jak snizit spotrebu pod 3L u P2 ? Emulator teploty z USA??
Re: jak snizit spotrebu pod 3L u P2 ? Emulator teploty z USA
Jak jsem ve svem prvnim prispevku uvadel,kapacita pridavneho Li-ion akumulatoru je 9 kWh,prime propojeni na stavajici akumulator Priusu by zanedlouho zahubilo jak Li-ion akumulatory,tak pomerne slaby elektromotor[jeho spickovy vykon pri odberu z akumulatoru NiMH se pohybuje kolem 20 kW,trvaly vykon kolem 10 kW].Navic by se generator za pomoci spalovaciho motoru stale snazil nabijet tuto kombinaci s vice nez desetinasobnou kapacitou oproti puvodni na napeti kolem 230 V,vysledek je pri zvazeni vyse uvedeneho predem jasny,katastroficky.
Slaboprouda elektrotechnika me zivi jiz pres 30 let,tuto kombinaci jsem zavrhl hned na pocatku.
Dobijeni puvodniho akumulatoru DC-DC menicem ma zasadni vyhodu oproti jinym resenim v moznosti omezeni dobijeciho proudu na zvolenou hodnotu-v tomto pripade setrnych 15 A-cca 3,5 kW max.
Pro informaci-pri brzdeni nebo sjizdeni delsiho kopce dosahuji dobijeci proudy z generatoru do NiMH akumulatoru v tovarnim nastaveni hodnot kolem 70 A.
Prudke cyklovani pri provozu je naopak oproti puvodnimu tovarnimu zapojeni omezeno,pri setrne jizde lze dosahnout temer konstantniho napeti na NiMH akumulatoru kolem 230 V-puvodni akumulator se v tomto pripade vpodstate nenabiji,temer cely vykon 3,5 kW jde primo do elektromotoru ,konstruovaneho na trvaly vykon cca 10 kW,tim padem je vyuzit [a zahrivan]pouze na cca 35%.
Predpokladam,ze Toyota nemontuje do elektromotoru podradna loziska z Ciny,zatimco u vsech ostatnich rotujicich soucasti pouziva loziska kvalitni...
Navic se u tohoto zapojeni vyuziva i puvodniho pripojovani spalovaciho motoru v pripade,ze je treba vyjet prudky kopec,zrychlovat nebo predjizdet.
Slaboprouda elektrotechnika me zivi jiz pres 30 let,tuto kombinaci jsem zavrhl hned na pocatku.
Dobijeni puvodniho akumulatoru DC-DC menicem ma zasadni vyhodu oproti jinym resenim v moznosti omezeni dobijeciho proudu na zvolenou hodnotu-v tomto pripade setrnych 15 A-cca 3,5 kW max.
Pro informaci-pri brzdeni nebo sjizdeni delsiho kopce dosahuji dobijeci proudy z generatoru do NiMH akumulatoru v tovarnim nastaveni hodnot kolem 70 A.
Prudke cyklovani pri provozu je naopak oproti puvodnimu tovarnimu zapojeni omezeno,pri setrne jizde lze dosahnout temer konstantniho napeti na NiMH akumulatoru kolem 230 V-puvodni akumulator se v tomto pripade vpodstate nenabiji,temer cely vykon 3,5 kW jde primo do elektromotoru ,konstruovaneho na trvaly vykon cca 10 kW,tim padem je vyuzit [a zahrivan]pouze na cca 35%.
Predpokladam,ze Toyota nemontuje do elektromotoru podradna loziska z Ciny,zatimco u vsech ostatnich rotujicich soucasti pouziva loziska kvalitni...
Navic se u tohoto zapojeni vyuziva i puvodniho pripojovani spalovaciho motoru v pripade,ze je treba vyjet prudky kopec,zrychlovat nebo predjizdet.
