přechod z oleje 10w40 na 5w40
Olej
A přesto ta fantas magorie funguje.
Chápu že jsou i vyjímky a opravdu dobrý řidiči, jako asi ty, ale ne všichni jezdíme do 2000ot/min a máme V8 4,5 u kterého není problém najet 3x ke slunci a zpátky bez výměny slunečnicového oleje, v půlce cesty můžeš přejít na řepku. Ale jestli si byl někdy ve výrobně já naposled v sobotu ve Škodovce, tak i zasloužilí komunistycký Žiguli musel procházet pravidelnou údržbou. A ty mechanici co žerou šrouby a zapíjejí to olejem ti sami řeknou že oni si mění olej po 8tkm. Prý totiž jak je zdegenerován tak se nerozpoští pevné karbonové látky a může dojít k zadření. Ale to neznamená že ti to jen nepojede, ale když měníš takle jako ty tak ti řekněme, že ze stáda 100koní uteče během 10 let tak bych to viděl na 20koní. A když to měníš pravidelnějc
tak třeba jen 5koní. A to je čistě mechanika strojů. Hold přicházíž nejen o výkon ale motor se musí více snažit než na začátku života. Tak jen to doporučuji je to můj názor a pár odborníků. Nikoho nechci přesvětčit jen jsem reagoval na dotaz ohledně té normy. Stejně si tam budu lít co chci a ty taky.
Kdo maže ten jede a stále jako nové
A opět..... Nesouhlasím (asi nějaký charakterový rys)...
))) Auto bylo v 480 000 na motorové brzdě a mělo jen o dva koníky méně, než byla hodnota v TP.
))) Navíc řeči o utvoření "filmu v motoru" nebo "rozpouštění pevných karbonových usazenin v motoru" jsou trochu....... jen trochu mimo.
)) A marketing...
))) Nechci, aby se tady zvrhla děsná diskuze, že jsem nějaká zvláštní vyjímka a motory mi vydrží dlouho jen protože jsem to já...
))
Takže - zdravý motor by vůbec (myšleno pouze v zanedbatelném množství) neměl tvořit pevné uhlíkové ani jiné usazeniny (jasný, tvoří a hodně, ale pokud je vše v pořádku, tak odejdou výfukovým potrubím). Takže řeči o rozpouštění uhlíkových zápečků a jiné "z říše reklamy a snů" jsou nepříliš vhodné k opakování.
Další věc - časté startování a lehkost motoru je reálná a jistě velmi pravdivá. Ale...
))) Ale je nutnost definice častosti. Já startuji v průměru 4x - 6x denně a jezdím autem každý pracovní den a dvakrát za víkend. Jen nechám motor dlouho a dobře zahřát. JInak si servírky neberu. Omezovač otáček mě zřídka, ale i tam někdy omezí.
))) A motor rozhodně "trpí". Ale ne na to, abych pozoroval (i objektivně měřil) zvýšené opotřebení současného i minulých koní (současnost - 260 000 km).
Finále: pokud budu servisman aut, tak jednoznačně a vždy doporučím výměnu po cca 6 - 8k km. A rozhodně tím chybu neudělám!!!! Protože kradu olej a filtry a nebolí mě koruna...
Pokud budu člověk, který nechce příliš (tedy nad míru rozumnou) utratit, tak doporučím výměnu dle intervalu výrobce.... tady 15k km. A jakožto člověk s osobní zkušeností a "lepším" chováním k motorům, dokážu tvrdit, že při zachování všechno "rozumných" pravidel se může sem tam výměna protáhnout i na 18 - 20k km a motor na to neumře...
)))
Takže - zdravý motor by vůbec (myšleno pouze v zanedbatelném množství) neměl tvořit pevné uhlíkové ani jiné usazeniny (jasný, tvoří a hodně, ale pokud je vše v pořádku, tak odejdou výfukovým potrubím). Takže řeči o rozpouštění uhlíkových zápečků a jiné "z říše reklamy a snů" jsou nepříliš vhodné k opakování.
