Zkušenosti
-
- Řidič
Záleží samozřejmě na tom, kolik hodin svítila, on počet měsíců není hlavní kritérium, ale je to rozhodně dobrý.tuzezlypes píše:Takže když mi praskla přední žárovka na Corolle vždy po dvou letech, tak je to vlastně paráda.
Slyšel jsem od svých známých vyprávění o několika (3 a více) letech nepřetržitého svícení (při každodením ježdění a velkém proběhu km), ale sám jsem tohle nezažil u žádného auta. Renault - 3 x za rok, KIA - dvakrát ročně výměna a Honda taky.
Asi nejhorší, co jsem viděl byly firemní Peugeoty 206 a Fabie, tam se to měnilo každé dva měsíce, děs.
Miluju to ticho na křižovatce.
Jo, jen na upřesnění, psal jsem jen o hlavních předních, ostatní fakt drží. Na Hondě mám kromě zadního středního brzdového a obrysovek všechny původní, měnily se jen přední H4-ky. Má najeto bez pár km 250 tis.aczasa píše:Tak na aversu mam ted treti zarovku v zadnich svitilnach a auto ma najeto cca 309k km... asi druhe predni obrysovky a treti predni hlavni zarovky...![]()
Zato ctvrte zarovky v osvetleni panelu klimy a ventilatoru...
Obrysovky w5w celosklo odcházely docela často, tak jsem tam dal LEDky a byl pokoj.

Já s mondeem najel 260tis. a měnil jsem pouze v hlavních světlech, na jedné straně 2x a na druhé 3x a to tak, že jsem vždy u pumpy koupil tu nejlevnější. Jedna vydržela 3 měsíce, další 2 roky denního svícení, je to kus od kusu, nikdy jsem nekupoval nejaké spešl žárovky, ale vždy pouze to nejlevnější. Na servise mi ale při každé kontrole měnili nějakou žárovku - pravidelně při každé prohlídce byla na faktuře uvedena žárovka 

Zeman není můj prezident
-
- Řidič
isiel na dovolenku, takze auto je volne, inak by mi ho samozrejme nedaltuzezlypes píše:To je ale hodný ocino! Se celkem divím, že nové auto dá z ruky a právě takovému kritikovi, který na to jenom nadává.... no to sem zvědavá na tvoje postřehy.

dnes som s tym isiel prvy krat v chlade so studenym startom (nejaky 1st bol) a ma prekvapilo, ze to hned zacalo zapinat motor kvoli kureniu - nechapem, preco tam niesu spiraly na elektricke kurenie ako maju ine normalne auta.
Co sa mi urcite pacilo je spotreba - so studenym startom a obcasnymi startami motora v zapche kvoli kureniu (a takmer s kazdym rozbehom, pretoze iba na elektricky pohon sa neda rozbehnut dostatocne rychlo) som s tym dnes rano, ked je naozaj velka premavka, dosiel z kraja mesta do centra za 4.2
neda mi nespomenut odhlucnenie motora - uz na volnobehu je ten motor hlasny s hlbokym zvukom. Je to rusive!
som zvedavy na zajtra, pojdem s tym moju beznu rannu trasu, ze ako na tom bude spotreba
PS: ja na to auto nedavam, ja nadavam na pomer ceny a toho co za to dostanes.
V tom je právě ta potíž, to je totiž hodně relativní, to co jeden považuje za velkou výhodu a přínos, nemusí druhému připadat nijak významné. Kupříkladu já jsem dostal opravdu hodně na to, kolik jsem za to zaplatil.matus69 píše:PS: ja na to auto nedavam, ja nadavam na pomer ceny a toho co za to dostanes.

A ještě k tomu startu. Pokud se auto zapne se studeným motorem, vždy se krátce po zapnutí spalovací motor rozeběhne, není to jen kvůli topení. Jenom je rozdíl v tom, že v létě, když je teplo, po krátké chvíli zase vypne a v chladném počasí, jako je teď, běží mnohem déle.
Proto se taky v létě není problém dostat pod čtyři litry a v zimě je spotřeba o něco větší. Elektromotor ale asi hřeje také dost, dnes jsem jel ráno v Praze přes magistrálu z Pankráce směrem na Spořilov jen na elektro (je to stále z mírného kopce dolů) a topilo to pořád stejně účinně. Venku byl přitom mínus jeden.
Proto se taky v létě není problém dostat pod čtyři litry a v zimě je spotřeba o něco větší. Elektromotor ale asi hřeje také dost, dnes jsem jel ráno v Praze přes magistrálu z Pankráce směrem na Spořilov jen na elektro (je to stále z mírného kopce dolů) a topilo to pořád stejně účinně. Venku byl přitom mínus jeden.
-
- Řidič
V tom autě je hodně systémů, které musí odněkud brát energii - řízení, brzdy, větrání (klimatizace, topení),... To všechno se potřebuje nějak zapnout, natlakovat nebo naopak odsát, zkrátka připravit ke správné činnosti a to se děje na začátku jízdy. Proto ten spalovací motor vždy naskočí, aby na volnoběh dodal potřebnou energii všem těm systémům a udělátkám, které v tom autě musí fungovat. aby to jelo, zatáčelo, brzdilo.... V tom autě je někde schovaný CML (Centrální Mozek Lidstva - z jednoho bezvadnýho totáčovýho seriálu) a ten to všechno kontroluje a řídí. A tento CML, když má všude všechno OK, tak umožní jízdu pouze na baterky (při splnění ještě dalších podmínek - rychlost, poloha plyn. pedálu, jízdní odpor...). Jinými slovy to auto hlídá hromadu vstupů a rozhoduje si samo o tom, co je momentálně nejvhodnější pro dosažení naprogramovaného výsledku = nízká spotřeba. Je nutné si uvědomit, že ten systém neustále reaguje, protože se tyto vstupy neustále mění.
Zeman není můj prezident