Zkušenosti

vše ohledně modelové řady Prius
Odpovědět
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Pokud vím, tak:
ECO režim snižuje citlivost plynového pedálu v první polovině dráhy, plus nějak omezuje klimatizaci (nevím jak). Čili můžete si s plynem víc pohrávat při rozjezdech, plazení v kolonách a podobně. Mně ten režim moc nevyhovuje a nezpozoroval jsem vliv na spotřebu.
POWER režim nevypíná motor, takže prudká akcelerace je bez prodlevy. Jestli i nějak víc pomáhá elektromotorem, nevím, spíš asi ne. Power nepoužívám, tak nevím. Musím si ho někdy na známých úsecích vyzkoušet. :-)

Ke zrychlování ve vyšších rychlostech: jedna věc je subjektivní vnímání - chybí tady ten lomcovací efekt podřazení a turba. Zrychluje plynule, a to se jeví jako že hodně vlažně. Druhá věc je, že v rychlostech 100+ to do kopce fakt není žádná sláva, zvlášť 1.5ka. S generací 1.8 je to o hodně lepší, ale s turbo třílitrem v obdobné kastli to zkrátka srovnat nikdy nepůjde. Ale v menších rychlostech, ve městě, je to mršné báječně.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

ECO: snizuje citlivost P.P. o 25% a Rezim Power jej naopak zvysuje o cca 15%. S klimou a ostatnimi systemi to opravdu take souvisi, takze ve finale je potreba velmi velmi dobre znat svou trasu a chapat chovani auta, aby doslo k nejlepsi spotrebe. Napriklad mam jednu cestu do prace, kterou musim jet prvni kus na Power, pak chvilku na ECO a konec na normal a dosahnu o 2 - 3 deci lepsi spotrebu nez jakoukoliv jinou kombinaci ci single rezimem. .;-))))
Back in Czech.
tuzezlypes
Řidič

Příspěvek od tuzezlypes »

Mám s režimem POWER takovou zkušenost, že mne párkrát ve stoupání (dva pruhy vedle sebe třeba na Mohelničák) nedokázal předjet dieselový vůz, který se o to hodně snažil a nakonec se musel zařadit zpátky. Jede - nejede, to je subjektivní dojem. U mně dobrý.
Toyota Corolla 1,4 VVTi
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
Mickey007
Člen Týmu

Příspěvek od Mickey007 »

Pročítal jsem i zahraniční fóra a zaujalo mě, že když je zaplý ECO mód, tak se prý motor za studena tolik nenahřívá jako v normálním režimu (že si udržuje menší teplotu).

Ale nevím zda tomu věřit nebo ne.

A pak tam byla ještě jedna super poznámka:

Purely from a “save at the pump” perspective, closely monitoring your driving mode in an effort to improve from 50 mpg to 55 mpg may not be worth the effort. In my quick analysis, if you drive 15,000 miles per year and gas averages $2.50/gal – you might save $70 a year. I prefer to keep up with traffic, which seems safer for several reasons.

Kdo neumí, dejte si do překladače.
Toyota Prius 1,8
2013/04
Obrázek
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Jo, to s tím zahříváním motoru by dávalo smysl.
Tu poznámku tesat do kamene, přesně tak se k tomu stavím já. Snažím se jezdit komfortně a plynule, rád chápu, co jak funguje, ale nejsem z těch, kteří by jezdili jako pán v klobouku a honili desetiny litru s očima na budíkách. To bych taky nemusel jezdit vůbec. Někteří berou nízkou spotřebu jako sport - proti gustu žádný dišputát, ale jak to se sportovci bývá: někdy jenom obtěžují, občas si nabijou hubu a občas při tom někoho vezmou s sebou.
Carsten
Člen Týmu

Příspěvek od Carsten »

Tak jsem včera úspěšně absolvoval nákup Priusu v Holandsku , zařídil převozní značky a hurá domů nějakých cca 900km. Prvotní zkušenosti ač se nezdá má dost prostoru i pro mých 198cm a to si v klidu mohu i za sebe sednout. Než jsem se vykodrcal s Holandska na Německou dálnici v kolonách spotřeba 3,8 a seznamování s interiérem a výbavou , která mě mile překvapila. Spotřeba německá dálnice při stíhání kolegy Audi 3.2FSI rychlost od 160 - 180 9 až 10 l . Výkon dle mého názoru dostačující sice hlučnější motor , ale je to prostě 4 válec . Poté začalo intenzivně pršet tak rychlost nějakých 140 km a spotřeba nějakých 5,2 l. Průměrná spotřeba za celou jízdu poté 5,7 l . Co se týče módu PWR , dle mého je jeho použití znát výrazně , vypl jsem ho až v ČR po sjezdu s dálnice, prosím ještě o radu při brždění pomocí B - není na škodu přeřazovat průběžně za jízdy D - B ?
A jaký typ rozměru pneu doporučujete na zimu ? Děkuji
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Tak gratuluju.. to je hodně slušná spotřeba na to tempo.
To máš 1.8? Novou, nebo starší?
Pokud vím, režim B má smysl jenom při hodně dlouhém sjezdu z "alpského" kopce a jediná změna je, že brzdí i spalovacím motorem. Jednak abys nemusel furt lehce stát na brzdě, jednak že se tutově zaplní (nebo přehřeje?) baterka a o to víc to pak budou muset odmakat klasické brzdy. Tak tím béčkem mu už dopředu řekneš, že má brzdit motorem. Nevím jak je to na 1.5ce, ale 1.8 mi nakonec při plné baterce začne brzdit motorem sama i na déčku.
Čili za běžných podmínek stačí lehce pokládat nohu na brzdu a přeřazováním D-B sice nic nerozbiješ, ale ani ničemu nepomůžeš.
Na zimu mám patnáctky, jsou levné a auto je s nimi mnohem příjemnější než na sedmnáctkách.
Carsten
Člen Týmu

