Yaris HSD
Bla bla bla.... Takze pozvat si Jakuba, zapltit mu instruktaz a at proste ukaze, jak se ma jezdit s mnohem lepsi spotrebou. Jakube, kolik by sis predstavoval za projeti bezne denni trasy tam a zpet? Bylo by to v Litomysli, trasa cca 35km a zpet, obed a cestovni naklady na urovni bezne dopravy jsou hrazeny? Co ty na to? 

Back in Czech.
-
- Věčnej rejpal
Memluvím o jednorázovém zajetí nějaké a) pro mě neznámé a b) speciálně "žravé" trasy v autě, ve kterém jsem v životě neseděl (natož se spolujezdcem, tzn. s přítěží a bez klidného soustředění - akorát bychom furt kecali a odvádělo by to pozornost od dění před autem). Mluvím o tom, co je dosažitelné v dlouhodobém průměru všemožných tras v autech, se kterými se člověk naučí, a na místech, kudy člověk prostě běžně jezdí, takže si to může krásně vypilovat.
A samozřejmě 1 l rozdíl při spotřebě x = 0,5 l rozdíl při spotřebě x/2.
Půjč mi libovolné auto na týden. Nejdřív ho krátce projedu (50 km), abych si ho osahal a "odstranil pavučiny z motoru"
. Potom naplníme nádrž natvrdo ("palivo na konci tunelu", žádné cvakání apod. alchymie). Následně s ním budu týden jezdit svoje běžné ježdění (po Rožmitále a okolí, do Příbrami apod.) a udělám 2 "delší" cesty A-B-A o délce třeba 100 - 150 km (např. klasicky Rožmitál - Plzeň - Rožmitál a Rožmitál - Praha - Rožmitál, což zahrnuje x desítek km na R4). Po týdnu dolijeme nádrž do stejného stavu jako na začátku testu. Dle počasí během testovacího týdne dáme k celkovému výsledku spotřeby nějakou tu penalizaci či bonus (koeficient 0,95 u nejhoršího počasí (furt sněžení, déšť) až 1,05 u nejlepšího počasí (furt krásně, sucho)). Tím dojdeme k přibližnému dlouhodobě udržitelnému průměru. Toto číslo SAMOZŘEJMĚ nebude dosažitelné všude, ale taky je pravda, že na některých místech by bylo dosažitelné číslo lepší. Vzhledem k tomu, že bydlím v relativně střední krajině, co se týče kopců a zatáček, bude to test DOSTATEČNĚ OK.
Hradím doplnění nádrže na konci týdne.
A samozřejmě 1 l rozdíl při spotřebě x = 0,5 l rozdíl při spotřebě x/2.
Půjč mi libovolné auto na týden. Nejdřív ho krátce projedu (50 km), abych si ho osahal a "odstranil pavučiny z motoru"

Hradím doplnění nádrže na konci týdne.
Ne, podminky budou jak jsem rekl... POuze moji beznou trasu, pouze se mnou.
Ale klidne na tyden prijed, stejne delas na zivnostak, tak ti je jedno kde to delas, internet mam. .
))) Tvoje trasa me totiz vubec nezajima... Ja ji nikdy bezne jezdit nebudud (i kdyz nikdy,.. no s rezervou nikdy)... 

Back in Czech.
-
- Věčnej rejpal
Jsem místně vázán, nesouvisí to s prací. Každopádně by za jakýkoli náklad navíc byl nějaký bonus na spotřebě. Zvláště u člověka 192 cm, který asi neváží zrovna 50 kg. Stejně tak by tam musel být bonus ohledně těch okolností (neznámé auto, neznámá trasa, náročnější než běžná trasa). Dle počasí by tam byla penalizace nebo bonus.
Jasny, ale urcite ne litr a pul.. .
)))) A mam jen 107kg.
Sice zive vahy, ale vis jak. .
Me jde principielne o to, abys prestal vyrvavat nesmysly o tom jak ty bys zajel to a to a ukazal to v praxi.
Dokonce si myslim, ze kdyz udelas alespon stejnou spotrebu jako ja, tak budes vcelku dobry..
Beru plus dve destiny na sebe jako spolujezdec..
)))

