Chiptuning i na motor 4A-GE (1.6 GTi)
Kompresor - turbo
Když jsme teda u toho, myslím si, že by mi lehounce pomohl kompresor nebo turbo (respektive mě by nepomohlo nic, neb komu není rady, tomu není ...). Nějaké zkušenosti s firmami či kolegy co umí, znají, dovedou do atm. motoru bez ničeho připojit efektivně kompresor a doladit motor a vše ke spokojenosti?
S turbem předpokládám že bude mnohem víc práce a úprav, ale stejně, podobné tipy?
S turbem předpokládám že bude mnohem víc práce a úprav, ale stejně, podobné tipy?
Back in Czech.
Nešel bych do toho bez předešlý GO motoru.Jinak se můžeš těšit na nemilá překvapení a možná,že z motoru by ti zůstalo potom použitelný jen to turbo nebo komresor.Jinak bych pordil s překopáním,ale neznám žádnou firmu co by to zvládla-možná Idaho.Tomu věřím,že by si pohrál is GO i s přeplněním.
MADE IN JAPAN - žádný sOpel ...
Já myslím, že by ti pomohl Lexus IS-F 5.0 V8 416 koní
.
Jinak turbo i kompresor samozřejmě pomůže - turbo víc, kompresor zase v celém spektru otáček.
Jenže to zase neni jenom o tom prdnu tam kompresor/turbo a jezdim. Nejlepší je kit od nějaké renomované firmy. Třeba kompresor kit od Blitzu na Celicu 2ZZ-GE je za 7000 dolarů. Pokud na tvůj motor takový kit existuje, máš vyhráno. Pokud ne, v podstatě vyvíjíš nový motor. Tj. nová řídící jednotka (tady už si originálem nevystačíš), zjištění zda to vůbec vydrží originální vnitřnosti motoru, případně výměna za kované písty, ojnice, kliku - pokud je někdo pro tenhle motor dělá, nová spojka, originální většinou nezvládne nárůst kroutícího momentu, odladění map v řídící jednotce pokud to teda už neudělala nějaká firma před tebou, posílení chladicí soustavy... Tohle je lepší dělat spíš u starších typů motorů, kde už to vyzkoušela spousta jiných lidí a ví se co a jak...
Zkus kouknout na TRD USA, nabízejí kompresorové kity pro různý auta, ale nevím do jakého motoru to chceš http://www.trdusa.com/partscatalog.cfm?subcategory=37
Jinak s tím upgrade řídící jednotky to nemusí být až tak složité, není nutné motory rozebírat
Prostě strávíš několik večerů na EPC a zjistíš, zda se tam používají díly se stejnými part-numbery. Pak třeba bude opravdu stačit sehnat řídící jednotku z Japonska.

Jinak turbo i kompresor samozřejmě pomůže - turbo víc, kompresor zase v celém spektru otáček.
Jenže to zase neni jenom o tom prdnu tam kompresor/turbo a jezdim. Nejlepší je kit od nějaké renomované firmy. Třeba kompresor kit od Blitzu na Celicu 2ZZ-GE je za 7000 dolarů. Pokud na tvůj motor takový kit existuje, máš vyhráno. Pokud ne, v podstatě vyvíjíš nový motor. Tj. nová řídící jednotka (tady už si originálem nevystačíš), zjištění zda to vůbec vydrží originální vnitřnosti motoru, případně výměna za kované písty, ojnice, kliku - pokud je někdo pro tenhle motor dělá, nová spojka, originální většinou nezvládne nárůst kroutícího momentu, odladění map v řídící jednotce pokud to teda už neudělala nějaká firma před tebou, posílení chladicí soustavy... Tohle je lepší dělat spíš u starších typů motorů, kde už to vyzkoušela spousta jiných lidí a ví se co a jak...
Zkus kouknout na TRD USA, nabízejí kompresorové kity pro různý auta, ale nevím do jakého motoru to chceš http://www.trdusa.com/partscatalog.cfm?subcategory=37
Jinak s tím upgrade řídící jednotky to nemusí být až tak složité, není nutné motory rozebírat

Naposledy upravil(a) BRunner dne stř 21.05.2008, 10:17, celkem upraveno 1 x.
BRunner píše:Já myslím, že by ti pomohl Lexus IS-F 5.0 V8 416 koní. ........

