Zkušenosti

vše ohledně modelové řady Prius
Odpovědět
PetrPH
Řidič

Re: Zkušenosti

Příspěvek od PetrPH »

Ja na IIgen dal nejvice 1080km na nadrz, pri beznem dojizdeni do prace. Ostatne pres jaro/leto na plnou nadrz davam pres 1000km docela casto, na svem facobooku uz jsem se par fotkama s najezdem i chlubil:)
Prius II 2008
manasek
Věčnej rejpal

Příspěvek od manasek »

diky, :D je to dost slusne 1000km...popravde jsem vzdycky radeji nacepoval..jinak mam kousky,vetsinou rano ohrivam a tak cca 800 km.. :)
PetrPH
Řidič

Příspěvek od PetrPH »

Tak ja taky cepuji, nevyjizdim ji uplne do rezervy. Do plne se pak liju cca 42-44l. Precejen kdyz je spotreba pod 4l (coz v lete mam), tak to tak v pohode vychazi.
Prius II 2008
esprit
Řidič

Příspěvek od esprit »

Pjetr1 píše:Zdravim Priusáky i všechny zájemce, kterým Prius nedá spát, tak jako před víc jak rokem mně. Za asi 15 měsíců provozu nový 12V akumulátor, olej+filtr a jedna H4 žárovka. A provedeno rozhýbání brzd, moc je nepoužívám. Za tu dobu nespočetněkrát vyprášený kožich na mě se lepícím tdíčkum v Audi, VW, Škoda, chudákům smraďochum vždycky dojde dech, asi to mají málo načipované, nevím. Nicméně přidám mojí nedávnou zkušenost. Cesta z jihu Čech do Prahy, zimní gumy, teplota asi 7°C, jízda po silnici I.třídy, potom dálnice, pak Zbraslav a Praha 4. Jízda na rychlostních limitech. V autě cestou tam 4 chlapi řádně rostlí, kufr naložený věcmi na 3 dny pro každého. Palubní počítač po příjezdu ukazoval 4,8 L na 100 km. Cestou zpátky 4 chlapi a jejich věci + žena s kufrem, spotřeba po příjezdu 4,8 L.
Nechápu jakýkoliv komentář typu, že to auto není na dálnici, že tam bude mít šílenou spotřebu a blablabla. Všichni spolucestující vlastnící oktávie, byli zvědavý kolik to žere oproti jejich tdi, když to viděli, tak bylo ticho. Plus si chválili dostatek místa na zadních sedadlech, byt samozřejmě ve třech vzadu už to neni žádná diskotéka. Toť vše.
Záleží o jakou generaci jde. První dvě generace se na dálnice s plným zatížením opravdu nehodí.
Pjetr1
Člen Týmu

Příspěvek od Pjetr1 »

V mém případě se jedná o 2g. Že se nehodí na dálnici slýchám ze všech stran, bohužel žádný konkrétní důvod, proč by to tak mělo být jsem nikdy neslyšel. A ani moje dosavadní zkušenosti tomu nenasvědčují. Vloni cesta do Maďarska přes rakouské dálnice, dle pp 4,2 L tam, 4,4L zpět. A to co jsem psal včera, že v 5ti lidech s naloženým kufrem 4,8L, to je další argument.
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Za mě ta dálnice není o spotřebě, ale o výkonu a jízdní pohodě a to zrovna u II gen nebylo a asi ani nějak extra u dalších (III i Plusko). Nakonec ale dojet se dá čímkoli kamkoli, třeba i Trabantem https://www.csfd.cz/film/358267-trabant ... a/prehled/ :mrgreen: :mrgreen:
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
esprit
Řidič

Příspěvek od esprit »

Pjetr1 píše:V mém případě se jedná o 2g. Že se nehodí na dálnici slýchám ze všech stran, bohužel žádný konkrétní důvod, proč by to tak mělo být jsem nikdy neslyšel. A ani moje dosavadní zkušenosti tomu nenasvědčují. Vloni cesta do Maďarska přes rakouské dálnice, dle pp 4,2 L tam, 4,4L zpět. A to co jsem psal včera, že v 5ti lidech s naloženým kufrem 4,8L, to je další argument.
Pak mám tedy zkušenost s PII asi ve špatném stavu. Pro mě je měřítkem dálnice Praha - Brno (bez zúžení, která spotřebu snižují) nebo Německá dálnice (> 130 km/h). Spotřeba 6-10 l/100 km a motor velmi často na vysokých otáčkách. Měřeno tankovaným palivem. Podle mě to byl důvod, proč Toyota přešla na motor 1.8 HSD, který na dálnice už stačí s rezervou.
PetrPH
Řidič

Příspěvek od PetrPH »

Bydlim u polskych hranic, takze jsem obcas na polske dalnici a tam - naproti cesku - je povolena 140 kmh. Jezdim tam prave povolenym maximem a v nem ma PII spotrebovava neco kolem 7l/100, plne nalozena. Ale souhlasim s tim, ze motor uz dost krici a pohodlne cestovani v takove rychlosti je uplne nekde jinde...
Prius II 2008
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Tak to jsem měl stejně, když kolem 150 (jedou jsem spěchal) spotřeba kolem 7mi a pocit že jsem v turbíně, ale dobrý, že asi nehrozí mikrospánek :mrgreen: :mrgreen:
mida
Manager Týmu

Příspěvek od mida »

