Iridium – NGK x Denso

vše ohledně modelové řady Celica

Jaké svíčky?

NGK iridium IX
7
39%
Denso iridium power
11
61%

Celkem hlasů: 18

rekviem
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rekviem »

aHA, takže to není Iridiová svíčka. Dobrá tedy, DR15ZC stojí kolem 208,- Kč kde je udávaná výměna či výdrž cca 20000 km a Denso Iridium Power stojí 239,- Kč a tam je udáván interval tuším min. 60000km. Můj motor nemá turbo a navíc z toho nepotřebuji žádnou sportovní Celicu či Corolu, ale aby auto dobře jelo, když bude potřeba tak rychleji akcelerovalo a hlavně NEŽRALO. Takže Libore? Která z nich je lepší?
Yaris Verso 1.5 VVTi 2004 webasto, alu Advan Racing II 195/55 R15, fólie Sdi-Global, Pioneer DEH-2320UB, zes. Magnat Traxx 300 + sub Magnat Killer Bull 300X + Tweetery Mac Audio - Super Audio 2.16
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

použij bud denso nebo iridium, které jsou předepsané v manuálu. neheld na to že iridiem "ušetříš" protož emá delsí životnost , ta životnost je z apředpokladu top stavu motoru a v reálu již kolem 30-40tis km když je vymeníš za nové pocítíš změnu, takže bych se držel doporučení výrobce a nehledal v nových "univerzálních" svíčkách..

Muj názor je ten že ty univerzály jsou vždy projektované aby obsáhli co nejvestší spektrum motoru, takže svíce na které byl motor laden ( a nebo jako v nekterých případech svíce které byly vyrobeny pro konkrétní motor ) budou vždy to nejlepší co tomu mužeš dát.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

rozhodně brisk. Vyzkoušej,budeš velmi překvapen.To co se tu o těch brisk píše není jen nějaká výměna staré za nové. Ty iridiove denso viděly iridium možná z okénka vlaku jedoucího z Francie nebo Turecka. Tedy ty co se tu běžně prodávají a jejich nakupní cena jez zhruba 80kč.Za originální japonské by jsi zaplatil zhruba trojnásobek tebou uváděné prodejní ceny.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
rekviem
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rekviem »

ok. A jak ty brisky ovlivní spotřebu? Když tak moc jiskří, tak to bude dokonale spalovat, tak aby nebyla spotřeba ještě vyšší.... V manuálu mám buď DENSO K16R-U nebo NGK BKR5EYA. Oba dva typy stojí kolem cca 100,- za kus. Navíc nemám klasické kabely z rozdělovače, ale na každém válci je cívka. Nemůže ta svíčka (brisk) tu cívku zničit? děkuji
Yaris Verso 1.5 VVTi 2004 webasto, alu Advan Racing II 195/55 R15, fólie Sdi-Global, Pioneer DEH-2320UB, zes. Magnat Traxx 300 + sub Magnat Killer Bull 300X + Tweetery Mac Audio - Super Audio 2.16
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

TVL co to je? Jako svicka a vliv na spotrebu? Kde to k***va jsme? Kolik da, setinu litru? Desetinu kdyz se budes snazit? To jsem fakt nezral...
Back in Czech.
rekviem
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rekviem »

