E11 Spotřeba
- Pizzamancz
- Řidič
No vidíš, já jsem zase zastánce pravěkých způsobů. Auto nastartuju, dám mu tak deset minut, ono se mezitím prohřeje i uvnitř a než oškrábu okna. Rollce to evidentně nevadí, Starletka to snad přímo vyžaduje.
Když vyjíždím, mám v autě už přijatelné teplo, dokonce se pak dá i pohodlně řadit a je to hodně znát i na spotřebě. Moje nedávné trable s termostatem po jen potvrdily.
Vím, že si vyslechnu už jen negativa, ale zastávám tento způsob. Kazím-li si tím auto, pak je to auto moje a žádný z kritiků mi na něj nepřidal. Tyhle "novoty" jako je jízda se studeným motorem dělá z oleje přímo brusnou emulzi a podle mého názoru zkracuje motoru život. Vemte si, jak ke autům dnes přistupují výrobci. Vlastně jim nejde o ten stroj, ale o vaše peníze... a to v nejčastějším možném rytmu...
Když vyjíždím, mám v autě už přijatelné teplo, dokonce se pak dá i pohodlně řadit a je to hodně znát i na spotřebě. Moje nedávné trable s termostatem po jen potvrdily.
Vím, že si vyslechnu už jen negativa, ale zastávám tento způsob. Kazím-li si tím auto, pak je to auto moje a žádný z kritiků mi na něj nepřidal. Tyhle "novoty" jako je jízda se studeným motorem dělá z oleje přímo brusnou emulzi a podle mého názoru zkracuje motoru život. Vemte si, jak ke autům dnes přistupují výrobci. Vlastně jim nejde o ten stroj, ale o vaše peníze... a to v nejčastějším možném rytmu...
2x Toyota Starlet P7, 1,0 l , 1985 a 1988
3x Toyota Avensis 2.0i , 1998, 2003 a 2004
1x Toyota Avensis 1.8 VVTi 2002 - na PRODEJ !!!
Jsem vaše přímé napojení na německý Ebay.
- Michal_F6
- Věčnej rejpal
Pokud dodrzujes predepsane intervaly vymeny a pouzivas kvalitni olej s predepsanou viskozitou, tak o brusne emulzi nemuze byt rec. Jinak auto tim nenicis, ale ani mu tim nijak neprospivas. Neni proste staveno na dlouhodobe volnobezne otacky. Ja svou rozumnou jizdou mam ve finale za tech deset minut v aute zcela urcite vetsi teplo a take motor mam vice zahraty nez ty po 10 min na fleku. Jako bonus beru pak jeste vzdalenost, kterou za tu dobu ujedu.
Jinak svuj nazor nikomu nevnucuji, to je na kazdem, jakou cest zvoli.
Jinak svuj nazor nikomu nevnucuji, to je na kazdem, jakou cest zvoli.
E12 1.6 VVTi combi, Linea Sol - wife's car
Avensis 2.2 D4D 110 kw - my car
Ducati Monster 821 - fun
Ducati Monster 821 - fun
kdybych 10 minut zahříval auto a pak 15-20 minut jel do práce, tak bych ve výsledku jezdil asi za 10l/100 i s corollou... a časově by mi to vyšlo skoro jako MHD
(Stejně většinou jezdím MHD) Ale v těchto mrazech mi to nedá hned vyjet, aspoň ty okýnka oškrabu a když jsou čisté tak minutku počkám, ať se to aspoň trochu promaže a rozhýbe.
Jde o to, že se auto zahřívají mnohem pomaleji, než by se auto zahřívalo při jízdě. Tudíž tam ten studený olej koluje déle a to je samozřejmě horší.
Já třeba rozmrazuju jen nezbytně dlouho dobu, dokud třeba sklo nepovolí, když už nejde škrabkou.
Já třeba rozmrazuju jen nezbytně dlouho dobu, dokud třeba sklo nepovolí, když už nejde škrabkou.
