E9 - Čidlo tlaku oleje

vše ohledně modelové řady Corolla
medved.design
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od medved.design »

a víš alespoň ceny?
Toyota Corolla 1.3i 5dv hatchback r.v.92 55kw
http://www.medved-design.wz.cz/wordpress
martin-red-corolla
Člen Týmu

Příspěvek od martin-red-corolla »

A co takhle zkusit se podívat do katalogu na celicu,ta měla snad taky čidla tlaku oleje.
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

medved.design píše:a víš alespoň ceny?
to vím, ty ceny jsou do poloviny ceny toho nippartsu.. jenže jak říkám nepoznám zda je to spínač nebo čidlo...

nevím nevím ja na celde nemel budík tlaku oleje :( jinak čidla ( spínče ) tlaku oleje má snad každé auto..
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Snad jedině celica 4gen měla budík na tlak oleje. Ta určitě,ale ostatní nevím.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
FRANCOTIRADOR
Člen Týmu

Příspěvek od FRANCOTIRADOR »

V sobotu jsem si přístrojovku dovezl, bohužel jsem neměl čas změžit při jakém odporu budík tlaku ukazuje High. Čidlo (které patřilo k přístrojovce) by mi mělo přijít poštou v týdnu. Do Pá jsem na služební cestě takže sem můžu v Po napsat označení čidla. Kdyby nebylo k sehnání tak změřím jeho charakteristiku bar/ohm a myslím že stačí koupit jakékoli ve stejném gardu (tedy s rostoucím tlakem klesající odpor) a dorovnat ho rezistorem - aspoň přibližně do rozsahu budíku - stejně není cejchován v barech takže na min/max by to mělo stačit.
  • TOYOTA Corolla E9 1.3 XLi Liftback EE90 r.v. 92
  • YAMAHA XT600e 4PTA r.v. 02
  • OPEL Astra F 1.4i Hatchback C14NZ r.v. 92
FRANCOTIRADOR
Člen Týmu

Tak sem si na poště vyzvedl čidlo - vzhledově stené jako
Obrázek.
Pro představu velikosti - průměr lemu kloboučku je 51mm.
Klobouček pěkně omlácenej a dost zrezlej - okolo izolační gumy u + konektoru dokonce prorezlej :o . Po umytí v trychloru a okartáčování jsem nalezl vyraženo pouze 80 na vršku kloboučku a 10G, ND (v kroužku), 6, 12V a něco jako taz (taky v kroužku ale jinými písmeny než znak 1203ky) po obvodu šestihranu u závitu.
Po připojení ke kalibrační pumpičce a ohmetru čidlo ukazuje nulový odpor bez tlaku (což je špatně - měl by ukazovaz nekonečný odpor tj. rozpojeno) i po natlakování na 6 bar. Takže slíbená charakteristika nebude, neb je unvnitř šluslej :( (trvale by ulazovalo max. tlak) a patří do odpadků a ne do auta.
Já ho po domluvě posílám na dobírku zpět předchozímu majiteli, tak jsem zvědav kdo si ho od něj koupíte jako funkční a v dobrém stavu :? jako tvrdil mě
medved.design
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Hele tak mi dneska bliklo hlavou jak udělat falešný provizorní čidlo z jednoho relé a odporového děliče při použití stávajícího čidla, až budu mít čas tak to namaluju
FRANCOTIRADOR
Člen Týmu

No asi tak nějak jak ti bliklo hlavou to mám provizorně zapojený momentálně. Ke stávajícímu čidlu tj. spínači jsem do smyčky přidal žárovku (má nějaký odpor který srazí rafičku někam do rozsahu budíku). Pro kontrolu tlaku oleje se nechtěli trápit s relátkem takže spínač je nelogicky rozpínací - nelogicky proto, že když za jízdy upadne kablík kontrolka signalizuje tlak OK i když tomu tak být nemusí (víc se mi líbí zásada, že při poruše čidla je signalizována jako by porucha zařízení).
Takže se žárovkou při otočení klíčku je čidlo seplé a rafička vyběhne někam do poloviny budíku (na můj vkus dost pomalu) a při nastartování (čidlo rozepne - tedy pokud je tlak >0,2 bar) rafika spadne na nulu (ještě pomaleji). Je to sice obráceně, ale s autem jezdím jen já tak to jako info o oleji stačí.
FRANCOTIRADOR
Člen Týmu

