Jaký olej je předepsaný?

vše ohledně modelové řady Avensis
dedekmladek
Člen Týmu

Příspěvek od dedekmladek »

Pánové, já mam ten samý problém. Mám Avensis 1,6 16V 81kW r.v. 2000 (ještě starý model) a podle výpisu ze servisní knížky tam Emil Frey lil 10W60 !!!!! Znáte někdo tenhle olej??? Nikde jsem ho nenašel !!! Jinak, někdo tu psal, že 1,6 neVVTi žral až 1l/1000km.......mě si za poslední 4 000km nesosnul snad ani decku.... :wink:

Takže poraďte.....co mam lejt teď, když 10W60 neni sehnatelný?
Karel Danda
Řidič

Příspěvek od Karel Danda »

To je podle mého pro naše použití moc hustý olej za provozní teploty. To je tak na závodní účely, kde jde o teplotní zátěž za provozu s dostatečnou rezervou. Taky bys měl mít teoreticky o něco vyšší spotřebu paliva. Pro tebe vidím optimum na 5W/40 . Já třeba jezdím na tento - http://www.superautodily.cz/index.php?s ... odukt=9626 . Za málo peněz hodně muziky :D
Avensis combi 1,8 VVT-i r.v.2002
dedekmladek
Člen Týmu

Jo jo, už jsem to někde vyčetl, že 10W60 je vysokou zátěž. Na sptřebu si stěžovat nemohu - po Práglu jezdim v rozmezí 8,2 - 9,0l podle toho jak moc "spěchám". Jediný proč tam Emil Frey lil 10W60 je asi vyšší cena.....klasika že jo....autorizavaný servis .....
yenda
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenda »

dedekmladek píše:JJediný proč tam Emil Frey lil 10W60 je asi vyšší cena.....klasika že jo....autorizavaný servis .....
to si nemyslím, já servisuju u autorizovaného servisu Tsusho a lijou mi tam klasiku: Castrol 5W40
Toyota Avensis sedan Sol 2.0 16V (94 kW) r.v. 2000
dedekmladek
Člen Týmu

Omlouvám se, můj výrok byl v tomto smyslu trochu zavádějící. Např. s pražských Autocentrem DUBA mám také dobré zkušenosti, ovšem TSUCHO v Modřanech slušně natahuje. Místo synchronizačního kroužku na 4.stupni v převodovce mi jí chtěli vyměnit rovnou celou !!!!!!!!!!
Karel Danda
Řidič

Příspěvek od Karel Danda »

....[/quote]
to si nemyslím, já servisuju u autorizovaného servisu Tsusho a lijou mi tam klasiku: Castrol 5W40[/quote]

Taky zbytečně drahý olej , který si myslím žije ještě z nekritického obdivu snad ještě z dob totality, kdy byl jen Mogul, Madit a v Tuzexu Castrol . Při dnešní nabídce olejů zcela zbytečná investice.
Avensis combi 1,8 VVT-i r.v.2002
tonicek
Navigátor

olej

Příspěvek od tonicek »

Zdravím všechny-moje vlastní zkušenosti:-mám avensise 98-takže ještě nemá motor wwti-koupen po člověku,který navštěvoval servis,protože tomu nehověl-servisováno v Liberci-na štítku-5w/40-konkrétně valvoline-full synthetic-syn power-stojí psáno. Od koupě mám najeto 20000km-celkem 60000km a je všechno OK. zimní starty a vůbec celkově spokojenost.
Clown Pennywise
Člen Týmu

Příspěvek od Clown Pennywise »

dedekmladek píše:Pánové, já mam ten samý problém. Mám Avensis 1,6 16V 81kW r.v. 2000 (ještě starý model) a podle výpisu ze servisní knížky tam Emil Frey lil 10W60 !!!!! Znáte někdo tenhle olej??? Nikde jsem ho nenašel !!! Jinak, někdo tu psal, že 1,6 neVVTi žral až 1l/1000km.......mě si za poslední 4 000km nesosnul snad ani decku.... :wink:

Takže poraďte.....co mam lejt teď, když 10W60 neni sehnatelný?
Proc by nebyl sehnatelny?? Ja ho napr. mam. Pokud by byl zajem, mohu ofotit specifikace a parametry. Ovsem tenhle olej je spise urcen pro vysokovykonne motory pro zavody. Znamemu ho lejou v servisu do Subaru Outback.
Avensis kombi 2.0 D4D T25 1CD-FTV 2004
novlub
Člen Týmu

Příspěvek od novlub »

Pokud někdo máte originální návod k autu, tak se dočtete, že výrobce předepisuje výkonnostní třídu a doporučuje viskozitní index dle teploty okolí používání auta. Podle návodu je bez problémů akceptován 5W-40 i 15W-40 pro benzínové VVTi motory. Rozdíl mezi 5W-40, 10W-40, 15W-40, xW-Y je nejen v ceně, ale také v HTHS (viskozitě za vysokých teplot) – ta má pak vliv i mimo jiné na spotřebu oleje motoru (popř. i paliva).
Troufám si říci, že kdo má Toyotu Avensis se zvýšenou spotřebou oleje a s ohledem na průměrnou roční teplotu v ČR, je jakýkoli 15W-40 a 10W-40 při splnění výkonnostní třídy ideální. Motoru už je to „jedno“, nový z něj už nebude a pokud nechcete měnit poloblok, tak je to spíše aktuální-ekonomické (nikoli technické) řešení.
Pzn.: Spotřebu oleje 1l/1000km nejde u moderních motorů považovat za normální. Smutné spíše je, že v servisech (pravděpodobně nejen v ČR) nejspíš vydávají/vydávali vyšší spotřebu za normální (podle diskusí to tak vypadá) a systémovou chybu u motorů 1,6 a 1,8 automaticky neřešili ku spokojenosti zákazníka – zákazníky rovnou neupozorňovali, ať si hlídají spotřebu oleje a motory neopravovali. Pak musíte/musíme s odstupem pár let od zahájení prodeje vést v klubech pokoutné diskuse a sbírat kusé informace od servisáků.

Jezdí někdo na 15W-40 v Toyota Avensis r.v. 2001-2003?
Naposledy upravil(a) novlub dne čtv 26.06.2008, 21:44, celkem upraveno 1 x.
TOYOTA Avensis 1,8 VVTi kombi, 6/2001
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

novlub píše: ... Podle návodu je bez problémů akceptován 5W-40 i 15W-40 pro benzínové VVTi motory. Rozdíl mezi 5W-40, 10W-40, 15W-40 je nejen v ceně, ale také v HTHS (viskozitě za vysokých teplot) – ta má pak vliv i mimo jiné na spotřebu oleje motoru (popř. i paliva).
Troufám si říci, že kdo má Toyotu Avensis se zvýšenou spotřebou oleje a s ohledem na průměrnou roční teplotu v ČR, je jakýkoli 15W-40 a 10W-40 při splnění výkonnostní třídy ideální.
Hmm, zrovna jako na potvoru je HTHS u tebou uvedených olejů podobný. Při provozní teplotě mají všechny podobnou hodnotu viskozity a zvýšené spotřebě oleje nezabrání. Proto asi Frey používá xW-60.
Určovat výši HTHS zimním viskozitním číslem je hloupost. Sice se HTHS mění i v závislosti na něm, ale nepřímo. Tzn. nejde podle něho určit.
Obrázek
novlub
Člen Týmu

ano ano

Příspěvek od novlub »

Souhlas xW-60 je ta cesta (řekněme „olejová“) jak snížit spotřebu oleje. Určitě by mě zajímala praktická zkušenost, o kolik se spotřeba opravdu snížila oproti 5W-40 a zda tímto krokem dojde k pokrytí nákladů na olej (nepředpokládám, že cena xW-60 bude jako 15W-40).
-----
Nechtěl jsem rozpitvávat až tak oleje, jejich vlastnosti, ale spíše podiskutovat nad tím, co nám předepisuje/doporučuje výrobce (+získat praktické postřehy) spolu s tím, zda má význam dávat peníze do dražších olejů (samozřejmě jsou různé oleje od různých výrobců za různé ceny), když stejně odcházejí výfukem.
Také jezdím s Avensis, v tuto chvíli bych neměnil, chci pro něj to nejlepší, aby dlouho a bez problému sloužil…ale…
Dovolím si upravit předchozí zápis, aby jsme si lépe rozuměli.
TOYOTA Avensis 1,8 VVTi kombi, 6/2001
totalcrash
Člen Týmu

