Tak sem byl včera v Toyotě (potvrdit corollu) a po dokončení papírování jsme v rámci odlehčeného hovoru najeli na téma Prius. Pan prodejce zcela evidentně nebyl zastáncem Priusu a obecně koupě ojetého vozu (pochopitelně, když ho živí prodávání funglovek). Překvapil mě tím, že mi potvrdil, že nejsou schopni vytáhnout servisní historii kusu dovezeného ze zahraničí a u českých vozidel jsou schopni ukázat akorát info, co je běžně k dispozici na netu (tzn. typ údržby, kilometry, datum, provozovna). Přišlo mi, jako by to snad "z vrchu" měli zakázáno. Pokud chci podrobnosti o servisní údržbě, musím si prý obvolávat konkrétní provozovny, tam že ty údaje mají.
Asi sem narazil na neochotného člověka (což mi nepřišlo), nebo neměl znalosti, nebo se něco změnilo. A nebo je to prostě jen prodejce a lidi v servisní části by byli ochotnější/znalejší.
Tomi71: sem na tom podobně. Taky jsem v priusu ještě neseděl. Dokonce sem došel tak daleko, že jsem na projížďce na kole viděl jeden kousek zaparkovaný u domu pár vesnic za místem, kde bydlím. Jel sem tama ještě jednou a hodil jsem jim do schránky dopis

Psal jsem něco jako, že nerad ruším, ale že mě to auto zajímá a že nikde v okolí ho nemají a že bych se rád pobavil s majitelem a poptal se na zkušenosti atd. Nechal jsem tam na sebe kontakty, ale nikdo se neozval. Možná sem jim měl nadrzo zabušit na dveře
Máš jeden kousek na prodej přímo v Přerově (dával jsem odkaz na kousek dovezený z Itálie).
Obecně nemám jasno, jestli jít do II.gen, nebo do III.gen. IIIka je pro mě designově snasitelnější, ale je o cca 100t dražší a tak nějak jsem si udělal závěr, že II.gen je celkově trochu jednodušší a že na údržbu to bude vhodnější auto. Volal jsem i človíčkovi, co má kousek od Prahy "hybrid servis". Pochopil jsem to tak, že dvojka je na servis jednodušší a méně náchylná k poruchám (tak, teď sem napsal asi něco, s čím pár lidí nebude souhlasit...a já to mám taky jen z doslechu).
Celé to bylo o tom, co mám dělat, když si pojedu pro ojetého priuse.
U II.gen stačí prý projet auto, prohlédnout, posoudit jeho stav (rez, bouračky, zatékání pod zadním oknem, kontrola stavu škrtící klapy a obecně toho, jestli motor žere olej, brzdy, vůle v řízení, atd..). II.gen prý všechny problémy dá vědět výstrahou na displayi. Do Toyoty na test hybridního systému prý jezdit ani nemusím. Stejnak prý prd poznají. Pokud je nějaký článek v baterce v horší kondici, tak to nemají šanci zjistit. Neměří baterky sólo po každém článku pod zátěží. Pokud je to novější auto (rv.2008 a dál) tak má cenu udělat si tes u Toyoty a zkusit desetiletou záruku na baterii.
U III.gen je to prý horší a chce to už někoho, kdo se v tom vyzná a má diagnostiku.
Tak, pište prosím ti, kdo se v tom hrabou a rozumí tomu.