Nezbyva nez souhlasit, vse, co jsi napsal ma hlavu a patu a potvrzuje to, co jsem napsal vyse.MartinHSD píše:Luke : já s Tebou v zásadě souhlasím, mne šlo hlavně o srovnání 1,6 CVT a 1,8 e-cvt, manuální 1,6 jsem nikdy nesrovnával ta je díky lepší práci s převodovkou pružnější. Standartní CVT tu okamžitou reakci na plyn lehce zabíjí, to je můj subjektivní pocit, např. u Yarise je ten rozdíl ještě markantnější. Já když jsem potřeboval u aurisu 1,8 prudce akcelerovat tak jsem vždy zmáčknul režim Power, ten rozdíl tam byl docela znát a neměl jsem nikdy problém, nyní to s 2,0 neřeším, tam mám výkonu dostatek. Samozřejmě, že reakce na plyn není vše a k čemu mne je lepší krátkodobá reakce na plyn když potřebuji ve výsledku předjet kamion v kopci a v půlce mne dojde dech.
Dokazu pochopit i tvuj postoj, docela pritom, co pises i chapu tvuj prechod z manualu k CVT na stejnem motoru, proste chces slapat na plyn a neresit to.Kocúr píše: Celkom s tým nesúhlasím. Keď vznikne náhla potreba zrýchliť je lepšia 1,6CVT ako 1,6 manuál. Pretože proces samotného podradenia sa skráti. Nemusíš uvažovať aký stupeň náhle zaradiť, chytiť kvaltpáku, stlačiť spojku, povoliť pedál plynu, zaradiť z 5 do povedzme 3 a strihnúť správne spojku/plyn. Pri CVT stačí len dupnúť na akcelerátor na ktorom tak či tak už nohu máš. Je to takmer bez vodičovej práce.
Iná vec je keď uvažuješ so situáciou pri manuále že podradené už máš a len dupneš na plyn. Ak rátaš s meraním zrýchlenia až od kedy podradené máš - Vtedy je rollka s manuálnou prevodovkou agilnejšia.
V tomto je to podobné ako pri vyrazení zo stoja na križovatke pri zasvietení zelenej. Na automate proste preložíš chodidlo z brzdy na plyn a stlačíš. Nemusíš stlačiť spojku, zaradiť jednotku, strihnúť spojku/plyn tak aby ti neskapalo a vyraziť.
Z praxe mám vypozorované, že keď vedľa mňa na červenej stojí iné auto tak vždy vyrazím skôr práve preto, lebo keď naskočí oranžová ja len prešliapnem chodidlo z brzdy na plyn s oboma rukami na volante a keď sa rozsvieti zelená ja už vyrážam, kdežto ten vedľa s manuálnou prevodovkou ešte ani nestihol dozaradzovať jednotku.
Ja ale treba kdyz stojim na svetlech jako druhy az x-ty mam tam nautral a nez se ten, co stoji jako prvni probudi, tak si vklidu zaradim. Kdyz stojim ale na svetlech jako prvni ja, tak kdyz tu krizovatku znam, zaradim si uz tesne pred zelenou, kdyz neznam, stojim se zarazenou jednickou a s pripravenou nohou na spojce, nic nikam nepresouvam a muj rozjezd je rychlejsi nez toho, kdo sedi v automatu a pokud nebrzdi levou nohou, tak budu proste rychlejsi, pokud je to potreba.
Stejne tak s podrarovanim, moje prumerne podrazeni pri sportovni jizde trva zhruba 300ms(+/-), aspon podle vyctenych dat z racelogicu behem zavodu, takze kdyz je treba radit rychle, rozhodne nestradam. A jaky kvalt zaradit to delam podvedome, vim, ze kdyz jedu okresku, muzu temer vzdy za 3, na dalnici za 4 a pokud vyjizdim z mesta a chci hned za ceduli predjizdet, davam za 2, ale nepremyslim nad tim a nijak mi tento ukon nebere cas. Ale naprosto rozumim tomu, ze jsou lidi, kteri to resit nechteji a proste chteji jen slapnout na pedal, taky mam rad jizdu s automatem. Bohuzel u CVT to neni zdaleka otazka 300ms, ale hrube pres vterinu.
Ale zajimave jsou take data, ktere Toyota poskytuje, pokud budu srovnavat 1,2T vs 1,8HSD napriklad u TS a HB a taky u CH-R je uplne zvlastni k jakym papirovym casum se dostaneme. Tak napriklad u tezsiho CH-R neni mezi temi motory prakticky zadny rozdil, na netu lze najit polsky test, kde jsou ty motory papirove stejne jako v nove Corolle, ale CH-R s tim 1,2T zrychluje o poznani hure nez Corolla. Udaje z racelogicu rikaji, ze je 1,2T rychlejsi v kazdem segmentu 0-10, 10-20...90-100. Z nuly jsou velmi vyrovnane, lehce lepsi pro hybrid, pri pruznem zrychleji pak jednoznacne pro 1,2T. Ale v Corolle? Situace je uplne jina, stejne vykonne motory v o neco lehcim aute a najedou? Hybrid ma naprosto stejne zrychleni v Corolle jako v CH-R na hranici chyby meritelnosti a u 1,2T TS je o 1,3s na stovnce drive? Naopak, clovek by cekal, ze u HB to bude jeste vice a ono ne, HB pouze o nejakych 0,6s lepe. Musel by mit HB o hodne jine zprevodovani, ale i tak se mi to nezda, jsem si temer 99% jisty, ze zanedbali test, nebo maji tiskovou chybu a ted kde? Podcenili HB, nebo precenili TS. Stejny motor, stejny kroutak...jak 1,8HSD tak 1,2T v Corolle HB, TS i CH-R. Taky samozrejme rozdil mezi manualem a CVT u 1,2T HB ve srovnani s TS je do oci bijici a nelogicky...
To jen tak male tema k diskuzi, pocitove se to totiz jevi u HB mnohem agilneji, nez u TS, jak by vahovy ubytek logicky napovidal.