Kocúr píše:Ja ti neviem. Podľa mňa ten nárast šírky či hmotnosti kolies urobí rozdiel v spotrebe možno v stotinách litra na sto km. Ale nemám to podoprené žiadnym výpočtom či osobnou skúsenosťou. Hanes skúsenosť má a rozdiel nijaký nevidí. Teda okrem o čosi málo nižšieho komfortu.
Vcelku by ma zaujímalo ako to vôbec ide zmerať, ten rozdiel v spotrebe.
Ja povedzme teraz mám raz spotrebu v meste 7,8 potom 8,2 potom 8 potom 7,7 - merané za posledné tankovania. Štýl jazdenia ten istý a stále jazdím len po Košiciach. Mení sa len premávka a počasie či teplota exteriéru, na aute nemením nič. A predsa mi tá spotreba lieta. Ako ide namerať zvýšená spotreba na väčších diskoch? Len dlhodobým používaním. Povedzme za rok mám na CVT spotrebu o 6dcl/100km vyššiu ako s manuálom. Autá rovnaké, len prevodovka iná. Rovnaký jazdný profil. A môže mi kto chce čo chce vykladať o tom že automat má papierovo spotrebu nižšiu. So mnou za volantom nie a basta.
Musím souhlasit, ten rozdíl opravdu není znatelný, naopak si myslím , že bude shodný. Takový malý poznatek, či spíše zkušenost: když mám 17" kola a jsou nahuštěné na správnou hodnotu, jsou tvrdší a nemusím tolik dohušťovat jako naopak 16 ", které mají tvar rádoby bačkory (jakoby podhuštěné) a musím je častěji dohušťovat. Takže ta spotřeba u mě je fakt nastejno.
Spotřeba u CVT: také souhlas, je o něco větší, než u manuálu. U mě manuál byl průměr 6,8 l., u současného CVT 7 l. Rozdíl není takový, ale jezdím na pohodu, ono mě to v Práglu (a samozřejmě i všude ve městě) ani více nepustí, tak se spíše ploužím...

Určitě v mém případě při rozjezdu je větší spotřeba u CVT, než u manuálu, jde to mnohem větších otáček, než u klasiky. Na dálnici zase při 130 km/h točí méně CVT, než manuál. Ale spotřeba mě nějak netrápí, v Práglu by byl super hybrid, ale v Corollce, kterou mám a která je mi celkově nejbližší, bohužel k mání není. Jezdím 90 % město, zbytek dálnice.
Toyota Corolla E09, hatchback, 1.3 12 V, r.v. 1991 (ex)
Toyota Corolla sedan, 1.6 Valvematic 6MT, Active Trend+, r.v. 2016 (ex)
Toyota Corolla sedan, 1.6 Valvematic CVT, Executive, r.v. 2017
Toyota C-HR, 1.8 HSD, full pack, r.v. 2019