Yaris HSD
Prosím o pomoc: Kdo má na svém HSD liťáky a když jede na elektřinu nejlépe kolem zdi v místě kde je klid, ozývá se vám od zadních kol zvuk (kov na kov) jakoby bylo něco mezi kotoučem a brzdovou destičkou? Mě totiž ano a kravál je to nehorázný. Brzdy jsou čisté! Přední to nedělají, pouze zadní a mám pocit, že levá i pravá strana shodně. Vyjádření servisu? "Zvyky od zadních kol jsou standardní." Tak se ptám vás, jsou?
Nemám kde brzdit intenzivně a už vůbec ne často
Mám pocit, že to nebrzdí moc, nepamatuju se jak brzdila jiná auta co jsme s nimi jezdil, tak taky těžko posoudit. Jinak brzdy se čistily už dvakrát, alespoň to tvrdili, on totiž jeden zaměstnanec ze servisu je super, říkal, že má priuse a dělá mu to taky a druhý je totální arogantní hovado a debil a dělá z nás debily a že nic neslyší a směje se nám do xichtu 

Tak si nekde misto najdi.. TOhle je nevbyresena "vlastnost" toyoty od zavedeni zadnich kotoucovych brzd.... Bud casto brzdit a tim padem vymenit zadni kotouce, brzdy pri cemz se ma delat i udrzba brzdicu a ploch pro desky nebo nebrzdi, ale smir se s tim, ze ti proste "zatuhnou" brzdice a bude se to projevovat nejcasteji piskavym nebo kovovym jinym zvukem pri jizde.... MImochodem se podivej i na odvzdusneni zadnich brzd, ale to je vse co se s tim da delat..... Udrzba a cisteni nebo obcasne intenzivni brzdeni a pak udrzba a cisteni....
Back in Czech.
A to nemohli přiznat hned, že to neumí toyota udělat? Hlavně, že se chlubí, že brzdy vydrží na hybridu 100tis km. Sakra. No co myslíš tím intenzivní brzdění? Mám na to dupnout? Problém je i to, že většina brzdné síly jde na přední, ne? Přední jsou pěkné hladké, ty kotouče. Nějaká rovná cesta, kde nejsou díry by se snad tady našla.
ANo, myslim na to postupne zvysovat silu az do konce rozsahu brzdneho pedalu. Tedy rozjet treba k 120 km/h a potom plynule brzdit az k vycerpani pohybu pedalu brzdy. Tedy nejaka dlouha rovna prehledna silnice za minimalniho provozu nebo dalnice k odpocivadlu nebo intenzivni kopec dolu a rychlost muze byt i nizsi.....
Jako chybu to nikdy nikdo neprizna.... Bohuzel v teto casti toyota neni uplne pritelem motoristy, protoze kontrola brzd a pripadne promazani a cisteni je pro servisni prohlidky predepsane, ale az na vylozene pripady vymeny desticek ci kotoucu se v CR a asi ani SR dusledne nedodrzuje..
Jako chybu to nikdy nikdo neprizna.... Bohuzel v teto casti toyota neni uplne pritelem motoristy, protoze kontrola brzd a pripadne promazani a cisteni je pro servisni prohlidky predepsane, ale az na vylozene pripady vymeny desticek ci kotoucu se v CR a asi ani SR dusledne nedodrzuje..
Back in Czech.
Ahoj,descent píše:Nemám kde brzdit intenzivně a už vůbec ne častoMám pocit, že to nebrzdí moc, nepamatuju se jak brzdila jiná auta co jsme s nimi jezdil, tak taky těžko posoudit. Jinak brzdy se čistily už dvakrát, alespoň to tvrdili, on totiž jeden zaměstnanec ze servisu je super, říkal, že má priuse a dělá mu to taky a druhý je totální arogantní hovado a debil a dělá z nás debily a že nic neslyší a směje se nám do xichtu