Další věc - časté startování a lehkost motoru je reálná a jistě velmi pravdivá. Ale...
Finále: pokud budu servisman aut, tak jednoznačně a vždy doporučím výměnu po cca 6 - 8k km. A rozhodně tím chybu neudělám!!!! Protože kradu olej a filtry a nebolí mě koruna...
Pokud budu člověk, který nechce příliš (tedy nad míru rozumnou) utratit, tak doporučím výměnu dle intervalu výrobce.... tady 15k km. A jakožto člověk s osobní zkušeností a "lepším" chováním k motorům, dokážu tvrdit, že při zachování všechno "rozumných" pravidel se může sem tam výměna protáhnout i na 18 - 20k km a motor na to neumře...
Back in Czech.
Prosím nechte si projít následující hlavou (a až potom mě zastřelte).
))
Testování kvality a výdrže motorových olejů probíhá na principu "nutnosti". Tedy testuje se odborný odhad parametrů. Takže výrobce ze zkušenosti prohlásí, že olej v autě vydrží 15 000 km. Testování se provede dle metodiky osvědčené a uznané na úrovni 15k km a pokud olej vyhoví, může do prodeje.
Teď ta věc ke které mířím. Již nejsou peníze na testování maximální životnosti oleje, takže se netestuje (až na vyjímky, kde výrobce předem prohlásí životnost 30 000km nebo dokonce 100 000km) kolik reálně vydrží olej. Také testování probíhá jen na "standardní či referenční" hranici, tudíž nepopíše všechny možné případy, ale tu dejme tomu 95-ti procentní hladinu.
Odkud se potom bere "doporučení" "odborníků" a "uživatelů" o nutnosti měnit ve městě olej po 10 000km a podobně?
Bere se ze zkoumání "negativních vzorků" - tedy motorů, které se dostaly na testování po kolapsu způsobeném mazáním (pokus pominu opakování polopravd a marketingových sloganů). Bohužel zde máme několik ale:
1) opravdu se měnilo jak mělo?
2) jak se s motorem zacházelo?
3) nebyla jiná vnější okolnost viníkem?
Na toto již rozborka neodpoví!!! A co se týče "ochranného filmu v motoru" - ten je tam vždy a stále pokud se používá olej a pokud motor pracuje dostatečně často. Jediný případ kdy tam film není je tehdy, pokud auto stojí tak dlouhou dobu, že olej postupně vlivem gravitace a přilnavosti steče.
)))
Testování kvality a výdrže motorových olejů probíhá na principu "nutnosti". Tedy testuje se odborný odhad parametrů. Takže výrobce ze zkušenosti prohlásí, že olej v autě vydrží 15 000 km. Testování se provede dle metodiky osvědčené a uznané na úrovni 15k km a pokud olej vyhoví, může do prodeje.
Teď ta věc ke které mířím. Již nejsou peníze na testování maximální životnosti oleje, takže se netestuje (až na vyjímky, kde výrobce předem prohlásí životnost 30 000km nebo dokonce 100 000km) kolik reálně vydrží olej. Také testování probíhá jen na "standardní či referenční" hranici, tudíž nepopíše všechny možné případy, ale tu dejme tomu 95-ti procentní hladinu.
Odkud se potom bere "doporučení" "odborníků" a "uživatelů" o nutnosti měnit ve městě olej po 10 000km a podobně?
Bere se ze zkoumání "negativních vzorků" - tedy motorů, které se dostaly na testování po kolapsu způsobeném mazáním (pokus pominu opakování polopravd a marketingových sloganů). Bohužel zde máme několik ale:
1) opravdu se měnilo jak mělo?
2) jak se s motorem zacházelo?
3) nebyla jiná vnější okolnost viníkem?
Na toto již rozborka neodpoví!!! A co se týče "ochranného filmu v motoru" - ten je tam vždy a stále pokud se používá olej a pokud motor pracuje dostatečně často. Jediný případ kdy tam film není je tehdy, pokud auto stojí tak dlouhou dobu, že olej postupně vlivem gravitace a přilnavosti steče.
Back in Czech.