Zkušenosti

vše ohledně modelové řady Prius
Odpovědět
chrepet
Člen Týmu

Příspěvek od chrepet »

Ne ne, já mam 2008, udo psal že má 2010 takže ti odpoví on. :)
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

sorry, tak tedy prosím tebe udo, zda bys mi mohl zodpovědět dotazy - máš v autě volant seřiditelný také podélně nebo jen na výšku? Kolik máš najeto? Jaké máš zkušenosti se servisem?

Moc děkuji
Zeman není můj prezident
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Ano, mám volant seřiditelný výškově i podélně. Rozsahy nejsou moc velké, ale stavitelný je a myslím nezávisí to na výbavě. Odjišťuje se jedinou páčkou vespod, pokud ti to nejde, zkus víc zabrat. :-) Při seřizování sedačky si zkus kromě výšky pohrát s bederní oblastí (tlačítko na boku sedáku), pocitově to udělá moc a možná ti to vyřeší i problém s volantem. Osobně jsem se sezením moc nelaboroval, sednul jsem a bylo to perfektní, v rodině si posunujeme jen dopředu/dozadu.
Zkušenosti zatím moc nemám - koupil jsem ho celkem nedávno ojetý s 90 tisíci a sám jsem najel jen pár dalších. Doteď se na něm dělal jenom předepsaný servis, sám jsem s ním ještě nebyl.
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

Super, díky za info. Na ten volant se ptám z principu, protože když jsem si v únoru půjčoval to předváděcí auto, tak tam ten volant šel jenom výškově a potvrzovali mi to i lidi od Toyoty. No a já jsem pak byl v tom svém překvapený, že to jde i podélně. Myslel jsem si, že mám to auto už prozkoumané, ale stále objevuji něco nové. Těším se na víkend, to budu mít víc času to pořádně prolézt, už mám sepsaných pár věcí, co budu dělat.

Má někdo ze současných "Priusáků" 3.G nějaké zkušenosti se servisem?
Zeman není můj prezident
chrepet
Člen Týmu

Příspěvek od chrepet »

mida: tady je odkaz na článek Prius III po 100 000 km, jestli máš na mysli tyto zkušenosti se servisem.
http://www.auto.cz/toyota-prius-iii-100 ... icky-65371
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

To znám, to jsem četl. Ale mne zajímají zkušenosti někoho, kdo v tom autě má své peníze a je na něm závislý a má k tomu autu i nějaký citový vztah, té technice věří. A to rozhodně není případ nějakého pisálka.
Zeman není můj prezident
kubik111
Člen Týmu

Příspěvek od kubik111 »

mida ako ti vychadza spotreba po tyzdnovom jazdení ?
dakujem
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

Zatím je spotřeba 4,7 l při průměrné rychlosti 58 km/h. Počítám, že až bude tepleji, tak se ještě o něco sníží, protože ráno i večer je ještě chladno (hlavně to ráno) a tak se hned startuje motor, i když jsou baterky relativně nabité (cca 1/2) a mohl bych tedy v poho jet na elektřinu. Další pokles si slibuji od výraznějšího zaplnění Jižní spojky teď v jarním čase. Vloni při jízdě z práce domů (směr od Magistrály na P-9) jsem pravidelně parkoval už právě od Magistrály, letos přes zimu je to zatím volnější, nechyběly dny, kdy jsem to projel na jeden zátah až do "bobové dráhy" - díky tomu mám celkem vysokou průměrnou rychlost. Ale posledních pár dní už se to zase začíná plnit.

Jinak najeto cca 1000 km, vyjeto celkem necelých 5/4 nádrže.

Jak mne poslední dobou štvalo a doslova ubíjelo to neustálé parkování v kolonách, tak teď se naopak na každou jízdu vyloženě těším. Doufám, že mi to vydrží dlouho (to těšení se).

Zajímaly by mne zkušenosti jiných majitelů (např. uda). Podělíte (pochlubíte) se?
Zeman není můj prezident
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Zkušenosti... co by tě zajímalo? Zatím jsem toho moc nenajel a koukám, že mě co nevidět doženeš.
Spotřeba (teď v březnu a dubnu na zimních 17kách, podle palubního počítače): po Praze (2x16 km převážně plynulé jízdy) okolo 4.5 (od 4.3 do 4.7), na silnici mezi 4.6 a 5.2 podle terénu a nálady. Na dálnici při standardní rychlosti těsně kolem 5,0 - ale stalo se i z Příbrami do Prahy za 4.0 (řídila žena, která 95-105 na dálnici považuje za zdravou rychlost). Řekl bych, že pod 100km/h je spotřeba pořád plus minus stejná a záleží hlavně na terénu, dravosti a četnosti studených startů.