Mondeo 2.0i Turnier 2004
p:Corolla E11 4ZZ_FE 97PS
P: Dodge GrandCaravan 3.3i 2008
p:Corolla E11 4ZZ_FE 97PS
P: Dodge GrandCaravan 3.3i 2008
polemika
teraz bolo par dni u nas -20C tak mi je uplne jedno co tu pisete, nastartujem a idem domov do tepla, za 10min vyleziem a prejdem cez skla stierkou /ako na okna v byte/ a idem uz v zohriatom aute.
olej menim kazdych 8000 tis km ! - tak sa nemam coho bat /opotrebovanie/
ps. ked niekto byva vo velkomeste v centre : vyleziete na prvu kryzovatku a tam caka aj 5-7 min v kolone, tak je to pre motor to iste.
inak moj nazor je ze pre olej v prevodovke je urcite lepsie ked sa auto trochu zahreje na mieste.. s synchrony sa Vam urcite podakuju !
inak bol by som zvedavy ktori z Vas si vobec menia olej v prevodovke, ja menim vzdy ked auto kupim /jazdenku/ - je to easy, da sa to kludne aj pred panelakom /velka striekacka na tlacenie do prevodovky cez dlhsiu cca 5mm hadicku a plastova bandaska na vypusteny olej/
olej menim kazdych 8000 tis km ! - tak sa nemam coho bat /opotrebovanie/
ps. ked niekto byva vo velkomeste v centre : vyleziete na prvu kryzovatku a tam caka aj 5-7 min v kolone, tak je to pre motor to iste.
inak moj nazor je ze pre olej v prevodovke je urcite lepsie ked sa auto trochu zahreje na mieste.. s synchrony sa Vam urcite podakuju !
inak bol by som zvedavy ktori z Vas si vobec menia olej v prevodovke, ja menim vzdy ked auto kupim /jazdenku/ - je to easy, da sa to kludne aj pred panelakom /velka striekacka na tlacenie do prevodovky cez dlhsiu cca 5mm hadicku a plastova bandaska na vypusteny olej/
cerstvy majitel E12 r.v.2006 1.6 3ZZ-FE (81kw/6000, 150nm/3800ot.)
5 rokov: Corolla E11 1332cm 4E-FE 63kw,120Nm. 3dv. Luna - plna vybava (made in Japan).
EX - 5 r. Carina E 2.0i 3S-FE 98 KW,183 Nm / model 93 made in Japan
5 rokov: Corolla E11 1332cm 4E-FE 63kw,120Nm. 3dv. Luna - plna vybava (made in Japan).
EX - 5 r. Carina E 2.0i 3S-FE 98 KW,183 Nm / model 93 made in Japan
- Pizzamancz
- Řidič
Řeknu to jinak: já bydlím zaprvé v rasově čisté oblast aza druhé v kraji, kde všichni okolo přisáhli na ten koncernovej traktor, takže nějaký japonec je vůbec nezajímá...Ne2d píše:je taky otázka, kde člověk bydlí, na ulici kdybych nechal auto stát 10 minut a šel mezitim domů, tak bych ho měl cca 9 a půl minuty pryč a zahřívání bych již nemusel řešit
2x Toyota Starlet P7, 1,0 l , 1985 a 1988
To já mám v návodu napsáno (cituji velmi volně):
Za nízkých teplot motor nastartovat a nechat nějakou dobu ohřát na volnoběh.
Poznámka:
Pro automobily prodávané v SRN ihned po nastartování vyjet.
Takže spor je snad jasný, ne.....?
Koneckonců, v těchle nízkých teplotách je to i nutnost, protože po dvěstě metrech jízdy se mi kompletně zamlží sklo a můžu jet leda podle přístrojů.....
Za nízkých teplot motor nastartovat a nechat nějakou dobu ohřát na volnoběh.
Poznámka:
Pro automobily prodávané v SRN ihned po nastartování vyjet.
Takže spor je snad jasný, ne.....?
Koneckonců, v těchle nízkých teplotách je to i nutnost, protože po dvěstě metrech jízdy se mi kompletně zamlží sklo a můžu jet leda podle přístrojů.....