to aczasa: Ty vole ano pane "KŮROVEC". Mechanik na diagnostice mi tvrdil, že mám špatný starý vypálený svíčky a tím se zvyšuje i spotřeba, motor prostě dobře nepálí a dusí se. Tak na to asi opravdu nějaký vliv mít bude. TVL...
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Jediná věc která ovlivňuje použití svíčky v daném motoru je její tepelná hodnota,která je při výměně závazná. Výrobce motoru ho samozřejmě otestoval a do manuálu doporučí to co je u něj dostupné v prvovýrobe. Existují samozřejmě motory do kterých se vyrábí speciální svíčky ale to je tak malé procento že to nemá ani smysl rozebírat. Tepelná hodnota je dána mezinárodní normou,kterou akceptují všichni výrobci,takže je jedno jestli koupíš brisk,denso,ngk,champion. Výrobce nemusí dodržovat značení,proto taky existují převodní tabulky co čím se dá nahradit. Tak a teď trochu k samotné jiskře. Žijeme ve světě jakém žijeme,konkurence je veliká a je třeba tlačit náklady dolů a co nejvíce vydělat. Věř tomu,že i stará škoda 120 dávala silnější jiskru respektive vyboj který šel z cívky byl někde kolem 28-30kV. Bylo a je to dané principem indukce. Transformace starých civek byla 100:1 klasické zapalování s kondenzátorem bylo schopno vyrobit primární napětí kolem 300V. Jeho nevýhoda byla ovšem v otáčkách. Čím vyšší tím méně času zbylo na nabití kondenzátoru a jiskra slabla. Takže se nějaká chytrá hlava zamyslela a s rozmachem polovodičů nejdříve vzniklo zapalování tyristorove,tranzistorove,kapacitní. Myšlenka velice jednoduchá. Jednoduchý měnič se postará o výrobu napětí a příslušný polovodičový prvek ve správný čas a na správnou dobu pustí na primár cívky. Tyto typy zapalování patří při správném použití výkonových polovodičových prvků k nejspolehlivějším. Bohužel drahé. No a protože doba a vývoj jde dál tranzistory a kondenzátory se zmenšily přešlo se k výrobě tzv zapalovacich modulu s integrovanou cívkou- případ většiny dnešních motoru. Viz i tvůj Yaris. Tam výroba nějakého zvýšeného primárního napětí nepřipadá v úvahu a tak je na primární vínuti cívky přivedeno napětí 12 respektive 13.5V. Samotná transformace cívky však není 100 ale 1000-1300:1. To sebou samozřejmě přináší spoustu problémů. Prvním je výroba tepla-příčina a druhá věc - důsledek je nízká životnost,nízké indukovane napětí. 12-18kV. Výhodou těchto systému je,že díky dalším prvkům elektronického managementu motoru,je možné řídit předstih pro každý válec zvlášť. Tak a teď k těm svíčkam. To co výrobci aut vymysleli se samozřejmě museli přizpůsobit i výrobci svíček. Proto došlo na používání materiálu jako stříbro,platina,iridium. Nízký vodivý odpor zaručí přeskok jiskry. Ale... Teď trocha marketingových keců. Hroty brousene laserem,iridium vydrží až 2450st celsia a já nevím co ještě. To že i při nejvyšší zátěží je teplota spalování max 900st u turbomotoru už nikomu nedochází a lepší vodivé vlastnosti máji i jiné levnější kovy třeba obyčejná měď. Důležité je uvědomit si jednu věc. Aby jiskra přeskočila potřebuje hranu,jakoukoli. To ovlivňuje životnost svíčky. Jakmile jiskra a to je důležité,ne teplo ze spalování opotřebi svíčku tak,že její hrany se zákulati,přestává fungovat. Dalším důvodem je degradace samotného izolátoru svíčky. Existují samozřejmě různé pokusy s kulatými elektrodamí,asi nejznámější je firestorm od Kruppy,ale ten si na svém patentu sedí a ještě dlouho bude. Pokud by tě zajímalo více navštiv stránky energyscience fórum nebo panacea university. Je ještě spousta dalších a úspěšných pokusu. Třeba safirove svíčky kde je nahrazen izolátor z oxidu hliníku safirem. Ve spojení s iridiem nezničitelné svíčky fungující třeba 50let ve 100 motorech. Tento patent opět pochází z české republiky. Patent za 6miliónů eur koupila firma bosch a uložila k ledu. V případě výroby by se za několik let nasytil trh a přendávaly by se pouze z auta do auta a naše konzumní společnost by se začala hroutit. A toto se netýká jen svíček ale kvality výrobků obecně. Je prostě třeba uzavřít kruh. Jak tu jiskru vylepšit existuje další řešení. Do svíčky dat kondenzátor. Funguje to velice dobře,jenže opět patent drží jediná firma - enerpulse dnes patří do koncernu auto-lite. Jak přeskakuje jiskra jsme si řekli. Přeskočí v místě hrany nejmenšího odporu. Jenže to platí pro vzduch. Svíčka je ale umístěna ve spalovacím prostoru. Tam jde smíchána směs paliva se vzduchem - nejčastěji benzín. Benzín je izolant. Čím bohatší směs,tím vyšší potřeba napětí k přeskoku jiskry. Protože ale dnes jde v první i poslední řadě o emise a spotřebu dnešní směsi spalované u aut jsou chudé a nepožadují tolik energie k přeskoku jiskry. Viz popsané výše. Tak a jsme u samotného jiskřistě svíčky. Klasická svíčka - dvě elektrody - jiskra na jednom a tom samém místě. Protože ale nelze zaručit při každém sacim cyklu dokonale promíchání směsi může dojít k tomu že bohatá směs - izolant- se dostane do místa přeskoku a jiskra přeskočí pozdě nebo vůbec. Jiskřistě svíčky brisk je kulaté a tak díky fyzice jiskra přeskočí po celém obvodu tam kde je směs nejchudsi a klade nejmenší odpor pro přeskok. Výhoda chudé směsí je i ta že daleko rychleji začne hořet. Ve válci tedy dojde k daleko rychlejšímu rozhoření stlačené směsi a rychlejšímu nárůstu progrese tlaku k otáčejícímu se motoru. To je celý vtip toho proč ty brisk fungují a co pocítí majitel vozů ihned po montáži. Jiskřistě je dvojité vyrobené že slitiny mědi a niklu a vznikne ne jedna ale více plazivych jisker. Jejich síla nikterak neovlivní životnost civek,protože paliva je pořád stejně a teplotu ovlivňuje stechiometricky poměr. Mohl bych uvádět další a další věci a rozepsat daleko podrobněji ale doufám že takto zkratkovitě to stačí k pochopení. Ještě dodám že brisk exportuje do USA 350000ks ročně a američané jim začínají dávat přednost před domácím champion. A to jsou 2x tak dražší. Asi posledním největším úspěchem je použití v automobilech závodu NHRA což je jako pro horolezce zdolat Mount Everest. Používají je výhradně motory Lamborghini a ferrari je dává jako prvovýrobu. Co dodat? V české republice se vyrábí věc špičkové kvality,kterou oceňuje celý svět,ale sem se tahají zmetky od turků. :D jen tak dál.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

