt na 6ku nie je problem - predbehnes a plavas s prudom dalej.
Suhlasim, ze na dialnici je diesel pre sofera prijemnejsi. V meste a v zapche opacne.
Najvacsia vyhoda pre diesel z pohladu sofera je ta okamzita reakcia, ked turbo bezi (2000+). Na stopkach to ale vyzera inac resp. podobne pre obe motorizacie podobneho vykonu.
Asi sa budem opakovat, ale kupujte diesle ... vazne.
Na ozivenie:
http://www.youtube.com/watch?v=58SoI7YK ... r_embedded

T27 2ZR-FAE Rice on wheels
- extremehany
- Věčnej rejpal
tu poslední větu komentovat nebudu, jistě víš, že disel, má nižší spektrum otáček a že je třeba častěji řadit než u benzínu, avšak tam kde ty budeš mít otáčky a zvuk sekačky, my budem vklidu brblat na 2000 otáček se zařazeným vyšším stupněm, díky větší porci kroutáku...Roman Jašek píše:V pohodě, můj (teda manželky) denní nájezd cca 30km/den nebyla jiná volba než benzín....A koupě cca 5 let starý káry v benálu, tím jsem maximálně omezil další budoucí financování oprav auta....Ale jsou tady určitě tací co si koupí diesla do štatlu a tam je ta chyba...Jo jinak nějaký řazení, když na to příjde, trojka mně jede mezi 35 - 150 km/h, jak jste na tom s naftou ?dave456 píše:no myslím, že debata se sklouzla úplně jinam. Bavit se o racionální koupi nafta vs. benzín z pohledu financí je hovadina. Prvotní totální nesmysl z pohledu peněz je koupě auta typu Avensis obecně. Utěšování se koupí benzínového s manuálem s vidinou nějaké pravděpodobnosti nižších nákladů je jenom racionalizace "špatné" koupě. Pokud byste to mysleli s náklady vážně, tak je třeba si koupit tramvajenku/vlak a Dačii, kterou za 3 roky vyhodím a koupím znova novou. Bude to stát čtvrtinu a účel to splní stejně (i ta Dačie 3 roky jezdit bude). Když už jsme u těch průzkumů, někde jsem četl, 90% evropanů udělá max 50 km denně. A na tohle stačí každé auto. A na ty občasné dovolené, výlety apod. si musíte kupovat auto za půl mega a víc? A budete tomu říkat jak jste ušetřili za benzínové?? A ty služebky dělají tedy jenom 10%.
Skálopevně jsem přesvědčen, že drtivá většina z nás má Avika proto, protože ho prostě chtějí (líbí se jim, chtějí se takto vozit, jezdí se dobře, lapají na to kočky, chtějí podráždit souseda apod.) a jsou ochotni ty peníze za to utratit.
Litá kola, spojlery, hliníkové pedály, nálepky, pentle apod. jsou přece taky blbost, ale někdo to chce.
Takže vězte, ti co mají dýzla, ho mají s největší pravděpodobností proto, že ho prostě chtějí. Benzín tak samo, prostě si ho chtěli koupit. Proč si lidi koupí boty Adidas, když na rohu u vietnamce mají to samé za třetinu? Skutečně platíte jenom za pocit vyšší kvality o 75% víc?
To Roman Jašek: ti co mění auta po 3-5ti letech, to udělají s jakýmkoli, i s benzínem. Taky vyměníš kalhoty až se ti rozpadnou nebo dřív?
Pojďme řešit ty auta, klidně techniku benzín vs. nafta, ale ne že ta druhá strana jsou kokoti protože si koupili to a to. Všichni asi ví, že benzín z hlediska pravděpodobnosti je prostě spolehlivější a jistější, ale stejně tak všichni ví, že nafta je více "user friendly" (má turbo, prostě lépe jede). Kdo umí a chce řadit, ten dobře, a možná i lépe, potáhne i benzín, ale vyžaduje to nějakou interakci s uživatelem, kterou by třeba moje manželka nezvládla, resp. nechce řešit.
A teď do mě...
Toyota Avensis Combi 2,2 D-4D 110 kW 2008
Toyota Auris TS 1,6 VVT-i M/T - 2018
Toyota Auris TS 1,6 VVT-i M/T - 2018
věřímCommonUser píše: Viem preco som kupil prave tohoto Avisa. Ver mi, ze som vyberal generalne aj inde. Po skusenostiach s mojim TDI, + to co pisal stani - som volil to co som volil.

Ale vraťme to zpátky k tématu, a to jsou parametry 1.8čky.
Avensis 2.0 D-4D, 93 kW, kombi
- CommonUser
- Věčnej rejpal
Kazdy motor je nejak odladeny a sprevodovany, ale stale plati, ze vykon vs odpor a straty je dolezity. Pozrite merania diesla OPEL. Pocity su podruzne.
http://auto.sme.sk/c/6372573/test-aj-sp ... radit.html
Fyzika nepusti, aspon v tomto svete.
http://auto.sme.sk/c/6372573/test-aj-sp ... radit.html
Fyzika nepusti, aspon v tomto svete.