Snad každý si všímá, jak je tichý (vyjma dálničních rychlostí, a tam za to asi dost můžou i ty gumy). Při ustálené jízdě na spalovák je to proti dieselu velký rozdíl. Samozřejmě poskakování v kolonách je lebeda.
Celkově bych řekl, že se s ním ještě víc soustředím na hladkou, vyňuňanou jízdu. S víc lidma jsem se shodnul, že (spolu s monotónním zvukem atd.) to je víc pilotáž letadla, než řízení auta. Což samozřejmě ne každému je po chuti ;-)

Zatím jsem nenarazil na nic, co by mi na něm z pohledu uživatele vadilo. Samozřejmě pokud jsi srozuměný s tím, že to bude scvrklá a přiškrcená Camry, a ne stěhovací Verso nebo avenďour fdýzlu fkombajnu. Možná snad ten tvrdší podvozek - u mě umocněný 17palcovými zimáky a opotřebovanými tlumiči (původní po 95tis). A taky, že integrovaná spotřební elektronika (integrace telefonu a nedejbože internetu, kalendáře atd...) v autech zaostává o 5-10 let, (takže můj model 2010 o nějakém netu neslyšel :-( ), ale to se netýká jenom Priusu a Toyoty. V nových autech se ale blýská na lepší časy (Touch série).
johny2000
Manager Týmu

Příspěvek od johny2000 »

Nechápu, opravdu nechápu, co vás tolik láká na netu v autě. Já hlavně potřebuji vychytávky pro jízdu. Net mám na mobilu, tabletu, notebooku. V autě hlavně jezdím....
Obrázek

Verso 1.8 Active
EX: auris 1,6 Dual VVTI Man
David T
Člen Týmu

Příspěvek od David T »

Ahoj
Také se musím podělit o zkušenost s Priusem 1,5 CVTe rv 2010.
Mám Verso 1,8 CVT model 2011. Takže budu porovnávat auto
s ,,téměř" :!: schodnou převodovkou. Ve Versu mám za 3 měsíce najeto 16 tis a s priusem 200km :wink: , moc to není, ale budu pokračovat a doufám, že natočím alespoň 1tis, aby to bylo oběktivní. (náhradní auto)

Zkrátka, nevidím rozdíl (kromě spotřeby) Verso umí také vystřelit z křižovatky a také umí perfektní plynulou jízdu.
Vzhledem ke spotřebě, která se u Versa při podobném stylu jízdy pohybuje o 2l výš určitě stojí za zváženou pořízení takového auta.
Pokud budu počítat spotřebu o 2l výš a cenu benzínu 40Kč tak by se investice měla vrátit při najetí cca 190 tis Km.

Nikde jsem nenašel žádný velký problém, auto mi sedlo a vcelku rychle jsem si na něj zvyknul, je to zvláštní zážitek jet po městě s naprosto tichým autem, po nastartování se ozve jenom pípnutí a můžu vyrazit.

:idea:
Toyota Avensis 2.0 TD
Toyota VERSO 1.8 CVT
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

To je super, že jste se ozvali. Díky za reakce.
Já jsem ještě ze "starší" generace, moje ježdění také není o surfingu na netu, ale o řízení auta, takže mně v autě stačí Bluetooth. Jinak ta zvuková kulisa při jízdě je naprosto skvělá, už dlouho jsem nejel v tak tichém autě

Jak jsem psal výš, Prius se neřídí, jako ostatní auta, Prius se ovládá a v tom je rozdíl. A myslím si, že to je právě ten "problém", proč to auto mnozí zavrhují. Musíš pochopit tu filozofii, na které je to auto postavené, což zase upřímně není žádný velký problém, a potom si to auto užíváš.

Mám tam sériově také 17" kola, ale k tomu autu se jejich design mi nelíbí. K Priusu bych si představoval něco "celoplošnýho" ve stylu Kia Sportage, rozhodně né paprsky. Nejhorší spotřebu podle palubáku jsem měl 6,2 a nejlepší 2,6 - jé, to jsem si ani neuvědomil, že to jsou obrácená čísla. Dnes ráno, když jsem přijel do práce, tak mám celkový průměr od začátku (1012 km) 4,7 na sto. Nejvíc to osciluje v rozmezí 4,4 - 5,2.

