Jak na to? Renovace zašlého laku.

zdokumentovali jste nějaký postup? tady je ten pravý prostor pro zveřejnění
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Tempo je opravdu dobré, ale rozlišujte tempo abrazivní pastu a tempo leštěnku. Obojí je v podobné tubě, ale pokud již máte lak z nejhoršího venku, použijte lešticí pastu, ne abrazivní.

Kamarádka nedávno chtěla vyleštit lak abrazivní pastou od glazuritu (kamarád lakýrník doporučil pouze tuto) asi za 400,-, tak jsem se do toho pustil. Polovinu střechy jsem schválně udělal grazuritem a polovinu tempem. Za týden jsem musel celé auto umýt acetonem a naleštit tempem, protože glazurit ten hrubý lak ani pořádně nesrovnal.
Obrázek
Gongush
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gongush »

nelepta aceton lak? :shock:
Carina E T19 2.0TD combi '96
Škoda Octavia Combi 1.9TDi 96kW '03
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 Gongush: Pokud je již vytvrzený a zcela vyzrálý (starší 3 měsíců), tak mu krátkodobé působení acetonu neublíží. Tedy kromě toho, že lak vysuší, takže je dobré na něj po té nanést leštěnku.
Obrázek
Gongush
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gongush »

aha... ja vždycky použival jen tech.benzin (ale jen na očištěni) :oops:
Carina E T19 2.0TD combi '96
Škoda Octavia Combi 1.9TDi 96kW '03
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Gongush píše:aha... ja vždycky použival jen tech.benzin (ale jen na očištěni) :oops:
Technický benzín by tomu také neměl krátkodobě ublížit a čistí a odmaštuje zhruba stejně.
Obrázek
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

Tech. benzin neuskodi to jsem zkousel , jedine ceho bych se bal je toluen.

Ja taky pouzivam tempo tak 2-3x do roka - pak to vydrzi celkem dlouho hezky a staci to jen umit , u me stejne pulka auta stoji s lakem za nic, takze to moc nehrotim
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Pavo, s tím tempem opatrně. I lešticí pasta je celkem hodně abrazivní. Je sice pravda, že se po něm krásně a dlouho leskne lak, ale také ubývá a jednoho dne se můžeš proleštit ke zničenému laku. Tempo by se mělo použít tak 1x za 2-3 roky a jinak používat tekutou leštěnku nebo vosk.
Obrázek
Pavo.B.
Věčnej rejpal

Příspěvek od Pavo.B. »

Na jare jsem pouzil tu na stare laky, ted tu mam tu na ty nove - ta by nemela byt tak "brusna" , memu laku uz to neuskodi , pulku auta budu stejne lakovat , tak by byla mozna zaminka k celemu :twisted:
Altezza Gita (Lexus IS200 Sportcross)
ex CELICA AT180 "The Widowmaker"
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

ombre píše:Pavo, s tím tempem opatrně. I lešticí pasta je celkem hodně abrazivní. Je sice pravda, že se po něm krásně a dlouho leskne lak, ale také ubývá a jednoho dne se můžeš proleštit ke zničenému laku. Tempo by se mělo použít tak 1x za 2-3 roky a jinak používat tekutou leštěnku nebo vosk.
Zřejmě o toto se pokoušel některý z předchozích majitelů mojí Cariny, na kapotě mám takové místo, co vypadá proleštěné.
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
Smirek
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smirek »

Taky se pridam. Mam bratra byvaleho prodavace barev a pred tempem me docela varoval. Tak jsem koupil lestici pastu od Motipu, je to v butele asi za 200Kc. Jinak tyhle pasty jsou vsechny abrasivni, ted je otazka jak moc. Kazdopadne by se to nemelo delat moc casto, protoze pokazde obrousite kousek laku. Ja mam od Motipu i vosk a nemuzu si stezovat. Jeste teda jedna vec: kdyz navoskujete lak, nemelo by se to umyvat autosamponem, protoze se tim zase vosk smyva.
Celica T20 1.8
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

V podstate existuje jedna metoda, ktera funguje znacne spolehlive, ale uz neni tak lacina.

1. komplet auto prelestite pomoci tech abrazivnich prostredku
2. nechate to striknout prestrikovym lakem - bezbarvy, transparentni, pouziva se na metalizu jako finalni vrstva pro lesk.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
sirua
Člen Týmu

Jak na to? Renovace zašlého laku.

Příspěvek od sirua »

Mi například pomohlo, že když jsem měl poškrábanej lak(met.) od myčky + drobný škrábanečky - tak jsem na tento nanesl hadříkem malou vrstvu brusné pasty - hrubost střední vyšší. Na tuto vrstvu následně vosk a obě tyto vrstvy rozleštil leštičkou. Výsledek stál za to a hlavně to vypadá i po dlouhé době fakt pěkně. Všem doporučuju...
http://www.porzelack.cz/product/brusna- ... -vyssi-32/
http://www.porzelack.cz/product/autovos ... e-laky-13/
Marty
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marty »

Matlat lešticí pastu a vosk dohromady?

Zatím jsem tempo nekupoval, chtěl jsem zjistit, jak se projeví rada, kterou mi dal chlapík v Halfords - a ejhle, je to tak.

3x po týdnu jsem přeleštil lešticím a renovačním přípravkem. Teď už mi lak tolik nešedne, o víkendu to přeleštím ještě jednou a pak vezmu voskem. Ale postupně :-) uvidíme co pak.

Jak myjete takto ošetřené auto? Jezdíte do myčky nebo si myjete svoje miláčky sami doma?
Obrázek
'06 Mazda 6 2.0 MZR-CD 105kW
ex '97 Corolla AE111L 4A-FE 81kW
sirua
Člen Týmu

Příspěvek od sirua »

Mytí zásadne ručně doma...protože ať si říká kdo chce - co chce - tak myčka laku škodí ...a fest... :wink:
skrat
Navigátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od skrat »

viem, že o kefách sa hovorí že poškriabu lak, no aj tie kefy ako majú nové SHELL umývačky - tie penové - škodia??
Carina 1,6 '97 GLi liftback
Odpovědět

Zpět na „Návody, příručky, manuály“