Back in Czech.
-
- Věčnej rejpal
Na nějaké Tvé extrémní trase může být spotřeba horší, na jiné lepší. Jde o to, co je přibližně dosažitelné v celkovém průměru všech různých tras ve všech různých obdobích s průměrnou zátěží (cca 100 kg včetně řidiče, přestože při ofiko spotřebě se používá 175 kg). Když řeknu, že někde s autem x zajedu 5,0 a dlouhodobě je dosažitelné 6,0, tak to prostě znamená, že na nějakých jiných trasách za nějakého jiného počasí tam bude 7,0, tzn. o celých 40 % horší spotřeba. Taky to znamená, že na nějakých extrémně výhodných trasách bude spotřeba pod 5,0 a na nějakých extrémně nevýhodných trasách zase přes 7,0. A to stále mluvíme o OBOUSMĚRNÝCH regulérních jízdách. Jednosměrně může být na průměr 6,0 spotřeba klidně 0,0 (downhill) nebo naopak 12,0 (uphill apod.). A SAMOZŘEJMĚ může existovat i zcela ojedinělý brutální kopec, kde bude jednosměrně spotřeba klidně 25,0. Takže když bude někdo obousměrně jezdit JEN tento kopec, pod 12,5 se dlouhodobě nedostane... Prostě to musíš zvažovat OBJEKTIVNĚ, brát v úvahu všechno dohromady a zprůměrovat to...
V konkrétním případě to znamená, že když na té Tvé trase zajedu při první jízdě s tím autem (mnohem, tzn. o x desetin l/100 km, žravějším, větším a o x metráků těžším než Yaris Hybrid) a s Tebou na místě spolujezdce COKOLI (třeba i 5,0 nebo dokonce víc - nepamatuju, jestli jsi říkal, kolik tam jezdíš), nevyvrací to ŽÁDNÝM způsobem dosažitelnost 3,5 u Yarisu Hybrid v průměru všech tras a okolností (počasí, doprava...) s průměrným zatížením 100 kg včetně řidiče. Stejně tak to nevyvrací dosažitelnost 4,1 v průměru všech tras a okolností s Tvým autem.
V konkrétním případě to znamená, že když na té Tvé trase zajedu při první jízdě s tím autem (mnohem, tzn. o x desetin l/100 km, žravějším, větším a o x metráků těžším než Yaris Hybrid) a s Tebou na místě spolujezdce COKOLI (třeba i 5,0 nebo dokonce víc - nepamatuju, jestli jsi říkal, kolik tam jezdíš), nevyvrací to ŽÁDNÝM způsobem dosažitelnost 3,5 u Yarisu Hybrid v průměru všech tras a okolností (počasí, doprava...) s průměrným zatížením 100 kg včetně řidiče. Stejně tak to nevyvrací dosažitelnost 4,1 v průměru všech tras a okolností s Tvým autem.
-
- Věčnej rejpal
Ne, to je naprosto racionální způsob, jak vysvětlovat fakta. To je dost podstatný rozdíl. Furt narážíme na nějakou Tvou bariéru vnímání/chápání. Škoda.
Chybné by bylo, kdybych tvrdil, že když na trase x jde zajet spotřebu y, jde spotřebu y zajet na každé trase. NIC takového netvrdím. Ale jsem dle spotřeby na trase x (za okolností z - zvláště u aut s PP, kde mohu sledovat relativní vliv lokálních věcí (kopce, akcelerace z křižovatek, přejezdů či zatáček...) na "okamžitou" spotřebu) schopen přibližně odhadnout průměr dosažitelné spotřeby na všech různých trasách dohromady, od nejvýhodnějších až po ty nejnevýhodnější (a to bez ohledu na náročnost trasy x). A ten odhad je cca OK, protože většina populace se pohybuje v relativně bezproblémových místech (čili např. jen velmi málokdo jezdí výhradně kopec s nejlepším dosažitelným průměrem třeba 12,5), takže když střelím odhad průměru spotřeby ve všech situacích, bude se většina lidí většinou pohybovat v situacích, které umožní mírně lepší spotřebu.
Dále bych se pozastavil nad uváděnými hodnotami u Yarise Hybrid. Jestliže město je psáno jako 3,1 a mimo město 3,5, je jen velmi obtížné představit si, že by kombinace mohla být 3,5. Pokud se nejedná o chybu (což prověřím), musí být kombinace spočítaná z městského a mimoměstského cyklu někde kolem 3,500 a mimo město někde kolem 3,599. Čili ta laboratorní kombinace rozhodně nemůže být silně nad 3,500, a to se zátěží 175 kg. Z toho vyplývá značné usnadnění dosažitelnosti 3,5x PP či reálné spotřeby 3,5x při jízdě bez dodatečného nákladu. Zcela jiná situace by byla, kdyby se v laboratoři bez dodatečné zátěže naměřilo třeba 3,599.
Chybné by bylo, kdybych tvrdil, že když na trase x jde zajet spotřebu y, jde spotřebu y zajet na každé trase. NIC takového netvrdím. Ale jsem dle spotřeby na trase x (za okolností z - zvláště u aut s PP, kde mohu sledovat relativní vliv lokálních věcí (kopce, akcelerace z křižovatek, přejezdů či zatáček...) na "okamžitou" spotřebu) schopen přibližně odhadnout průměr dosažitelné spotřeby na všech různých trasách dohromady, od nejvýhodnějších až po ty nejnevýhodnější (a to bez ohledu na náročnost trasy x). A ten odhad je cca OK, protože většina populace se pohybuje v relativně bezproblémových místech (čili např. jen velmi málokdo jezdí výhradně kopec s nejlepším dosažitelným průměrem třeba 12,5), takže když střelím odhad průměru spotřeby ve všech situacích, bude se většina lidí většinou pohybovat v situacích, které umožní mírně lepší spotřebu.
Dále bych se pozastavil nad uváděnými hodnotami u Yarise Hybrid. Jestliže město je psáno jako 3,1 a mimo město 3,5, je jen velmi obtížné představit si, že by kombinace mohla být 3,5. Pokud se nejedná o chybu (což prověřím), musí být kombinace spočítaná z městského a mimoměstského cyklu někde kolem 3,500 a mimo město někde kolem 3,599. Čili ta laboratorní kombinace rozhodně nemůže být silně nad 3,500, a to se zátěží 175 kg. Z toho vyplývá značné usnadnění dosažitelnosti 3,5x PP či reálné spotřeby 3,5x při jízdě bez dodatečného nákladu. Zcela jiná situace by byla, kdyby se v laboratoři bez dodatečné zátěže naměřilo třeba 3,599.
Naposledy upravil(a) Jakub Krčma dne stř 25.09.2013, 11:37, celkem upraveno 1 x.
Jakube a jak zahrneš faktor "řidič"
když dáš jednou úplně stejný auto, a dáš jim zajet stejnou trasu. Vymažeme auta počasí.... Teoreticky dáme že budou mít naprosto stejné podmínky
je možnost že bude třeba o 1 litr jiná spotřeba
. Bys pomalu mohl udělat vzorec na výpočet odhadované spotřeby v závislosti na počasí, trase, autě váze nahuštění pneumatik atd
Můj názor je že záleží hodně na řidiči jak umí. A na tom jak umí předvídat.

