Nový majitel Yarise NG

vše ohledně modelové řady Yaris
Odpovědět
karol
Člen Týmu

Cinkanie

Příspěvek od karol »

Ja mám Yarisa 1,3 Terra Cool od 04/2006, zatiaľ 21 000 km bez problémov. To cinkanie pri studenom štarte mám aj ja a zatiaľ som to neriešil. Mňa skôr napadá, že by to mohlo súvisieť s ložiskami. Keď sa remeň trochu roztiahne, tak už na ne tak netlači a cinkanie prestane. Taktiež som zaregistroval akési odieranie pri vytočení kolie do krajných polôh, hlavne pri malej rýchlosti pri parkovaní, možno stačí niečo premazať. Spomeniem to pri garančke. Spojke je bez problémov a takisto plasty pevne sedia.
todler
Navigátor

cinkání

Příspěvek od todler »

To Karol

Kdyby jsem věděl co mě čeká tak bych raději taky čekal.Nenapadlo mě, že Toyota nebude vědět co s tím :cry: Když vidím svůj motor plný barevných značek (od servisu) tak bych brečel.Zkus se v servisu jenom zeptat.Kdy máš garančku?Když příjde jaro tak bude po cinkání :D Já cítím, že s tím novým řemenem se ten motor více třepe.Když řadím tak cítím na spojce i plynu, že má motor větší vibrace než měl.Zajedu do servisu, řeknu jim to, ale auto tam nenechám.
Naposledy upravil(a) todler dne sob 08.12.2007, 21:56, celkem upraveno 1 x.
todler
Navigátor

výměna

Příspěvek od todler »

Zoufalství mě zavedlo tak daleko, že mě napadlo prodat Yarise a koupit něco nového, ale moc neprodělat.Včera jsem byl vyzkoušet Ford Fusion 1,4 v plné vábavě za cca 300000kč.Po zkušební jízdě ve Fordu je mi jasné, že Yarise nemůžu vyměnit.Je to úžasné auto.Mezi Fusionem a Yarisem je propasný rozdíl.Fusion nejel, nebrzdil, třepal se, byl hlučný, málo místa......Musím doufat, že to Toyota zdárně vyřeší.
karol
Člen Týmu

Výmena

Příspěvek od karol »

To Todler
Ja by som na tvojom mieste ešte s prípadnou výmenou počkal, ak ti to tvoje auto jazdí relatívne bez problémov - záruka stále platí. Ja idem na garančku na 99% v apríli. Samozrejme, mám v pláne sa na tieto záležitosti opýtať. Ja som skôr takej zásady, že pokiaľ auto funguje, tak doň nebudem vôbec šahať (ešte som sa nepokúšal ani motor nejako vyčistiť - aj tak je relatívne v norme). Dokonca som uvažoval, že si dám prirobiť ďalšie reproduktory, ale to ma veľmi rýchlo prešlo. To skôr si asi objednám deflektory na predné okná - tam sa asi nedá nič pokaziť.
karol
Člen Týmu

Výmena

Příspěvek od karol »

To Todler
Ja by som na tvojom mieste ešte s prípadnou výmenou počkal, ak ti to tvoje auto jazdí relatívne bez problémov - záruka stále platí. Ja idem na garančku na 99% v apríli. Samozrejme, mám v pláne sa na tieto záležitosti opýtať. Ja som skôr takej zásady, že pokiaľ auto funguje, tak doň nebudem vôbec šahať (ešte som sa nepokúšal ani motor nejako vyčistiť - aj tak je relatívne v norme). Dokonca som uvažoval, že si dám prirobiť ďalšie reproduktory, ale to ma veľmi rýchlo prešlo. To skôr si asi objednám deflektory na predné okná - tam sa asi nedá nič pokaziť.
T.Y.N.G.
Věčnej rejpal

Re: výměna

Příspěvek od T.Y.N.G. »

todler píše:Včera jsem byl vyzkoušet Ford Fusion 1,4 v plné vábavě za cca 300000kč.Po zkušební jízdě ve Fordu je mi jasné, že Yarise nemůžu vyměnit.Je to úžasné auto.Mezi Fusionem a Yarisem je propasný rozdíl.Fusion nejel, nebrzdil, třepal se, byl hlučný, málo místa......Musím doufat, že to Toyota zdárně vyřeší.
To jsem rád. Když jsem kupoval auto, tak po Fusionu jsem koukal, ale v tý době stál kolem 340 v nejnižší výbavě. Takže jsem se v něm ani nesvez. TEď jsem rád, že jsem neudělal chybu :P
Toyota Corolla 1.8 Hybrid 2022 (koupeno 11/2024)
Ford Focus 1.0 Trend 06/2015 - 11/2024
Toyota Yaris NG 5dv 1.0 Base Cool (Made in Japan) r.v. 2006. Prodáno 06/2015.
Yaris 2007
Navigátor

