Můj laický rozum říká, že okem kromě případných škrábanců stejně nic nepoznášIng_Mazi píše:
Pokud mi neřeknete na co si dát pozor a něco s těma kolama bude, tak pak se zblázním

Můj laický rozum říká, že okem kromě případných škrábanců stejně nic nepoznášIng_Mazi píše:
Pokud mi neřeknete na co si dát pozor a něco s těma kolama bude, tak pak se zblázním
snad dozadu ne?Jiří Stejskal píše:Můj laický rozum říká, že okem kromě případných škrábanců stejně nic nepoznášIng_Mazi píše:
Pokud mi neřeknete na co si dát pozor a něco s těma kolama bude, tak pak se zbláznímTakže bych Ti doporučil možná zainvestovat do bezpečnostních matic, běžného pobertu by to mohlo odradit. A nejvíc bych zdůraznil to, že až to budeš dávat s pneumatikama na auto, ty víc sjetý pneumatiky si dej dopředu
Tak pokud je tomu takhle tak dám na vaši radu, já teď sice ty zimní přehazoval do předu s lepším vzorkem, na radu otce, ale na léto to dám opačně. Ikdyž doufám, že ty gumy budpu sjeté víceméně rovnoměrně všechny 4, ale to zjistím až při prohlédnutí.Jiří Stejskal píše:
Stran těch matic netuším, já si je v Toyotě pro jistotu koupil hned při první návštěvě. Sice ty moje disky už nejsou bůhvíjak výstavní, předpokládám, že jsou ještě původní, jak byly dodaný s autem, ale jeden nikdy neví. Spíš se někdo zmiňoval, že to může rozhodit vyvážení kola, ale to by snad potom autorizovaný servis nenabízel, kdyby s tím byly problémy.
S těma gumama jsem si ovšem 100% jistej. Samozřejmě si nebudu tahat triko, že to mám ze svý hlavyPřed 14 dny jsem byl po třech letech opět poslán zaměstnavatelem na kurz bezpečné jízdy do Vysokého Mýta. Je to celofiremní akce a povinně se jí musí účastnit všichni firemní řidiči, ne že bych jen já jezdil tak hrozně
Nebudu tu rozebírat podrobnosti, protože to by bylo na dlouho, nicméně část teorie se týkala i obutí. U aut s motorem vpředu, což jsou dneska na pár výjimek skoro všechna, se vlivem většího zatížení více sjíždějí přední pneumatiky. Hodně lidí dělá chybu, že po dosažení určitého stupně opotřebení dá méně ojeté pneumatiky na přední nápravu, aby jim to tolik neklouzalo. Což je chyba, jak se později ukázalo v praktické části, která v běžném provozu může být i smrtelná.
V zatáčce totiž zadní kola dříve ztrácejí adhezi a dochází ke smyku zadních kol, který je mnohem nebezpečnější, než smyk kol předních. Jeho průběh je velmi rychlý, obtížně se zvládá a vozidlo často narazí to nějaké překážky bokem, což je pro posádku uvnitř ta nejhorší varianta.
Dost našich firemních aut bylo takto obutých a při praktickém cvičení, kdy jsme nejdřív trénovali zvládání smyku předních kol, se řidičům těchto aut stávalo, že než v zatáčce došlo ke smyku předních kol, utrhl se zadek a překvapený řidič musel čelit něčemu úplně jinému. A stačilo se opozdit s reakcí o zlomek vteřiny a neovladatelné auto se pak zastavilo až mimo tréninkovou kluznou plochu.
To jsme si pak vyzkoušeli všichni, když jsme si navozovali smyk zadních kol schválně pomocí ruční brzdy. Řidiči s ojetými pneumatikami vzadu za tu ručku tahat vůbec nemuseli, stačilo jen do té zatáčky vjet určitou rychlostí. Vždycky se jim nejdřív utrhl zadek.
Tohle bohužel neví ani řada mechaniků v servisech. Takže LEPŠÍ vzorek VŽDYCKY DOZADU.
S ulítnutým předkem uděláš to, že dáš nohu z plynu, držíš volant dál do zatáčky a počkáš až se to chytne. Když se to chytnout nestačí, narážíš do překážky čelně, tj. máš větší šanci na přežití.LaBuS píše:Jirka Stejskal má sice pravdu, ale...
váha na přední nápravě je větší, což způsobí větší přilnavost předku. Zadek má opravdu daleko dříve sklon ujet ve smyku, ale s tím se dá ještě něco dělat. Daleko horší je, když ti ulítne předek, s tim už nenaděláš nic. Já osobně (byť s názorem JS souhlasím) bych dal lepší vzorek dopředukurzy bezpečné jízdy a jízdy smyku absoulvuji 2x ročně
a dle mé zkušenosti zadek ustřelí později než bys čekal
Ale což o to vybráno jepetrusxxx píše:bozicku ty si snad fakt nic nevyberes![]()
Ohledně těch závaží, to není moc dobrý, když je jich tam moc co?Beaver píše: Ohledně kol - zkontrolovat jak je na tom lak, jestli není ALU někde pod ním zoxidovaný (i když co by kdo chtěl za pár kaček...), zkontrolovat kruhovitost ráfku (může být bouchlej a vyhnutej), zkontrolovat počet a rozmístění závažíček. Zrovna na těch AEZ je vidět těch závažíček hafo, může to být jen kompenzace nějaké nehomogenity materiálu pneu, ale stejně tak se tím může vyvážením maskovat pokřivení ráfku, Ten ráfek je potřeba na různý prohnutí kontrolovat pochopitelně nejen na vnější, ale i na vnitřní straně (narazil jsem jednou ALU na díře, zvenku bylo kolo furt krásný a zevnitř klepalo za jízdy tou boulí do čepu řízení).
P.S.: U Supry dávám pravda lepší vzorek dozadu
No k těm matkám, už pár let je používáme a kein problem, spíš jestli to nejsou fámy co rozšířili ti, co jim ty matky vadí když ti to z auta berou... Nebo taky možná nějakýma pochybnýma matkama, ale jinak já je můžu doporučit, lepší jak auto na špalkách.Ing_Mazi píše:snad dozadu ne?Jiří Stejskal píše:Můj laický rozum říká, že okem kromě případných škrábanců stejně nic nepoznášIng_Mazi píše:
Pokud mi neřeknete na co si dát pozor a něco s těma kolama bude, tak pak se zbláznímTakže bych Ti doporučil možná zainvestovat do bezpečnostních matic, běžného pobertu by to mohlo odradit. A nejvíc bych zdůraznil to, že až to budeš dávat s pneumatikama na auto, ty víc sjetý pneumatiky si dej dopředu
přední kola mi vedou auto ne? Tam by měli být lepší gumy ne???
![]()
A ohledně těch matic, plno lidí je proti kvůli možnosti zoxidování matek v alu a nazdar bazar