Příspěvek od Carsten »

Koupil jsem ojetou 1/2011 94tis km 1.8 executive . Asi tam dám taky 15tky
teď tam mám 17tky a nechce se mi je přezouvat. Nabízejí mi disky s Octavie 5x100 mají sice větší středovou díru , ale dají se koupit vymezovací kroužky tak uvidim . Nejraději bych tam dal tedy 16tky , jezdím rád na hory a kolegové mí teď budou chtít dokázat jak mají rychlé vozy , ale zapomínají že se místo mě zase zaseknou při tankování :lol:
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Já došel k tomu, že zimní sedmnáctka guma stojí tolik, co patnáctka i s diskem, o nákladech na přezouvání nemluvě. Šestnáctky s disky teda ve výsledku nejdražší. Vzhledově s tím nemám problém (Dezent RE) a vlastnostmi mi vyhovují - nevím, jestli by šestnáctky byly na jízdu příjemnější, spíš ne. Říkám si, že na zimním tankodromu se nezávodí už vůbec a čím víc gumy, tím míň naklepaná pr...
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Jen k puvodnimu dotazu, nikterak nevadi prubezne menit z D na B a zpet. Neni to "mechanicka zmena cehokoliv", je to pouze informace pro elektroniku, aby zacala brzdit spalovacim motorem a zpet...
Back in Czech.
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

Nazdar Priusáci, vlastně spíše hybriďáci. Rád bych se vás všech zeptal na jednu docela zásadní věc:
jak často měříte tlak v pneu a na jakou hodnotu své pneu hustíte?

Já na sebe hned prozradím, že se tlak v pneu snažím kontrolovat tak cca 1x měsíčně. Mám 17" (i zimní) a vše hustím na 2.5 (teď nevím čeho :D ). V manuálu je sice vpředu 2,3 a vzadu 2,2, ale já to všechno hustím na 2,5. Jezdím cca 65 - 70 % dálnice, jezdím sám, ale mám vyzkoušené, že mi to díky nižšímu valivému odporu žere o cca 0,3 - 0,4 litru méně.

Jak jste na tom vy?
Zeman není můj prezident
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

85% mistni komunikace a 1ky a pri 2,5MPa mam vyssi spotrebu. Jezdim 16ky zima i leto a hustim 2,3 MPa. Hustim vzduchem a kontroluji jen, kdyz se mi neco nezda. :-)))) s tlakem 2,5 MPa mam vazne o cca 0,2 L vyssi spotrebu... :-) Takze zajimave proti tvemu stylu, ale asi to bude hodne tou dalnici...
Back in Czech.
Pavel Liška
Věčnej rejpal

zkušenosti

Příspěvek od Pavel Liška »

Tak se hlásím do kubu-Prius Sol 1,8 VVT-i(73kw).Jak jsem psal o zimních kolech co jsem namontoval z cecilky 205-50 r16 na priuse,tak i ET 35 se vejde do podběhů.Je to loď a je dost poznat celková váha auta.Předek jde ze zatáčky ven,ale reakce volantu jsou hodně pšesné.Su zvědavý jak se bude chovat na sněhu,přibržďování na B je faj.Spotřeba 6 L,ale to jsme prášili.Doma jsem vynuloval trip. a zajel jsem trasu štítná-zádveřice(tank ono) natankoval do plné a spotřeba podle pp 4.5.Cesta zpět spotřeba podle pp.4.5.Škoda,že neumím sem dát profil této kopcovité trasy.Moja mě říkala,že jsem jel o něco pomaleji než a aygem,ale rychlost v obou autech se trochu jinak vnímá.Chce to víc najezdit,ale už na sobě pozoruju,že si hlídám víc spotřebu.Jenom doufám,že nevyměknu.
Tomi87
Navigátor

Příspěvek od Tomi87 »

@mida
17" hustim na 2,5. Vplyv na spotrebu tazko povedat kedze zmena vonkajsej teploty aj len o par stupnov ma vplyv na spotrebu radovo v decilitroch. To by muselo byt ustalene pocasie a najazdit par sto kilometrov pri 2,2 a rovnako pri 2,5. Ale v nasich podmienkach sa to da len tazko.
Prius 2012
Obrázek
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

Já to mám za dobu 1 a 3/4 roku odzkoušené, že při tlaku 2,5 mám spotřebu o několik deci nižší.
Zeman není můj prezident
Odpovědět

Zpět na „Prius“