Zkušenosti

vše ohledně modelové řady Prius
Odpovědět
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

Já to vidím na směrování těchto dotazů do Tokia. Jen oni vědí, proč ten systém stvořili tak a ne jinak. Jistě ví, co dělají a já jsem rád za to, co mi nabídli. Ano, pro mne je to ta správná volba, kterou "ochcáfkář" nikdy nepochopí.

HOWGH
Zeman není můj prezident
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

tak som po vyse 2 tyzdnoch vratil auto. Moje pocity by som rozdelil na 2 casti.

-Auto samotne
-hybrid a zivot s nim

Auto samotne ma sklamalo. Za cenu cca 23.000 eur je sice pekne a dostatocne vybavene, ale su veci, ktore nepochopim. Nemam skusenosti s touto triedou, ale casto som vozeny a obcas jazdim s poslednou gen VW Polo 1.4 DSG - cize v podstate auto o triedu nizsie, ale tiez mestske auto s automatom(za cca 15.000eur). S tymto polom jazdi zena, cize po nastartovani sa zapina mod "najdi dieru a prejdi cez nu" avsak po cca 40.000km polo ani nevrzne a nerovnosti prechadza celkom s noblesou a podvozok je ticho. To priusu interier povrzgava (najazdene 3.000km). Podvozok je jedna z veci, ktore nechapem - velke vymole zvlada prius velmi dobre a ticho, ale na beznej malej nerovnosti, akych su stovky, nadskoci a autom sa ozyvaju zvuky.
Neklamme si a povedzme rovno, ze interier pola je kvalitou, vizazou a ergonomiou niekde inde - a dost vysoko nad priusom. Napr rozmedzie nastavenia volantu je u priusa male, pedale su strasne divne ulozene (viac krat sa mi stavalo, ze som z brzdy chcel pridat a slapol som medzi brzdu a plyn). Nemal som si kam dat ruky - nerad mam ruky vo vzduchu, ale ked som si ich pohodlne oprel, tak som ich mal prilis nizko aby som mohol v pripade potreby okamzite volantom reagovat. Naopak sedadla su super a aj volant sa drzal velmi dobre a splostenie v dolnej casti mi vobec nevadilo.
Dalsia negativna vec je hluk od motora - japonci vedeli, ze uz ked ten motor bude nastartovany, tak pojde vo vyssich otackach ale neodhlucnili ho velmi. To je zasadna skoda. Ze chyba trojblik, ani po vypnuti motora nejdu sklopit zrkadla ani vytiahnut okna, nejde radio - to uz su prkotiny, ale tak lahko riesitelne a japonci to takto robia desatrocia a desatrocia zle. Hlavne, ze tam dali HUD, ktory som nejako automaticky ignoroval.
Potesili ma take drobnosti ako dva tripy so statistikou, radio s velmi kvalitnou reprodukciou hudby (skuste napr P3007, to radio tam je katastrofa), dobry vyhlad z vozidla, stierace, ktore dobre pokryli celne sklo.

Podme k optimistickej casti auta a to je hybrid. Odkedy som s hybridom prvykrat isiel (RX400h) tak som vedel, ze je to moja salka kavy, jazdil som vsetky hybridy od lexusa a preto som bol zvedavy co to bude v priuse a musim povedat, ze nesklamal. Maju to genialne vymyslene, par drobnosti mi vadilo (uz som spominal) ale to su situacie, ktore reprezentuju zlomok jazdy. Inak vyborne. Co sa tyka spotreby, jazdil som iba mesto, ziaden obchvat, proste 330km som najazdil iba v meste - ked som jazdil s vybitou plugin bateriou, jazdil som za 4-4.5l, ale casom som sa naucil, ze to potrebuje trocha iny styl jazdy a teraz ku koncu som bol schopny jazdit za 3.5l aj v naozaj hustej premavke. Za tych 330km som mal 3x nabitu aj plugin bateriu, celkovo som vracal auto so spotrebou 3,8l. Na plugin bateriu sa da ist bud EV rezimom - v uplnej pohode v ramci bratislavskej rannej premavky sa da najazdit 25km. Skusal som aj bezny rezim, kedy na rozbehy sa vzdy pustal motor a plugin bateria sa vyuzivala na dlhsie pouzivanie jazdy na bateriu po rozbehu - takto mi to vydrzalo 70km, pricom spotreba isla dole asi o liter oproti beznemu "prius" rezimu.

