Zkušenosti

vše ohledně modelové řady Prius
Odpovědět
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

tuzezlypes> tiez som si myslel, ale zrejme bude pravda to co pise mida - kazdopadne, ked som chcel zapnut EV, tak sa auto vyhovorilo, ze je ho nemoze zapnut lebo ide kurenie. Ci su pod kurenim myslene aj ine veci ako pise mida neviem :)
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

takze mida v tomto nemal pravdu.

Isiel som na obed, pred startom auta som vypol uplne klimu (t.j. aj kurenie), zapol som EV a fungovalo. 3.1km tam a 3.1 spat, motor prvy krat nastartoval az kilometer pred cielom lebo bateria sa uplne vybila.
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

No, mida to píše správně a přesně tak, jak to je, alespoň u standardního hybridu. Mám zkušenost úplně stejnou a je to na chlup stejně popisováno i na mnoha seriózních stránkách, které se hybridům tohoto typu věnují. Otázka je, zda to platí u verze Plug-in. Tam to může být jinak.
Miluju to ticho na křižovatce.
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

takze vcera v rezime "normalny prius" cesta z prace 3.8, dnes cesta do prace 4.3

nemate nahodou tankovanim overene, ako presne su tieto cisla z palubneho pc?
udo
Manager Týmu

Příspěvek od udo »

tuzezlypes píše:Když je to plug-in, tak jsem myslela, že celých 10 km do práce ujedeš na elektromotor, nebo je to jinak?
Záleží každopádně na stylu jízdy . Pokud na to typicky při rozjezdech šlapeš tak, že ani zesílená výzbroj pluginu nestíhá, spaluješ benzín i pár kilometrů od zásuvky. Taky nevím, jak je to s teplotami - u klasického Priusu je (prý) počáteční nahození studeného motoru třeba i před rozjezdem ani ne tak (nebo nejenom) kvůli napětí, jak píše mida, ale taky na "předehřátí" motoru. Že to auto očekává, že zanedlouho po vyjetí od něj budu chtít vysoký výkon, třeba abych se zařadil na hlavní, a že bude lepší, když bude chvíli vyrábět elektriku z benzínu a zároveň se tím odpadním teplem zahřívat na rozumnou provozní teplotu.
matus69 píše: nemate nahodou tankovanim overene, ako presne su tieto cisla z palubneho pc
Několikrát za sebou, většinou je palubní počítač tak o 0,2l respektive 5% optimitičtější než pumpa. Čili když PP ukazoval 3.8, podle tankování to bylo 4.0, když ukazoval 4.2, tankování bylo 4.4. Tachometr mi oproti pouličním radarům ukazuje o 7-10% vyšší rychlost. Jestli sedí najeté kilometry, to nevím, proti GPS jsem nikdy neměřil. Mám obuté 17'' zimáky na konci životnosti.
Tomi87
Navigátor

Příspěvek od Tomi87 »

Ahoj, mam technicku otazku.
Idem na Priuse, pustim plyn a auto zacne spomalovat bo rekuperuje. Jemne stlacim brzdu a auto spomaluje viac bo viac rekuperuje. Stlacim brzdu "na doraz" a zovru sa brzdove celuste na vsetky 4 kolesach, auto uplne zastavi.
Mozem teda tvrdit, ze ak brzdim stylom, ze len jemne stlacam brzdovy pedal, tak brzdi len predna naprava, kedze zadna nie je napojena na generator?
Opravte ma ak sa mylim.
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

Z logiky věci vyplývá, že ano. Pokud se brzdí v režimu rekuperace, tak brzdí přední kola, pokud se brzdí v režimu brzd, brzdí všechna kola.
Zeman není můj prezident
tuzezlypes
Řidič

Příspěvek od tuzezlypes »

Tak jsem měla dnes možnost vyzkoušet auto v dlouhém táhlém stoupání. Jelo víc než dobře, s velkou rezervou a co víc, než jsme dojeli na samý vrchol, měli jsme i téměř nabitou baterii - nabíjela se totiž neustále jízdou, občas vypomohl elektromotor, ale rozhodně nehrozilo totální vybití. Není nad vlastní zkušenost.
Toyota Corolla 1,4 VVTi
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
chrepet
Člen Týmu

Příspěvek od chrepet »

Přesně tak, já sem to tu psal také, vyjel jsem plno táhlých a velkých kopců s pěti lidmi v autě, ale nikdy baterka výrazně neubyla ( maximálně jedna čárka), natož aby se vybila. Jak píšeš střídavě se dobíjí a pomáhá benzínovému motoru.
tuzezlypes
Řidič

Příspěvek od tuzezlypes »

A dodala bych, že čím víc je benzinový motor v zátahu, tím rychleji se dobíjí i baterie.
Toyota Corolla 1,4 VVTi
Toyota Auris HSD 1,8 SOL
Fiat Panda 1,2 4x4
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

asi mame kazdy ine poziadavky od auta.