- priusek plusek
- Navigátor
Plug-in kit je rozšíření pro nadšence kteří se chtějí přiblížit elektromobilu. A co týče originálního Priusu Plug-in , tam jsou lion baterie o trochu větší kapacitě 4,4 kWh, zlepšení spolupráce elektrického pohonu a dojezd pouze 20 km
Snad proto se moc nerozšířil.......

Snad proto se moc nerozšířil.......
- priusek plusek
- Navigátor
Já jsem myslel že v tomto tématu je možnost obecně představit přestavby plug-in a ne se ohánět tím co kdo má vystudované a jak má velké ego. Samozřejmě tyto hodnoty znám, mám jich změřené ale spoustě lidí neřeknou vůbec nic.Petrs píše:Jak jsem ve svem prvnim prispevku uvadel,kapacita pridavneho Li-ion akumulatoru je 9 kWh,prime propojeni na stavajici akumulator Priusu by zanedlouho zahubilo jak Li-ion akumulatory,tak pomerne slaby elektromotor[jeho spickovy vykon pri odberu z akumulatoru NiMH se pohybuje kolem 20 kW,trvaly vykon kolem 10 kW].Navic by se generator za pomoci spalovaciho motoru stale snazil nabijet tuto kombinaci s vice nez desetinasobnou kapacitou oproti puvodni na napeti kolem 230 V,vysledek je pri zvazeni vyse uvedeneho predem jasny,katastroficky.
Přestavba plug-in na PII stále funguje, ale je otázka jak dlouho. Zatím je to asi víc než 3 roky. Pán je z toho nadšený a lítá na tom i v zimě

Take jsem si to myslel,prozatim mne ale chybi konkretnejsi informace o jinych upravach,informace,ve kterych chybi castejsi uvadeni zakladnich fyzikalnich jednotek ,o kterych maji predstavu velmi casto i ti,kteri nejsou profesionaly v oboru elektrotechniky.priusek plusek píše:
Já jsem myslel že v tomto tématu je možnost obecně představit přestavby plug-in a ne se ohánět tím co kdo má vystudované a jak má velké ego.
Formulace...Pán je z toho nadšený... mne osobne neprinese zadne konkretni poznatky.
- priusek plusek
- Navigátor
To byl jenom dovětek k tomu že nestačí jenom suchá řeč čísel a musí být i k tomu nadšení, zřejmě strikně trváte na svých hodnotách.Petrs píše:Take jsem si to myslel,prozatim mne ale chybi konkretnejsi informace o jinych upravach,informace,ve kterych chybi castejsi uvadeni zakladnich fyzikalnich jednotek ,o kterych maji predstavu velmi casto i ti,kteri nejsou profesionaly v oboru elektrotechniky.priusek plusek píše:
Já jsem myslel že v tomto tématu je možnost obecně představit přestavby plug-in a ne se ohánět tím co kdo má vystudované a jak má velké ego.
Formulace...Pán je z toho nadšený... mne osobne neprinese zadne konkretni poznatky.
Taky můžu tady to fórum zavalit čísly a užitek to nepřinese.
Když bude někdo chtít, rád mu poradím ale nedělám z profesionála blbce!
To me velice mrzi,nevedel jsem,ze jste profesional...
Zdravím,
Toyota hybrid zatím nemám, ale hodně si o tom čtu....
Zde
http://www.pluginsupply.com/
se zmiňují o tom, že právě řešení s měničem "hořela" a že PII v "pohodě" jezdí jako plug-in. Jak to tedy je?
Je to o tom, že řešení Petrse omezume proud na 15A ?
Argument, že el. pohon Priusu není navržen na stálý záběr mi také zní logicky....
Ještě k diskuzi....velmi prosím omezit "šťouchance" a psát k věci, moc rád vás čtu...
dik
Toyota hybrid zatím nemám, ale hodně si o tom čtu....
Zde
http://www.pluginsupply.com/
se zmiňují o tom, že právě řešení s měničem "hořela" a že PII v "pohodě" jezdí jako plug-in. Jak to tedy je?
Je to o tom, že řešení Petrse omezume proud na 15A ?