TVL Requiem... jasny, stara svicka, nebo uplne nefunkcni zapalovani na jednom a vice valcich opravdu ovlivni spotrebu.. ale nova jedna nebo nova jina... no nevim.. .TVL.. Co vy to tam hulite za matros..
Back in Czech.
Kubrt
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kubrt »

Tohle neni huleni. Tohle je vylozene vrozene a neda se stim uz nic delat. :twisted:
"Jsem zly a zeru male deti"

Toyota Celica 1,8 Kurbo, T20, ´94
Toyota Celica 1,6 2x Kurburator, TA40, ´80
rekviem
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rekviem »

Děkuji Liborovi12 za vyčerpávající technický výklad a vysvětlení, zřejmě do toho dělá a má teoretické i praktické zkušenosti. Ostatní "Kubrti", kteří jsou určitě minimálně ING. MISTŘI SVĚTA a od všeho mají klíče a ještě k tomu stojí u linky na psí žrádlo mi nestojí za reakce a nezbývá mi nic než je ignorovat :D Mějte se KLUCÍÍÍÍ fajn.
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

no já bych zmiňované pány nepodceňoval. :) oba máji minimálně 3x větší znalosti jak já. Já skončil v 8 třídě ZŠ,kdežto aczasa je jaderný fyzik stojící za projektem jaderných reaktorů pro Černobyl a Kubrt - astrofyzik ač se s tím nikde nechlubí spolupracoval na vývoji raketového motoru pro rakety středního doletu ss20.
rekviem
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rekviem »

Ano omlouvám se a doufám, že jsem se obou pánů nijak nedotknul. "Kubrt" na toho astrofyzika vizáží opravdu vypadá :) :)
Naposledy upravil(a) rekviem dne stř 01.05.2013, 11:28, celkem upraveno 1 x.
Kubrt
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kubrt »

Jsem stastny ze jsem dnesni srazku s blbcem stihl pred obedem. Neskutecne mi pak chutna.

Az budes priste ty traktorkillere chtit znat odpoved na nejakou stupidni otazku podlozenou akceleraci, spotrebou a hlavne paradnim spalovanim tak se zkus zeptat i zde. http://zpovednice.cz/ADMIN/detail.php?s ... orderbyide to je totiz to prave misto pro otazky pod iq78.

Kazdej chytrejsi do vozu tveho typu pujde a da tam to co doporucuje vyrobce. Hnupe.
"Jsem zly a zeru male deti"

Toyota Celica 1,8 Kurbo, T20, ´94
Toyota Celica 1,6 2x Kurburator, TA40, ´80
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

spousta lidí si myslí že to co má kubrt jako avatar je někde stažené z netu,ale my co ho známe víme že to je skutečnost a tato fotografie je skutečná a pochází z doby kdy si hledal manželku na internetové seznamce. No a nakonec se mu podařilo. Je sexi a závidím mu ji. nd06.jxs.cz/530/734/9b4fa177d2_92692841_u.jpg
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

TVL tak na tohle uz fakt nemam.... Zacinam toto tema IGNOROVAT.... Jo a MIluji Libora a AsiMiluji Kubrtatora... :-D
Back in Czech.
Odpovědět

Zpět na „Celica“