olej do Priuse

vše ohledně modelové řady Prius
Odpovědět

Čím mažete?

0W-20
30
43%
5W-30
35
51%
jiný
4
6%

Celkem hlasů: 69

slabostka
Věčnej rejpal

Re: olej do Priuse

Příspěvek od slabostka »

kasy píše:Jedna zajímavost: VW vylepšil svůj motor 1.4 TSI. Zvětšili obsah na 1.5 l, zvýšili výkon, spotřeba o jeden litr dolů atp. Tohle všechno nám jako Priusákům múže být jedno a také asi je. Ale jedna věc na tom zajímavá je. Nový motor používá olej 0W/20. To je to, co mě zaujalo. Že by trend u nových motorů?
- to nieje nový trend to je súčasná skoronorma... začal s tým asi ford na ecoboostoch a to už je nejaký ten rok... dnes je to bežná viskozita či toyota mazda hyundai ford honda.... ekonormy postupujú a každé decko úspory sa ráta... je jednoduchšie ušetriť troška paliva ľahkobežným olejom, troška znížiť hmotnosť, troška zlepšiť odpor pneu, troška vylepšiť kat... a dokopy to urobí zaujímavé číslo v emisiách... veľkú pokroky sú náročnejšie ako množstvo menších vylepšení
Čo pozerám tak Ravenol už predáva 0W16 takže to je nový trend...
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
kasy
Člen Týmu

Příspěvek od kasy »

slabostka - Díky. Netušil jsem, že používání 0w/20 je zcela běžné, přiznám se, že tyhle věci už moc nesleduji. Pokud to tak je (a nemám důvod o tom, co říkáš, pochybovat, je vidět, že "jsi v obraze"), pak zdejší diskuzi moc nechápu.
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

mnoho užívateľov ale tieto oleje odmieta lebo je tam istá obava... hlavne u výkonnejších modelov Honda... Mazda... pramení z toho že tie oleje boli vymyslené ani nie kvôli ochrane motora ako kvôli spotrebe a emisiám... diskutovať môžeme ja tvrdím že olej sa dá... sa má prispôsobiť charakteru užívania auta.Preto sú normy a preto výrobcovia aut pripúšťajú rôzne oleje.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
sy242
Navigátor

Příspěvek od sy242 »

Takže ten olej jsem nechal vyměnit za 5W30 - udělal dealer na své náklady. Vytekl prý krásný zlatý, přítelkyni vzali na dílnu. Za mě tedy OK.
Prius II 2007
Diakon
Člen Týmu

Příspěvek od Diakon »

Zdravím, chtěl bych si sám vyměnit olej v převodovce PII, moc složitě to nevypadá. Otázka zní, potřebuje ta naše převodovka vážně ten toyotou označkovaný a doporučený ATF-WS, nebo by účel splnil i jiný syntetický olej do automatických převodovek, který má toyotu ve specifikacích napsanou? http://www.ebay.co.uk/itm/4L-ATF-WS-AUT ... Swr~lYruar
pri.us
Navigátor

Příspěvek od pri.us »

Do prevodovky iba a len ATF-WS, nic ine tam ist nesmie!
Pokial Ti ide o cenovy rozdiel, mysli na to, ze to menis raz za 40 - 60 000km, niekto potiahne aj do 90 000km.
Ak o (ne)dostupnost, tak na olejposta ho maju stale: http://olejposta.sk/Toyota_ATF_WS_1L__r_15737.html
Vymena je jednoducha, zvladol som ju sam na PII aj PIII.
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Diakon píše:Zdravím, chtěl bych si sám vyměnit olej v převodovce PII, moc složitě to nevypadá. Otázka zní, potřebuje ta naše převodovka vážně ten toyotou označkovaný a doporučený ATF-WS, nebo by účel splnil i jiný syntetický olej do automatických převodovek, který má toyotu ve specifikacích napsanou? http://www.ebay.co.uk/itm/4L-ATF-WS-AUT ... Swr~lYruar
- jasné že môžeš aj iný splňajúci normu, ja som dával od Ravenolu ATF T WS ale fakt je že cenové rozdiely sú minimálne, ja som bral Ravenol pretože mám predajňu bližšie a beriem tam aj iné veci. 10-11E/liter origo olej je slušná cena...
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
p1947
Řidič

Příspěvek od p1947 »