Argument, že el. pohon Priusu není navržen na stálý záběr mi také zní logicky....
Ještě k diskuzi....velmi prosím omezit "šťouchance" a psát k věci, moc rád vás čtu...
dik
Ano,i reseni s menicem muze ,,horet,,sam jsem pri experimentovani jeden z menicu pretizenim znicil.Nastesti se jednalo o zarizeni hodnoty v radu stokorun,u ostatnich menicu jsem kriticke soucastky vymenil za vykonnejsi-problem vyresen.Menicu pro tento ucel je mozne zakoupit ci vyrobit mnozstvi ruznych variant.
Zminovanou stranku jsem take navstivil,u vozu v hodnote cca 118 000,- Kc mne ale odradila cena takoveto prestavby- navratnost by byla pro mne prilis dlouha.
Vysledkem uvah a nekolikamesicnich experimentu byla sestava 9 kWh Li-ion akumulatoru,sestavenych z clanku 18650-podobne pouziva i Tesla-,vlastni vyroba akumulatorovych bloku ,zapojovani a drobne zmeny cele sestavy.Li-ion clanky maji nejlepsi pomer kapacita/hmotnost,kompletni zarizeni vcetne menice vazi do 50 kg a neni treba menit pruziny zadnich tlumicu.Sestava je umistena v plastove vane pode dnem zadni casti kufru.Hodnoty napeti na tovarnim NiMH akumulatoru a dobijeciho proudu je mozne za jizdy sledovat primo na displeji pridavneho V/A metru.
Akumulatory jsou dobijeny z vlastni FV elektrarny-sestavil jsem ji z vlastnich prostredku-bez dotaci-a slouzi prednostne k zasobovani domacnosti elektrinou.
Vzhledem k vykonu elektromotoru v Priusu 2.generace bych snahu o plnohodnotny plug-in radeji neriskoval.Mnou popsana uprava dosahuje nejvyssi ucinnosi a ekonomicke navratnosti v mestskem nebo primestskem provozu,kde pri dobijeni max.3,5 kW postaci zasobovat elektromotor pri popojizdeni ve meste relativne malou rychlosti.
Idealni je moznost nabijet pridavne akumulatory z vlastni FV elektrarny.
Zminovanou stranku jsem take navstivil,u vozu v hodnote cca 118 000,- Kc mne ale odradila cena takoveto prestavby- navratnost by byla pro mne prilis dlouha.
Vysledkem uvah a nekolikamesicnich experimentu byla sestava 9 kWh Li-ion akumulatoru,sestavenych z clanku 18650-podobne pouziva i Tesla-,vlastni vyroba akumulatorovych bloku ,zapojovani a drobne zmeny cele sestavy.Li-ion clanky maji nejlepsi pomer kapacita/hmotnost,kompletni zarizeni vcetne menice vazi do 50 kg a neni treba menit pruziny zadnich tlumicu.Sestava je umistena v plastove vane pode dnem zadni casti kufru.Hodnoty napeti na tovarnim NiMH akumulatoru a dobijeciho proudu je mozne za jizdy sledovat primo na displeji pridavneho V/A metru.
Akumulatory jsou dobijeny z vlastni FV elektrarny-sestavil jsem ji z vlastnich prostredku-bez dotaci-a slouzi prednostne k zasobovani domacnosti elektrinou.
Vzhledem k vykonu elektromotoru v Priusu 2.generace bych snahu o plnohodnotny plug-in radeji neriskoval.Mnou popsana uprava dosahuje nejvyssi ucinnosi a ekonomicke navratnosti v mestskem nebo primestskem provozu,kde pri dobijeni max.3,5 kW postaci zasobovat elektromotor pri popojizdeni ve meste relativne malou rychlosti.
Idealni je moznost nabijet pridavne akumulatory z vlastni FV elektrarny.
Dik za vysvětlení....