odpor a straty su napriec automobilovym spektrom v zasade rovnake.
to, cim sa vyrobcovia lisia a co je aj najdolezitejsie, je pomer vykon/hmotnost.
A ten ma insignia dost zly, preto aj s tak vykonnym motorom je na tom aute nutne hladat optimalne otacky - a treba podradit. Jednoducho vykonova rezerva je tam mala.
S touto motorizaciou a awd totiz insignia vazi 2 tony. Neskutocne.
to, cim sa vyrobcovia lisia a co je aj najdolezitejsie, je pomer vykon/hmotnost.
A ten ma insignia dost zly, preto aj s tak vykonnym motorom je na tom aute nutne hladat optimalne otacky - a treba podradit. Jednoducho vykonova rezerva je tam mala.
-
- Věčnej rejpal
- CommonUser
- Věčnej rejpal
Uz necitaj tolko bulvaru.matus69 píše:odpor a straty su napriec automobilovym spektrom v zasade rovnake.
Cca od 120 (ako u ktoreho auta) je hmotnost len podruzny odpor. Vysvetlovat znova sa mi to nechce, hladaj.
Ale o pomer vykonu a hmotnosti mi vobec neslo ! Open your mind.
Ten test krasne ukazuje, ze je dolezitejsi vykon a nie tocivy moment !
O tom ten cely test je. Absolutne hodnoty nie su podstatne.
to bych neřek, už jsem ze školy sice hodně dávno, ale ty hodnoty jsou důležité obě. A nedá se říct, která je důležitější, záleží na účelu použití a otáčkách. Výkon je množství práce za čas, a moment je síla na páce. Mezi nimi je ale vztah, kde moment je roven výkonu podělenému otáčkama (a tuším "pí"). Čili bez otáček ty hodnoty nemají žádný význam ani smysl. Nejefektivněji motor pracuje v místě, kde se ty grafy průběhu výkonu a momentu (v závisloti na otáčkách) protnou. Dehet má hromadu síly (moment) v nízkých otáčkách, benzín moment dohání otáčkama a díky vyššímu výkonu dehťák od jistých otáček "udělá".CommonUser píše: Ten test krasne ukazuje, ze je dolezitejsi vykon a nie tocivy moment !
Polopatě, "laboratorně/papírově" je vždy lepší benzín (má víc výkonu a moment dožene hromadou otáček k dispozici), "pocitově" nafta páč má k dispozici hromadu síly ihned. Pokud benzín vybavíte turbem (posunete moment do nízkých otáček) tak už se není o čem bavit (krom spotřeby, zadarmo na zeměkouli není nic).
Celé to prostě spolu úzce souvisí. A to je řeč jenom o motoru. Potřebujete to dostat na kola, kde lze poměr momentu a otáček libovolně měnit. A tomu zařízení se říká převodovka. Dvojnásobný moment znamená poloviční otáčky a naopak (jízdní kolo a přehazovačka). Aha, takže v tom vzorci ještě někde musí být násobek dvou

No končím, pokud někdo něco namítne, tak to balím, fyzika už není moje parketa

test je o zrychleni 70-100km/h, takze nezavadzaj sem jazdne odpory pri 120km/hCommonUser píše:Uz necitaj tolko bulvaru.matus69 píše:odpor a straty su napriec automobilovym spektrom v zasade rovnake.
Cca od 120 (ako u ktoreho auta) je hmotnost len podruzny odpor. Vysvetlovat znova sa mi to nechce, hladaj.
- CommonUser
- Věčnej rejpal
Ved si napisal skoro to iste. Az na jednu vec - priebeh vykonu ti povie v tomto smere o motore vsetko.dave456 píše:A nedá se říct, která je důležitější, záleží na účelu použití a otáčkách.
Zjednodusene:
P = M x A x S / T (pre auto)
P = w x Vr x F (pre motor, Vr x F mas tocak )
- CommonUser
- Věčnej rejpal
Prosim Ta, nauc sa citat, si na to uz dost starymatus69 píše:test je o zrychleni 70-100km/h, takze nezavadzaj sem jazdne odpory pri 120km/hCommonUser píše:Uz necitaj tolko bulvaru.matus69 píše:odpor a straty su napriec automobilovym spektrom v zasade rovnake.

Ty si pisal v prvom odstavci vseobecne - tak som vseobecne odpovedal.
Az dalsi odstavec je o Insignii. A tam je vidiet , ze je podstatny vykon a nie tocak (je to derivat vykonu za cas).
Auto pri rovnakej vahe

v podstatě ano, ale to samé to není. Výkon je "důležitější" za podmínek, že jako uživatel akceptuješ ty otáčky. Je tam třetí proměnná. Takže ta účelnost, když chceš honit vteřiny z nuly na 100, tak jasná volba, když si "líný" BFU auta a chceš se slušně rozjet/předjet (bez potřeby max. zrychlení) na stejný kvalt co tam zrovna mám, tak je taky jasno co zvolíš.CommonUser píše: Ved si napisal skoro to iste. Az na jednu vec - priebeh vykonu ti povie v tomto smere o motore vsetko.
Ale v podstatě se chápeme

- CommonUser
- Věčnej rejpal
No prvy si zovseobecnoval ty:matus69 píše:nevyjadril si sa presne, tak ma teraz nenahanaj za tvoju chybu.
co sa tyka vykon/tocak a celkova dynamika, o tom sme sa predsa bavili uz pred casom, takze nechapem preco to zasa otvaras. Skleroza?
Mozem ti vyvratit jednoducho napr. cez automaticku prevodovku (planeta) alebo Avensis vs Verso."cim sa vyrobcovia lisia a co je aj najdolezitejsie, je pomer vykon/hmotnost."
A uz to nesedi ani nahodou. Ten isty vyrobca, uplne ine vysledky ...
Ja som sa tu bavil s Davom, nie s tebou ...