A lze nějak zjistit, jak na tom ta baterie je? Nějak ji proměřit? Ještě bych se chtěl zeptat, jestli někdo nevíte, když mám záruku na ten hybridní systém ještě 3 roky a nějakých 75 tis. km, jestli stačí, aby mi v Toyotě zkontrolovali při servisní prohlídce pouze věci týkající se hybridu, aby mi platila záruka i dál. Na ostatní běžné věci už záruka stejně neplatí. Běžné věci mi servisuje příbuzný, který má vlastní autoservis, takže vím, že to co pro mě dělá, dělá dobře.aczasa píše:ANo, dobiji se kdyz jede cely system. Trakcni baterie ji je schopna nabijet (ale pouze v pripade, ze jiz system jede dle spravnych parametru). Dobiji se normalne i altikem pri behu motoru a castecne i pri rekuperaci, jenze ten powersplitter je nutne nejdrive nastartovat, aby to mohl delat a to dela z klidu prave ta AUX baterie.
A ano, je mozne ji vymenit, dokonce i za zcela beznou vysokokapacitni bezudrzbovou baterii. A dobijet ji beznou nabijeckou baterii.
A nejsem si jist, jestli za kontrolu nepovazuji technici v toyote uz to, ze jsi tam dojela.Kdyz nastartuji system, tak je asi v poradku, ne?
Zkušenosti
-
Jaroslavn
- Navigátor
ex-Corolla Verso 2007, 2,2 100kw
ex-Toyota Prius 2008, 1,5
Toyota Avensis T27 1,8 valvematic 2010
-
Jaroslavn
- Navigátor
Bylo by asi celkem nepříjemný, kdyby se to stalo třeba někde při lyžování v Alpách. Tam auto stojí bez hnutí klidně týden.tuzezlypes píše:Aha, díky za informace. Takže největší problém vidím v tom, že může zkolabovat zcela nečekaně, bez nějakého výstražného varování. Což se asi může stát u staršího vozu, u nových by měla být v dobré kondici. Ale po delší době stání, bez dobíjení, by se to teoreticky mohlo stát také - třeba při zimní odstávce někde v chladu. Ano, tyhle odlišnosti vozu mne na něm také maličko děsí, kdyby se mi to stalo, tak bohužel nezastavím prvního jedoucího chlápka, aby mi nějak pomohl, bude stejně bezradný jako já.
ex-Corolla Verso 2007, 2,2 100kw
Ono ta baterka tam ma dobrou vlastnost, ze moc neztraci pri stani v mrazu. Takze by to mohlo stacit. Navic se ji nestartuje ale pouze musi nakopnout vsechny ty pocitace a kalkulacky v aute a pak uz muze trakcni baterie delat vse ostatni. Kazdopadne, diagnostika i tehle baterie se da udelat pomoci "lepsich" nabijecek k tomu urcenych a pripadne pred vyjezdem u delat tu kondicni akci s baterii a nabijeckou. Navic by melo jit nastartovat auto kabelama. Proste je potreba dostat nejakych 10 - 12V s nejakym par amperami do systemu.
Realnou realizaci tohoto jsem nezkusil, takze nemohu nikomu radit (a abych pravdu rekl, tak ani moc nechci, protoze nektere veci, ktere delam s auty jsou zcela mimo manualy a funguji jen kdyz vim co delam ne podle neciho navodu).
Realnou realizaci tohoto jsem nezkusil, takze nemohu nikomu radit (a abych pravdu rekl, tak ani moc nechci, protoze nektere veci, ktere delam s auty jsou zcela mimo manualy a funguji jen kdyz vim co delam ne podle neciho navodu).
Back in Czech.
Postup nahození Priusu přes kabely je popsaný v manuálu. (OT -kdyby snad někoho napadlo Priusem nahazovat cizí auto, tak to je tam výslovně nedoporučeno)
Jak píše aczasa, stávat by se to nemělo rozhodně ne tak běžně jako u klasického auta, ale stát se to může a počítá se s tím. A zapomeňte na to, že v zimě a že varuje předem - mně na dieselovém CoV odešla zničeho nic v létě na teplém motoru - zaparkoval jsem na blikačkách, na 5 minut odběhnul a už nenahodil, baterka mrtvá navždy. Tahle bude asi konstrukčně odlišná, ale podle mě může taky kdykoliv odejít.