Všem majitelům i příznivcům Priusů zkušenost s novým motorovým olejem. Tak jak jsem již dříve na těchto stránkách Vám sděloval své poznatky ,tak bych se rád o nové opět podělil. Na začátku června před plánovanou cestou do Itálie jsem si nechal vyměnit v motoru olej vč. nového filtru. Od začátku jsem používal 5W-30 od firmy Toyota. eu, plněný v Belgii. Tentokráte jsem zvolil nový olej stejné vizkosity,ale dle nových norem a to API SN,ILSAC GF-5.Vyrábí ho firma v Německu, je v plechovém obalu s nápisem For TOYOTA,LEXUS motor oil a údajně se plní v Litvě.Po najetí cca 3000 km z nich jsem jel po dálnici 2x cca 650 km jsem zjistil,že se snížila spotřeba pohonných hmot téměř o 0,5 l/100km a mám průměrnou spotřebu na 17" kolech 3,8 l-4,1 l.Na cestě do Itálie celou cestu běžela klimatizace,bylo vedro cca 32 °C.Na dálnici jsem jel s tachometrovou rychlostí 140 km/hod.Po doplnění paliva po okraj nádrže jsem zjistil,že celková spotřeba vč. klimatizece se pohybovala okolo 4,3 l/100km.Mám pocit,že se mírně snížila spotřeba a příště opět si seženu tento olej,neboť dle specifikace se shoduje téměř s parametry uváděnými u oleje 0W-20.
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

a to je presne ten paradox - olej má x funkcií ale vôbec nieje regulovať spotrebu a ty píšeš len o tom. Jednak to nevieš zmerať takže sú to len dojmy a nie pojmy a jednak spotreba vo vzťahu k oleju je nepodstatná - podstatné sú mazanie, chladenie, disperzia karbonu, antioxidačné vlastnosti a všetky tie kraviny okolo olejov....
Ano pre výrobcov je najľahšia cesta k nízkym emisiám salámová metoda - čiže mierne zlepšiť x parametrov - napr. ľahkobežný olej, pneu s nízkym valivým odporom, úprava odporu vzduchu, zmena prevodov, start-stop.... a dokopy to dá nejaké relevantné číslo.
Zdieľam tvoje nadšenie, škoda že si neuviedol značku a názov.
Ženine HSD má teraz v lete Mogul extreme 10W40... spotrebu neriešim... aditivujem VIF.... 2 dni dozadu som vymenil chladiačku - šlo tam Total glacelf auto supra - rovnako iná špecifikácia ako toyota LLC... uvidíme... želám dobrý olej a časté výmeny...
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
ježek2
Manager Týmu

Příspěvek od ježek2 »

...tak dnes výměna v motoru,po 14 tis. - 0W20 Yacco Lube...
Ale o to ani tak nejde - všimnul si už někdo při výměně oleje toho plastového krytu pod filtrem ?
Vzadu to drží na drukách - ale předek je jen ohebný plast - a ten se mi dnes už zdál "poněkud vachrlatý"...taky to mohl,bambula, vyfotit,žejo ? No,byl už do půlky odtržený - takže následovala operace vrtačkou . - tři dírky v plastu a stažení elektropáskou,aby se s tím při příští výměně dalo pohybovat.....V pondělí odjezd na dovolenou - bylo by nepříjemné,kdyby to uletělo za jízdy a vzpříčilo se to - asi by uletěly komplet plasty pod motorem
manasek
Věčnej rejpal

Příspěvek od manasek »

neboj,mel by byt jeste pojisteny 6 sroubky :D :D metrickymi....cely se neutrhne...
Diakon
Člen Týmu

Příspěvek od Diakon »

Zdravím, mám parkování před domem ve svahu a tak jsem napřed zaparkoval motorem dolů aby vyteklo všechno a vypustil olej z převodovky, potom jsem si odmeril oněch 3,8L oleje a nalil ale tím že jsem parkoval z kopce šli odhadem 2 deci zase ven. Dotaz zní, protože nemůžu změřit kolik tam teď přesně mám, je lepší mít tam 3,6L nebo tam dolit 2 deci i kdyby byl můj odhad špatný a uteklo míň, tím pádem bych měl třeba 3,9L
manasek
Věčnej rejpal

Příspěvek od manasek »

urcite na rovine,mel by tam byt ze strany kontrolni sroub,ale stopro si jisty nejsem..jako jina prevodovka...
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Postav na rovinu,otvor vrsok a dolej tak aby
sa zacalo prelievat. Az budes mat hladinku zarovno mas tolko co ma byt. Na toto treba mat auto v rovine teda bud normalny zdvihak alebo sachtu. Je to raz za 90000km takze netreba experimentovat.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
Diakon
Člen Týmu

Příspěvek od Diakon »

prave ze rovinu moc nemam, na parkovisti u obchodaku se mi to moc testovat nechce. zitra to zaparkuju motorem do kopce a doleju tam 2 deci, nemyslim ze se tomu muze neco stat kdyz na celou plochu stoupne hladina treba o 5mm. stejne ten olej nejspis strika pres celou skrin pri jizde, kdyz se trefi dira nebo nejake serpentiny.
Odpovědět

Zpět na „Prius“