Zkušenosti
Re: Zkušenosti
Dunlopy jsem měl na Mondeu a byly dobrý. Myslím si, že to je pneu s velmi dobře vyváženými vlastnostmi.
Zeman není můj prezident
zkoušel ale nepodařilo se mi dostat ani do onoho skrytého menukasy píše:Tak jak? Vyzkoušel jsi radu ondrika? Rád bych to věděl, chci udělat to samé.Diakon píše:Zdravím, víte někdo jak změnit ukazatel spotřeby z MPG na l/100km?
Děkuji

připadám si jako bárbína v obchodě pro kutily

ještě mě tak napadá, potřebuju na běžný servis priusu (třeba i rozebrání na šroubky

Kdysi, někdy před třiceti lety, jsem trochu dovybavil nářadí, které bylo ve Škodě 105L a od té doby se mnou jezdí už ve čtvrtém autě v originálním obalu. Na běžnou údržbu Priusu, kterou máš na mysli (třeba GO motoruDiakon píše:ještě mě tak napadá, potřebuju na běžný servis priusu (třeba i rozebrání na šroubky) nějaké speciální nářadí nebo si vystačím s ráčnou a šroubovakem?

Tak vážení kolegové" Priusáci". Dnes jsem si nechal u nás v nezávislém servisu vyměnit motorový olej + filtr a současně nechal dát na zadní nápravu nové kotouče+ destičky.Již v zimě se mi stále nepozdávalo levé zadní kolo a zdálo se mi,že to přibržďuje a mohutně se obrušují destičky. Je to od doby kdy jsme zjistili,že na třmenech nejsou v pohybu vodicí čepy/téměř u všech toyot je tento problém/.Právě před chvilkou mi servisman volal,že na tom kole je úplně rozsypané ložisko. To je tedy štěstí ,že se na to přišlo teď, neboť mě příští týden čeká dlouhá zahraniční cesta a neumím si představit kdyby se mi vysypalo cestou.To bych se asi v cizině nedoplatil a nehledě na tom co by to mohlo udělat za jízdy za paseku.
p1947 v kolika kilometrech to ložisko? To jsem měnil jen jednou u Avantime, ale to bylo drahý i s nějakým nábojem. Určitě informuj i o ceně, dík.
Námořníku,auto má 163tis.km a jak jsem před hodinou mluvil se servismanem tak je vysypané na pravém zadním kolu ,né jak jsem původně předpokládal na levém kde se před rokem musel měnit celý třmena a to z důvodu zadřených vodicích šroubů/to je ten problém o kterém jsem již několikráte psal na všech Toyotách/.Mluvil o nějakých 5-6 tis. Kč.Předpokládám,že je to včetně celého úchytu kola.Na několika stránkách firem,kteří tento díl zajišťují se to prodává jako celekZítra večer to prý bude hotovo tak potom Vás poinformuju.Vůbec bych se nedivil,že tam bylo ložisko vyrobené v Evropě,která prý mají životnost cca 150 tis.km tak jak mě informovali již dříve u Toyoty Corolly Verso. Tam jsem také dával ,ale na pravé přední kolo ve 150 tis.km, bylo vyrobené v Belgii. Na levém předním kolu je do dneška /213 tis.km/ a bylo vyrobené v Japonsku.Známý ,který kdysi měl dealerství Toyoty a je automechanik mi tenkrát tvrdil,že pravá strana dosti trpí /přechod mezi komunikací a krajnicí/.Když se nad tím zamyslím tak to není zas tak velká investice ,přeci je to spotřební díl,který též není věčný.U většiny evropských značek se tyto díly pořizují z daleko menšími nájezdy. Hold i v Japonsku se mohou splést a aby ušetřili tak tam dají díl vyrobený v EU.Jinak jsem spokojený ,ročně při mém nájezdu 15 tis.km oproti Corolle Verso spořím ve spotřebě benzinu nějakých 12 tis.Kč což je dnes slušná dovolená.
Tak námořníku a všichni "priusáci",kteří chcete vědět cenu ložiska zadní nápravy. Dnes jsem si to přivezl z nezávislého servisu a ač pánové mají na veškeré práce kolem servisu aut poměrně nízkou sazbu a k dílům si nepřipočítávají marži tak mě ta sranda ve výměně zadního pravého ložiska/musí se tam dát celý set -kompletní náboj jinak se to nedělá/přišla téměř 7,5 tis.Kč.Současně jsem si nechal vyměnit kompletně zadní kotouče vč. destiček a výměnu olejového filtru a oleje/vlastní jsem měl olej a filtr/.Toto vše včetně toho náboje přišlo téměř na 13 tis.Kč. V oleji se držím 5W-30,ale podařilo se mi sehnat dle nové směrnice a to API SN,Ilsac GF5.Dle specifikace se téměř vyrovná požadovanému 0W-20.Vyrábí se pro Toyotu a Lexus.Co se týče toho ložiska tak jsem si ten původní vzal domů a snažil jsem se ho rozdělat.Náboj má dvě ložiska to přední za úchytama na disk něco nepředstavitelně drhne a prý při zahřátí se s ním vůbec nedalo otočit,zadní vypadá poměrně dobře.
- ondrik
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
nipparts, ten isty produkt:
tu za 57 eur, cca 10 doprava
https://www.autodielyonline24.sk/nipparts-7631077.html
tu za 206 eur, doprava zdarma v CZ
http://www.autodily-online.cz/cs/E-shop ... S/N4712112
tu za 57 eur, cca 10 doprava
https://www.autodielyonline24.sk/nipparts-7631077.html
tu za 206 eur, doprava zdarma v CZ
http://www.autodily-online.cz/cs/E-shop ... S/N4712112
Prius 2012 hybrid + LPG... lacnejsie to uz nejde
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
Ex-Celica 92 1,6 STi 4A-FE
Ex-Corolla 89 5dHB 1,6 GL 4A-F
Celica 96 2,0 GT 3S-GE
Ex-Celica 92 1,6 STi 4A-FE
Ex-Corolla 89 5dHB 1,6 GL 4A-F
p1947, díky za info! V roce 2004 jsem v Kroměříži řešil pravé zadní ložisko s nábojem na Renault Avantime a jeho cena byla 9.600 Kč. Teď už nevím, jestli to i s prací nevylezlo na jedenáct...
Sháním bílý nebo modrý Ford Mustang Convertible v automatu. Nebo takový Prius+. A když neseženu ani jednoho, tak aspoň střešní nosič na kola. To zní jako od kuchaře Babici...
Sháním bílý nebo modrý Ford Mustang Convertible v automatu. Nebo takový Prius+. A když neseženu ani jednoho, tak aspoň střešní nosič na kola. To zní jako od kuchaře Babici...