Připojí se ještě někdo se zkušenostmi a poznatky? :D
Naposledy upravil(a) mida dne stř 11.04.2012, 16:44, celkem upraveno 2 x.
Zeman není můj prezident
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

johny2000 píše:Nechápu, opravdu nechápu, co vás tolik láká na netu v autě. Já hlavně potřebuji vychytávky pro jízdu. Net mám na mobilu, tabletu, notebooku. V autě hlavně jezdím....
Jasně že to na funkci rostlináře nemá vliv, můžu bez toho žít stejně blaze jako doteď. Spíš mi to přijde promarněná příležitost - když je v autě dobře upevněná a napájená navigace s velkým dotykáčem a bluetooth spojením s telefonem, proč to nemůže umět aspoň to, co každý androidí bazmek za zlomek ceny? Netrvám na otevřeném (odemčeném) OS, ale šikovnější by to být mohlo. Nemusím být zrovna taxikář nebo kurýr, abych to já nebo spolucestující občas využil. Telefon je na ovládání za jízdy malý a věčně někde zahrabaný (preventivně si ho nevyndavám ani v autě bez HF).

Edit ke spotřebě: aktuální nádrž za 4.2 s průměrem 36km/h, stále zimáky.

Ještě k prvním zkušenostem - ze začátku jsem byl hodně vyděšenej z parkování. Nikdy jsem neměl automat, takže mi trvalo si zvyknout na to, že se auto vydá (a poměrně prudce) do pohybu uvolněním brzdy. Ale věc zvyku, teď mi i parkování "20-20" přijde maximální pohoda. Celkově Prius donutí mnohem citlivěji zacházet s brzdou, i za jízdy.
Killingman
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Killingman »

No konečně se to tu trochu rozjelo, spadly ceny a prius má víc lidí :-)

Zkušenosti po 15.000km a po zimě - podotýkám že mám 1.5:

Spotřeba 6,1 - v zimě to prostě na baterii jede až když se zahřeje motor, když se vypne A/C tak to šetří dřív, ale zase - nechtěl jsem mrznout.

Když s tím jedu já, mám spotřebu 5.1, když přítelkyně tak 7 - způsobeno tím topením, vypínám ho časteji a zapínám až když se sám zapne benzínový agregát (např. při zrychlení). Vliv zimních gum na spotřebu jsem neregistroval, ale možná nějaký bude. Z Hradce do Prahy po dálnici cca 5,7, vjedu na čerňáku do Prahy a až na letnou spotřeba 2.4, kombinovaně 5.3. Jako auto do města neznám ideálnější volbu!

Nejnižší spotřebu jsem měl 3.4/100 - z Deštného do Hradce Králové - hodně z kopce :-)

Automatické parkování je fakt bomba - docela to i funguje, když se to dobře nastaví. Pokud ne, kejchnete s tím do auta za váma úplně na pohodu - mohli by to dořešit a auto by mohlo samo dobrzdit, stejně tak by si mohlo samo regulovat rychlost, musí se dobržďovat, jinak se vypne

FAKT mi vadí to pípání při zpátečce, jsem zvyklý na park asistent z druhýho auta a tady si couvám a čekám, že to začne pípat rychleji a ono ne, několikrát jsem měl málem problém!
Navigace je takřka nepoužitelná, kdyby tam nebyla, děje se prd.
Uvítal bych víc info na displeji - napětí na baterce, dobíjecí/vybíjecí proud apod.

Závady: 0
- i když: Jak bylo těch -25st tak se ráno auto nechtělo probudit, zmačknul jsem tlačítko a vykřičník. Po druhým, třetím zapnutí se to ale normálně vzbudilo...
Prius 2008 black
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Dvakrát vykřičník, to je toho :-) ... já letos jednoho ráno diesela nenahodil vůbec, zachránila mě až obleva.
Jo, víc info na displeji by bodlo - ale bylo by to o hubu, už takhle člověk prvních pár dní jezdí s očima víc na displeji než na silnici. ;-)
Pípání: jo, na začátku mi to taky strašně vadilo, taky jsem zvyklý na zvyšující se frekvenci podle vzdálenosti od překážky a svádělo mě to k couvání bez pohledu do kamery s tím, že "můžu, ještě to nepípá dost". Pokud teda člověk auta střídá (a na Priusu se střídají řidiči), je na průšvih zaděláno.

Edit k hluku na dálnici: největší bordel mi dělají gumy. Doteď jsem jezdil po drncavé a hrubé D1, na novém Pražském okruhu to ustálených 130+ jede krásně potichoučku.
Odpovědět

Zpět na „Prius“