YARIS II - jako rodinný vůz?

vše ohledně modelové řady Yaris
todler
Navigátor

sedadla

Příspěvek od todler »

Celkově jsou sedadla největší slabinou.Ty opěrky by se daly vyměnit.Někde na vrakovišti sehnat nějáké polohovací z jiného auta.Najt stejný průměr drážky a je to
1,3 TERRA COOL 2006
T.Y.N.G.
Věčnej rejpal

Příspěvek od T.Y.N.G. »

Já osobně se sedačkama žádný problém nemám. Záda mě z nich nebolí, opěrky jsou podle mě optimální. Je pravda, že jsem na sedačkách nezkoušel spát a ani to zkoušet nechci - když řídím, tak to není optimální. :twisted:
Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2022 (koupeno 11/2024)
Ford Focus 1.0 Trend 06/2015 - 11/2024
Toyota Yaris NG 5dv 1.0 Base Cool (Made in Japan) r.v. 2006. Prodáno 06/2015.
borland
Řidič

Příspěvek od borland »

Netvrdil som, ze zo sedaciek boli chrbat. Pisal som o opierkach hlavy, o ktore si hlavu neopries (resp. neopru si ju pasazieri) a pri dlhsich trasach je to neprijemne. Ak by to slo ich vymenit, okamzite beriem. Pre porovnanie si staci sadnut do Fabie.
Toyota Yaris NG | 1.3 VVT-i | SOL | 1G3 | Popoluška
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

No,tiež mi tie opierky moc nevyhovujú,ale dá sa na to zvyknúť možno.
Ale hlavne nech jazdí bez problémov
Toyota yaris-1.0 II (2007-2010)
Toyota yaris -1.33 II facelift (2010-2012)
Toyota yaris - 1.33 III (2012-2014)
Toyota Auris 1.8 hybtid
mio
Věčnej rejpal

Příspěvek od mio »

ja si neopriem hlavu ani vo fabii...ani v octavii...ta opierka vzadu je skor ako bezpecnostny prvok.ak chcete komfort,dajte spolujazdcom vzadu vankusiky na cestovanie...
a neskusal si to zamenit z fabie???nepasuje roztec?
Yaris´07, 1.0L basecool,LED,armrest+K&N+orig. hlavica Toyota r.p+orig.tlmic vyfuku pre radost.
Jojo
Navigátor

Příspěvek od Jojo »

kdesi som aj čítal,že yaris má opierky staváne,aby eliminovali možnosť zranenia chrbtice pri náraze do zadu...
Toyota Yaris NG 1.3 Terra Cool 1F8
mio
Věčnej rejpal

Příspěvek od mio »

Jojo píše:kdesi som aj čítal,že yaris má opierky staváne,aby eliminovali možnosť zranenia chrbtice pri náraze do zadu...
ano je to tak, tzv,aktivne opierky. preto ten zvlastny uhol naklopenia prednych opierok...vid katalog Yairs...
Yaris´07, 1.0L basecool,LED,armrest+K&N+orig. hlavica Toyota r.p+orig.tlmic vyfuku pre radost.
borland
Řidič

Příspěvek od borland »

Z hladiska bezpecnosti mozu svoju funkciu samozrejme plnit vyborne. Je to dalsia (a aj dolezitejsia) stranka veci.

Aj ked pri predstave narazu zozadu sa mi pri prvom pohlade velmi nezda, ze by bola velmi chranena prave krcna chrbtica. Opacne "lavorovite" zaoblenie a inflexny bod opierky je prave v mieste krcnej chrbtice, takze pri naraze zozadu to evokuje krasne zalomenie krku. Hlava totiz nie je fixovana na dlzke peknych par centimetrov a pritomnost aktivnych opierok hlavy mozme vylucit. Pri opacnej orientacii opierky sa mi aj stranka bezpecnosti javi lepsia. Ale je to len prvy pohlad na vec a poriadny off topic, takze nerad by som tu o tomto rozprudil debatu.

Co sa tyka vymeny opierok z Fabie - neskusal som to. Ani nemam odkial, ved kto by menil. Na vrakac sa mi chodit nechce.
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

No,ano spomínam si,píšu o nich v katalogu ,ale tak sa mi zdá,že tam píšu aj o tom,ako majú byť nastavené . Možno že práve od nastavenia výšky záleží ,aby chránili chrbticu.
Toyota Auris 1.8 hybtid
Jiří Stejskal
Řidič

Příspěvek od Jiří Stejskal »

Primárním úkolem opěrek hlavy v každém automobilu je ochrana krční páteře při nárazu, nikoliv aby si měl řidič o co za jízdy opírat hlavu. Proto je třeba dbát i na správné seřízení opěrky, její horní hrana by měla být, pokud možno, ve stejné výšce s temenem hlavy.
Při čelním nárazu je totiž tělo po zabrždění pásem vrženo setrvačností dozadu a v tomto okamžiku je hlava výše, než když člověk normálně v klidu sedí. V tom horším případě je dokonce možné si o příliš nízko nastavenou opěrku, která v tom okamžiku neplní svoji funkci, zlomit vaz.

