slabostka píše:Maghreb píše:Avsak pri nehode zohravaju pneumatiky dost velku rolu - napriklad nedobrzdis a pod. A vtedy poistovna s velkou radostou zacne riesit kratenie poistneho. Nemas schvaleny typ diskov/penumatik na aute? Mas problem. Takze ano, je jasne, ze zadny stierac nema vplyv na to, ci ti vbehlo zviera do cesty alebo nie. Ale poistovne (a hlavne v nasich krajinach) budu robit vsetko pre to, aby nemuseli platit. Preto by som radsej mal na aute schvalene/predpisane disky a pneu nech sa vyhnem moznym zbytocnym komplikaciam.
Ale ak niekto nechce/nemoze, je to cisto jeho vec - nikoho nenutim.
- rozdiel 0.5 palca disku pri pneu ktoré sú OK či už rozmerovo alebo hlbou dezenu nehrá žiadnu úlohu.... znalecký posudok resp. správa od polície v prípade nehody- to je to čo je dôležité, až tam bude že jazda na zjazdených letných bola príčinou nehody potom môže poisťovňa niečo riešiť.... v tomto konkrétnom prípade je to OK.
No...kraceni od pojistovny muzes dostat i za spravny rozmer disku, pokud nebudou disky homologovane, nebudet tam KBA nebo jine cislo. Drtiva vetsina disku ma na vnitrnim paprsku vyrazeny rozmer. Napriklad disk, ktery se pri prujezdu nerovnosti rozlomi(a ze takovych uz bylo a existuji desitky videi, kde je videt, jak se fake disky likviduji)
A taky bezne pokud prijdes s typovym listem a zpusobily technik s opravnenim "K" ani kolo nesundava dolu, jen se zrcatkem podiva, co je vyrazeno na vnitrnim paprsku.
Pokud jsi mel na Aurisu dopsano 16*7, pak je na Corollu dat muzes, asi ti nebude sedet ET na milimetr presne, coz je uplne stejny problem.
Musime rozlisit dve veci, pokud neni ET mimo tak o 20cisel, nebo sirka disku tak o 1-2palce, nebo kombinace tohoto, pak to na auto dostanes a auto na tom bude normalne jezdit. Druha rovina je, jestli to je legalni, jestli to projde na pristi STK, jestli pri zavineni nehody te nebude popotahovat, at uz PCR nebo pojistovna...
Osobne jsem na Aurise dopsal 17x7 215/45/17, ikdyz homologavane a doporucene pro CR jsou jen 6,5*16 205/55, pres typovy list to neni problem, ale kecu, ktere jsem si uzil v Toyote...tech bylo. Pry mi odejdou drive ramena, ulozeni naprav, tlumice(auto ma bez mala 200tis km a vse je puvodni a funkcni).
Dokonce pri reklamaci vymeny brzdovych desticek, ktere spatne dolehaly na kotouce a zpusobovaly nerovnomerne opotrebeni byl oficialni zaver Toyoty, ze disky, ktere pouzivam maji jiny sklon paprsku a pri intenzivnejsim brzdeni spatne chladi kotouce...
Takze, ze zkusenosti rikam, bacha na to. Usetris par tisic a prodelat muzes par set tisic, je treba k tomu pristupovat s rozumem