Příspěvek od Yaris 2007 »

:D :D :D
Tak už Yaris stojí v garáži. Dnes som si ho bol prevziať. Zatiaľ max. spokojnosť s predajcom a autom. Veľmi milo ma prekvapila spotreba. Surový motor, teplota 0 stupňov, silný nárazový terén a Yarisko si vypítal len 5,5 pri trošku svižnejšej jazde. Zatiaľ super. Neskôr napíšem viac postrehov. Teraz ma čaká hrubá užívateľská príručka a km jazdy.
:D :D :D
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

gratulujem, a potom poskytni aj nejake foto + techn.udaje ci ide 1,0 , 1,3 a pod., farba.....neboj budes aj neskor spokojny :-)
Yaris 2007
Navigátor

ďakujem

v nedeľu ak bude čas hodím foto

mám Yaris 1,0 NG 5dv Base Cool strieborná lunárná metalíza
Yaris 2007
Navigátor

Mám za sebou s Yarisom prvých 200 km. Budem porovnávať so Suzuki Swift 1,3.

Toyota Yaris 1,0 VVTi NG, 5DV, Base Cool, 51 kW/69 koní, farba 1F8

Tu je zopár postrehov:

Začnem exteriérom. Porovnávať dizajn Yarisa s dizajnom Swifta je ťažké. Rozmerovo sú automobily porovnateľné, Yaris vyhráva na výšku, dĺžku a hlavne má o 8 cm dlhší rázvor. Swift pôsobí športovejšie, Yaris je vyslovene mestké vozidlo, resp. v naších pomeroch rodinné vozidlo. Z detailov, ktoré som si zatiaľ všimol sa mi na Yarisovi páči, že v porovnaní so Swiftom má anténu autorádia umiestnenú vzadu, podobne ako napr. Fabia. Myslel som, že kratšiu kapotu ako má Swift žiadne iné auto nemá, ale v Yarisovi je ešte kratšia. Čelné sklo nie je také strmé ako vo Swifte, čím nevzniká problém pri státí na križovatke a pozitívne to ovplyvňuje aerodynamický hluk. Čo sa mi na Yarise nepáči a na Swifte je krajšie, tak to je madlo 5 dverí, ktoré sa dosť podobá na madlo, ktoré bolo napr. použité na Š Favorit. Tiež mi trochu prekáža, že batožinový priestor je možné otvoriť len kľúčom. Mechanizmus zatvárania batožinového priestoru je lepšie vyriešený na Swifte, aspoň mne viac vyhovuje magnetické zatváranie. Na Yarise treba trošku viac "buchnúť" aby sa dvere zatvorili, ale to je spôsobené aj novotou vozidla. Všimol som si aj také detaily ako je napr. kryt pod motorom. V Yarise je síce malý a prekrýva v podstate len chladič, ale jeho upevnenie je kvalitnejšie ako vo Swifte, kde mi napr. prestala v strede nárazníka doliehať gumená lišta, ktorá pri rýchlosti okolo 80 km/h vydáva nepríjemné rezonancie :? .