MADE IN JAPAN - žádný sOpel ...
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
já myslím,že když ho sem dáš tak to protiprávní není. To by bylo snad pouze v případě,že by jsi článek nějak upravoval nebo používal jeho části. Články z časopisů jsem viděl i jinde na fórech.fildis píše:Já bych sem klidně i oskenoval ten článek ze Světa motorů, ale nevim, jestli to neni proti právní, vím, že se tu už něco podobnýho řešilo. Případně zájemcům můžu oskenovat a poslat na mail, docela zábava to číst
Ještě upgrade kity od TTE. Kdyby jsi měl D4-D tak si ho můžeš nechat i "načipovat"
. Ale má to trošku víc konektorů, než je u čiptjůningu obvyklé, takže to asi bude fungovat 

načipovat....
se teda nenechám a žádné úpravy dělat nebudu...
Až teda zatoužím po rychlé jízdě, půjčím si Evo X na tejden z půjčovny a bude.. 

Back in Czech.
- Beaver
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Nektere motory maji nizzsi vykon jen papirove. Dalsi ztraceji vykon kvuli instalaci katalyzatoru pro zeme kde se to vyzadovalo. Ruzne generace 4A-GE se ale odlisuji mechanicky a ten rozdil vykonu je tam kvuli odlisne velikosti sacih kanalu nebo kompresniho pomeru, neni to jen elektronicka zalezitost.BRunner píše:...německý trh tak, aby auto spadlo samozřejmě do té nižší kategorie. Příkladem budiž starý motor 4A-GE, který měl běžně 92kW, ovšem pro Německý trh 7kW ubrali...
Zrovna 4A-FE ma min. dve zasadni generace - lze poznat podle ventiloveho vika. Pokud se ti nelibi jeho vykony, je mozne ten motor vymenit za 4A-GE. Koupis ho i s ECU, prevodovkou a poloosama, optimalne i s brzdama (pokud jsou nahodou vetsi) a lupnes ho do auta. Malo ? Tak 4A-GE silvertop nebo blacktop. Pochopitelne to stoji penize... Pokud ti to furt nestaci, pouvazuj nad tim, proc sis koupil Corolluaczasa píše:rozhodně souhlas s tím, že mnoho věcí je nesmysl. Ale stále mi nikdo nevyvrátil tu "paranoidní" argumentaci o konkurenčních ujednáních a o preferenci vlastních modelů. Zdá se mi, že v několika typech aut je několik "kiloWattáží" třeba motoru 1AZ-F(S)E. škálovaně asi od 98kW - 114kW. Nebo například motor 4AFE - koukal jsem a různě se měnil od 84kW do asi 66kW.... Tak proto se ptám...

Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Jasně, to ale byly různé generace - "bigport" vs. "smallport. Tam byl ten rozdíl ještě výraznější. Ale pokud budu mluvit jen o "bigportu" s T-VISEM, ktetý mám v autě, tak se ve stejné době dodával jak v 85kW tak v 92kW verzi do stejného auta - záleželo jen na cílové destinaci.Beaver píše: Nektere motory maji nizzsi vykon jen papirove. Dalsi ztraceji vykon kvuli instalaci katalyzatoru pro zeme kde se to vyzadovalo. Ruzne generace 4A-GE se ale odlisuji mechanicky a ten rozdil vykonu je tam kvuli odlisne velikosti sacih kanalu nebo kompresniho pomeru, neni to jen elektronicka zalezitost.