- radys03
- Věčnej rejpal
Pizzamancz píše:Řeknu to jinak: já bydlím zaprvé v rasově čisté oblast aza druhé v kraji, kde všichni okolo přisáhli na ten koncernovej traktor, takže nějaký japonec je vůbec nezajímá...Ne2d píše:je taky otázka, kde člověk bydlí, na ulici kdybych nechal auto stát 10 minut a šel mezitim domů, tak bych ho měl cca 9 a půl minuty pryč a zahřívání bych již nemusel řešit
jinak rollku nechám chvíli vrčet než oškrabu a pomalu s citem jedu. Ohřeju se na vyhřívaný podložce z AK. Ta hřeje po pár vteřinách... ehmm vlastně hřála, už je na reklamaci
aktuálně
Auris E18 TS - 1.6 valvematic
Corolla E11 4E-FE LPG
Peugeot 307 SW 1.6 LPG
Renault Trafic 1.9dci
EX - corsa B 1.2 33kW
EX - Avensis 2.0 VVT-i
EX - corolla E10 4A-FE
Ex - favorit 135L LPG
Auris E18 TS - 1.6 valvematic
Corolla E11 4E-FE LPG
Peugeot 307 SW 1.6 LPG
Renault Trafic 1.9dci
EX - corsa B 1.2 33kW
EX - Avensis 2.0 VVT-i
EX - corolla E10 4A-FE
Ex - favorit 135L LPG
Michal_F6> Ono u těch motorek je rozdíl v tom, že tam nebývá taková plocha chladiče vzhledem k odpadnímu teplu a často se stává, že se můžou přehřát, když je necháš běžet na místě. Respektive výrobci se bránili proti případům, kdy, vzorová situace, majitelé chtěli motorce "udělat dobře" a tak ji nechali nastartovanou v uzavřené garáži nějakou dobu, vzduch se tam samozřejmě i výfukovýma plynama ohřál a došlo k přehřátí, vyvaření, popraskání vložek/hlavy a pak se to snažili reklamovat. Na té mojí (konstrukční) babičce - vzducháč s olejovým chladičem, je jízda, i v létě, se studeným motorem utrpení, nemluvě o řazení.
U auta je to celkem jedno, je to podobná diskuze, jako s vyřazováním. Respektive v létě to smysl nemá, já v zimě 10 min nezahřívám, namísto toho mám momentálně old-school karton před chladičem a jen si musím dávat pozor a nejezdit víc jak 130 na dálnici
(pak začne lézt teplota). Naopak pokud to náhodou nechám někde přes noc, tak polemizovat o nějakém extrémním opotřebení motoru, během doby než oškrábu okna, nemá moc smysl.
U auta je to celkem jedno, je to podobná diskuze, jako s vyřazováním. Respektive v létě to smysl nemá, já v zimě 10 min nezahřívám, namísto toho mám momentálně old-school karton před chladičem a jen si musím dávat pozor a nejezdit víc jak 130 na dálnici
Holomek!
- Michal_F6
- Věčnej rejpal
To Rampa> s motorkama mas do jiste miry pravdu, ale tam jde primarne o to, ze pro vysokootackove motory nejsou dlouhodobe volnobezne otacky uplne idealni, napr. Co se svicek tyce. Pomijim fakt, ze jsem za svou vice nez 15tiletou zkusenost potkal spoustu expertu, kteri nechali vodnika na stojanu, pockali na rafiku v pulce a vyrazili jak na okruh. To jakou teplotu ma olejova napln, ktera je v tomto pripade zasadni, to uz neresili...
U auta je to asi opravdu zbytecna polemika, pokud chce nekdo nechat rano bezet motor 10 min na volnobeh, jeho vec. Ja tvrdim, ze je to v lepsim pripade zbytecnost.
K tomu ostatnimu.. Bydlim na sidlisti, takze nechat nastartovano venku bez dozoru, to asi ne. Olej v prevodovce menim pravidelne. Nevim zda ma zahrivani na volnobeh nejaky vliv na pozdejsi podekovani synchronu. Ohriva se stezi voda, takze ze by jste pri tom dostali do kondice olejove naplne, tak o tom pochybuji. Jinak k poznamce k oleji. Mel jsem na mysli, ze pri dodrzeni vseho potrebneho (interval, specifikace, filtr aj), plni olej svou fci i pri nizjych teplotach bez efektu nejake brusne emulze.
U auta je to asi opravdu zbytecna polemika, pokud chce nekdo nechat rano bezet motor 10 min na volnobeh, jeho vec. Ja tvrdim, ze je to v lepsim pripade zbytecnost.
K tomu ostatnimu.. Bydlim na sidlisti, takze nechat nastartovano venku bez dozoru, to asi ne. Olej v prevodovce menim pravidelne. Nevim zda ma zahrivani na volnobeh nejaky vliv na pozdejsi podekovani synchronu. Ohriva se stezi voda, takze ze by jste pri tom dostali do kondice olejove naplne, tak o tom pochybuji. Jinak k poznamce k oleji. Mel jsem na mysli, ze pri dodrzeni vseho potrebneho (interval, specifikace, filtr aj), plni olej svou fci i pri nizjych teplotach bez efektu nejake brusne emulze.
E12 1.6 VVTi combi, Linea Sol - wife's car
Ducati Monster 821 - fun
Ducati Monster 821 - fun