Já vám panstvo (i damstvo, abych to genderově vyvážil :lol: ) nechci brát iluze, ale s jakou spotřebou byste jeli po dálnici 140 v běžném autě s atmosférickou 1,5 (PII) nebo 1,8 (PIII)? Rozhodně ne za 5 a nebo 7 l/100 km. Prius i v tomto režimu baští podprůměrně v porovnání s konvenčním benzínovým autem. Nafťák zde bude každopádně lepší, ale zase ne nijak výrazně a to je kouzlo Hybridu. Já po 5,5 letech zkušeností s PIII (nájezd 217 tis. km) tvrdím, že to auto má celkovou bilanci spotřeby (dálnice/okresky/město) na úrovni lepšího dieselu, ale za cenu výrazně nižších servisních nákladů. Ty jsou s porovnání s konvenčním autem zhruba na 1/3 a to je ta zásadní úspora v provozu oproti konvenčním autům. Nepočítejte všechno jen na množství spotřebovaného paliva.
Zeman není můj prezident
ježek2
Manager Týmu

Příspěvek od ježek2 »

...asi to tak nějak bude....sice dálnice moc nevyužívám /většinou nikam nespěchám :mrgreen: / - a pak,odmítám platit poplatky za jízdu po staveništi s rychlostním omezením / jen do mě.../....ale např trasa Jihlava- Ostrava a zpět nějak nezvyšuje spotřebu..v říjnu 4,6 l...měřeno dotankováním...Někde se píše,že se na dálnici vybije baterie a pak se za cenu zvětšené spotřeby dobíjí - nikdy jsem to nezaznamenal - chybí horní dva pásky na displai ,níž to neklesne...to samé na chorv. a bosenských dálnicích- ale tam na dálkové trase 1200km je celková 3,8 L - a většinou tempomat na 135...to ji spíše "vyprázdním" při popojiždění v městských kolonách / Jihlavské odpolední specifikum- kdy "slibotechny radnice " tvrdily,že obchvat Jihlavy vyprázdní centrum - "hovnoleda" / omluva... :lol:
Téma "koupě Priuse" - nájezd jedné trasy cca 10-15 km je opravdu málo - do práce jezdím 22 km, a taky je to ještě krátká trasa na snižování spotřeby - ustálená hodnota u nás v kopcích stejně jako dálnice 4,6 -/ teď už mrzne,takže 5 L /.. když chci potrápit zběsilé octaviány,kteří hybrid před sebou nesnesou,vyleze to o dvě deci výše...
když jedu delší cestu - ideál 50-60 km - dostanu se pod čtyři litry - asi to doopravdy souvisí s tím,jak se motor ohřeje -v zimním období stejně jako Palo molitanová rozstřižená trubka před chladičem / někde loni tu byly fotky....
Jen každoroční "zimní problém" :mad: :mad: - jak to auto zmrzne - začne někde vpředu vpravo něco drnčet - při cca 1500 ot/ min ? pod a nad to přestane ale to jen pár sekund...takže rádio " volume + "... :mrgreen:
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

To mida : Souhlas s tím co píšeš, já si nestěžoval že to bere hodně, jen kolik :wink: Za sebe, kdybych měl většinou metat okruhy po dálnici,pak bych si Priuse nekoupil ani kvůli nákladům...
esprit
Řidič

Příspěvek od esprit »

Je to obrovský rozdíl jet v PII a v PIII na dálnici. V PII jak dojde baterka, tak do kopce na dálnici motor běží na plných 57 kW, což znamená spotřebu 15 - 20 l/100 km (taky viz Top Gear). Tak nízký výkon nemá žádný atmosferický 1.5 motor stejného ročníku ze zavedených značek. A když opomenu spotřebu, tak ten jekot (5000 ot/min) je opravdu nepříjemný.

Tento problém by se dal řešit jen úpravou SW (aby to na dálnici rychle nabíjelo), ale do toho nikdo nepůjde. V PIII je to podle mě vyřešeno jak na úrovni generátoru, tak v SW.
p1947
Řidič

Příspěvek od p1947 »

espirit-nevím jestli P II jezdí na dálnici jen s 57 kW. Nikdy jsem ji neměl,ale divil bych se,že na dálnici nejede i s podílem elektromotoru tak jako jezdí P III neboli na dálnici používá plných 100kW, což je součet benzinového a el.motoru.Hlavně do kopců, z kopců jede jen na elektro.Znám to velmi dobře z rakouské dálnice kde je svým profilem zajímavá mezi Vídní a Villachem a dá se na ní jet dovolenou maximální rychlostí za celkový průměr do 4,5 l /100.
eMeM
Navigátor

Příspěvek od eMeM »

Nie som zrovna expert, ale p1947 - nevymyslel si prave trochu nezmyhsel? Ked mam motor, ktory ide 57kW, tak ten moze pohanat motor a z casi MNG1 (generator), vtedy sa samozrejme vykon rozlozi na to, co ide do kolies a to co ide do generatora. Pri vybytej baterke by to bol hotovy energeticky zazrak, ked z jedineho zdroja vyprodukujem vacsi vykon.

Samozrejme, co sa tyka hucania motora, tak tam by sa dali znizit otacky a sprevodovat to, otazne je ci pri takom prevode by sa dala za kazdych (beznych) okolnosti (odpor vzduchu, valivy odpor) vyprodukovat rychlost 130km/h.

Ina vec je, ked teren umoznuje svojim profilom dobit akumulator pri jazde z kopca a nasledne po rovine/do kopca sa bateria nestihne vybit, potom bude nasledovat pravdepodobne rovnaky hukot ako bez elektromotora.

Alebo som nieco opomenul?
Odpovědět

Zpět na „Prius“