S čidlem J 5612002 jsem si užil. Nejdříve jsem volal pár českejm prodejcům dílů Nipparts. Tupě mi opakovali to co viděli v katalogu a vůbec jim nevadilo, že hodnoty nějak nesedí. Jeden dokonce ani nevěděl, že číslice na 4tém místě tedy 2 jsou díly pro Hondu a pro Toyotu má být 4. Takže v katalogu je na fotce vyobrazeno čidlo s kloboučkem (foto viz. dříve). V popisu je spínač (nesedí k obrázku ani k ceně), klíč 24 a ne 14 (24 to by samotné čidlo mělo dle fotky v průměru cca 10cm :) ) a pro motor 1.6 GTi katalog Nippartsu udává čidlo J 5614001 což je opravdu spínač za cca 180,- kč, jediné co sedí je závit 1/8 GAS (A propos jo je to GAS za závit?). Nikdo z prodejců se k údajům v katalogu nechtěl vyjadřovat jinak než že jsou správné (i když jim také přišly divné) a o tom aby mi sehnali přesnější informace, abych věděl co si kupuji, nechtěli ani slyšet. Nakonec jsem do Nippartsu napsal sám - odpověď zatím nedorazila :( .
Nefunkční čidlo jsem nestihl odeslat tak jsem se do něj o víkendu kouknul. Závada byla ve zkratu mezi kloboučkem a částí za odporem. Ke zkratu došlo promáčknutím rezavého kloboučku když ho předchozí majitel vyšroubovával hasákem (na šestihran 14 se lze jen těžko dostat). K promáčknutí nebyla potřeba ani velká síla neb zrezlý klobouček se mi otevřel jak plechovka od sardinek. Klobouček jsem byrobil z konzervy od paštiky (nejspíš provizorně) a zkusil namontovat. Ejhle vpravo dole pod čidlem je nálitek a snímač se tam nevejde, takže budu muset vyrobit cca 2cm distanční trubičku s 1/8 GAS - sem zvědavej kde takový závitníky seženu :? .
Jinak čidlo je uděláno tak, že je při 0bar až nějaký tlak (charakteristiku jsem ještě neměřil) rozeplé pak sepne a má cca 48 ohm a dále s rostoucím tlakem odpor klesá odhaduji na takových 45 ohm. Spínání má výhodu, že při koupi čidla od Nippartsu, které by odporově nesedělo, šla by charakteristika posunout vřazeným odporem a 0bar by pořád byla 0bar. Čidlo má štelovací šroubek (pod zalisovaným kloboučkem :( - nezjišťoval jsem jestli mění tlak při kterém sepne nebo odporový rozsah) zrovna jako jde štelovat i budík v přístrojovce takže by šly budík a koupené čidlo pro Hondu připasovat. Další poznatek je že čidlo je při skokové ztrátě tlaku pomalé stejně jako budík :x . Nějaké problikávání za jízdy (které občas bylo - motor žere 1l / 1000km) by vůbec nebylo zřetelné. Takže zmiňovaná redukce bude s odbočkou a ponechám i stávající tlakový spínač (kontrolka chybí tak dám nahoru do krytu lukase velkou červenou led-diodu a bude.
medved.design
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Nojo jsou to jen potíže, kdybych věděl jak to bude složité asi bych prvně scháněl čidlo :-), ale ty budíky jsou rozhodně hezčí než púvodní malé a to rádio ve výhledu mě značně rozčilovalo, teď ještě řeším problém modrých diod, všechny je vemu a vyhážu a dám do osvětlení zpět klasické žárovky
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

FRANCOTIRADOR píše:S čidlem J 5612002 jsem si užil. Nejdříve jsem volal pár českejm prodejcům dílů Nipparts. Tupě mi opakovali to co viděli v katalogu a vůbec jim nevadilo, že hodnoty nějak nesedí. Jeden dokonce ani nevěděl, že číslice na 4tém místě tedy 2 jsou díly pro Hondu a pro Toyotu má být 4.

npo narovinu, spíš bych řekl že to nevedel nikdo z nich, jen ti to nepřiznali :D
Ani já to nevím , a rovinu tech kodu je tolik a corolla není jediné auto na světě, takže detailní rozbory kodu skutečne nikdo neřeší, nemluve o tom že vetšian techto čidel je vzájemně záměnná, takže by musela bejt sakra náhoda kdyby to tvé čidlo na hondu fungovalo pouze jen na tu hondu..

nechi se tech prodejcu zastávat ale jsem také z jejich řad a musím ti říic že skutečne nemáme čas rozebírat kody a zjistovat si to a nedej bože si to i pamatovat -mi skutečne nemáme tolik času ze bývat jendou pitomou plechovkou, když jich deně musím eobsáhnotu desítky.
To že si peltou snímač a spínač je už jiná kategorie, v otm tvé rozhořčení chápu, ale to co jsi napsal o tom nipparstu a kodech je jako bych si já stěžoval na zákazníka co je to za vola když neví že celní kurz dolaru pri tento mesíc je 19,89 a proto je dovoz z US dražsí než minulej mesíc. :D
medved.design
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Už se snažím sehnat někde od někoho i VIN kastle ale nedaří se, ale bůhví jak by to vypadalo i s tim vinem
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