Presúvam sa k interiéru. Yaris bolo navrhovaný spôsobom zvnútra von a je to aj vidieť. Vo Swifte je presne naopak. Vnútorný priestor Yarisa je obrovský a priam núti človeka zamyslieť sa ako dokázali vytvoriť taký obrovský priestor v tak malom aute. Yaris priam prekypuje odkladacími priestormi. V prednej časti kabíny sú k dispozícii až 4 držiaky na fľaše, ďalej 4 uzatvárateľné schránky, mnoho odkladacích schránok a prenosný popolník spolu s ďalšou vyberateľnou schránkou. Odkladaciu schránku na nápoje majú k dispozícii aj zadný pasažieri vo výplniach dverí. V tomto smere Swift zaostáva, ale možno to bol aj zámer konštruktérov a mne osobne neprekáža malý počet odkladacích priestorov. Materiály použité v oboch automobiloch sú na pohľad rovnaké (vrchná časť palubnej dosky z hrúbkovaného plastu, spodné časti z hladkého) a čo ma trošku mrzí sú dosť náchylné na škrabance. Kvalitou spracovania je však lepšie na tom Toyota, v interiéri nič nevrzgá a nie je počuť žiadne pazvuky ani po prejazde nerovností, čo sa o Swiftovi nedá povedať. Samozrejme, že auto je nové, ale viezol som sa aj v Yarise, ktorý mal 15.000 km a tiež bez problémov. V čom je Yaris odlišný v porovnaní so Swiftom, tak to je posed, ktorý je nižší (nemám výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča). Tvarovanie sedadiel je slabšie, takže nečajte žiadne lepšie bočné vedenie sedačiek, ale na bežné jazdenie to stačí. Z hľadiska ergonómie trošku prekáža absencia pozdĺžneho nastavenia volantu, ale vyššie výbavy tento prvok obsahujú. Yaris využíva združený optitronový digitálny prístroj v strede vozidla, na ktorý si je potrebné spočiatku zvyknúť. Jeho usporiadanie je prehľadné, avšak klasický otáčkomer je prehľadnejší. Podsvietenie prístroja je možné meniť. Na Yarise sa mi páči, že obsahuje kontrolku rozsvietených svetiel, čo mi vo Swifte chýbalo a naopak chýba mi stupnicový ukazovateľ teploty motora. Yaris obsahuje len kontrolku studeného motora, ktorá po zohriatí zhasne. Veľmi dobre spracovaný je aj palubný počítač, ktorý obsahuje okamžitú spotrebu, priemernú spotrebu, priemernú rýchlosť, dojazd a vonkajšiu teplotu. Yaris nezaprie, že je japonec, ovládanie palubného pc je neprakticky umiestnené rovnako ako vo Swifte. No na rozdiel od Swifta pri voľnobežných otáčkách zobrazuje spotrebu 0,5 l a nie ako Swift 0, príp. 2 l :D. Páčky pod volantom majú rovnaké funkcie v oboch vozidlách a rovnako sa aj ovládajú. V porovnaní so Swiftom Yaris obsahuje stropné osvetlenie zadnej časti vozidla. K dispozícii sú dve čítacie lampy vpredu a jedno svetlo v strede. Veľmi dobre sú prepracované zadné sedadlá, sú posuvné a majú nastaviteľný sklon operadla. Po sklopení vznikne rovná podlaha a daľším plusom je dvojité dno batožinového priestoru. Posúvaním zadných sedadiel možno dosiahnúť batožinový priestor až 363 litrov, no ale to už si na zadné sedadlá sadnú len menšie deti. Pozitívne je, že je možno dosihnúť celkom dobrý kompromis. Podobne ako Swift aj Yaris obsahuje len dojazdovú rezervu a kvalitnejší zdvihák, ktorý je netradične umiestnený pod sedadlom vodiča.

Pokračovať budem podvozkom a motorom
Dostávam sa k najlepšej konštrukčnej časti, ktorou Yaris disponuje. Tu badať priepastný rozdiel medzi oboma vozidlami. Podvozok Yarisa je neporovnateľne tychší, pri prejazde väčších nerovností počuť len tlmené jemné buchnutie. Z odlučnenia podvozku Swifta som dosť nešťastný,vadia mi tupé údery prenikajúce od prednej nápravy (návšteva servisu to istí :D ). Nemal som možnosť skúšať stabilitu podvozku, ale Yaris pri jazde s predvádzacím vozidlom na mňa Yaris zapôsobil lepšie ako Swift. Odletujúci štrk, prípadne kamene je počuť v oboch vozidlách približne rovnako, trošku lepšie je na tom Yaris. Brzdy Yarisa majú ostrejší nástup, prirovnal by som ich ku Kii Ceed a aj vyššiu účinnosť ako Swift. Zatiaľ nepískajú, uvidíme časom. S pískaním mali, alebo majú problémy aj majitelia Yarisov. Riadenie zatiaľ neviem porovnať, posilňovač riadenia je lepší v Yarisovi, nakoľko je elektrický a neovplyňuje chod motora odberom enerergie. Dynamiku motorov nebudem porovnávať, pretože vo Swifte je 1,3 a v Yarisovi 1,0. Hlučnosťou aj vibráciami je na tom lepšie Swift, čomu sa nedivím, pretože na rozdiel od Yarisa je 4 valec. Vnútra hlučnosť vozidla pri rýchlosti 100 - 120 km/h je nižšia v Yarisovi, v ktorom je počuť len motor. Naopak vo Swifte pri týchto rýchlostiach je vysoký aerodynamický hluk a motor takmer nepočuť. Vo Swifte prekáža hluk pneumatík, ale to je skôr problém výberu kvalitných pneu (Swift Matador MP 59 Nordicca 185/60 R15 a Yaris GY UG 7 165/70 R14, čo mi otvorilo oči a zrejme Matador už viac kupovať nebudem :evil: ). Veľké rozdiely sú aj v spotrebe oboch automobilov, bohužiaľ v neprospech Swiftu. Schválne sme išli rovnakú trasu so Swiftom aj Yarisom, oba motory boli po naštartovaní studené, s tým rozdielom, že Yaris mal 0 km a Swift niečo okolo 11 000 km. Swiftu trvalo zohriatie približne 3 - 4 km, Yarisovi necelý 1 km (sú to len približné hodnoty, teplota vzduchu 0 stupňov, silný nárazový vietor). Po prejdení rovnakej trasy rovnakým tempom Swift vykazoval spotrebu cca. 6,5 l/100 km a Yaris cca 5,1 l/100 km, čo ma veľmi milo prekvapilo :D. Krátke sprevodovanie a veľmi presný chod radiacej páky (najlepší v triede spolu s VW Group) umožňuje celkom svižnú jazdu vzhľadom na parametre motoru.

