JAKÝ OLEJ ZVOLIT 5W NEBO 10W

vše ohledně modelové řady Rav 4
pyroman
Navigátor

Příspěvek od pyroman »

Pro benzinofila "kůrovce" (a také majitele Avíků s DPF):
Specifikace oleje s DPF souvisí, protože ať se konstruktéři snaží sebevíc, ke spalování oleje v spalovacím prostoru motoru dochází díky netěsnostem mezi pístními kroužky a stěnami válců, přes odvětrávání klikové skříně a EGR tomu taky nepomůže.
Oleje obsahují částice kovů a síru, fosfor a sirné saze (SAPS - Sulphur ash, Prosphorus, Sulfur), které shořením vytváří částice oxidy kovů, které jednak nadměrně opotřebují styčné plochy válců/kroužků, ale co je horší - pak se také usazují v DPF. Problém je, že tyhle částice se regenerací DPF neodstraní a postupně ucpávají DPF, čehož důsledkem je častější nutná regenerace až v extrémních případech nemožnost regeneraci úspěšně provést.
Proto výrobce pro vozy s DPF předepisuje specifikaci ACEA B1 (oleje pro motory s prodlouženým intervalem výměny) a hlavně ACEA C2 (oleje s nejnižším obsahem SAPS). Holt prostě u moderních CR dieslů se naftu a olej šidit většinou nevyplácí :)
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Hih,.. nadherny marketingovy tah. .:-) To jsou takove slinty, ze bych mel zahodit ten diplom z chemie.. :-) Nebo jinak... ano, je to pravda, ale... :-) Pokud pripustim jiz velikanske netesnosti ve valci a obrovske ztraty oleje do vyfukovych plinu (pisu to schvalne takto, protoze pri 10ti litrech olej bude obsah siry a phosporu stale max 10 - 100 mg v celem mazivu) a pri predpokladu, ze splaim tech 10 L oleje za cca 1000 km provozu auta, tak vytvorim stechiometricky shodne mnozstvi sulfidu kovu a fosfidu nebo fosforecnanu tehoz. Takze pri predpokladu, ze jde o nejake kovy kolem zeleza, mi naroste hmotnost na cca 50 - 500 mg spalin... wow 0.5g a to mi zanese DPF neznicitelnymi casticemi (preci jen to nebyla jen jedna...). Pri odhadovanem objemu DPF si myslim, ze 100k km je malo na usazeni techto radoby neznicitelnych castic ve filtru, ale navic mam spatnou zpravu, ono mnoho techto sloucenin vzhledem ke genezi muze klidne byt kapalnych az dokonce plynnych.. :-) Tak jen tak ke splaovani oleje...
Ovsem POZOR.... na druhou stranu je zcela jasne, ze olej docela dobre rozpousti zbytky ve spalovaci komore, takze jednoznacne jsem velmi pro dobry olej a filtr oleje.... Pripadne ten nejhorsi olej, ale super filtr nebo zkratit interval vymeny.. :-)
Back in Czech.
pyroman
Navigátor

Příspěvek od pyroman »

Chemik tedy nejsem, ale matika mi docela šla. Limity pro ACEA C2 jsou 0,9 hm% síranového popela, 0,09 hm% phosporu, 0,3 hm% síry. Objemová hmotnost olejů je cca 900 kg/m3, takže tvých 10L oleje bude vážit nějakých 9000g. Výše zmíňěné složky tedy můžou vážit 9000/100*0,9 + 9000/100*0,09 + 9000/100*0,3 = cca 100g (a ne max 100mg jak uvádíš). Z tvých výsledných 0,5g je pak půl kila, což už pro DPF zátěž jistě představuje ikdyby z toho část byla plynná nebo kapalná a jen část jako pevné částice.
Nedělám si iluze, že olejařina je marketingových tahů prostá, ale ať mě nikdo netvrdí, že výrobce u vozidel s DPF vyloženě bazíruje na použití oleje jisté specifikace aniž by to bylo opravdu nezbytné.
BTW netvrdím, že dobrý olejový filtr je zbytečný, ale jeho souvislost s olejem čístícím usazeniny ve spalovací komoře je žádná, protože ti dva se už nepotkají :)
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

No, koukam, ze to mas lip nacteny nez ja.. :-)
Ale.... nezapomen, ze ti beha pist ve valci nahoru a dolu, takze krom centimetru pistu a nejake vule na ventily ti olej na krouzku a pod nim projde celou stenu spalovaci komory na zdvihu pistu.. :-)))))
Dale, bavime se tedy stale o tom, ze oba doporucujeme doporucenou specifikaci? :-) No ... a slozeni jsem jen velmi odhadl (a PRIZNAVAM ze VELMI SPATNE), takze jinak.. :-) Popel vznikne opravdu spalenim oleje, ale za beznych podminek - testovani obsahu S a P popela v oleji. Takze k tomu pridame zvysenou teplotu a vysoky tlak a mame vysledek uplne jiny. Kazdopadne je fakt, ze pulkilo z deseti litru splaeneho oleje je fakt dost, ale nez spalis v motoru deset litru oleje.. :-D :-D :-D :-D
Back in Czech.
pyroman
Navigátor

Příspěvek od pyroman »

O tom žádný spor, že doporučujeme doporučenou specifikaci :) Odpověď byla zejména na dotaz, jak olej a DPF spolu souvisí.
Jistě, část oleje, který se dostane do spalovací komory přes vodítka ventilů, kroužky turbo (na to jsem málem zapomněl) zas tlak protlačí kolem kroužků z5, ale také část nafty, takže i kdyby olej v motoru neubýval, už to není přesně ten olej co se tam lil, ale je to směs oleje a nafty a část oleje se spálila. Ano, 10L spáleného oleje je hodně, ale nemusíme to uvažovat jako spotřebu během např. 10 000 km, ale třeba za 50 000 km není nic neobvyklé takové množství oleje spálit (záleží na stavu motoru, stylu jízdy).
Jsem zastáncem jednoduchosti a pokud se najde slušný kousek, další vagen v garáži s CR dieslem bude určitě bez DPF (a ekouše klidně ať roztrhne od zlosti). Každopádně vím, že tam stejně naliju nízkopopílkový olej a pěkně postaru po 15 000 km nebo i dřív.
RAV4 2.0 VVTi, 2001, 5D
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

A tak uvaha je to vcelku zrala a odpovida i me v pripade hledani naftaku.. :-) A pripoustim, ze jsem taky docela opomenul turbo.... No jo, kazdopadne pro DPFisty... .tak ted to vite proc, takze koukejte jednou za 100k km ten DPF sundat, vyprasit ci vyklepat od popela, prolit benzinem a zapalit (to je na ty dehtovite usazeniny a mohutnejsi saze) a muzete jezdit dal...
Back in Czech.
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“