Jak píše aczasa, stávat by se to nemělo rozhodně ne tak běžně jako u klasického auta, ale stát se to může a počítá se s tím. A zapomeňte na to, že v zimě a že varuje předem - mně na dieselovém CoV odešla zničeho nic v létě na teplém motoru - zaparkoval jsem na blikačkách, na 5 minut odběhnul a už nenahodil, baterka mrtvá navždy. Tahle bude asi konstrukčně odlišná, ale podle mě může taky kdykoliv odejít.
Výměna 12V baterie
Takže dnes 12V baterie vyměněna. Koupil jsem tuhle http://goo.gl/dmcvAo
Nabíjet tu vybitou mě ani nenapadlo, protože když jsem jí změřil, měla asi 7 voltů, což značí jen to, že je totálně vysypaná.
Výměna trvala asi 2 hodiny, hlavně kvůli šroubu, který nešel zaboha povolit a dokonce jsem o něj zlomil i klíč, nakonec jsem odmontoval 2 jiné se stejným efektem.
Přístup k baterce je teda hroznej, asi 10 šroubů, skoro každej je jinej, odmontování odsávání a nějaké krabičky, odpojení 4 kabelů a s obyčejnými klíči nadlidský úkol se ke šroubům dostat a ještě s nimi otáčet.
Po namontování nové baterie se mnou systémy opět komunikují, samozřejmě veškeré nastavení autorádia a displaye se vymazalo, včetně denního počítadla.
Co se týče nějakého upozornění na nízké napětí, v tom mne tedy tak chytrá mašinka jakou Prius je, zklamal.
Jedna možnost tu je. Při podržení tlačítka "info" na hlavním panelu a 3x zapnutí a vypnutí světel se display přepne do nějakého servisního módu. Lze se tam potom proklikat na kolonku, kde je přesné napětí. Po krátké projížďce mi pak monitor ukazoval něco málo přes 14 voltů
ovšem měřit by se mělo 20 minut po vypnutí všech systémů.
A ještě jedna nepříjemnost, všiml jsem si, že prostor pro baterii a jeho okolí je dost vlhký, na dně dokonce malá loužička, to kontaktům taky moc nepřidá.
No co, hlavně že už je Prius zase pod proudem
Nabíjet tu vybitou mě ani nenapadlo, protože když jsem jí změřil, měla asi 7 voltů, což značí jen to, že je totálně vysypaná.
Výměna trvala asi 2 hodiny, hlavně kvůli šroubu, který nešel zaboha povolit a dokonce jsem o něj zlomil i klíč, nakonec jsem odmontoval 2 jiné se stejným efektem.
Přístup k baterce je teda hroznej, asi 10 šroubů, skoro každej je jinej, odmontování odsávání a nějaké krabičky, odpojení 4 kabelů a s obyčejnými klíči nadlidský úkol se ke šroubům dostat a ještě s nimi otáčet.
Po namontování nové baterie se mnou systémy opět komunikují, samozřejmě veškeré nastavení autorádia a displaye se vymazalo, včetně denního počítadla.
Co se týče nějakého upozornění na nízké napětí, v tom mne tedy tak chytrá mašinka jakou Prius je, zklamal.
Jedna možnost tu je. Při podržení tlačítka "info" na hlavním panelu a 3x zapnutí a vypnutí světel se display přepne do nějakého servisního módu. Lze se tam potom proklikat na kolonku, kde je přesné napětí. Po krátké projížďce mi pak monitor ukazoval něco málo přes 14 voltů
A ještě jedna nepříjemnost, všiml jsem si, že prostor pro baterii a jeho okolí je dost vlhký, na dně dokonce malá loužička, to kontaktům taky moc nepřidá.
No co, hlavně že už je Prius zase pod proudem
Som na to pozeral, až potom som si všimol že máš ešte Priusa 2gen. Po koľkých rokoch tá baterka odišla ? Predpokladám že už niečo zažila.