Příspěvek od totalcrash »

Můžete mi někdo popsat tak nějak jak pro blbečka co mam lejt do Avensis 2.0 r.v. 1998 , 94kw protože je to mí třetí auto u těch dvou před tim sem to řešit nemusel ukradli je dřív než došlo na olej. a z toho co sem tu četl sem nepochopil skoro nic tak jestly můžete tak mi napište co tam mam lejt aď to vim já tam žádnej štítek nenašel a nemam k tomu ani tu knížku. :?:
B.Sanchez
Navigátor

Příspěvek od B.Sanchez »

Taky sem řešil tenhle problém....a udělal jsem tohle : dal jsem tam (AVE 1,6 4A-FE 81 kW,r.v.1999)Valar 5W 30 od české firmy NOCC za 155,-/litr a sem spokojenej,stejně jako Avik,jak se zdá.
Fikus
Manager Týmu

Příspěvek od Fikus »

Teď jsem po výměně a nechal jsem dát 10W-40. A jsem max spokojenej. Dokonce jsem touto výměnou asi zarazil zvýšenou spotřebu oleje. Znalci mě teď asi budou kamenovat, že je to kravina, ale je to fakt. Předtím jsem musel dát tak 0.5l na 1000km. A teď na 2 nádrže (1500km) nic :wink:
Ave 2002 - zlatá metal, liftback
Fikus
Manager Týmu

Příspěvek od Fikus »

Tak já už to vážně nechápu. Jak jsem psal výše tak OK. To byla ale běžná jízda kolem 100 km/h. Ale teď jsem jel Chorvatsko a při fofr jízdě a vzdálenosti 2500km spotřeba 2.5l oleje. Tohle už je na mašli :!: :cry: :cry:

No a totálně mě dorazilo, co jsem si přečetl přímo v manuálu na AVE:

Údaje o spotřebě motorového
oleje
FUNKCE MOTOROVÉHO OLEJE
Základní funkcí motorového oleje je mazání
a chlazení vnitřní části motoru. Olej je
důležitý z hlediska udržování motoru
v dobrém provozním stavu.
SPOTŘEBA MOTOROVÉHO OLEJE
Motor během provozu spotřebovává
vždy určité malé množství oleje. Příčiny
spotřeby oleje v motoru jsou následující:
• Olej se používá k mazání pístů, pístních
kroužků a válců. Při pohybu pístu ve
válci směrem dolů zůstává na stěně
válce tenký olejový film. Snižujeme−li
otáčky motoru, vzniká velký podtlak, při
kterém se malé množství oleje nasává
do spalovacího prostoru. Tento olej
a olejový film z válců je spalován za
vysoké teploty během spalovacího
procesu.
• Olej se také využívá k mazání dříků
sacích ventilů. Malé množství tohoto
oleje je nasáváno do spalovacího pros−
toru současně s nasáváním vzduchu
a je spalováno spolu s palivem. Horké
plyny ve spalinách také spalují olej
využívaný k mazání dříků výfukových
ventilů.
Množství spotřebovaného oleje závisí
na jeho viskozitě, kvalitě a na pod−
mínkách, ve kterých je vozidlo provo−
zováno.
Větší množství oleje se spotřebuje při jízdě
velkou rychlostí, časté akceleraci a brždění
motorem.
Nový motor spotřebovává více oleje, dokud
jeho písty, pístní kroužky a stěny válců
nedosáhnou optimální provozní vůle.
Spotřeba motorového oleje: maximálně
1,0 litr na 1000 km.

PS: asi se vrhnu na výměnu pístních kroužků. Doufám, že to pomůže. 35t do polobloku nehodlám narvat. To raději dolévat olej. Skoro jsem byl rozhodnutej, že pujde z baráku, ale on je tak pohodlný, velký, jinak nenáročný atd... :oops:
Ave 2002 - zlatá metal, liftback
Odpovědět

Zpět na „Avensis“