Koupě GT4
-
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
re
chlap se nejak dlouho neozval... problemy?
- Mattyno
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
ŠKUBE
Ahoj, tak svíčky jsou vyměněny. Už to neškube při rozjezdech a v malých otáčkách. Ale když tomu dupnu, tak od půlky plynu až dolů, tak se to prostě nechce rozjet. Prostě když turbo začnet tlačit, podle budíku, tak se to celý rozcuká, celkem jemně, ale vůbec to nezrychluje. Vyšplhá se to na 150 pomaleji, než dřív s 1.6 mazdou... Tak nevím, asi budu muset zajet do Hradiště za Leňulkou a zkusíme ji projet. Ještě vyměním palivovej filtr, ale pokud máte někdo nějakou radu, ozvěte se pls. Ahoj Matt.
RX7 FD single GT35R, street port, RA super seals, cca 450 HP
RX8 stock 238 HP
RX8 RHD JDM 238 HP, in progress
Celica ST185, CP, EAGLE, now in progress, cca 0 HP
A6 Allroad stock 180 HP
Bravo 1.4 electric windows, cca 40 HP
RX8 stock 238 HP
A6 Allroad stock 180 HP
zrovna me nemusis vysvetlovat co znamena odlehcena ale neni to pravda, sama to ted muzu posoudit a turbina je na rozjezdy daleko sviznejsi jako atmosfera, jedine co u turba kazi je ten mrtvy moment nez zabere turbo, to jsem ale vyresila blow off ventilem, takze se minimalizoval nerikam, ona neodlehcena turbina vazi 1500 kilo, ale ver mi ze jak ji rozpohybujes, atmo Celda nema sanci, a to mam temer plny seriovy vykon
..::Toyota Celica 2.0Turbo 4WD 89' 150kW ::..
..::Toyota 4Runner 2.4i 4WD 89' 84kW ::..
..::N.M.T. Engineering::..
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Lenko nezlob se,ale dat na sériový motor kde turbo tlačí do 1bar a výkon není ani 250psu je BOV úplně zbytečná investice. Naopak díky němu se v 98% případů v některých režiméch naopak výkon klesne. Stačí když si prohlédnes kompresní mapu ct26.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
- Mattyno
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
NO tak diagnostiku jsem nezkoušel a myslím si, že to bude taky něco s turbem. Tak já bych mhl do Hradiště příští víkend, tak se Ti Leni přes týden ozvu a pak to skuknem. Jinak jako auto jede dobře, bez turba ani škub. Však to potom omrkneš. BOV si tam chci časem taky dát + laděnej výfuk + lepší filtr.
RX7 FD single GT35R, street port, RA super seals, cca 450 HP
RX8 stock 238 HP
A6 Allroad stock 180 HP
RX8 stock 238 HP
A6 Allroad stock 180 HP
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Takže tedy polopatě,turbo nedodává stlačený vzduch spojitě, ale v impulzech. Právě tyto impulzy jsou důležité, když děláme upgrade/zvedáme tlak. Problém je v tom, když použijeme na upgrade příliš velké/výkonné turbo na daný motor (je to hlavně otázka A/R kompresoru) nebo příliš zvedneme tlak turba, dostaneme se za tzv. rázový limit (surge limit) a impulzy generované turbem se nestačí pohltit spotřebou motoru a vracejí se zpátky do turba a velmi namáhají turbínu. Každé turbo má tzv. flow mapu, kde se udává závislost průtoku vzduchu od tlaku a otáček turba (někdy je udávána i hranice surge limit).
Je nevyhnutelné poznat správnou mapu pro konkrétní motor a pohybovat se tak v daných rozmezích.
Vybočení z hranic daných v mapě znamená, že turbo nepracuje efektivně a namísto stlačování vzduchu ho neúměrně zahřívá a tím snižuje hustotu vzduchu, což má za následek detonace a snížení výkonu. Na mapě lze snadno zjistit, při jakém tlaku má turbo největší průtok vzduchu.
Tolik k použití BOV. Laděný výfuk u turbo je nesmysl. Nemá vůbec žádný význam. Za turbo můžeš dat třeba metr trubky aby to šlo mimo auto. Výkon neovlivní. Není to atmosféra kde naopak je to hodně důležitá věc.
Je nevyhnutelné poznat správnou mapu pro konkrétní motor a pohybovat se tak v daných rozmezích.
Vybočení z hranic daných v mapě znamená, že turbo nepracuje efektivně a namísto stlačování vzduchu ho neúměrně zahřívá a tím snižuje hustotu vzduchu, což má za následek detonace a snížení výkonu. Na mapě lze snadno zjistit, při jakém tlaku má turbo největší průtok vzduchu.
Tolik k použití BOV. Laděný výfuk u turbo je nesmysl. Nemá vůbec žádný význam. Za turbo můžeš dat třeba metr trubky aby to šlo mimo auto. Výkon neovlivní. Není to atmosféra kde naopak je to hodně důležitá věc.
jedine s cim souhlasim je to s tim vyfukem, pac atmosfericky motor narozdil od turbiny potrebuje zpetny tlak ktery je dany prave slozitosti, tvarem vyfuku a i tlumicema, pripadne katem, zkuste si z vyfuku na atmo motoru odstranit vsechny tlumice a poznate, ale s blow off ventilem nesouhlasim, jak se chces potom zbavit pretlaku ktery vznikne pri zavreni skrtici klapky, kdy se turbo jeste toci? to co pises plati mozna u TDicek ...a vysvetli mi prosim to ze turbo dodava vzduch v impulzech, to jsem nejak nepobrala...