Kazdopadne, ked idem tiahly kopec, bateria sa vybije (t.j. ostavaju 3 ciarky a menej) elektromotor nielenze prestane pomahat, ale naopak zacne benzinovy benzinovy zatazovat kvoli dobijaniu. A motor huci.

To je to, co chcem povedat - za normalnych okolnosti ma prius okolo 130 koni, co je na dane vozidlo prijemna hodnota. Avsak v takychto vytazujucich situaciach ides len na benzinovy motor, ktory nema ani 100 koni, a este je aj zatazeny dobijanim.
Jedine s cim mozem s vami suhlasit je to, ze v takejto situacii sa clovek ocita velmi zriedka.
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Já třeba táhlé kopce neřeším. Pokud jsou tam dva pruhy a v pravém není pomalé vozidlo, zajedu do pravého a jedu okolo stovky, i když mám rezervu výkonu na víc. Nechám všechny ostatní předjet a pak si jedu v pohodě bez toho, abych měl na nárazníku pověšeného Octavistu se šíleným výrazem a rukou přirostlou na šaltpáce.

Pak mě netrápí ani hluk motoru, ani vybíjení baterie. Prostě to auto není pro každého, příkladně ten Octavista by byl v takovémto autě nešťastnej. :-)
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

To pohonné soustrojí je dosti komplikované a není v něm jeden elektromotor, ale dva. Na detaily se mne neptejte, prý ten jeden pouze pohání kola, ten druhý funguje primárně jako dynamo nebo v případě potřeby startuje spal. motor. Víc nevím, zkuste někdo zjistit více. Proto prý nemůže dojít k tomu, aby se v táhlém kopci rychle spotřebovala zásoba energie v baterkách. Toto se stane pouze při jízdě v EV modu, v okamžiku, kdy se roztočí spal. motor, tak se ihned začne vyrábět proud, který se buď pouští do baterií nebo na ten druhý elmotor, který pomáhá spalovacímu. Tomu by odpovídalo i vyobrazení toků energií na monitoru. Víc opravdu nevím, pátrejte.
Zeman není můj prezident
Caruso_P1
Navigátor

Příspěvek od Caruso_P1 »

Co jsem jako laik studoval na netu, je to přesně tak. Jsou dva. Je to chytře vymyšlené a za všech okolností to chrání samo sebe před poškozením nesprávným režimem.

Po delší době člověk už dost předvídá, co ten systém kdy udělá. Přesto občas zareaguje jinak a určitě ví, proč to dělá. Já mu věřím. :-D
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

mida píše:To pohonné soustrojí je dosti komplikované a není v něm jeden elektromotor, ale dva. Na detaily se mne neptejte, prý ten jeden pouze pohání kola, ten druhý funguje primárně jako dynamo nebo v případě potřeby startuje spal. motor. Víc nevím, zkuste někdo zjistit více. Proto prý nemůže dojít k tomu, aby se v táhlém kopci rychle spotřebovala zásoba energie v baterkách. Toto se stane pouze při jízdě v EV modu, v okamžiku, kdy se roztočí spal. motor, tak se ihned začne vyrábět proud, který se buď pouští do baterií nebo na ten druhý elmotor, který pomáhá spalovacímu. Tomu by odpovídalo i vyobrazení toků energií na monitoru. Víc opravdu nevím, pátrejte.
ja som si vsimol, ze system sa vzdy snazi nechavat aspon 3 ciarky baterie. Potom uz bez ohladu na zataz (okrem jazdy bez plynu) zacina motor bateriu nabijat.
Verim tomu ze je tak preto, aby aj v tomto momente, ked je bateria akoze prazdna, keby doslo k necakanej situaciu a raznemu stlaceniu plynu, aby aspon 10s mohlo ist auto na plny vykon. To je super a ma to zmysel. Problem je, ako som pisal, ze pri urcitom pouzivani (v mojom pripade kopec, v inom pripade ostra jazda a pod) sa bateria dostane na 3 ciarky, t.j. bez plynu na podlahe sa system tvari ako vybity a motor (ktory je relativne slaby) sa musi pasovat s 1.5t autom, ktore ho navyse zatazuje dobijanim. A to je presne situacia, kedy kritizujem odhlucnenie motora - tu mohli, za tu cenu auta, spravit daleko viac.
A nenahovarajme si, ze v bateriach je vzdy dostatok energie - perpetuum mobile to nie je!

Dalsia vec, ktorej nechapem, je situacia, ked ma bateria 3 ciarky a akcelerujem - podla grafiky pohana auto spalovaci motor, elektromotor a zaroven sa aj dobija bateria. Naco?
Viem, ze spalovaci motor je najefektivnejsi az pri urcitej zatazi. Lenze proces nabijania baterii a potom vybijania sa tiez nezaobide bez strat. Zeby jeho zatazenie bolo efektivnejsie aj vzhladom na tieto straty?
Odpovědět

Zpět na „Prius“