medved.design píše:Už se snažím sehnat někde od někoho i VIN kastle ale nedaří se, ale bůhví jak by to vypadalo i s tim vinem
s tím vinem si moc nepomužeš, protože to předpokládá že toyota uvolní vsechyn kody po přecislování a že ty kody zakomponují vsichni výrobci do svých katalogu psrávne. FInálním prodejcum pak zbávý jen verit že je to dobre, a pokud tam není ani zmínka je to peklo.. ale už s emi istalo že sem dal vkatalogu vyhledat druhovýrobové náhrady za díl s určitým toy čílsem a vypadlo mi sedm položek. 4tyři byly víčka rozdelovače - to sedelo, ale pak tam byly jedny kabely - nesmysl, a podruhé spojková lamela :D jeste vetsí hovadina..
pak už je to jen o tom že prodejce má v tu chívli nával, tak to nestuduje do hloubky, nadiktuje zákazníkovi ceny a kod ynáhrad, zákazník si vybere on obejndá kod a až ta položka dorazí ( spolu s dalšími 50ti ) tak už vlastně neví co zákazník chtel ale ví že to byla položka s kodem XY ale sotva sibude pamatovat o co konkrétne slo , zakazníkovi to posle a pruser je na svete.

Toco popisuju je jeste celkem odhalitelné - okaté, al ehorší je když vám proti org číslu vyskočí šest náhrad, vše jsou sice lamely, ale každá má jiný prumer ( psaný v katalogu ) a ten se liší třeba i o 20mm.

Pak nevíte jestli je chyba v detailech položk yv katalogu, nebo zda jde skutečne o jiný díl atd...
proste kolikrát je to takový boj...

klasickým případem bordelu muže být třeba Honda civic 5G, kterou najdete v neketrých katalozích jako 4G v jiných jako 5G ( auto kelly si to orpavilo až s nástupem nového katalogu - po 4 letech co te chybe vedeli.. ). ted si vemte případ, kdy ty dve ruzné generace používají stejné motory apřevodovky, ale ruzná teplotní čidla nebo dokonce spojkové lamely jsou z jiného materiálu ( takže rozmery dobré ale když máte "stestí" tak lamela odejde na vasem motoru po 15tis km, zatímco na druhém vydrží přes 200tis.. )
medved.design
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Je mi to jasný, uplně to chápu, nemáte to jednoduchý, ono si nevybereš, v obchodě s počítačema to neni o moc lepší, taky nevíš jestli to bude chodit nebo ne :-), no snad to nějak vyřešíme, to čidlo mi slíbil tonda, tak jsem zvědavej
FRANCOTIRADOR
Člen Týmu

Oni i přiznali, že je to v katalogu špatně respektive, že údaje jsou nanejvíš podezdřelé, ale to je tak vše. Žádná snaha pomoct, jediná citelná snaha byla prodat. A kdyby nepasovalo tak rozborku, zborku a vstekání se spasováním je jenom na finálním zákazníkovi. Reklamovaný nevhodný (nikoliv vadný) díl pak překupník přepošle dalšímu překupníkovi (je-li zahraniční pak dealerovi) nic víc. Nevím co je za problém zvednout telefon a zavolat na nějaký kontakt, kterej se z katalogu dozvím.
Jen pro zajímavost. Dotaz jsem do Nippartsu psal v pátek, dnes je úterý a nic, ani písmeno, že dotaz berou navědomí a že ho budou v nejbližších týdnech řešit.
Představa, že si čidlo za tisícovku objednám a dodací lhůta je 4 až 8 týdnů, pak nebude pasovat (což je tak 50 na 50) a ani nechci domýšlet jak dlouho mi poté budou posílat to správné, když dle katalogu není jasné ani které je vlastně to správné, se mě moc opravdu moc nelíbí.
Jinak čidlo mám momentálně na stole na kalibrační pumpičce. Hrůza!!! Začne měřit až od 1,6 bar. Dle knížky "A je to" by měly mít benzínové motory (takže i GTi) na volnoběhu 0,2 bar. Počátek jde stazit štelovacím šroubkem, ale ta hystereze :o Kolem 0,5 bar si spíná a rozpíná jak chce (tedy rozptyl 0,3 bar). O časovej hysterezi ani nemluvě. Při skokové ztrátě tlaku ze 4 bar na 1,6 bar trvá čidlu 4,2s než se odpor ustálí. Skok pod 1,6 bar se samozřejmě projeví dříve neb čidlo mechanicky rozepne. No dříve, toť otázka - záleží na budíku. Ten jsem neměřil, ale ručička padá dolů rychlostí srovnatelnou s ručičkou teploměru. Vzhledem k absenci kontrolky od spínače (kdyby tovární čidlo bylo združené se spínačem třeba jako hladinoměr paliva) se mi měření tlaku nejeví moc důvěryhodné.
No jo no, kdybych věděl kolik dá záměna přístrojovky práce a jaký bude výsledek tak jsem šel raději cestou kapličky (nebo namísto rádia) s přídavnými budíky a mezikusem pro čidla pod olejovým filtrem - tlak, teplota a z baterky voltmetr.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Corolla“