ano viem, videl som ti autitcko ... no tak som siel vo velmy vylagrovanej turbine...Leňulka píše:zrovna me nemusis vysvetlovat co znamena odlehcena ale neni to pravda, sama to ted muzu posoudit a turbina je na rozjezdy daleko sviznejsi jako atmosfera, jedine co u turba kazi je ten mrtvy moment nez zabere turbo, to jsem ale vyresila blow off ventilem, takze se minimalizoval nerikam, ona neodlehcena turbina vazi 1500 kilo, ale ver mi ze jak ji rozpohybujes, atmo Celda nema sanci, a to mam temer plny seriovy vykon
ex: celica 5gen 3S-GE cervena
ex: celica 5gen 3S-GE cierna facelift
ex: 6gen 3s-ge 3gen
IS 300
ex: celica 5gen 3S-GE cierna facelift
ex: 6gen 3s-ge 3gen
IS 300
vylagrovana zni desive, ale je to to spravne slovogabko24 píše:ano viem, videl som ti autitcko ... no tak som siel vo velmy vylagrovanej turbine...Leňulka píše:zrovna me nemusis vysvetlovat co znamena odlehcena ale neni to pravda, sama to ted muzu posoudit a turbina je na rozjezdy daleko sviznejsi jako atmosfera, jedine co u turba kazi je ten mrtvy moment nez zabere turbo, to jsem ale vyresila blow off ventilem, takze se minimalizoval nerikam, ona neodlehcena turbina vazi 1500 kilo, ale ver mi ze jak ji rozpohybujes, atmo Celda nema sanci, a to mam temer plny seriovy vykon
jinak jeste k tomu co pise libor12, to co pises ty nema s BOV nic spolecneho, mluvis tu vlastne o tom, kdyby nekdo mel seriove v aute CT26 a chtel tam dat napr. T3 Super a neprizpusobi zbytek, tak to ma negativni vliv, BOV zhorsit funkci turba absolutne nemuze
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Proč myslíš že tam ti šikmooci ten BOV nedali? Protože znají flowmapu ct26 a VE motoru. Právě proto,že turbo generuje tlakové pulzy a ne spojitý tlak,není třeba se vůbec tím zabývat. BOV se dává tam kde neodpovídá a zcela záměrně při upgrade na větší turbo nebo tlak kvůli pretězovaní turba(viz výše) to co píšes ty o přetlaku při uzavřené škrtici klapce na správně spočítaném turbo/ve motoru nemá vůbec žádný význam. Je to obecně známý po fórech šířený omyl. Naopak díky jeho instalaci na jinak sériovém motoru výkon propadne právě díky těm tlakovym pulsum které dává. To je fakt ověřený na brzdě.
BOV odpouští hromadící se tlak mezi turbodmychadlem a škrtící klapkou. Při sundání nohy z plynu a zavření škrtící klapky se turbo dál točí setrvačností, ale tlak který produkuje se zarazí o škrtící klapku a hromadí se v potrubí. Protože už nemá tlak kam unikat, tak dojde k tomu, že se díky tomuto tlaku proti lopatkám začne turbo brzdit a zahřívá se. Při dalším sešlápnutí plynu je nutné počkat, až se turbo zase roztočí do pracovních otáček. Tomuto nepříznivému efektu se říká turbodíra a BOV slouží k tomu, aby se tlak odpustil ve chvíli, kdy sundáte nohu z plynu a řadíte další rychlost. BOV tak chrání turbo před působením protitlaku a nadměrným zahříváním.
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
libore libore, oni ho tam dalilibor12 píše:Proč myslíš že tam ti šikmooci ten BOV nedali? .
jen nedelá psst pssst a není slyšet a optřebováním neplní vubec svou funkci..
nejcasteji ho najdes jak "bypass ventil" atd . je to BOV ale "uzavřené" - přepoustí zpet do systému.
6e funguje spatne poznáš už jen třeba tím že do nej foukneš a ejhle ono propustí ( inteligentenšjí človek to pozná už třeba i podle toho že sleduje tlakomer sací soustavy a vidí že turbo natlačí tlak chvilinku ho udrží a potom začne tlak klesat. čím rychleji klwesá tím více je bOV "v prdeli" - propoustí.
pokud človek mení to seriové BOV vetšinou sáhne po "otevřeném" kvuli zvukovému efektu, v reálu je ale mnohem vhodnejší použít uzavřené BOV kvuli korekcím paliva atd.. otevřená BOV se začala používat hlavne u dragsteru kde bylo třeba v co nejkratší dobe "odfouknout" co nejvetší množství vzduchu.
Ve chvíli kdy uzavřeš klapku ( plynovou ) tak by doslo k okamžitému zastavení turbíny a opetovný rozbeh ze stavu 0 rychlosti znamená citelneji pomalejší nárust tlaku ( větší "turbodíru" ) nemluve o životnosti turba.
Abych to shrnul BOV má 95% přeplnovaných motoru libovolného stáří ( přeplnovaných turbodmychladlem ) už v serii jen je výrobci pojmenovali jinak.
Tvrdit že BOV je zbytečné je hovadina, jako zbytecnost ( i když uznávám že budí pozornost ) považuji "open BOV".
Doporučuji Corkyho Bella a jeho "maximum Boost" ( http://rapidshare.com/files/49365583/maximum_boost.pdf ), tam je princip BOV a pulzu v sacím traktu vysvetlení dost podrobné vč vztahu k umístení BOV atd..
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Ano,správně Honzo. Jenže bypas ventil a bov je rozdíl. A podstatný. A nadále tvrdím že pokud na sériovém motoru funguje je nesmysl tam bov dávat místo bypas ventilu. Ta předchozí citace právě pochází z této knihy.