Zo skúsenosti viem že pri pravidelných prehliadkach v servise tú baterku kontrolujú, dostanem vždy merací protokol. V Priuse 3 gen je tá batéria jednoducho prístupná, stačí zdvihnúť pravý kryt v batožinovom priestore.
Zo skúsenosti viem že pri pravidelných prehliadkach v servise tú baterku kontrolujú, dostanem vždy merací protokol. V Priuse 3 gen je tá batéria jednoducho prístupná, stačí zdvihnúť pravý kryt v batožinovom priestore.
Toyota Prius 2010
Prius je rv. 2006, byla ještě původní, takže asi už opravdu má lecos za sebou.
Auto bylo pravidelně servisované v Německu a dosud ta baterka nevykazovala známky jakéhokoliv poklesu napětí, prostě najednou odešla.
Hned jak to bude možné, zajedu do Toyoty a nechám přeměřit i hybridní baterii a zvážím přikoupení záruky na ni.
Auto bylo pravidelně servisované v Německu a dosud ta baterka nevykazovala známky jakéhokoliv poklesu napětí, prostě najednou odešla.
Hned jak to bude možné, zajedu do Toyoty a nechám přeměřit i hybridní baterii a zvážím přikoupení záruky na ni.
Hmm... nekde jsem to zaslechl, videl, nasel, ze se srazi voda v prostorech pro baterie (tuto i trakcni). Je tam nejake to NUCENE vetrani, ze? Co kontrola vetracku? Jede, fouka? V pripade, ze se tam ale stale tvori byt malinke mnozstvi vody, bylo by rozumne tam dat i nejaky zamezovac - pocinaje nejakym silikagelem, ktery vlhkost vychytava a konce aktivnim ventilacnim systemem, ktery vypne az tak pulhodinu po zastaveni a ukonceni jizdy (maly vetracek z PC s temer nulovym odberem a casovac na 30 minut). Ale jinak jestli ta baterka je KO pak otazka cim, zkrat, mechanicky znicena, jen nedobyta... ???
Back in Czech.
Je tam jakési odsávání, ale to odvádí teplo od hlavní velké baterie. Pak je tam taková malá hadička, která byla zastrčená do 12V baterie a podle všeho odvádí vodík vznikající při dobíjení. Bohužel ta hadička do nové baterie nepasuje (varta fail) a tak jsem jí tam nechal volně viset.
Ono obecně je problém se srážením vody, vlhko které se dostane do auta se přes noc vysráží na nejchladnějším místě, tedy kufru který není vytápěný ani izolovaný a je tam velké množství kovových předmětů.
Prostor pro 12V baterku mají ale velmi dobře vymazaný nějakým silikonem nebo vazelínou, takže i přes vysokou vlhkost nikde ani kousek rzi.
Ono obecně je problém se srážením vody, vlhko které se dostane do auta se přes noc vysráží na nejchladnějším místě, tedy kufru který není vytápěný ani izolovaný a je tam velké množství kovových předmětů.
Prostor pro 12V baterku mají ale velmi dobře vymazaný nějakým silikonem nebo vazelínou, takže i přes vysokou vlhkost nikde ani kousek rzi.
Video pre 2. gen.: Stlaca sa "DISPLAY" a do toho 3x svetla
http://www.youtube.com/watch?v=cyNJm1SFS1E
3.gen. s ToyotaTouch: Treba podrzat tlacitko "CAR" a do toho 3x svetla a tam uz to najdete.
Inak po 1. stlaceni Power tlacitka bez brzdy mi to ukazuje 12.4V, po 2. stlaceni 12.0V a v READY mode 14.5V...tak snad je vsetko OK.
http://www.youtube.com/watch?v=cyNJm1SFS1E
3.gen. s ToyotaTouch: Treba podrzat tlacitko "CAR" a do toho 3x svetla a tam uz to najdete.
Inak po 1. stlaceni Power tlacitka bez brzdy mi to ukazuje 12.4V, po 2. stlaceni 12.0V a v READY mode 14.5V...tak snad je vsetko OK.
A keby ste nevedeli kam sa so svojim Priusom o víkende vydať, tu nájdete nejaké tipy.
http://www.taktohej.sk
http://www.taktohej.sk
Toyota Prius 2010