Resume - celkovo mam s auta dobry pocit, keby som chcel auto do mesta s automatom, rozhodne by som to zvazoval, fakt je skoda, ze japonci su NEPOUCITELNI a nedaju si poradit, keby vychytali tie drobnosti, ktore som uviedol, to auto by bolo takmer dokonale.
Milan SE
Řidič

Příspěvek od Milan SE »

Autorádio v Aurise HSD ide aj pri vypnutom motore, podrží sa štartovacie tlačítko bez stlačenej brzdy,motor sa neaktivuje, ale el.ide.Používam to napr.pri robote v dielni keď si chcem zapnúť iba rádio z auta.Myslím si že to ide aj na Priusoch.
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

ano, tak to ide na kazdej toyote, ale to nie je co by som chcel. Chcem to, ze niekam pridem, vypnem motor a necham si hrat radio, pootvorim si okno, pripadne ho zavriem.

Nie ze niekam dojdem, vypnem motor, a este potom treba 2x stlacit startovacie tlacitko, pricom sa spustia vsetky elektricke zariadenia vratane ventilatora klimy (takze ju musim vypnut) a dennych svetiel.

na citroene za 8.000eur ide zapnut radio a manipulovat s oknami po dobu 30min od vypnutia motora.
Tomi87
Navigátor

Příspěvek od Tomi87 »

matus69 píše:tak som po vyse 2 tyzdnoch vratil auto.
Zaujimavá recenzia, samozrejme plná subjektívnych dojmov.

Prius by som zrovna s Polom neporovnával. Poznám Polo a je to v podstate Fabia so znakom VW.
V práci jazdím na Priuse 2. gen, s 65 tis. km a nič nevŕzga ani sa neozývajú žiadne pazvuky. Možno keby som pri 80km/h nabehol na riadny kanál, tak to je už o niečom inom...Navyše predpokladám, že auto je ešte stále v záruke, tak ak mi v ňom niečo vŕzga, idem sa sťažovať do servisu a nie na fóre robiť okolo toho dusno.
Interiér Pola v porovnani s Priusom je tam, kde patrí, teda o dve triedy nižšie. Treba porovnávať vzhľad interiéru v základných výbavách oboch modelov.
Možnosť ovládať okná aj po vypnutí auta a trojblik mi vôbec nechýbajú. Obe funkcie som mal možnosť vyskúšať a keďže nie som postihnutý, život mám rovnako pohodlný aj bez nich.
Japonci to robia desatrocia zle napriek tomu vyrábajú najpredávanejší hybrid a pravidelne sú top najpredávanejšou značkou vo svete. NECHÁPEM.
Na záver môžem len napísať, že kto chce psa biť, klacek si vždy nájde.

P.S. o mesiac si idem po Prius, pojazdím, napíšem dojmy a uvidíme, v čom sa zhodneme...
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

do servisu to auto pojde, nakoniec zasa nieco japonci dodrbali a pojde sa tam na zvolavacku. Som uzasnuty, ze idu zasa riesit problem s riadenim, ked s tym mali problem uz v r. 2008
Ale nejde o to, co servis spravi a co nie. Ide o to, ze to auto vrzga nove z vyroby. Polo nevrze.

a ze je hybrid najpredavanejsi - to je fakt smiesny argument, ked nikto iny pouzitelny hybrid v takej cene nerobi (a nakoniec ja sam som uznal, ze samotny hybrid je velke plus tohoto auta)

A interier? Si zaujaty...
Prave to je najvacsia slabina tohoto auta, ze spracovanie a komfort je horsie ako na aute o triedu nizsie a lacnejsom o 8.000 eur.

Obrázek

Obrázek
Milan SE
Řidič

Příspěvek od Milan SE »

Ten horný obrázok je pre mňa krajší...ale kolko ludí tolko chutí,každému sa može páčiť niečo iné, to je ako v umení,alebo v hudbe,moja najoblúbenejšia hudba je Rammstein ale nikomu ju nevnucujem a ani nekritizujem ostané hudobné štýle.Polo má interier a kvalitu spracovania špičkovú,DSG je suprová prevodovka, ale mne sa páči viac ten interier Priusa, a bezstupňová prevodovka v HSD.
Tomi87
Navigátor

Příspěvek od Tomi87 »

Zvolávačka sa týka Priusov 2. gen. (máš v tom trocha zmätok)
"Podľa vyjadrenia Petry Tomovej zo spoločnosti Toyota Motor Slovakia, s. r. o. - sa zvolávacia akcia týka aj slovenských motoristov, konkrétne modelu Prius (druhá generácia) v celkovom počte 70 vozidiel. Zákazník obdrží doporučenou poštou pozývací list do servisu. Na základe toho, mu bude vykonaný servisný úkon plne hradený spoločnosťou Toyota."

http://auto.sme.sk/c/6602937/toyota-zvo ... z2CHeJM4Ki

A ako vravím, porovnávajme interiéry v základnej výbave. To už je o niečom inom:
Obrázek
Obrázek
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