Ekonomiku řešení pluginsupply jsem neřešil, resp. je jasné, že pro nás je to poněkud mimo. Jak jsi zapojil "návratnost" do svého řešení se mi moc líbí. Mohl bys napsat kolik článků máš v serii ? .. t.zn. jaké je nominální napětí tvého akupacku ? ... když vezmeme nominální napětí Lion 3,6V.
Nejsem elektrotechnik, jak máš vyřešeno to, když probíhá rekuperace při brždění a generátor tlačí do Nimh při vyšším napětí, aby se to "nepralo" s měničem ?
Také mě napadla souvislost mezi hmotností tvého packu a řešení zde
http://www.estrima.com/en/
kdy je možné aku vyjmout, doma nabít a ... jet....resp. tvé řešení by možná fungovalo i pro "panelákového" uživatele...
dik
Ekonomiku řešení pluginsupply jsem neřešil, resp. je jasné, že pro nás je to poněkud mimo. Jak jsi zapojil "návratnost" do svého řešení se mi moc líbí. Mohl bys napsat kolik článků máš v serii ? .. t.zn. jaké je nominální napětí tvého akupacku ? ... když vezmeme nominální napětí Lion 3,6V.
Nejsem elektrotechnik, jak máš vyřešeno to, když probíhá rekuperace při brždění a generátor tlačí do Nimh při vyšším napětí, aby se to "nepralo" s měničem ?
Také mě napadla souvislost mezi hmotností tvého packu a řešení zde
http://www.estrima.com/en/
kdy je možné aku vyjmout, doma nabít a ... jet....resp. tvé řešení by možná fungovalo i pro "panelákového" uživatele...

dik
Kdyz jsem v zime premyslel o celkove koncepci,zvazoval jsem rizika celeho projektu.Protoze mam vlastni FV elektrarnu s jmenovitym napetim 24 V,rozhodl jsem se pro reseni,ktere by v pripade neuspechu s experimentem Prius nebylo financne zdrcujici-cely blok pridavnych akumulatoru sestava z 9 ks vzajemne rozpojitelnych[zasouvaci konektory]Li-ion baterii,kazda je velikosti cca krabice od bot a ma kapacitu priblizne 1 kWh pri jmenovitem napeti 25,2 V,40 Ah.Jsou bez jakychkoli uprav pouzitelne i ke spolupraci s fotovoltaickou elektrarnou.
Li-ion akumulatory nejsou za jizdy dobijeny,oddeleni od puvodni NiMH baterie je provedeno jednoduse-vysokonapetovou diodou - pri sjizdeni delsiho kopce je mozne dobijeni odpojit pomoci tlacitka na palubni desce.Elektronika Priusu sama reguluje max napeti,pokud presahne na nekolik vterin cca 240 V,spusti se spalovaci motor a napeti na NiMH poklesne k 230V.
45 kg blok Li-ion akumulatoru je mozne behem cca 3 minut rozpojit na jednotlive baterie vahy cca 5 kg,vyjmout a odnest na vhodne misto k dobijeni ,je to ale prece jen prace navic.Jedno nabiti [pokud je k dispozici 10 kWh ,,zdarma,,]prinese usporu kolem 100,-Kc pri soucasnych cenach benzinu.
Li-ion akumulatory nejsou za jizdy dobijeny,oddeleni od puvodni NiMH baterie je provedeno jednoduse-vysokonapetovou diodou - pri sjizdeni delsiho kopce je mozne dobijeni odpojit pomoci tlacitka na palubni desce.Elektronika Priusu sama reguluje max napeti,pokud presahne na nekolik vterin cca 240 V,spusti se spalovaci motor a napeti na NiMH poklesne k 230V.
45 kg blok Li-ion akumulatoru je mozne behem cca 3 minut rozpojit na jednotlive baterie vahy cca 5 kg,vyjmout a odnest na vhodne misto k dobijeni ,je to ale prece jen prace navic.Jedno nabiti [pokud je k dispozici 10 kWh ,,zdarma,,]prinese usporu kolem 100,-Kc pri soucasnych cenach benzinu.