Dielenským spracovaním je na tom lepšie Yaris, zlícovanie jednotlichých dielov karosérie je lepšie, ale etalónom u mňa naďalej zostáva VW, prípadne Škoda. Samostatnou kapitolou je správanie a prístup predajcu. Rozdiel je asi ako keby som si kupoval napr. Suzuki za 350.000 Sk a MB za 1.500.000 Sk. Predajca bol nadmieru ochotný, k vozidlu poskytol bezplatne metalízu, povinnú výbavu, gumové rohože a ďalšie drobnosti, ktoré potešia :) .

Ako som už vyššie napísal Yaris je charakterovo rodinné mestké vozidlo, Swift je športová dravá motokára, ktorá poňaháňa aj silnejšie vozidlá. Možno si budete myslieť, že potom, čo som tu napísal, tak Swift je o dosť horší automobil ako Yaris. Skutočnosť je taká, že každý automobil je v niečom lepší a v niečom horší. Dôležité si je predovšetkým uvedomiť na čo má dané vozidlo slúžiť a podľa toho aj vyberať. Aj napriek tomu, že Swift má svoje muchy vždy s ním budem jazdiť rád. Ale ak by sme porovnávali Yaris s motorom 1,3 a rovnakou výbavou, tak jednoznačným víťazom by bol zrejme Yaris.
Yaris 2007
Navigátor

Hmm, na jednu vec som sa zabudol spýtať. Ako sa nastavujú v Yarisovi NG digitálne hodiny? V užívateľskej príručke je uvedené, že má otočiť kľúč do pozície ON a stlačiť tlačidlo, ktorým sa prepína pal. počítač. Skúsil som aj podržať to tlačidlo a nič. Max. som zmazal údaj palubného PC.
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

neviem ale u mna sa da otvarat kufor bez kluca, ked mam otvorene auto-staci stlacit a otvorim. Dvere sa u mna praveze zatvaraju tichucko-tichsie ako u mojho druheho auta (mercedes-benz).
Hodiny sa nastavuju tusim pravým tlacitkom (kde sa menia udaje spotreby, priem.spotreby,...) pri pozicii udaju o teplote vzduchu
Yaris 2007
Navigátor

tomko:

máš centrál na Yariskovi?
tomko
Věčnej rejpal

Příspěvek od tomko »

ano, mam ho v zaklade, teda nemusel som si ho vobec objednavat. dostal som aj defendlock zadara a zlavu na klimu.
Yaris 2007
Navigátor

tomko:

vďaka za tie hodiny. už som ich nastavil. ja som k autu dostal zadarmo teraz v akcii klimatizáciu, metalízu, gumové rohože a povinnú výbavu + nejaké reklamné predmety Toyota. ten centrál, ktorý máš ti montovali v servise, alebo je z výroby. ak som správne pochopil, tak centrál máš na kľúč, nie na diaľkové ovládanie a funguje aj na 5. dvere?
Odpovědět

Zpět na „Yaris“