když dáš jednou úplně stejný auto, a dáš jim zajet stejnou trasu. Vymažeme auta počasí.... Teoreticky dáme že budou mít naprosto stejné podmínky

je možnost že bude třeba o 1 litr jiná spotřeba

S vysokým výkonem jsi rychlý na rovince, s nízkou hmotností jsi rychlý všude! C.C
-
- Věčnej rejpal
V životě jsem udělal tuny věcí, o kterých spousty lidí tvrdily, že jsou "nedosažitelné". Nesmysly tudíž meleš Ty. VŮBEC mě neznáš, nemáš ANI ŠAJNU, jak důkladně se čemu věnuji, ale "CHYTŘE" na dálku odhaduješ, co jsem dokázal či nedokázal nebo co bych mohl či nemohl dokázat... Já žádným takovým duševním blokem netrpím. Pro mě může každý dokázat cokoli, dokud se neprokáže opak. A prokázat opak je VELMI složité, protože, jak jsem již naznačil, nedokázat něco za okolností x NEVYLUČUJE možnost dokázat to za okolností y.
Začíná to, samozřejmě, kreativitou. Ignorovat předkládané "bariéry" a zjišťovat ty skutečné, které většinou leží úplně jinde, než je někdo PASIVNÍ, kdo si nechá NADIKTOVAT, kde ty "hranice" leží, vidí.
Začíná to, samozřejmě, kreativitou. Ignorovat předkládané "bariéry" a zjišťovat ty skutečné, které většinou leží úplně jinde, než je někdo PASIVNÍ, kdo si nechá NADIKTOVAT, kde ty "hranice" leží, vidí.
-
- Věčnej rejpal
Ale jistě - řidič hraje ZÁSADNÍ roli. Dokonce tu největší. O dosažitelnosti spotřeby x u auta y hovořím v kontextu MAXIMÁLNÍ snahy zkušeného, informovaného a schopného řidiče.Sudy píše:Jakube a jak zahrneš faktor "řidič"
když dáš jednou úplně stejný auto, a dáš jim zajet stejnou trasu. Vymažeme auta počasí.... Teoreticky dáme že budou mít naprosto stejné podmínky![]()
je možnost že bude třeba o 1 litr jiná spotřeba. Bys pomalu mohl udělat vzorec na výpočet odhadované spotřeby v závislosti na počasí, trase, autě váze nahuštění pneumatik atd
![]()
-
- Věčnej rejpal
TAK MOMENT!!!!!!!!!!!! Já nikdy nikoho o nic takového nepožádal!!!! To ses už asi opravdu pos...! Spíš se obávám přesného opaku, že někdo típne mě, protože si "dovoluju nesouhlasit" s Tebou, protože jsi tu dlouhodobě "doma" a "patří" Ti to tady - viz tisíce příspěvků.aczasa píše:Aby ses mi tady nerozbrecel.. nebo zase pozadas moderatory, aby mi dali napomenuti, nebo me primo zrusili ucet? Opravdu fer a dospele chovani.)))