Jasný, dík....
Jen ještě prosím vysvětlit, jak spalovák srazí to napětí při jízdě z prudkého kopce, to mi nějak nehraje....že brzdí motorem a tak odlehčí rekuparaci ? ... a co dělají normální brzdy ?
Jestli se dohrabu k nějakému Toyota hybridu (někdy určitě, ale teď jezdím s ŠRoomster s 1,6MPI na lpg, v současné době za cca 0,9Kč/km a tak k výměně není zatím důvod... ), tak si asi začnu hrát s externím nabíjením toho Nimh, nějakým malým proudem a ... uvidím....
dik, ahoj
Jen ještě prosím vysvětlit, jak spalovák srazí to napětí při jízdě z prudkého kopce, to mi nějak nehraje....že brzdí motorem a tak odlehčí rekuparaci ? ... a co dělají normální brzdy ?
Jestli se dohrabu k nějakému Toyota hybridu (někdy určitě, ale teď jezdím s ŠRoomster s 1,6MPI na lpg, v současné době za cca 0,9Kč/km a tak k výměně není zatím důvod... ), tak si asi začnu hrát s externím nabíjením toho Nimh, nějakým malým proudem a ... uvidím....
dik, ahoj
Odhaduji,ze elektromotor roztaci spalovaci motor a spotrebovava pritom energii z akumulatoru-detailne jsem tento proces nezkoumal,dulezite pro me je,ze napeti na baterii poklesne a Prius si sam hlida,aby se neprebijela.
Jizda na LPG pod 1,-Kc/km je financne zajimava.
Jizda na LPG pod 1,-Kc/km je financne zajimava.
Aha, začíná mi to být jasné....
... samo, myslím si to, realita je možná jinde..
Na tom plugandsupply borec píše, že když tu další baterku nenabije, tak ten hybridní pohon funguje normálně, ale zlepší se účinnost rekuperace. Možná je to tím, že díky nižšímu vnitřnímu odporu Lion nedojede k zvlýšení napětí na Nimh a ty Lion "schlamstnou" to, co propálí ten roztočený brzdící spalovák.
Jak jsem už psal, dnes u nás je řešení plugandsupply ekonomicky nenávratné, ale tvé už asi ano....
....ať ti to jezdí, až budu mít hybrida, přihlásím se....dik, J.

Na tom plugandsupply borec píše, že když tu další baterku nenabije, tak ten hybridní pohon funguje normálně, ale zlepší se účinnost rekuperace. Možná je to tím, že díky nižšímu vnitřnímu odporu Lion nedojede k zvlýšení napětí na Nimh a ty Lion "schlamstnou" to, co propálí ten roztočený brzdící spalovák.
Jak jsem už psal, dnes u nás je řešení plugandsupply ekonomicky nenávratné, ale tvé už asi ano....
....ať ti to jezdí, až budu mít hybrida, přihlásím se....dik, J.
Dnesni jizda Kvasice-Otrokovice-Zlin tam a zpet,vesmes rovinaty teren,ridic+spolujezdec.Posledni sloupecek se spotrebou nad 10 l-pri stani v cili cesty se na chvili spustil spalovaci motor.
Pridavne akumulatory vybity na konci cesty na cca 50%.
Pridavne akumulatory vybity na konci cesty na cca 50%.
pochopitelne ze jsem to myslel take pouze jako pridavny aku. Na upravu na ciste elektroauto nema motor v P2 dostatecny vykon. P3 je uz o neco lepsi a P4 jeste o neco lepsi...
Ovsem pri mych soucasnych nakladech LPG ve vysi 40hal/km (netto) se kazda i sebemensi investice do LifePO4 nebo Lion akku vraci dost pomalu
.....
Ovsem pri mych soucasnych nakladech LPG ve vysi 40hal/km (netto) se kazda i sebemensi investice do LifePO4 nebo Lion akku vraci dost pomalu