Ozaj a este ma napadlo, ze ked som bol na tej mojej prvej garancke, tak som prijimaciemu technikovi povedal o kolisani otacok. On sa ma hned opytal ze ci je toyota moje prve auto ... reku vravim ze ano ... no a on na to, ze auta od toyoty a ich motorovy prejav su nieco uplne ine ako bezne znacky na slovensku predavane ... cumim na neho ako puk, ze co mi tym chce povedat ... no a on pokracoval ze tie motory si ziju svojim vlastnym zivotom a ze ked sa mi ziadna kontrolka na displeji nerozsvietila vsetko je v najlepsom poriadku. Ubezpecil ma, ze toyota s tymto motorom je bezporuchova. Jedine co moze vraj urobit je napichnut to na diagnostiku ale ze aj tak z nej nic nedostane ked nie je ziadna chybova hlaska. Nuz ostalo mi iba podakovat sa za prinosnu informaciu.
S otáčkami záhýbe jaké koli zatížení motoru, servo, vyhřívání zadního okna, ventilátor chladiče, trochu i světla, klima atd. Ještě si uvědomte že Toyota dělá inteligentní dobijení baterie, aspoň Avensis a RAV 4 to maji, šetří to baterii a prodlužuje životnost. Když jedeš do kopce a baterka je v ideálnim stavu nesvítíš světlama atd. tak alternátor vypne a nedobijí, když jedeš s kopce nebo brzdíš motorem alternátor se zapne a začne to dobijet. Tak se to pořád neustále opakuje. Stačí si připojit voltmetr a pozorovat, nejdřív sem se toho lekl co se to děje a pak jsem to pochopil a je to logický, alternátor sebere motoru až 4 koně podle odběru proudu a stavu baterie.
P.S. Zapojil jsem si u Avensise přídavný dení svícení které se zapínalo když palubní napětí stoupne nad 13V a jednou když jsem jel do kopce a přede mnou jel známej , tak mi hned volal že mi zhaslo dení svícení a když jsem jel zase z kopce tak se znovu rosvítilo. Zajímavý je že moc automechaniků o tom ani nevý co to je a jak to funguje.
Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.