mes se z brz take ozyvali prapodivne zvuky, nejvic pri vytočenech kolech při jizde vzad kdyz jsem jen trochu povolil pedal, tak se ozvalo takove kovove tahle zahuceni (jako kdyby byl mezi deskou a kotoucem nejakej kaminek nebo tak neco), jestli to slo zepredu nebo zezadu se nedalo moc posoudit, bylo to slyset i pres zavreny okna.....
(nastesti to udelalo jen parkrat a ted uz dlouho ne uvidime co bude dal mam neco malo pres 2000 km)
Co se tyce brzdeni jako takoveho tak pri porovnani s mym minulym autem (Peugeot 207 (ktery mel dost ostry brzdy)) se mi ty brzdy yarise zdaji celkem HODNE JEDOVATY....ale bohuzel az pri seslapnuti pedalu o 1/4 a dale, pravdu mas ze do 1/4 pedalu se brzdny ucinek zda slaby...
Na HSD funguji brzdy trochu jinak nez na klasice...
Me vysvetleni k tomuto: pri mirnem seslapnuti brzdoveho pedalu auto vubec nebrzdi pomoci kotoucu a desek, ale jenom elektromotorem!!!
a jeste ti tahne pri pribrzdovani, dopredu zarazeny prevod D, takze ten pocit je opravdu takovy, ze to brzdi malo. Je poznat i rozdil kdyz mas plnou nebo prazdnou baterku.... Kdyz je baterie na cca 80% a vyse tak to brzdi jeste o poznani mene, kdezto kdyz mas baterku temer vybytou, je timpadem kam ukladat energii, tak to pouze elektromotorem brzdi daleko vic.... (zkus si to vysledovat).
Docela spatne se na to zvyka (alspon me), protoze pri pribrzdovani nebo dojezdu ke kolone ci semaforu pri nizsi rychlosti, to v podstate pri stejne vychylce pedalu brzdi pokazde jinak!!!! (podle stavu nabiti/vybiti hybridniho aku... a spatne se tim padem odhaduje cas zacatku brzdeni, tak abys jeste hezky plynule zastavil presne za stojici auto pred tebou.
v podstate pri kazdem dobrzdovani musis neustale korigovat bud vetsim prislapnutim pedalu (prislapnout vic je castejsi)nebo naopak povolenim pedalu, tak aby to bylo tak akorat. Tento jev jeste zpusobuje jiny faktor a to sice ten, ze kdyz nebezi spalovaci motor, tak se ti nedoplnuje tlak v brzdove soustave, takze kdyz jedes delsi dobu EV a parkrat bys zabrzdil, tak ti poklesne tlak v brzdovem systemu a timpadem je brzdeni hodne mdle. Jakmile tlak poklesne pod pripustnou mez, auto si zapne benzinak, aby si ten tlak v brzdove soustave upravilo do spravnych hodnot....
Toliko dle meho posouzeni a rozumu...

Tak az na totalni nesmysl s tahem motoru dopredu pri brzdeni a zarazenem D.... a jsem presne tam, kde jsme chteli byt.... HSD ma brake by wire, takze vubec neni na ridici kdy se vlastne zapne brzdic. Jen k predchozimu... podtlak.. tfuj... TOhle je elektronicky rizena hydraulika... zadne klesani stoupani podtlaku v brzdach... tfuj..
Back in Czech.
Netvrdim, ze veskere moje uvahy jsou spravneaczasa píše:Tak az na totalni nesmysl s tahem motoru dopredu pri brzdeni a zarazenem D.... a jsem presne tam, kde jsme chteli byt.... HSD ma brake by wire, takze vubec neni na ridici kdy se vlastne zapne brzdic. Jen k predchozimu... podtlak.. tfuj... TOhle je elektronicky rizena hydraulika... zadne klesani stoupani podtlaku v brzdach... tfuj..

Ale podstata pro ridice je v tom, ze stoupne na brzdu (a to je tak vsechno o cem rozhoduje) jak moc a kdy a cim zacne auto zpomalovat je plne v moci elektroniky v aute obsazene....