Námořníku, stálo to ty peníze proto,že mi pánové z nezávislého servisu tvrdili,že tam dají to nejlepší co se na trhu vyrábí. Nevím co to je za značku výrobce,ale objevil jsem na internetu firmu,která dodává celý ten náboj od pěti výrobců a nejlevnější je za 2000 tis. Kč a nejdražší bez dopravy za 5200 Kč.Průšvih je ,že se člověk do vnitř nepodívá co je za ložisko /značka výrobce/ za úchytem disku kde je první ložisko a dál již je vidět to druhé.Je to kompletně nalisované a bez lisu se to nedá rozdělat.Pokusím se oslovit kámoše,který má doma lis a není problém sehnat kvalitní ložiska od SKF a sestrojit do zpět.Já tvrdím jednu zásadu a to tu,že vzhledem k tomu,že se dle zkušeností mnoha majitelů Priusů v zahraničí moc při brždění nepoužívají zadní brzdy,tak tam vlivem veškerého "bordelu" za silnice včetně vody zatvrdnou oba čepy,které mají při brždění se pohybovat a pokud se ty čepy každých půl roku nenamažou tak dojde k poničení brzdového třmenu,vyhřátí kotouče a zřejmě i to má vliv na zahřívání celého náboje. Pohyblivost/zatvrdnutí /čepů je slabina všech Toyot.Mám to u Corolly Verso, je to i u Avensise i Yarisu a všude nejdéle po 9 měsících provádím tuto údržbu.U svého Priusu jsem bohužel na to dojel,neboť předcházející majitel to zřejmě vůbec neřešil a oba čepy jsme nebyli schopni téměř ze třmenu dostat a poznal jsem to také tím,že jednoho dne jsem se o kotouč téměř spálil jak byl zahřátý.
Tak vážení "Priusáci".Jak jsem před časem psal nechal jsem si vyměnit zadní kotouče včetně nových destiček a přitom potom museli páni servismani ještě provést výměnu pravého náboje. Minulý týden jsem odjel do severních Čech na dovolenou a jel jsem i po dálnici. Cestou tam vše v pořádku,ale tam jsme jezdili i po silnicích ,které měly 12% "sešup" a najednou jsem zjistil,že levé kolo /tam se loni měnil nový třmen/ nebrzdí v celé ploše a do provotočivé zatáčky jsem měl pocit,že to přibrzďuje. V úterý když jsme se vrátili domu tak jsem to dal zpět do toho servisu a dnes mi oznámili,že ten nový třmen vykazuje menší brzdnou sílu a mělo by se to reklamovat u dodavatele toho dílu.Jezdit se s tím prý může bez nějakých následků,ale budu to řešit koncem června až po další dovolené na kterou odjíždím v pátek do zahraničí.Jen tak pro udělání náhledu. Ten třmen je repase s výměnou za původní,i toto řešení provádí běžně Toyota servis protože se s tím dílem dostanete na poloviční náklady,ale doporučuji asi v tomto případě to příště řešit úplně novým originálem/ to je jako si koupit protektory na pneu ,kde člověk neví v jakém stavu se nově pogumovávaly/.
mam takove tuseni,ze pokud se projizdi ostreji zatackou a brzdi se,tak to musi zadek dorovnavat ,musi vice pribrzdovat zadni kolo..tak preci ty brzdy nemuzou byt zatuhle...nebo se mílím?? 