Ať porovnávám jak porovnávám, v základní nebo plné výbavě, nemůžu si pomoct - Polo mi připomíná traktor. Palubce Priusu bych sem tam něco vytknul co do praktičnosti - např. špatné ovládání režimů klimy poslepu jenom hmatem, to se ale týká víceméně všech moderních aut s automatickou klimou nedejbože s navigací. To Polo v plné výbavě na tom nebude jinak. Po stránce estetické, za mě Prius 9,5/10, Polo 4/10. Ale to je na vkusu každého soudruha.
chrepet
Člen Týmu

Příspěvek od chrepet »

.

Nie ze niekam dojdem, vypnem motor, a este potom treba 2x stlacit startovacie tlacitko, pricom sa spustia vsetky elektricke zariadenia vratane ventilatora klimy (takze ju musim vypnut) a dennych svetiel.

Vůbec nevíš jak to funguje a plácáš nesmysli. Stačí zmáčknout jednou tlačítko pro startování bez sešlápnuté brzdy a zapne se rádio. Žádná klima a všechny elektrické zařízení jak píšeš.
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

je mozne, ze som sa v tomto pomylil. Ale okna nejdu.
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

No nejdou no a co..? Mně vadí jiná věc - právě, když zapnu start bez brzdy (hraje rádio), tak když otevřu dveře, tak to auto píská jak podělané. Dá se toto pískání nějak vypnout?
Zeman není můj prezident
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Tomi87 píše:V práci jazdím na Priuse 2. gen, s 65 tis. km a nič nevŕzga ani sa neozývajú žiadne pazvuky.
To je pravda, jenže ono je to tak, že Prius 2 měl lepší zpracování palubní desky a celého interieru, takže tam ani po letech nic neskřípe, nevrže a neklepe. Bohužel třetí generace má horší zpracování, což je sice docela nepochopitelné, ale je to tak. Plasty jso tvrdé a spoje nedobré. Toto povrzávání se navíc projevuje hlavně v zimě při nízkých teplotách, v létě to bylo minimálně.

Na nerovnostech často něco vrzne a klepne, už jsem si zvyknul a rádio to hravě překryje i při nízké hlasitosti, ale zamrzí to, zvlášť v té ceně, kolik Prius stojí. :-(

Také mi občas (na větších nerovnostech) vrže zadní sedačka. Je to výrobní vada, má ji velká část vyrobených kusů a na zahraničních fórech existuje halda příspěvků, jak to s více, či méně větším úspěchem opravit. Vzhledem k tomu, že se musí celá sedačka vyjmout z auta ven, obrátit spodkem nahoru a pak se tam dělají nějaká kouzla a černá magie, tak to neřeším. :-) Navíc vrže jen neobsazená a jen fakt při větší nerovnosti.
Miluju to ticho na křižovatce.
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Jinak k těm dvěma fotkám o něco výše. Mě se mnohem a nesrovnatelně víc líbí právě Prius. Ale je to i tím, že fandím autům s futuristickým vzhledem interieru. Ty dva budíky vedle sebe, to je klasika, pro mnoho lidí bezva tradice, no já nemám rád tradice. :-D

Středový digitální panel, velká konzole zasahující mezi přední sedačky, absence klasické ruční brzdy, to je zkrátka moje gusto. Ty dvě fotky nelze srovnávat, Prius je prostě jiný. Zaplať pán Bůh, že je jiný. :-)
Miluju to ticho na křižovatce.
Vegetus
Člen Týmu

Tvrdé plasty

Příspěvek od Vegetus »

K těm tvrdým plastům, na idnesu jsem narazil na článek, kde se o důvodu použití tvrdých plastů zmiňují:

"Musíte se jen smířit s tím, že všude v kabině vládnou výhradně tvrdé plasty. Trochu mi to vadilo, než jsem zjistil, že to má dobrý důvod: zatímco si rozmazlení řidiči u nás i na Západě užívají ohmatávání palubních desek s tím, jak jsou měkoučké, Toyota sází na uvědomělé šoféry, kteří ocení, že 98 procent všech plastů v priusu je plně recyklovatelných, protože do tvrdých plastů není třeba dávat obtížně odbouratelná změkčovadla. Od té doby jsem za "nevyměklou" toyotu rád. Plasty mají navíc takovou úpravu, že se ani v nejmenším neodrážejí v čelním skle, což je častá bolest automobilů, a v prudkém jižním slunci jsme to ocenili"

Zdroj: http://auto.idnes.cz/test-toyota-prius- ... _testy_fdv
Odpovědět

Zpět na „Prius“