Samozřejmě pokud v autě za volentem někdo leží, a že třeba u nás ve firmě je takových bláznů většina, to už je o něčem jiném.
Toyota Corolla E11U, 1.6 VVT-i
borland
Řidič

Příspěvek od borland »

Skusim to este raz a naposledy: pisem o PASAZIEROCH, neviem, preco sa tu spomina VODIC. Je jasne, ze vodic nebude za volantom spat. Ale rovnake opierky su aj pre pasazierov a prave tam ide aj o otazku komfortu, pretoze je bezne, ze si pasazier v aute zdriemne. Dokazuje to prax pri mojom kazdodennom cestovani z prace a spat 120 km. Pri dlhsich cestach na dovolenky ani nevravim. A so vzpriamenou hlavou sa spi tazko. Urcite sa to da riesit napriklad spominanymi vankusmi. Ale su auta, kde je to riesene inak, lepsie, bez vankusov a funguje to. Len tolko.

AD: bezpecnost. Ked sme uz pri tom, opierky hlavy nefiguruju ani tak v pripade celneho narazu, ako v pripade zadneho narazu, tzn, ked niekto napali do vas zozadu. Vtedy je sila ovela vyssia a prave tu vznika riziko poranenia krcnej chbtice.
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

borland píše:Skusim to este raz a naposledy: pisem o PASAZIEROCH, neviem, preco sa tu spomina VODIC. Je jasne, ze vodic nebude za volantom spat. Ale rovnake opierky su aj pre pasazierov a prave tam ide aj o otazku komfortu, pretoze je bezne, ze si pasazier v aute zdriemne. Dokazuje to prax pri mojom kazdodennom cestovani z prace a spat 120 km. Pri dlhsich cestach na dovolenky ani nevravim. A so vzpriamenou hlavou sa spi tazko. Urcite sa to da riesit napriklad spominanymi vankusmi. Ale su auta, kde je to riesene inak, lepsie, bez vankusov a funguje to. Len tolko.

AD: bezpecnost. Ked sme uz pri tom, opierky hlavy nefiguruju ani tak v pripade celneho narazu, ako v pripade zadneho narazu, tzn, ked niekto napali do vas zozadu. Vtedy je sila ovela vyssia a prave tu vznika riziko poranenia krcnej chbtice.
No ja si myslim, i ked v zadu som nikdy nejazdil, ked si pasazier v zadu sklopi sedacku do zadu, tak by to malo byt lepsie. alebo nie?
Jiří Stejskal
Řidič

borland píše:Skusim to este raz a naposledy: pisem o PASAZIEROCH, neviem, preco sa tu spomina VODIC. Je jasne, ze vodic nebude za volantom spat. Ale rovnake opierky su aj pre pasazierov a prave tam ide aj o otazku komfortu, pretoze je bezne, ze si pasazier v aute zdriemne. Dokazuje to prax pri mojom kazdodennom cestovani z prace a spat 120 km. Pri dlhsich cestach na dovolenky ani nevravim. A so vzpriamenou hlavou sa spi tazko. Urcite sa to da riesit napriklad spominanymi vankusmi. Ale su auta, kde je to riesene inak, lepsie, bez vankusov a funguje to. Len tolko.

Fyzika funguje úplně stejně na místě řidiče, tak na místech pasažérů. Proto i tam jsou povinně nainstalovány primárně z důvodu bezpečnosti pro případ jak zadního, tak i čelního nárazu.
Každý by měl tedy ve vlastním zájmu dbát na spávné nastavení. Nicméně je každého věc, jak se k tomu postaví.
muco
Věčnej rejpal

Příspěvek od muco »

Kurňa...-z fyziky som nevynikal-musím sa pozrieť do synátorovej fyziky(už pôjde do sedmičky) :lol: :lol: :lol:

Pozrite sa. V kocke sa dá povedať,že tie opierky aj tak musia byť vytiahnuté,lebo keď sú zatlačené sa proste na nich nedá sedieť... 8) 8) 8)
Toyota Auris 1.8 hybtid
Jiří Stejskal
Řidič

Tyhle praktické věci často netrknou ani jedničkáře :) A ono se to ani nikde moc nepíše, že i když se dá nastavit volant, opěrka hlavy, opěradlo i sedačka dle vlastního pohodlí, jenom v určité konkrétní poloze nás tyhle věci ochrání v případě nebezpečí a nestane se, že si při nárazu polámeme nohy, že nám airbag poláme ruce nebo nás rovnou zabije, případně že si zlomíme vaz o nízko nastavenou opěrku hlavy.

Nemohl jsem si prostě odpustit malou bezpečnostní osvětu, někoho by to mohlo třeba zajímat :)
Naposledy upravil(a) Jiří Stejskal dne úte 01.07.2008, 08:14, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Yaris“