- PALO-Prius
- Řidič
Hmm, tak mne menili vsetky 4 disky aj dosticky vo Finskom original servise (vsetko original TOYOTA) a vislo ma to takto:
Predne disky a strmene:
Front brake disc 90e x2 = 180,00e
Front brake pads = 83.50e
Front brake disc work = 82.56e
Zadne disky a strmene:
Rear brake disc 81 x2 = 162,00e
Rear brake pads = 60.50e
Rear brake disc work = 88.32e
Bolo to pri 135tis KM a zaroven maly servis za 185e (olej 0W20), co je len o 16e viac ako v autorizovanom servise v Bratislave (pritom normlana hodinovka vo Finsku je ovela vyssia), co som rozhodne necakal a Toyota dostala odomna bezvyznamny plusovy bod.
EDIT: @p1947 Pravda, moj zly preklad, len disky a dosticky.
Predne disky a strmene:
Front brake disc 90e x2 = 180,00e
Front brake pads = 83.50e
Front brake disc work = 82.56e
Zadne disky a strmene:
Rear brake disc 81 x2 = 162,00e
Rear brake pads = 60.50e
Rear brake disc work = 88.32e
Bolo to pri 135tis KM a zaroven maly servis za 185e (olej 0W20), co je len o 16e viac ako v autorizovanom servise v Bratislave (pritom normlana hodinovka vo Finsku je ovela vyssia), co som rozhodne necakal a Toyota dostala odomna bezvyznamny plusovy bod.
EDIT: @p1947 Pravda, moj zly preklad, len disky a dosticky.
Naposledy upravil(a) PALO-Prius dne čtv 15.06.2017, 11:24, celkem upraveno 2 x.
Palo-Prius, tak jak to tam s vyčíslením cen popisujete tak tam nedávali žádné třmeny. Máte vyměněny jen kotouče,destičky a práci na jednotlivých osách.Třmeny jsou včetně to co zajišťuje pomocí média/brzdová kapalina/ brzdný účinek a v originálu v Toyotě ČR jsou cca za 8500 Kč, repasované se pohybují od různých firem od 3000 tis.Kč do 4500 Kč.Špičkové označují od fy Budweg caliper,ale přesto se zřejmě i u nich najde kus ,který nevykazuje správnou brzdnou funkci a to je bohužel můj případ. Co jsem si zjistil tak fa Budweg caliper ,která provádí tyto repase sídlí v Dánsku.
Repas brzdiča je úplne košer voľba, nedá sa to porovnať s protektorom vs nová pneu. Pri repase sa vymení vymeniteľné - všetko jednoduché časti - tesnenia, piestik, trne... kupovať nový brzdič sú vyhodené peniaze... vlastná skúsenosť... inak bežný repas vám urobí v garáži trošku šikovnejší mechanik a dovolím si povedať aj nemechanik s troškou zručnosti za smiešnu sumu. Sety na repas sa dajú bežne kúpiť... horšie je to ak má brzdič integrovanú ručnú brzdu a pokazí sa táto časť, to už doma asi neurobíte...
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000